Dat je in de blogbusiness veel van elkaar kunt leren, wist ik al: regelmatig raak ik geïnspireerd door een blogpost van iemand anders of kom ik nieuwsfeitjes tegen. Maar dat het rondsnuffelen in andermans digitale boekenhoekjes ook op blogtechnisch gebied heel interessant blijkt te zijn, ontdekte ik pas onlangs. Op verschillende boekenblogs kwam ik namelijk een recensie-overzicht tegen: een pagina met puntsgewijze linkjes naar alle geschreven recensies. Ik vond dat meteen een tof idee en besloot het zelf ook in te voeren: niet alleen leek het me leuk om te doen, maar ik had zo’n vermoeden dat het ook heel handig zou kunnen zijn. Inmiddels houd ik mijn haarfijn gestructureerde recensiedatabase braaf bij en ben ik er inderdaad heel blij mee, maar wat is nou precies het nut ervan?

Handig voor jezelf

In de eerste plaats is het maken van een recensiedatabase of -overzicht handig voor je eigen administratie. Het is een leuke manier om te zien wat je allemaal al gelezen en gerecenseerd hebt, en het helpt je om te zien wat je van welke auteurs hebt gelezen, iets wat vooral handig is als je al langer blogt en je echt niet meer al je gelezen boeken kunt herinneren. Ook wanneer je niet alles recenseert wat je leest, is het handig om te zien of je een boek wel of niet hebt gerecenseerd, en je kunt eruit opmaken welke auteurs en genres veel terugkomen op je blog. Bovendien is het een handig naslagwerk als je op zoek bent naar een bepaalde recensie of als je informatie nodig hebt over je recensies voor een artikel of voor andere doeleinden. Een handig bloghulpmiddel, dus.

Handig voor je lezers

Ik schreef laatst al een artikel over of recensies nou eigenlijk wel of niet veel worden gelezen: één van de inzichten die daaruit kwam, voor een groot deel ook door de reacties, was dat veel lezers vaak gericht op zoek zijn naar een recensie. Dat kan via Google, bijvoorbeeld als ze twijfelen of ze een boek willen lezen of het al gelezen hebben en nieuwsgierig zijn naar andere meningen, maar een recensiedatabase is dan ook heel handig. Zo kunnen ze meteen checken of hun favoriete boekenblog(s) het boek besproken hebben, en het geeft nieuwe bezoekers ook een mooi beeld van wat voor soort boeken je over het algemeen recenseert.

En de zoekfunctie dan?

De recensiedatabase heeft in dat opzicht wel flinke concurrentie van de zoekfunctie. Als ik op mijn eigen blog een bepaalde recensie moet hebben, gebruik ik ook eerder het zoekveld dan dat ik door het overzicht ga scrollen, en als ik héél gericht een post nodig heb op een andere blog, doe ik dat net zo. Het leuke van een database is echter wel weer dat je al snuffelend in de lijst ook andere recensies tegen kunt komen van boeken die je interessant lijken of die je zelf tof vond, en daar slaagt de zoekfunctie veel minder goed in. De recensiedatabase kan op die manier ook zorgen dat lezers bij je blog blijven plakken omdat ze door je database geïnteresseerd raken in wat je nog meer zult gaan recenseren!

Handig voor uitgevers en auteurs

Een recensiedatabase kun je ook zien als een handig soort visitekaartje annex presskit voor je blog. Een overzicht van alle boeken die je besproken hebt, geeft niet alleen lezers, maar ook uitgevers een goed beeld van wat jouw genres zijn en welke auteurs je tof vindt, en uitgevers kunnen op die manier zien welke van hun boeken je gerecenseerd hebt. Op basis daarvan zouden ze kunnen bepalen dat ze jou graag op hun perslijst of als ambassadeur zouden willen of inschatten of je een bepaald recensieboek op prijs zou stellen. Daarnaast is het ook voor auteurs leuk om te zien: volgens mij zijn er verrassend veel auteurs die boekenblogs volgen en als ze hun boeken op jouw blog tegenkomen, is dat een leuke verrassing voor hen én goeie erkenning voor jou. Indie-auteurs kunnen een recensiedatabase ook gebruiken om te bepalen of hun boek bij jou zou passen.

Je recensiedatabase maken

Het aanleggen van een recensieoverzicht is niet moeilijk, maar het kost wel even wat tijd en moeite. Je kunt het beste een aparte pagina maken en gebruikmaken van de linkoptie in de editor van WordPress: daarmee kun je namelijk zoeken in je eigen content en hoef je niet steeds te kopiëren en plakken. Wat je wel moet beslissen voordat je begint, is hoe je de database wilt ordenen: alfabetisch op auteur, op genre, op uitgever? Ordenen op uitgever is handig voor uitgevers, maar niet per se voor je lezers; op genre is handig voor je lezers, maar minder overzichtelijk voor jezelf. Ik heb gekozen voor een alfabetische ordening op auteur: dat staat het mooiste en is het makkelijkste terugzoeken. Daarna is het een kwestie van in je archief zoeken welke recensies je allemaal geschreven hebt en die ordenen.

Bijhouden

En alleen maken is natuurlijk niet genoeg: je moet ‘m ook up-to-date houden! Dat is eigenlijk alleen een kwestie van steeds linkjes invoegen zodra er een recensie is gepubliceerd, maar onthoud wel dat je dit steeds consequent doet: het is lastig om steeds te moeten checken of je een recensie al in de database hebt gezet of niet. Houd er ook rekening mee dat het niet handig is om ingeplande links al in de database te zetten: die zijn niet klikbaar en je moet altijd controleren of het er goed in terecht is gekomen. Ik maak er zelf een gewoonte van om op of net na de dag dat er een recensie online is gekomen, het linkje ook op Goodreads te plaatsen en dan update ik meteen de database. Ik vind het op die manier echt een aanwinst voor je blog en een visitekaartjes om je recensies te laten shinen!

Heb jij een recensiedatabase op je blog?

You may also like...

26 Comments

 1. Leuk artikel! Ik heb bij Veronique’s Boekenhoekje dit jaar de pagina Gelezen in 2017. Hier staat per maand vermeld welke boeken ik las. Volgende maand wordt dit een dropdown menu op alfabetische volgorde en is het meer een archief. 😊

  1. Oh dat klinkt ook als iets handigs inderdaad!

 2. Leuk artikel! Ik heb bij Veronique’s Boekenhoekje dit jaar de pagina Gelezen in 2017. Hier staat per maand vermeld welke boeken ik las. Volgende maand wordt dit een dropdown menu op alfabetische volgorde en is het meer een archief. 😊

  1. Oh dat klinkt ook als iets handigs inderdaad!

 3. Nee, ik heb nog geen recensie database. Ik ben er namelijk nog niet helemaal uit hoe ik dat op blogger moet fiksen. Wel heb ik nu al mijn posts gelabeld en rechts op mijn blog kun je op het label klikken en zien wat er onder zit. Ik weet alleen niet of dat superhandig is.

  1. Het is ook een beetje uitzoeken wat voor je werkt denk ik, misschien dat die labels ook wel prima zijn!

 4. Nee, ik heb nog geen recensie database. Ik ben er namelijk nog niet helemaal uit hoe ik dat op blogger moet fiksen. Wel heb ik nu al mijn posts gelabeld en rechts op mijn blog kun je op het label klikken en zien wat er onder zit. Ik weet alleen niet of dat superhandig is.

  1. Het is ook een beetje uitzoeken wat voor je werkt denk ik, misschien dat die labels ook wel prima zijn!

 5. Ik heb een recensiedatabase, maar dit doet mijn plugin voor mij. Het zou anders wel heeeel veel werk zijn om dit alsmaar bij te houden. Ik gebruik hem zelf vaak als ik bijvoorbeeld een collega moet helpen met een bepaald soort boeken wat ze zoeken, omdat ik dan vaak op werk ben en niet even in mijn kast kan gluren. Als ik op zoek ben naar een specifieke blogpost gebruik ik dan weer vaak de zoekfunctie.

  1. Ik denk dat het ook een slimme manier is om iemand te helpen die bijvoorbeeld op zoek is naar recensies binnen een bepaald genre of van een bepaalde auteur: dan heb je het meteen mooi bij elkaar.

 6. Ik heb een recensiedatabase, maar dit doet mijn plugin voor mij. Het zou anders wel heeeel veel werk zijn om dit alsmaar bij te houden. Ik gebruik hem zelf vaak als ik bijvoorbeeld een collega moet helpen met een bepaald soort boeken wat ze zoeken, omdat ik dan vaak op werk ben en niet even in mijn kast kan gluren. Als ik op zoek ben naar een specifieke blogpost gebruik ik dan weer vaak de zoekfunctie.

  1. Ik denk dat het ook een slimme manier is om iemand te helpen die bijvoorbeeld op zoek is naar recensies binnen een bepaald genre of van een bepaalde auteur: dan heb je het meteen mooi bij elkaar.

 7. Ja ik heb ook een recensie-overzicht gemaakt. Super handig ook voor jezelf als naslag werk!

 8. Ja ik heb ook een recensie-overzicht gemaakt. Super handig ook voor jezelf als naslag werk!

 9. Ik heb ook een recensiepagina, maar ik vergeet hem de hele tijd bij te werken. Een tijdje geleden bleek het een jaar geleden te zijn… Oeps!

  1. Haha, ik vergeet het ook wel eens hoor, maar des te fijner als-ie weer up to date is!

 10. Ik heb ook een recensiepagina, maar ik vergeet hem de hele tijd bij te werken. Een tijdje geleden bleek het een jaar geleden te zijn… Oeps!

  1. Haha, ik vergeet het ook wel eens hoor, maar des te fijner als-ie weer up to date is!

 11. Ik heb zelf ook een database. Deze zijn gesorteerd op titel, auteur en uitgever. Ik ben zo blij dat dit automatisch bijgewerkt wordt door een plugin, die dit ook maakte. Zelf vind ik het handig om te zien wat ik van welke uitgever / auteur gelezen heb. Buiten dit maak ik gebruik van een gelezen in 2017,2016 en straks ook in 2018 lijst. Maar dat is meer om bij te houden hoe veel ik per maand lees.

  1. Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat zo’n plug-in handig is als je al langer blogt en dus veel recensies hebt: k vond het zelf wel heel leuk om te doen! Over dat jaaroverzicht ga ik ook eens nadenken 🙂

 12. Ik heb zelf ook een database. Deze zijn gesorteerd op titel, auteur en uitgever. Ik ben zo blij dat dit automatisch bijgewerkt wordt door een plugin, die dit ook maakte. Zelf vind ik het handig om te zien wat ik van welke uitgever / auteur gelezen heb. Buiten dit maak ik gebruik van een gelezen in 2017,2016 en straks ook in 2018 lijst. Maar dat is meer om bij te houden hoe veel ik per maand lees.

  1. Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat zo’n plug-in handig is als je al langer blogt en dus veel recensies hebt: k vond het zelf wel heel leuk om te doen! Over dat jaaroverzicht ga ik ook eens nadenken 🙂

 13. Ik vind een database zeker handig! Ik heb het zelfs op auteur, titel, serie en waardering 🙂 Zeker met waardering is het goed om te zien welke boeken ik echt heel goed vind, zo kan een auteur/uitgeverij snel zien of een bepaald boek iets voor mij is! 🙂

 14. Ik vind een database zeker handig! Ik heb het zelfs op auteur, titel, serie en waardering 🙂 Zeker met waardering is het goed om te zien welke boeken ik echt heel goed vind, zo kan een auteur/uitgeverij snel zien of een bepaald boek iets voor mij is! 🙂

 15. Ja vooral voor kinderboeken en tweede wereldoorlog overzichten van. Verder niet echt.

 16. Ja vooral voor kinderboeken en tweede wereldoorlog overzichten van. Verder niet echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]