Here’s to the New Year | Mijn focus en doelen voor 2017

Onder Doelen Personal life op 1 januari 2017

Een heel gelukkig nieuwjaar allemaal! Ik hoop dat 2017 een jaar vol persoonlijke groei en hoogtepunten en magische momenten mag worden voor ons allemaal. Ik hoop dat het een jaar wordt waarin minder bijzondere beroemdheden doodgaan – ik kan nog steeds niet bevatten dat Alan Rickman er niet meer is – en waarin we minder hoeven te rouwen om de wereld. Om te zorgen dat 2017 voor mij weer net zo mooi en memorabel wordt als 2016 was, heb ik alvast een beetje nagedacht over wat voor jaar ik graag wil dat het wordt. En aangezien het ook zo mooi is gelukt om mijn doelen voor 2016 te bereiken, wil ik het ook nu weer graag met jullie delen!

Mijn life goals nog eens op een rijtje

Ik ben nog steeds blij dat ik een paar jaar geleden mijn life goals heb geformuleerd, want ik merk dat het daardoor veel beter lukt om echt bezig te zijn met wat ik wil, in de toekomst, in het leven. Door mijn life goals als uitgangspunt te nemen, heb ik het idee dat ik écht ergens naartoe werk, met kleine maar toch waardevolle stappen. De doelen zijn natuurlijk niet zomaar even bereikt, maar er is genoeg wat je kunt doen om er wel aan te werken!

  • Een parttime carrière als docent Nederlands in het voortgezet speciaal onderwijs;
  • Mijn blog uitgroeien tot een persoonlijk lifestylemagazine;
  • Een zo zelfstandig mogelijk leven opbouwen;
  • Een carrière als auteur opbouwen;
  • Doen wat mij gelukkig maakt en andere mensen daarmee inspireren.

Verandering in mijn life goals

Weet je wat ik bijzonder vind? Dat sommige doelen inmiddels een beetje veranderd zijn. Zoals mijn carrière: ik wil absoluut voor de klas, maar ik weet inmiddels wel dat er ook heel veel andere opties zijn waar ik mijn ei in kwijt zou kunnen (methodes ontwikkelen, leerlingen begeleiden, etc). Maar ook wat betreft mijn blog: ik wil voorlopig nog gewoon lekker verder blijven bloggen zoals ik nu doe, maar mezelf wel blijven ontwikkelen. En als we het hebben over een zelfstandig leven, dan vind ik dat sociale contacten daar ook bij horen. Zo zijn mijn life goals eigenlijk een soort domeinen geworden: domeinen van mijn leven die heel belangrijk voor me zijn (blog, carrière, schrijven, persoonlijke ontwikkeling en geluk) waar ik aan kan werken en in kan groeien. En dat voelt zo fijn! En elk jaar kan ik mijn doelen weer baseren op deze goals, op deze domeinen.

Mijn doelen voor 2017

Nog een voordeel van die life goals: het zijn er vijf en dat vind ik een prachtig aantal voor doelen (of voornemens, of hoe je ze ook wilt noemen). Nooit te veel, nooit te weinig… gewoon een perfect aantal waarmee je echt iets voor elkaar kunt krijgen in een jaar tijd!

Carrière | Meer en uitgebreider reflecteren

Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd over mezelf als docent, over het lesgeven en mijn onderwijsvisie. Ik heb geleerd dat het niet altijd makkelijk is, dat ik goed moet stilstaan bij mijn sterke en minder sterke punten en bij mijn kracht als docent – en die kracht kan ook op onverwachte plekken liggen. Ik heb gemerkt dat ik het heel fijn vind om hier bewust mee bezig te zijn, om na te denken over mijn onderwijsvisie en de docent die ik wil zijn en om dat weer te gebruiken om mezelf te verbeteren. Met andere woorden: ik wil in het nieuwe jaar nog meer en actiever gaan reflecteren op de lessen die ik geef en de docent die ik ben.

Blog | De self improvement-kant uitbreiden

Ik heb gemerkt dat ik het heel leuk vind om op Vivians Vocabulaire over self improvement te schrijven: dat is iets waar ik echt mijn ei in kwijt kan en waarmee ik anderen kan inspireren. Ik heb er tal van ideeën over en ik vind het heerlijk om daarmee bezig te zijn, ook omdat het te maken heeft met het stukje van mij dat andere mensen graag wil inspireren om zichzelf gelukkig te maken. Ik wil dit jaar dus graag gaan experimenteren met die self improv-kant, maar misschien ook wel met uitdagingen, nieuwe rubrieken… ik heb een hoop ideeën!

Persoonlijke ontwikkeling | Nog wat meer gaan durven op sociaal vlak

Afgelopen jaar heb ik onwijs veel gedaan om mezelf wat socialer te maken en mezelf die comfortzone uit te jagen: ik ben naar events geweest, heb heel veel nieuwe mensen ontmoet en ook nieuwe vriendschappen gekweekt. In 2017 wil ik dat heel graag voortzetten: nog wat meer leren durven, vaker ergens alleen naartoe gaan (zonder dat ik iemand ken die ook gaat), vaker proberen om écht contact te maken met mensen om me heen… want het is zó leuk en zó fijn!

Schrijven | Meer korte verhalen gaan schrijven

In 2016 maakte ik mijn eerste échte roman af. Ik wilde toen al vrij snel met een nieuw idee verder, maar hoe ik ook probeerde… het lukte niet. Ik had genoeg ideeën voor scènes, de personages zaten levendig in mijn hoofd en het enthousiasme voor het verhaal borrelde, maar het lukte gewoon niet. Misschien omdat het heel anders is dan de vorige roman, minder persoonlijk, complexer, moeilijker. Tegelijkertijd merk ik dat ik het fijn vind om korte verhalen te schrijven, omdat ik daar een heel andere stijl in heb en er op een heel andere manier mijn ideeën en gedachten in kwijt kan. Het is een beetje nieuw en experimenteel, maar ik wil dit jaar graag gaan kijken of ik iets moois kan maken van al die inspiratie die ik heb voor korte verhalen!

Geluk | Meer aan mezelf werken

Ik ben heel gelukkig en ook eigenlijk wel heel tevreden met mezelf. Maar om nog even terug te haken op die reflectie: ik vind dat ontzettend fijn om te doen, omdat ik me sterker voel worden als ik dingen over mezelf leer, als ik groei en mezelf ontwikkel. Het is ook iets wat ik echt leuk vind om te doen, iets wat me soms net dat beetje rust kan geven dat ik nodig heb. Dat is dus ook iets wat ik graag meer wil doen in 2016: meer aan mezelf werken. Een dagboek bijhouden bijvoorbeeld, de self improvement-boeken lezen die ik in mijn kast heb staan, kaartjes met positiviteit gebruiken… er zijn tal van mogelijkheden!

Mijn code voor 2017

Vorig jaar bedacht ik voor het eerst een code voor het jaar, in de vorm van een aantal zinnetjes. Dat doe ik nu weer, maar dan ietsjes anders: één zin en één woord. Waarom ik dat doe? Omdat we uiteindelijk héél veel kunnen bedenken wat we zouden willen doen of veranderen in het nieuwe jaar, maar uiteindelijk denk ik dat het vooral belangrijk is dat je met de juiste mindset het nieuwe jaar in gaat. Als je dat doet, en die mindset past dan eigenlijk als vanzelf bij wat je wilt bereiken, dan komt de rest vanzelf. Zo is het in 2016 in ieder geval gegaan, en dat heeft mij enorm geïnspireerd om het dit jaar ook weer zo aan te pakken. Niet te veel nadenken. Maar genieten. Leven. Het nemen zoals het komt. Daarom is dit mijn code voor 2017:

I am worthy.

Serendipity.

I am worthy

I am worthy: ik ben het waard. Ik ben het waard om dit jaar goed voor mezelf te zorgen, om te doen wat goed voelt, om aan mezelf te werken, om te doen wat me gelukkig maakt, om op mezelf te vertrouwen, om te gaan voor wat ik wil en waar ik in geloof. Ik ben het waard. Het dekt eigenlijk alles wat ik graag voor mezelf wil dit jaar, en ik hoop dat het me een beetje kan helpen als ik me onzeker voel, niet weet wat ik met mezelf aan moet of als iets niet goed voelt. I am worthy. Ik ben het waard om de voor mij juiste keuze te maken. Het zegt eigenlijk alles, toch?

Serendipity

Serendipity of serendipiteit… ik vind het een prachtig woord. Het heeft te maken met dat er hele mooie dingen per toeval kunnen gebeuren. Maar het is ook een woord waar ik graag mijn eigen definitie aan geef: het heeft voor mij heel erg te maken met onbegrensde mogelijkheden, met het feit dat dingen gebeuren met een reden – ook al weet je niet wat die reden is – en dat de dingen goed komen, dat ze uiteindelijk zullen zijn zoals ze moeten zijn. Het heeft te maken met het duwtje dat het leven je soms geeft waardoor je zelf de keuze maakt die het beste bij je past. En dat is ook iets wat ik afgelopen jaar heb geleerd: er kunnen prachtige dingen gebeuren als je naar je gevoel luistert en de controle een beetje durft los te laten. Neem het leven zoals het komt en geloof dat er een reden voor is. Dat de mooiste dingen gebeuren als je het niet verwacht en dat ze je daardoor intens gelukkig kunnen maken. Laten we er met z’n allen een stralend jaar van maken.

Wat zijn jouw doelen voor 2017?

Reacties
CommentLuv badge