We kennen het probleem allemaal: boekenplanken die doorbuigen, zoveel TBR-stapels hebben dat je door het bomen de bos niet meer ziet, geregeld boeken vinden die je in een ver verleden hebt gekocht en waarvan je nu echt niet meer weet wat je erin aansprak, en ook nog eens honderden ebooks op je tablet of reader hebben… teveel boeken. Hoewel het eenvoudig is om te zeggen dat je nooit genoeg boeken kunt hebben, moeten we allemaal wel eens erkennen: genoeg is genoeg. Sommige boeken lees je gewoon niet meer, sommige boeken vallen tegen en hoe dan ook moeten er soms wel eens wat boeken verdwijnen. Maar wat doe je met boeken die tot deze categorie behoren? En hoe weet je eigenlijk welke boeken dat zijn?
Wanneer dank je een boek af?
Ik heb niet voor niets het woord afgelezen gebruikt in de titel, want afgedankt klinkt zo stumperig als je het over boeken hebt. Maar wanneer kies je er nu voor om een boek permanent uit je kast te verwijderen en naar een nieuw thuis te laten gaan? Daar zijn natuurlijk heel veel manieren voor. Sowieso is het goed om eens in het jaar bijvoorbeeld je boekenkast langs te gaan en te kijken welke boeken je eigenlijk maar meh vindt en die je niet nog een keer gaat lezen. Kun je ook meteen de boeken pakken die je altijd al eens opnieuw wilde lezen en dat gewoon gaan doen, heerlijk! Daarnaast kun je er ook voor kiezen om meteen als je een boek uit hebt dat je niks vond, het weg te doen: dan hoef je er later ook niet meer over na te denken. En ten slotte heb je ook nog boeken die je een hele tijd in je kast laat staan zonder ze te lezen, bijvoorbeeld als je ze gekocht hebt vanwege het mooie omslag of op aanraden van iemand terwijl het verhaal je eigenlijk niet zo aansprak: dan kun je ervoor kiezen het boek toch een kans te geven of het gewoon weg te doen.
En dan, als je eenmaal hebt besloten dat het boek het veld moet ruimen… wat dan?
Bewaren als cadeau
Je kunt natuurlijk een speciale plank inruimen voor boeken die je niet meer wilt lezen, maar wel eventueel nog cadeau kunt geven, bijvoorbeeld als ze er nog goed uitzien. Ik vind het altijd erg leuk om iemand een boek cadeau te kunnen geven waarvan ik weet dat het echt bij diegene past!
Doneren aan een verzamelpunt
Wat ik tegenwoordig veel doe, is boeken die ik niet meer wil lezen doneren aan de schoolbibliotheek van de school waar ik stageloop. Schoolbibliotheken zijn meestal maar klein en kunnen altijd wel boeken gebruiken, dus dat is een poging waard: en het is leuk om te bedenken dat jouw boek misschien een niet-boekenwurm aan het lezen krijgt! Daarnaast kun je kijken naar kringloopwinkels, Little Free Library’s (take one, leave one) en inzamelingsacties. Goede doelen hebben ook wel eens zoiets, je kunt dan bijvoorbeeld boeken doneren voor kinderen van ouders die niet veel geld te besteden hebben of voor ontwikkelingslanden.
Verkopen of ruilen
Beetje een open deur, maar de mogelijkheden voor het verkopen van je boeken zijn vaak uitgebreider dan je denkt! Marktplaats kan bijvoorbeeld, maar heb je ook wel eens gekeken naar Bol.com? Als je het goed aanpakt met de prijzen, kun je een leuke duit verdienen als je daar de boeken verkoopt. Ook kun je eens kijken naar Jouw Marktkraam: dit is een winkel waar je een eigen kraampje hebt en de winkelbeheerders verkopen dan jouw spullen (ook weer tegen betaling, maar hier geldt ook dat je het slim kunt spelen om winst te maken). En tot slot kan het ook heel leuk zijn om je boeken te verkopen aan mede-boekenfans: in Facebook-groepen bijvoorbeeld, op de rommelmarkt of bij evenementen. Soms worden er ook ruilavonden of –acties georganiseerd en dan is het helemaal mooi: boeken voor boeken!
Verloten
Als je een blog of webwinkel hebt, kun je winacties doen met je boeken! Zorg er wel voor dat ze er nog echt netjes uitzien, anders is het natuurlijk zonde. Maar boeken verloten is altijd een goede manier om meer bezoekers aan je te binden én je bent er zeker van dat jouw mooie boek een mooi nieuw thuis krijgt. Of richt een boekenclubje op en geef de boeken als welkomstcadeau aan de leden!
Wat doe jij met boeken die je niet meer wilt lezen?
Het gekke is dat ik jaarlijks de inhoud van andere kasten bekijk én verwijder wat niet meer gebruikt kan worden maar dat ik dus jarenlang NIET met mijn boekenkasten heb gedaan. Uiteraard is het leuk wanneer je voldoende plek hebt om ze te bewaren, maar sommige boeken spraken me echt niet meer aan én op de duur ben ik er dus is met de grove borstel doorgegaan. Ik lees nu immers andere boeken als 15 jaar geleden. Mijn voorkeuren zijn veranderd én sommige gelezen boeken ging ik echt niet meer herlezen.
Het ging om vrij veel boeken én die zijn op verschillende bestemmingen terechtgekomen. Enkele bij vriendinnen, andere bij de Kringloopwinkel. Ik heb echter ook enkele online verkocht en een ander aantal werd naar de Sleghte gebracht. Ik weet dat sommige mensen het not-done vinden om gelezen boeken te verkopen, maar vermits ik niet kan gaan werken zorgt net de verkoop van die boeken ervoor dat ik een boekenbudget heb waarmee ik nieuwe aanwinsten kan betalen.
Ik verloot ze, ruil ze, doneer ze aan andere leesfanaten of geef ze aan de kringloop. Vaak gaat het om recensie-exemplaren, dus die verkoop ik natuurlijk niet.
Ehm… verkopen. Of ik gooi ze de zolder op, haha.
wij hebben een openbare boekenkast in onze stad, de bedoeling is eigenlijk wel, dat je er een boek neerzet en iemand die langs komt en het graag wil lezen, neemt het gewoon mee. Je mag er ruilen, of gewoon iets neerzetten of gewoon iets meenemen. Wat je maar wilt. Maar omdat mijn afgelezen boeken nog steeds heel erg mooi en als nieuw eruit zien doe ik dat niet graag, want ik ben een beetje bang, dat er mensen zijn die ze mee nemen en ze dan bij amazon verkopen. Dat vind ik niet leuk. Dan zou ik ze liever naar je school sturen voor de bieb…
[…] The Book Review had Vivian het over het leed van de afgeschreven boeken. Zelf heb ik al heel wat boeken plaats laten ruimen voor nieuwe exemplaren. Ik las vroeger heel […]