Soort zoekt soort

Bron beeld: William Iven

Ik volg een behoorlijk aantal bloggers van wie ik het altijd leuk vind om een artikel te lezen en van wie de content me doorgaans enorm aanspreekt. Bloggers bij wie het voelt alsof ik ze persoonlijk ken, bloggers wiens blog een feestje is om te bekijken. Blogs waar ik me helemaal op mijn gemak voel, waarbij het voelt als thuiskomen om de stukjes te lezen. Eigenlijk vind ik dat best een bijzonder iets, want het gebeurt maar zelden dat ik zulke mensen in real life tegenkom buiten mijn eigen familie. Hoe komt het eigenlijk, dat sommige blogs en bloggers ons zo aanspreken dat we ze jarenlang willen blijven volgen en er steeds van blijven genieten?

Ik was hier onlangs over aan het nadenken terwijl ik keek naar de verschillende blogs die ik volg, en toen besefte ik het: ik volg eigenlijk best wel veel dezelfde ‘’soort’’ bloggers. Ik heb het dan niet zozeer over een bepaalde niche, want wat dat betreft volg ik eigenlijk grotendeels (persoonlijke) lifestyleblogs, juist omdat dat zo lekker breed is. Maar nee, ik heb het over de bloggers zelf en de ambiance die zij aan hun blog geven. Dát is waar ik zo’n klik mee heb en wat me zo’n fijn gevoel geeft dat ik het liefst de hele website wil uitpluizen om maar optimaal van de content te genieten.

Lotgenoten

Enerzijds zijn er behoorlijk wat bloggers in mijn feed te vinden die net als ik chronisch ziek zijn. Lichamelijk, maar ik volg ook een aantal mensen die schrijven over hun psychische problemen en worstelingen. Ik denk dat dat onbewust is ontstaan uit een behoefte aan lotgenoten op dezelfde golflengte. Begrijp me niet verkeerd, ik heb nooit interesse gehad in van die bijeenkomsten voor mensen met dezelfde ziekte, om te praten over medicijnen en artsen en positief zijn. Ik ben al niet supersociaal, maar dat leek me gewoon niets, juist omdat ik heel erg van de individualistische menselijkheid ben. Toch denk ik dat ik altijd wel in meer of mindere mate heb verlangd naar contact met iemand die echt op dezelfde golflengte zit qua gezondheid, met wie ik zou kunnen praten over het ziek zijn, de ups en downs, de voordelen die eraan zitten, de pijnlijke en moeilijke momenten, de inzichten, de toekomst… al die dingen die ik niet echt kan bespreken omdat er in mijn omgeving niet echt mensen zijn die het uit ervaring begrijpen. Maar toen ik het bloggen ontdekte, kwam ik ook al snel achter het bestaan van bloggers als Annelies, Lisanne, Emily, Simone, Kirsten en Dagmar. Zij kampen allemaal met ziektes als fibromyalgie, Lyme en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en dat is voor geen van hen makkelijk. Het piekeren, de struggles met diagnoses of het ontbreken daarvan, de balans tussen het ziek zijn en het leven dat je wilt leiden, de angst en onmacht, de positiviteit en filosofieën: ik kwam thuis. Het was zó herkenbaar, en dat voelde zó fijn. Nog steeds, want ik lees hun stukken nog elke dag naar hartenlust. Dit zijn geen mensen die het alleen maar hebben over ziek zijn, maar vooral over léven met een ziekte, precies wat ik ook doe.

Tegelijkertijd volg ik blogs als Dinastie, Dansen in de storm, Dagdromend en Happy Liz over omgaan met psychische problemen. Ik weet niet precies wat me ‘’aantrekt’’ in die onderwerpen, misschien het stukje emancipatie. Er rust namelijk een behoorlijk taboe op dit soort problematiek en dat is absoluut onterecht, want geestelijk ziek zijn is net zo erg, net zo oneerlijk en net zo oncontroleerbaar als lichamelijk ziek zijn. Misschien is het ook een beetje het andere uiterste dat mij fascineert: psychische klachten is niet iets wat ik ken, noch iets wat ik me kan voorstellen. Maar ik vind het mooi om te zien hoe deze jonge mensen ermee omgaan, hoe het voor hen is en hoe ze proberen sterker te zijn dan de ziekte – precies wat ik ook doe.

Aansluiting en verrijking

Naast de blogs die ik graag volg omdat de bloggers voelen als een soort lotgenoten, volg ik een aantal plekjes op het wereld wijde web graag omdat er stukjes op worden gepubliceerd die ik zelf had kunnen schrijven: ik herken mezelf ontzettend in deze artikelen en het vinden van die aansluiting is echt heel erg fijn. Zo is Hester bijvoorbeeld vaak in staat om dingen heel precies te verwoorden die ook regelmatig door mij heen gaan en herken ik veel van mijn levenshouding in Sophie. Ook vind ik het heerlijk om de artikelen te lezen die Daisy en Linda schrijven omdat ze net dat stukje self-improvement bevatten waar ik me ook graag mee bezighoud. Maaike en Amy hebben een ontzettend leuke blog over allerlei herkenbare én amusante onderwerpen en bloggers als Shifra, Simone, Aline en Femke vind ik superleuk om te volgen omdat ze volgens mij gewoon een ontzettend leuk en inspirerend leven hebben (oké, een beetje oppervlakkig zijn mag).

Ik vind het leuk om iets van mijzelf en mijn eigen leven terug te zien in de blogs die ik volg: dat geeft een goed gevoel, maar ook inspireert en verrijkt het me heel vaak, als een soort verlengstuk van mijn eigen persoonlijkheid. Maar daarnaast vind ik het vooral onwijs fijn om bloggers te volgen met wie ik echt een klik heb omdat we door het een of ander op dezelfde golflengte zitten, omdat ik het idee heb dat ze mij begrijpen en ik hen, omdat we lotgenoten zijn. Dat is hoe het soort zoekt soort-fenomeen in de blogwereld werkt: je zoekt als het ware naar het verlengde van jezelf, naar wat je in je omgeving niet hebt. Is het internet niet fantastisch?

Volg jij veel van dezelfde bloggers?

You may also like...

10 Comments

 1. Ik denk dat het vrij ‘normaal’ is om veel dezelfde soort bloggers te volgen. Want meestal deel je een passie of ervaring waar je gedachten over uit wil wisselen. Zo volg ik voornamelijk andere (YA) boekenbloggers, omdat ik veel van deze mensen ken en daar een persoonlijke band mee heb opgebouwd. Omdat ik bijvoorbeeld niks met beauty heb, zie ik het nut er niet van in om massaal beautybloggers te gaan volgen, hoe goed ze misschien ook zijn.
  Emmy onlangs geplaatst…De Dochter van de Toragh – Tisa PescarMy Profile

 2. Ik doe het ook veel, merk ik: bloggers volgen met dezelfde passie (boekbloggers!) of waar ik me – al is het maar voor een deel – in herken. Mensen die snappen hoe het is als je van alles wilt, en het soms gewoon niet gaat bijvoorbeeld, of mensen die ook weten hoe waardevol juist de ‘kleine’ dingen in het leven kunnen zijn. Zo. 🙂
  Jantine onlangs geplaatst…Lezen | Waarom lees ik liever in de originele taal?My Profile

 3. Je leest over het algemeen graag over dingen die je interesseren, en dan kom je denk ik al gauw bij soortgelijke blogs uit.
  De bloggers die ik volg zou ik ook grotendeels zo tot mijn beste vrienden kunnen rekenen omdat er juist die klik is, persoonlijk en qua interesses.
  Jessica onlangs geplaatst…Boekrecensie | De kleur van mijn dromen – Maya MonroeMy Profile

 4. Ja het blijft iets raars eigenlijk! Ik volg blogs vooral graag als de persoon erachter heel positief in het leven staat, als de blog me iets bij kan brengen zeg maar, of als iets herkenbaar is voor mij inderdaad. Dus of ik herken mezelf erin, of ik word geïnspireerd omdat ik ook graag op zo’n zelfde manier als een bepaalde blog in het leven wil staan. Vooral dat laatste is denk ik voor mij een goede reden!
  Linda onlangs geplaatst…Geef je blog een identiteitMy Profile

 5. Huh, dit is zo toevallig Vivian. Precies hier zat ik gisteren nog over na te denken toen ik een klein rondje blogjes lezen deed. Als ik zie dat er meeeega veel ongelezen berichten in de lijst van Bloglovin staan, dan typ ik altijd gewoon een paar van mijn favoriete blogs in in de adresbalk van mijn browser. Het zijn inderdaad bepaalde blogs waar het gewoon voelt alsof je de persoon erachter écht kent.
  Dina onlangs geplaatst…Twee keer 360 graden gedraaidMy Profile

 6. Ik volg eigenlijk bijna alle bloggers die je benoemt! Grappig dat je dit stukje belicht, want ik denk dat het klopt. Ik lees overigens ook graag bij mensen die met herkenbare dingen worstelen en omgaan. Ook psychische problemen en stigma vind ik interessant, maar ook daarin ben ik lotgenoot. En soms is het ook gewoon heerlijk om bij mensen te lezen die gewoon altijd fijn (lijken) te hebben. Toch hou ik van openhartige artikelen waarin ik me herken, waar ik me over verwonder of waar ik wat van leer. Als het maar iets met me doet. En dat zijn er veel uit je lijstje!

 7. Wat een mooi stukje Vivian. Ik denk dat het heel normaal is om bloggers te volgen met wie je iets gemeen hebt of die je inspireren omdat je toch graag dingen leest die aansluiten bij jouw belevingswereld. Lief dat je mijn blog noemt, fijn dat je mijn blogposts leuk vindt 🙂
  Amy onlangs geplaatst…Winnen: een winters ontspanningspakketjeMy Profile

 8. Leuk hoe je deze vaststelling hebt uitgewerkt in een mooie blogpost. Ik merk zelf dat ik vooral mensen volg met wie ik interesses deel. In de eerste plaats is dat een liefde voor boeken, maar eigenlijk is het voor mij het belangrijkste dat bloggers een positieve instelling hebben. Het is immers leuk om ook dingen te ontdekken via collega-bloggers die je anders aan je voorbij zou laten gaan maar iemand die blogt over iets dat me aanspreekt maar steeds erg negatief doet … tja die blog zou ik snel ontvolgen.

  Niet dat het allemaal rozegeur en maneschijn moet zijn hé. Ik weet maar al te goed dat het leven zo niet in elkaar zit. Het gaat dus niet om de onderwerpen die ze beschrijven maar over de manier waarop ze dit doen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Rebel – Julie KagawaMy Profile

 9. Natuurlijk is dit wel zo. Nouja liefhebbers van dezelfde onderwerpen zoeken snel op andere blogs over dezelfde onderwerpen. En als je zelf een blogger bent is het sowieso handig om wat inspiratie op te doen bij bloggers over hetzelfde ding. Je lotgenoten verhaal begrijp ik ook wel. Als je problemen hebt dan begeef je je graag tussen mensen met dezelfde problemen om samen oplossingen en tips te bespreken.
  Jan Hardhout onlangs geplaatst…Douglas TuinhoutMy Profile

 10. Mooi stukje en helemaal waar. Dat is ook het leuke aan blogs, er zijn er altijd wel een aantal die goed bij jezelf aansluiten. Als het je persoonlijk niets aanspreekt is het ook niet zo leuk om te lezen en blijf je vanzelf weg denk ik. Ik heb ook mijn vaste rondje blogs die ik lees, maar vind het ook altijd heel erg leuk om nieuwe blogs te leren kennen, zoals ik nu toevallig op jouw blog uitkom 🙂 Leuk ook om te zien welke mensen je graag volgt, zitten er een aantal tussen die ik ook heel graag volg! Liefs
  Jeanine onlangs geplaatst…Bad romance | Mannen en hun voetbal insideMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]