Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb ontdekt over het bloggen, dan is het wel dat het blogwereldje een klasse apart is. Enerzijds is het een heel gezellige community waarin mensen elkaar kunnen helpen, vriendschappen kunnen opbouwen en lief en leed met elkaar én met de wereld kunnen delen. Anderzijds ligt er ook een schaduw over het wereldje, namelijk de bekende ‘’online kan ik alles zeggen’’-schaduw.
Online kan ik alles zeggen
In chatrooms en op sociale media is het al jaren een bekend probleem: mensen die zich verschuilen achter de grenzeloosheid van het internet, achter anonimiteit en een façade van beeldschermen en woorden. Online kan niemand je raken en dus is het online makkelijker om te zeggen wat je op je hart hebt, zowel positief als negatief. Je wordt er snel overmoedig van, krijgt een gevoel van macht. En dat zie je ook terug in de blogwereld, jammer genoeg.
Negativiteit onder bloggers
Bloggen is tegenwoordig iets wat niet meer alleen puur voor de lol wordt gedaan, maar ook met zakelijke doelen: bloggers willen groeien, bekend worden, een merk opbouwen. Begrijpelijk, logisch ook, want het is superfijn als je van je passie voor bloggen ook je werk kunt maken, als je echt geld kunt verdienen met gesponsorde artikelen en opdrachten. Maar de keerzijde ervan is dat het zorgt voor veel jaloezie en concurrentie online, omdat niet alle blogs even hard groeien.
Afkraken
Jaloezie en concurrentie zijn niet per se alleen maar negatief: als je een andere blogger benijdt om diens schrijfstijl, bereik en merk, kan dat je stimuleren om harder aan de slag te gaan met jouw eigen personal branding en je eigen blogontwikkeling. Of je kunt je laten inspireren door de bloggers die je bewondert: op die manier geef je er een positieve draai aan en dan is het voor beide partijen fijn. Maar helaas wordt het soms ook op negatieve wijze gebruikt: bloggers die elkaar online, op hun eigen blog of op sociale media, afkraken. Die over elkaar roddelen. Of die zichzelf autoriteit toe-eigenen wat bloggen betreft en niet meer alleen willen adviseren of inspireren, maar echt willen bepalen hoe anderen bloggen. En dan wordt het naar.
Een dikke huid
Misschien heb je als blogger dan wel een dikke huid nodig. Misschien moet je jezelf voorbereiden op kritiek, op negativiteit, op een backlash als mensen het niet eens zijn met wat jij met je blog doet. En dat is misschien ook echt wel een goed idee, want jammer genoeg is de online wereld hard en jammer genoeg zul je ook echt wel op wat negativiteit stuiten. Maar… je kunt nog meer doen! Ik denk dat wij met z’n allen iets kunnen bijdragen aan een prettige online sfeer en dat we daar ook ons best voor moeten doen, want de blogwereld moet wel een wereld zijn waarin je je veilig genoeg voelt om je ei kwijt te kunnen én te willen.
Wat kun je doen?
- Geef complimentjes! Iedereen houdt van complimentjes, en ik krijg altijd een glimlach op mijn gezicht van blogposts waarin andere bloggers in het zonnetje worden gezet. Zorg wel dat het geen slijmen wordt, maar blijf lekker oprecht!
- Zorg voor credits! Als jij het idee voor een bepaald stukje content (beeld, tekst) hebt gekregen door een andere blogger, geef die blogger dan de credits daarvoor of vraag in ieder geval om toestemming als je dat niet wilt doen.
- Krijg je negatieve comments of andere negatieve aandacht? Houd de eer aan jezelf en blijf zelf positief in de manier waarop je reageert. En onthoud: als jij je voor de volle honderd procent goed voelt bij wat je online doet en als je anderen er niet mee kwetst, dan ben je anderen geen verantwoording schuldig.
- Help andere bloggers! Deel linkjes, geef tips, wijs op foutjes (in een privébericht en op positieve wijze), geef feedback en zorg voor een positieve relatie: spreek iets met elkaar af!
- Wees je bewust van wat je online plaatst: niet alleen je eigen content, maar ook de reacties die je op andere bloggers plaatst. Sommige onderwerpen of standpunten kunnen nu eenmaal op wat meer respons rekenen en daar moet je op bedacht zijn.
- Wees je bewust van het verschil tussen een discussie en een persoonlijke aanval: er is niets mis met reacties waarin mensen hun eigen argumenten in de groep gooien, maar zodra het persoonlijk of echt gemeen wordt, is het een ander verhaal. Dat moet je voorkomen.
- En het belangrijkste: blog op jouw manier, doe wat goed voelt en probeer je niet te veel aan te trekken van online negativiteit: laat dat in ieder geval jouw blogplezier niet verpesten!
Vind jij dat je een dikke huid nodig hebt als blogger?
Je hebt vooral invloed op je eigen gedrag 🙂 ik probeer dus ook altijd zo positief mogelijk te blijven.
Mooi geschreven! En gelukkig hebben de positieve, lieve bloggers meestal de overhand.
Jantine onlangs geplaatst…Een nieuw ritme erin krijgen
Ik heb gelukkig maar een heel klein blogje, zodat ik op dat gebied eigenlijk nog nooit last heb gehad.
Al zou het ook nooit in me opkomen om bij een andere blog lelijke dingen te gaan zeggen.
In mijn blogs en wanneer ik reageer op blogs probeer ik me wel bewust te zijn van wat ik schrijf en hoe dat overkomt op anderen. Op facebook merk ik dat ik soms wat directer ben en dit niet altijd zo geïnterpreteerd wordt als hoe ik het bedoelde. Of ik vergeet dat mensen niet altijd mijn achtergrond kennen, waardoor ik soms wat kort door de bocht reageer.
Maar eigenlijk zelden conflicten daardoor gehad. Eigenlijk maar 1x dat ik daar echt last van had. Het vervelendste vond ik toen dat de ander mijn boodschap totaal verkeerd begreep en zich zo gekwetst voelde, dat ze niet meer openstond voor wat ik zei.
Wat betreft die dikke huid denk ik wel dat je bewust moet zijn van wat je los kan maken bij anderen met wat je deelt en ook open moet kunnen staan voor reacties daarop. Als je als chronisch zieke bijvoorbeeld ook over je aandoening schrijft, moet je in je acceptatieproces wel een bepaald punt hebben bereikt om dit te kunnen (is mijn mening).
Jacqueline onlangs geplaatst…De dansrolstoel deel 4: resultaat crowdfunding
Goed punt inderdaad: nadenken over de impact van wat je zegt/schrijft is iets wat te weinig wordt gedaan denk ik nog.
Ik ben zelf een positief ingesteld persoon, en zo ga ik ook om met de blogwereld. Negativiteit sluit ik uit. Ik lees die artikelen, reacties of dergelijke niet. Zo had ik iemand die telkens een comment achterliet met een negatieve insteek achter liet. Vind het erg lastig, aangezien diegene het misschien als opbouwende kritiek ziet maar dit niet zo overkomt. Mijn blog is MIJN stukje in de online wereld en ik omring me dan ook met bloggers, blogs en artikelen waar ik blij van wordt en die bij mij als persoon passen. Gelukkig heb ik een lief clubje met vaste blogs (de jouwe ook) die ik altijd met veel plezier en gezelligheid lees. Dit maakt het toch wel erg positief. Maar daar kies ik uiteindelijk zelf voor.
Saskia onlangs geplaatst…Life as Sas #15
Ah wat fijn dat ik bij dat clubje mag horen! En ik snap het hoor, ik ben ook genegid om negativiteit helemaal uit te bannen maar dat is vaak erg lastig.
Wat een mooi artikel, ik denk dat je tegenwoordig wel een dikkere huid nodig hebt. Want er zijn heel veel blogs op dit moment. Maar ik vind het wel heel naar als mensen zo gemeen doen tegen elkaar.
Ik denk dat ik elk van die puntjes al doe. Tot nu toe heb ik zelf gelukkig nog niet moeten omgaan met negatieve reacties en eigenlijk hoop ik ook dat dat zo blijft. Ik heb immers geen dikke huid wat pesterijen betreft en zal me kwetsende uitspraken dan ook erg aantrekken. Zelfs al weet ik dat ze ongegrond zijn toch zou ik meteen weer aan mezelf gaan twijfelen. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom ik me veel liever op positieve dingen focus. Het is nu eenmaal veel leuker om iemand een complimentje te geven of een blog op een positieve manier in de spotlight te plaatsen.
zwartraafje onlangs geplaatst…Kookschool d’Amore – Nicky Pellegrino
Mooi lijstje aan tips en een groot compliment voor de insteek van deze blog. Met positieve gedachtes maken we de wereld zoveel beter.
Ingrid onlangs geplaatst…Hergebruik en besparen in de keuken, hoe doe je dat?
Mooi stukje.. ik heb er geloof ik nog niet echt mee te maken gehad zelf, maar zie vooral op Twitter soms nare dingen voorbij komen. Zo onnodig, want het is voor iedereen zoveel fijner als je gewoon leuk en positief tegen elkaar doet, toch?
Amy onlangs geplaatst…Food | Appeltaart met appels uit eigen tuin
Ja precies, en makkelijker ook gewoon lijkt me! Door dit soort commotie wordt het bloggen onnodig moeilijker gemaakt…
Wat een bijzonder goed en evenwichtig geschreven verhaal. Ik persoonlijk heb ik geen ervaring (nog) met negativiteiten maar ik kan me best voorstellen dat dat gebeurt. Ik ben me er wel altijd zeer van bewust wat ik online zeg, en dat in principe niks echt privé is. Als puntje bij paaltje komt, is alles wel te achterhalen.
Hele goeie aanbevelingen ook!
Armande onlangs geplaatst…Zelf Duitse Apfelkuchen maken (appelcake)
Dankjewel! De link met privacy is inderdaad goed te leggen.
Goede tips! Zeker die tip dat je bewust moet zijn van wat je zelf online plaatst.
Ik snap het nooit zo goed dat mensen het soms gewoon niet kunnen laten om een nare reactie op bijvoorbeeld iemands blog of youtubeaccount te plaatsen. Uiteindelijk help je er toch helemaal niemand mee?
Atke onlangs geplaatst…Een eigen domein!
Kan ik me voorstellen, het is zeker iets om op een rustig tempo te doen 🙂
Op mijn blog vind ik het een stuk minder lastig dan via bijvoorbeeld Instagram. Daar zijn veel mensen die negativiteit hebben achtergelaten de afgelopen periode. Aan de ene kant heel vervelend, aan de andere kant moet ik er maar mee leren leven. Men mag zeggen wat ze willen… Men doet dat ook.
Vaak is commentaar wel volledig zonder enige uitleg. Dat maakt het wat makkelijker om naast me neer te leggen. Als iemand een goed verhaal heeft luister ik graag. Ben ik bereid om daar iets mee te doen etc. Als iemand alleen zou achterlaten “jij bent echt stom” (even een voorbeeld), dan kan ik daar weinig mee. Prima, maar vertel me dan waarom, wat je stoort, etc.
Goede post, Vivian!
Kim onlangs geplaatst…Ik was een gek klein kindje: gewoontes & gedachten
Dat is inderdaad een belangrijk verschil wat je noemt!
Lekker bezig Vivian! Well said.
Melisa onlangs geplaatst…Review: Air Awakens (Air Awakens #1)
Goed geschreven stuk! Erg herkenbaar ook. Het is zo menselijk ook, jezelf meten met anderen. Tof als het je zelf tot grotere hoogtes brengt maar minder als het je juist niet helpt. Blog etiquette is inderdaad belangrijk! Ik ga je tips zeker uitvoeren 😉
Jitske onlangs geplaatst…Wat is yoga nidra? | Beter slapen met yoga