het-onmogelijke-leven-kate-scelsa-boek-cover-9789044826234Je bent hier eerder geweest. De snelweg die door de donkere bossen van New England naar het noorden kronkelt. Hoge witte duinen aan weerszijden van de weg, een maanlandschap. Je kunt nog terug. Zelfs al hebben jullie elkaar dieper gekwetst dan je kunt bevatten. Zelfs nu het onmogelijke echt onmogelijk geworden is. Zo ongrijpbaar dat er niet eens meer over te dromen valt. De liefde herinnert zich de plaatsen waar ze ooit neerstreek, liet een onzichtbaar spoor achter op jullie lichaam. Volg het terug. Je kunt nog terug naar hen.

Eerste indruk

Ik ben behoorlijk verliefd op de boeken die worden uitgegeven door uitgeverij Clavis, deels om de mooie omslagen en deels om de vaak heel bijzondere, intrigerende verhalen. Toen ik zag dat Het onmogelijke leven werd aangekondigd, sloeg de verliefdheid dan ook meteen toe: wow, wat een omslag, en wow, wat lijkt me dat een prachtig verhaal! Dat recensie-exemplaar was dus snel aangevraagd (lees: diezelfde middag nog) en ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb. Dit was juist een van die boeken die je heel graag wilt lezen zonder echt precies te weten wat je ervan moet verwachten.

Waar het over gaat

Wanneer ze na de zomervakantie weer naar school gaat, worstelt Mira behoorlijk met een aantal dingen: haar verblijf op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis bijvoorbeeld, haar eetproblemen, de moeilijkheden bij haar thuis en het feit dat ze zich nooit echt lekker in haar vel heeft gevoeld. Op school is ze min of meer een eenling en gaat ze vrijwel alleen om met haar gay best friend Sebby, die eigenlijk op een andere school zit maar het liefst helemaal niet naar school gaat. Hij zit in een pleeggezin en heeft veel meer problemen dan hij laat merken met zijn altijd flirterige vrolijkheid. Zowel voor Mira als voor Sebby verandert er iets wanneer ze Jeremy ontmoeten, die een groot deel van vorig schooljaar thuis zat omdat hij gepest werd. Terwijl Jeremy zijn best doet om erbij te horen en Mira en Sebby hem bij alles betrekken om hun eigen ellende maar te kunnen vergeten, bloeit er een verwoestende en onverwoestbare vriendschap op.

Het onmogelijke leven

Wat ik ervan vond

Verwoestend en onverwoestbaar, dat is waarschijnlijk de beste manier om dit boek te beschrijven. Wauw. Gewoon… wauw. Op Goodreads zag ik dat het werd vergeleken met The Perks of Being a Wallflower en hoewel ik dat boek niet heb gelezen – staat nog wel op mijn lijstje – vond ik de film erg goed en kan ik zeker zeggen dat Het onmogelijke leven een zelfde soort sfeertje heeft. Het is iets waar je je vinger niet precies op kunt leggen, iets waar je van houdt of waar je juist helemaal niets mee hebt, en het is magisch.

Laten we het eerst maar eens even over de schrijfstijl hebben. Kate Scelsa heeft heel duidelijk hele bewuste keuzes gemaakt en één van die keuzes is dat er eigenlijk maar heel weinig gebeurt. Een echte spanningsboog is er niet, maar tegelijkertijd ook weer wel: alles draait namelijk om de personages, om wie zij zijn, wie ze worden en hoe ze elkaar beïnvloeden. Het draait niet om de setting en ook niet om de gebeurtenissen, maar echt puur om Mira, Sebby en Jeremy. Dat zorgt ervoor dat dit een boek is waar je heel graag lang over wilt doen omdat het zo fijn is om te lezen, omdat je zo van de personages bent gaan houden en omdat het gewoon zo onwijs mooi is. Het komt traag op gang en het blijft traag, maar tegelijkertijd is er die enorme psychologische spanning die ervoor zorgt dat je wilt blijven lezen.

Die personages komen vanaf de eerste bladzijde zo ontzettend sterk tot leven dat je om ze gaat geven, of je het wilt of niet. De drie hoofdpersonen, maar zeker ook de minder belangrijke personages zijn stuk voor stuk zo kleurrijk en hebben allemaal hun eigen gedachten en trekjes, wat gewoon subliem is. Ik kan niet goed uitleggen wat het is, maar ze zijn gewoon zo écht, zo authentiek en zo levendig dat ze absoluut je hart veroveren. Bovendien vertellen de drie hoofdpersonen elk hun eigen verhaal op een compleet eigen manier, waardoor je een prachtig beeld krijgt van hun coming of age-proces met onwijs veel diepgang in hun treffend beschreven gedachten en gevoelens. Het perspectief wisselt voortdurend met korte hoofdstukken af tussen de eerste persoon (Jeremy), tweede persoon (Sebby) en derde persoon (Mira). In het begin is dat even wennen en de omschakeling is soms een beetje onhandig, maar het geeft de personages zoveel diepte dat je al snel niet anders meer wilt.

Eigenlijk gaat het verhaal dus niet echt ergens over, maar tegelijkertijd gaat het over ontzettend veel. Het gaat over homoseksualiteit, depressie, je plek proberen te vinden, je plek niet kunnen vinden en vriendschap. Maar het gaat vooral enorm over de magische grenzeloosheid van de jeugd: het gaat over eindeloos jong zijn, over avonturen en onmogelijkheden, dromen en fantasieën, over ontsnappen aan de werkelijkheid en onvoorwaardelijke liefde. Er gebeuren dingen in het verhaal waar je je twijfels bij zou kunnen zetten qua realisme of die niet helemaal door de beugel kunnen, maar dat zijn juist de dingen die getuigen van een hoop lef en die het coming of age-beeld dat zo eerlijk is neergezet zo scherp maken. Er zijn momenten dat mijn hart huilde vanwege de pijn van de personages en ik heb onwijs veel bewondering voor de manier waarop Scelsa dit epische verhaal heeft weten neer te zetten. En dan ook nog eens op een technisch heel vaardige manier: langzaam maar zeker kom je namelijk meer te weten over de personages en hun geheimen, maar er blijven een paar dingen vaag – omdat de personages zelf die sluier eroverheen gooien en omdat je helemaal in hun psyche, hun humor en hun manier van denken en leven zit. Dat maakt het ontzettend sterk.

Conclusie

Het onmogelijke leven van Kate Scelsa is een prachtige roman met onwijs veel diepgang in de thematiek, maar vooral met ijzersterke, hartverwarmende personages. Het zit knap in elkaar en laat je tot ver na de laatste bladzijde niet los. Een boek waar niet iedereen dol op zal zijn, maar dat wel gewoon ijzersterk is.

Titel: Het onmogelijke leven (Fans of the Impossible Life)
Auteur: Kate Scelsa
Uitgeverij: Clavis
Verschenen: november 2015
Aantal pagina’s: 296
Genre: young adult roman
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 4

Uitgeverij Clavis, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

3 Comments

 1. Ik moet nog een pagina of 40 dus ik heb alleen even de conclusie gelezen, haha. Ik vind het in ieder geval een indrukwekkend boek!

 2. Ik kan me zo ontzettend vinden in jouw recensie.
  Het is prachtig en vaag tegelijkertijd. Je wilt meer en tegelijkertijd ben je verward over ze.
  Je beschrijft zo geweldig precies mijn gevoel.
  Het was prachtig 😀
  En inderdaad ik moest ook aan de perks of being a wallflower denken. Al kon ik daar niet inkomen en ook niet doorheen. Hier wel 😀

 3. Zoals je zei; iets waar je van houdt of waar je juist helemaal niets mee hebt

  ik had er dus helemaal niets mee. Ik vond het over de top en zoveel toevalligheden en inderdaad er gebeurde heel weinig. Ik heb het boek op pure wilskracht uitgelezen want het trok me totaal niet aan.

  Mocht je precies willen weten wat ik er over schreef: hier is de link naar mijn recensie
  http://followmemove.com/2016/06/07/onmogelijke-leven-kate-scelsa/

  trouwens wel leuk om te lezen wat een ander van een boek kan vinden en dat het ook totaal anders kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]