Goede periode koesteren

|| Afbeelding is een stockfoto ||

‘Hoe gaat het met je?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. De laatste tijd beantwoord ik deze eigenlijk steeds op dezelfde manier: ‘’Ja, goed hoor!’’ Nu zullen veel mensen die ook chronisch ziek zijn, weten dat dat antwoord twee dingen kan betekenen: of het is een standaardantwoord omdat dat verwacht wordt – en de vraagsteller niet iemand is aan wie je uitgebreide info wilt geven – of het gaat daadwerkelijk goed met je. Bij mij is dat laatste eigenlijk steeds meer het geval: het gaat goed. Het gaat gewoon écht goed, zo realiseer ik me regelmatig. En dat is iets wat ik koester, iets wat niet vanzelfsprekend is.

Een goede periode

Ik heb er volgens mij al wel vaker over geschreven: de magie van een goede periode. Een periode dat eigenlijk alles gewoon goed gaat: ik hoef niet of bijna niet te verzuimen van school of stage, ik kan zo ongeveer alles doen wat ik wil, mijn darmen houden zich mooi koest, het energielevel is best wel mooi op peil, er zijn avonden dat ik met gemak tot 22:00 lekker doorga met bloggen, de fysiotherapie gaat tof, ja, eigenlijk gaat alles wel gewoon goed! Ik vind het vaak zo’n enorm fijne kick om dat te beseffen: het is gewoon echt een goede periode. En natuurlijk kan er ook weer een slechte periode aanbreken, maar dit is een echt goede periode. Een periode waarin ik met trots kan zeggen dat het nog nooit zo goed is gegaan als nu.

Relativeren

In zo’n periode leer je ook die kleine kwakkeltjes pas goed relativeren. Ja, ik slaap slecht – maar mijn lijf en ritme zijn gewoon raar dus dat is niet zo gek. Ja, ik heb op sommige dagen echt heel weinig energie – maar dat hoort er gewoon bij, dat zal altijd wel zo blijven. Ja, ik heb soms last van buikpijn – maar ook dat hoort erbij, daar kom ik waarschijnlijk nooit echt vanaf. Het zijn van die dingetjes die wel een béétje vervelend zijn, maar die niet opwegen tegen dat het gewoon goed gaat. Oké, soms zijn er mindere dagen. Maar iedereen heeft mindere dagen. En een goede periode betekent niet dat je meteen gezond bent: je bent dan nog steeds ziek – daar moet ik mezelf af en toe wel even aan herinneren – maar je hebt minder lást van je ziekte.

Koesteren

En dat is fijn. Dat is gewoon echt heel fijn: ik kan daar enorm van genieten. Zo’n periode bestaat namelijk uit dagen dat ik grotendeels gewoon kan doen wat ik graag wil. Dagen dat ik overdag even op bed ga liggen, niet omdat ik zo supermoe ben maar gewoon omdat ik even wil relaxen met een boek – omdat ik ervoor kan kiezen in plaats van ertoe gedwongen te worden door mijn lijf. Dagen dat ik de meeste van mijn taken gewoon afkrijg, en als ik iets niet afkrijg komt het vooral doordat ik geen zin meer heb en niet zozeer omdat ik te moe ben. Dagen waarop ik de dingen op mijn manier kan doen in plaats van op de maier van mijn lijf. Keuzes kan maken. Keuzes héb. Dat koester ik: ik weet dat het best bijzonder is dat het goed gaat, dat ik een hoop ellende heb gehad in minder goede periodes en dat het gewoon super is dat het nu goed gaat.

Rekening houden

Natuurlijk moet ik nog steeds rekening houden met het feit dat ik ziek ben. Ik kan niet zomaar alles doen, moet er nog steeds aan toegeven als mijn lijf toch een keertje niet meewerkt en ik moet nog steeds zorgen dat ik op een dag niet te veel doe of in een week niet te veel plan. Maar áls ik dan een keer te veel heb gedaan, áls ik dan een keer te enthousiast en te eigenwijs ben geweest, áls ik dan een keer willens en wetens een drukke week heb gehad… dan kan ik dat aan. Dan ben ik niet meteen uitgeput. Dan kan ik lekker even rust nemen en vervolgens weer lekker door in plaats van echt uitgeschakeld te zijn voor een week of wat. En jongens, dat is zo fijn. Het betekent dat een goede periode er simpelweg om draait dat het makkelijker, echt een stuk makkelijker is om goed om te gaan met mijn ziekte. En ook al heb ik alles al lang en breed geaccepteerd en omarmd, het is fijn om af en toe te beseffen dat ik maar het minimale merk van mijn ziekte. Dat is vooral het gevoel dat ik koester. Omdat het me iets geeft om op te teren en kracht uit te halen als er weer een slechte periode aanbreekt.

Heb jij ook een schommeling tussen goede en slechte perioden?

You may also like...

5 Comments

 1. Dat het maar een hele lange goede periode mag zijn!

  Bij mij wisselt het ook af. En dan ook nog in waar ik last van heb: soms gaat het lopen slechter dan normaal, soms het zitten en soms is het vooral mijn energie die beperkt is. En het gaat heel geleidelijk aan, soms merk ik het amper, omdat ik me automatisch aanpas.
  Maar vorige week bijvoorbeeld, toen ik mijn dochter weer naar school wilde brengen. Dat is een stukje van 5 minuten lopen en dat ging eigenlijk niet meer. Als ik dan terugdenk, dan pas valt me op dat ik sneller in mijn rolstoel stap of de fiets pak.
  Ik ben dus erg benieuwd hoe het nu straks op mijn werk zal gaan…
  Jacqueline onlangs geplaatst…30 day blog challenge: naam van mijn blog en vijf bloggers die ik volgMy Profile

  1. Dat herken ik ook wel hoor, ik heb ook periodes dat mijn darmen meer opspelen terwijl ik me verder wel goed voel. Gelukkig maar eigenlijk, want dat is beter dan dat je je helemaal slecht voelt!

 2. Eigenlijk heb ik altijd last van pijnklachten. Mijn suikerwaarden hebben dan weer problemen tijdens een hittegolf of wanneer ik infecties oploop. De buikpijn is er altijd maar hangt het af en toe nog wat meer uit. Doorgaans zijn de herfst -en winter hier nogal rampzalig voor. Die seizoenen hebben hetzelfde effect op mijn spier -en gewrichtsaandoeningen. Eigenlijk zou het dus nu een vrij goede periode moeten zijn maar jammer genoeg is dat niet het geval. Ik kan er zelf ook niet meer goed aan uit en neem het maar gewoon van dag tot dag vermits je het toch niet kan voorspellen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Blogverjaardag Winactie Part 5My Profile

  1. Ik vind het wel heel heftig voor je dat het vaak zo slecht gaat, maar goed dat je zo positief blijft met alles!

 3. Ik heb regelmatig last van schommelende periodes. Ik kan mij al snel door iets stom heel down voelen. Maar ik kan even snel door iets heel klein mezelf terug gelukkig voelen. Maar ’t gebeurt wel vaker dat ‘k mij minder goed voel & dat dan ook een hele tijd blijft duren.
  Evelyne onlangs geplaatst…✘The Unsuccesful Adulting Tag✘My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]