Het is 2018! Hopelijk hebben jullie allemaal een mooie jaarwisseling gehad en kun je terugkijken op een 2017 vol parelachtige herinneringen én een heleboel toffe boeken en leeservaringen. Ik ben in ieder geval heel tevreden over de boeken die ik heb gelezen en de leeswinsten die daarbij horen: tot de middag van Oudejaarsdag aan toe ben ik nog bezig geweest met mijn reading challenge en met de laatste leeskilometers. En met succes! Hoog tijd dus voor een overzichtje, want wat heeft het afgelopen leesjaar mij nu eigenlijk gebracht?

Ik las… 55 boeken

Ik zette mijn Goodreads-challenge op 50 boeken, met het idee dat ik dan wat relaxter kon lezen en meer kon focussen op het lezen zelf in plaats van op het halen van een bepaald aantal boeken. Dat vond ik heel goed werken, omdat ik echt bezig ben geweest met het uitkiezen van mooie boeken en dat heeft geleid tot een paar boeken die ik me écht zal blijven herinneren. Mijn challenge van 50 boeken haalde ik begin december al, en daarna ging ik nog door tot 55, waarbij ik boek nummer 55 ook echt pas op Oudejaarsdag uitlas. Het idee achter die 55? Dat ik dit jaar graag evenveel boeken wilde lezen als films wilde kijken, en de teller van de films stond op 55. Waarvan vijf kerstfilms. Moet ik er wel even bij zeggen. Maar: challenge gehaald, én een mooi aantal boeken bereikt!

Dikste boek en DNF

Het dikste boek van dit jaar was Slaves: Raven 1 van Miriam Borgermans met maar liefst 487 bladzijden. De lengte was ook een beetje mijn probleem met het boek, omdat het in de tweede helft echt té langdradig werd. Verder heb ik niet echt een beeld van mijn leesstatistieken: dit jaar ga ik zelf een uitgebreider reading log bijhouden zodat ik aan het eind echt kan zien welke dingen opvallen. Dit jaar was er een aantal boeken waarin ik stopte en die ik later weer wil oppakken, en er was één DNF-geval: een boek dat ik van mijn TBR-lijst heb af gehaald en dat ik niet snel nog een kans wil geven. Namelijk Verleiding van Erin Watt: ik had zo’n fout gevoel bij dat boek dat ik er mee ben gestopt. Er waren ook maar weinig boeken die ik weinig sterren gaf: ik heb bijna alleen maar toffe boeken gelezen!

Relaxed lezen

Een hele belangrijke en fijne leeswinst van dit jaar was dat ik het relaxed lezen weer wat meer heb ontdekt. Hoe fijn ik het ook vind om een boek snel uit te hebben en in een leesflow te zitten, die flow betekent voor mij ook dat ik lekker zonder druk en op mijn eigen tempo kan lezen. Ik begin steeds meer te ontdekken hoe heerlijk het is om mezelf die vrijheid te gunnen: gewoon lezen als ik zin heb en dan maar zien hoe snel ik een boek uit heb. Gewoon de recensie wat later online laten komen, dikke prima. Gewoon één boek tegelijk lezen, ook heel fijn. Voor mijn gevoel lukte dat heel goed doordat mijn reading challenge me geen druk opleverde, en zo hoef ik me ook niet schuldig te voelen als ik wat minder lees. Want hé: je hart gaat uit waar je hart naar uitgaat.

Auteurs en events

2017 was ook een jaar vol leuke events en ontmoetingen met auteurs! Met als absolute hoogtepunt natuurlijk de persconferentie met Jojo Moyes: ze was zo aardig en lief en het was zó tof om met haar te kunnen praten! Daarnaast ging ik naar een hele interessante lezing van Lidewijde Paris, ontmoette ik via de Writerscommunity thrillerauteur Joyce Spijker, ging ik naar een aantal YA-events bij leuke boekhandels waar ik bijvoorbeeld Corinne Duyvis, Susin Nielsen en Debora Elisabeth ontmoette én was ik twee keer bij de leesclub van boekhandel Maximus. Superleuk! Tijdens één van die events, in Eindhoven, volgde ik ook een Boekstagram-workshop en daar ben ik nog steeds heel erg blij mee, want het heeft geleid tot een veel mooiere feed voor mijn Boekstagram-account!

Boekenadministratie

2017 was ook het jaar waarin ik besloot om mijn boekenadministratie een beetje anders aan te pakken: zo maakte ik een TBR-lijst van boeken die ik voorrang wil geven en waar ik uit wil kiezen als ik toe ben aan een nieuw boek, een boekenverlanglijst (en ik mag dus ook echt alleen maar boeken van die lijst kopen), legde ik een boekendatabase én een recensie-overzicht aan… en dat beviel allemaal heel goed! Zeker omdat juist deze administratie ervoor zorgt dat ik meer plezier krijg in het lezen en bewuster bezig ben met wát ik eigenlijk lees en wil lezen, en dat is wel heel fijn.

Favorieten

Maar… wat waren nou mijn favoriete boeken van het jaar? Ik vond het nog best lastig om dat lijstje te maken, omdat ik dit jaar zó veel mooie boeken heb gelezen en het een beetje moeilijk is om dan onderscheid te maken tussen wat ik écht heel mooi vond en wat ‘’gewoon een mooi/goed boek’’ was. Maar… het is gelukt! En het zijn er maar liefst 14! Ik ga ze niet allemaal uitgebreid bespreken, aangezien de recensies allemaal gewoon online staan, maar een toelichting op waaróm ze favoriet zijn is toch wel op zijn plaats. Ze staan op chronologische leesvolgorde, want aan een hiërarchie wilde ik niet eens beginnen. Gaan we!

 1. The Jewel – Amy Ewing: Een hele toffe dystopische YA, vooral heel erg luxueus en decadent en sfeervol, maar het idee vond ik ook heel tof. Het is echter vooral dat historische fantasy/steampunk-achtige sfeertje waardoor het op deze lijst staat.
 2. Poppins – Alejandro Palomas: Op dit boek ben ik helemaal verliefd. Het is zó goed geschreven, en de verschillende perspectieven – waaronder het kindse – zijn echt heel mooi. Geeft een erg bijzonder kijkje in de kinderpsychologie, en het is een soort sprookje. Vet mooi.
 3. Siren – Kiera Cass: Over verliefd zijn gesproken… Cass’ schrijfstijl is zó mooi en romantisch en het verhaal vond ik echt betoverend mooi. Veel mensen vonden het maar niets, maar ik vind het een prachtig boek dat ik helemaal in mijn hart heb gesloten.
 4. Op de rand van het niets – Corinne Duyvis: Deze vond ik vooral heel tof door de originaliteit, maar ook door de scherpe weergave van autisme en door de diversiteit in het verhaal. Tel daarbij op dat het ook een hele interessante sciencefictionsetting is en ik ben verknocht.
 5. Geluk bij een ongeluk – Wendy Brokers: Er zijn maar weinig boeken over mensen met een fysieke beperking, en in het aanbod van Nederlandse bodem mist dat nog veel meer. Dit boek was één en al herkenning en ik vind dat de auteur de struggles van iemand in een rolstoel en met een lijf dat niet werkt echt heel goed heeft neergezet. Dikke pluim, dikke favoriet.
 6. Op mijn schouders – Jennifer Niven: Net zo mooi als haar eerste boek: dit verhaal zit vol empowerment en aandoenlijke liefde en realistische psychische problemen en daardoor is het zo goed. Er zit heel veel in en het is heel goed geschreven en leest als een trein: precies zoals een contemporary YA moet zijn, eigenlijk. Topper!
 7. 9 november – Colleen Hoover: Er is zó veel wat zó mooi is aan dit boek: de verschillende gebeurtenissen en verbanden op 9 november, hoe het schrijven en lezen een rol spelen in het verhaal, de geweldige fictional crush-hoofdpersoon, de geweldige ontwikkeling, de volwassen relatie… het is een perfecte Hoover en zó goed.
 8. De zon is ook een ster – Nicola Yoon: Ook zo’n prachtig boek met veel verschillende perspectieven, realistische thema’s en een verhaallijn waarin het lot, het grote plaatje en de impact die kleine dingen kunnen hebben. Allemaal dingen waar ik uiterst gevoelig voor ben en die het boek briljant en geweldig en fantastisch mooi maken.
 9. The Hate U Give – Angie Thomas: Zo’n belangrijk boek. Zo goed en schrijnend en pijnlijk geschreven. Zo vol inspiratie en empowerment en zo knap en sterk en belangrijk. Zo goed, omdat het laat zien wat er gebeurt in een wereld die niet, maar tegelijkertijd ook wel de onze is en hoe belangrijk het is dat we daar oog voor hebben.
 10. De vijfde brief – Nicola Moriarty: Dit is vooral een hele leuke en vermakelijke roman waarin het thrilleraspect precies goed is gemengd met de romanelementen. Lekker spannend, komisch en scandaleus: heerlijk om te lezen!
 11. Mijn mooiste herinnering eindigt hier – Eric Lindstrom: Een pareltje door de heel erg realistische manier waarop de auteur de bipolaire stoornis, maar ook struggles rondom vriendschap en geestelijke gezondheid neerzet. Heel echt en daardoor heel mooi en goed.
 12. EEN – Sarah Crossan: Dit boek is vooral door de vrije versvorm zo mooi, maar ook de intense en intieme verhaallijn, de rake passages en de gedetailleerde setting en hartverscheurende plot maken het ontzettend mooi en treffend en bijzonder. Absoluut uniek.
 13. Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp: Een erg sterke thriller die je echt aan het denken zet en die soms op het bizarre af angstaanjagend is, maar die ik ook écht niet weg kon leggen.
 14. Jij en ik en andere verhalen – Jojo Moyes: Een heerlijke verhalenbundel met elf zoete, aandoenlijke en romantische feelgoodverhalen met mooie boodschappen, sterke personages en vooral heel veel leesplezier!

Ik ben tevreden! Van de boeken die ik heb gelezen geniet ik nog na in het komende jaar, en de andere dingen die dit leesjaar tot een succes maakten, zullen ook meehelpen om 2018 tot een mooi leesjaar te maken. Ik ben heel benieuwd hoe we er straks in december voorstaan, maar ook dat wordt vast weer heel tof. Ik wens jullie in ieder geval een awesome leesjaar toe!

Wat was jouw grootste leeswinst van 2017?

You may also like...

4 Comments

 1. Jouw leesjaar ziet er druk uit, en zo te lezen heb je hier van genoten. Mijn mooiste boek van het jaar was zonder twijfel Brieven aan de Duisternis, deze wil ik eigenlijk dit jaar weer lezen..

  1. Ooohh die staat nog op mijn TBR, erg benieuwd naar!

 2. Jouw leesjaar ziet er druk uit, en zo te lezen heb je hier van genoten. Mijn mooiste boek van het jaar was zonder twijfel Brieven aan de Duisternis, deze wil ik eigenlijk dit jaar weer lezen..

  1. Ooohh die staat nog op mijn TBR, erg benieuwd naar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]