Dit had gewoon een vakantiebaantje moeten zijn. Makkelijk verdiend. Geld voor studieboeken. En toen werd het een missie om Elena’s leven te redden. En nu is het dit.

Terug naar de hemel?

Vanessa Gerrits is inmiddels geen onbekende naam meer in Young Adult-land: ze werd populair met haar Vleugels-trilogie toen ze die in eigen beheer uitgaf, maar kreeg een heel engelenleger aan fans toen uitgeverij Dutch Venture Publishing de eerste twee boeken én het langverwachte vervolg onder haar vleugels nam. Ze prijkte met korte verhalen in bundels Magisch en Wonderland, bracht een heerlijk feelgood-debuut uit in eigen beheer – Op het slappe koord – en nu is ze terug met een nieuwe Young Adult-standalone waar liefhebbers van het hemelse universum van Max en Lucy hun hart bij kunnen ophalen: Hashtag Hiernamaals – voor de oplettende twittervolgers van Vanessa ook wel bekend als Extrheaven Squad. Het zou een understatement van universele proporties (ik kan niet stoppen met deze woordspelingen, help) zijn om te zeggen dat ik, als fan van Vanessa’s gehele oeuvre, daar hoteldebotel-hyper over was en het absoluut zo spoedig mogelijk wilde lezen. En ze heeft me niet teleurgesteld.

Extrheaven Squad

Cleo is bijna achttien, maar voelt zich nog niet alsof ze haar leven op de rit heeft. Integendeel: ze weet niet zeker of haar opleiding Orthopedagogiek wel bevalt, thuis kan haar moeder maar nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen in combinatie met haar depressie en op school heeft Cleo geen vrienden. Maar dat alles verandert wanneer ze samen met nog vier anderen door één van haar professors wordt geselecteerd voor een bijzonder bizarre missie: een reis naar het hiernamaals om de rijkeluisdochter Elena van Kamp terug te halen uit de dood. De groep, omgedoopt tot Extrheaven Squad, wordt naar één van de talloze versies van the afterlife gestuurd, maar een simpele missie is het niet: geheimen, gevoelens, verrassingen en verleidingen wachten hen op.

Glorieus en glansrijk

Vierenhalf glorieuze sterren voor dit toffe boek, luidde mijn jubelkreet op Goodreads toen ik Hashtag Hiernamaals uit had. Het hadden er vijf kunnen zijn, was het niet dat het einde nogal teleurstelde en dat ik het heel erg jammer vind dat dit een standalone is in plaats van het eerste deel van een briljante serie. Maar eerlijk is eerlijk: minus die halve punt aftrek is Hashtag Hiernamaals de vierenhalf glorieuze sterren glansrijk waard.

Surrealistische sciencefiction

Als eerste is er Gerrits’ schrijfstijl, die net als bij de Vleugels-trilogie en Op het slappe koord heel vlot leest: zo’n schrijfstijl die lange hoofdstukken heel kort doet lijken en waar je altijd moeiteloos weer in rolt: het verhaal wordt nooit saai en je blijft steeds benieuwd naar wat het volgende hoofdstuk te bieden zal hebben. Maar het leeuwendeel van de lof gaat naar het verhaal: waar dat van Max en Lucy uit de Vleugels-trilogie zonder twijfel een epische steampunk-fantasy was, is Hashtag Hiernamaals een hele toffe en bovendien vet originele combinatie van realistisch en sciencefiction. Gerrits weet het hele ‘’op missie naar het hiernamaals’’-concept zo goed uit te werken dat het tegelijkertijd absurd en geloofwaardig klinkt, en de manier waarop ze het verhaal construeert – met scènes die je als lezer laten puzzelen, in twijfel laten trekken en bovendien flink aan het denken zetten over je eigen opvattingen van het hiernamaals en de wetenschap – maakt het surrealistisch, met bovendien een toffe dosis spanning door de hoogst intrigerende intermezzo’s van bewijsstukken die de hoofdstukken afwisselen.

Ontdekkingsreis

Maar joh, die missie naar het hiernamaals… ik vind dat echt zo mooi en zo goed gedaan. Het is een heel ander hiernamaals dan dat van Lucy uit de Vleugels-trilogie, en eigenlijk is dit een veel betere versie. Gerrits neemt je mee op een reis langs zeven niveaus, van de hemelpoorten tot de Zevende Hemel en alles daartussenin. Het is een reis langs pijnlijk morele dilemma’s en keerzijdes, een reis die de helden van het verhaal doet beseffen dat het hiernamaals misschien helemaal niet zo hemels is en die je als lezer op het puntje van je stoel houdt… want allemaal willen we toch stiekem wel weten hoe het is, daarboven? Elk niveau is weer ontzettend interessant en realistisch en brengt hele mooie, rake en diepgaande passages met zich mee over waar dit hiernamaals voor staat: het gaat van idyllisch naar aandoenlijk naar fascinerend naar aanlokkelijk naar schrijnend en het levert een onwijs mooie en bijzondere ontdekkingsreis op.

Lekker extra

Tja, het is vooral dat hiernamaals dat voor mij de show stal. Maar in alle eerlijkheid: de personages zijn ook gewoon heel leuk. In het begin had ik wat moeite om ze te leren kennen en dat had van mij nog wel wat verder uitgediept mogen worden, maar ik vond het tof dat Zizi, Hadewig, Gemma en Presley gaandeweg steeds meer vorm krijgen, evenals Cleo en haar struggles die ze meeneemt als bagage naar het hiernamaals (wat zo’n missie wel niet kan doen voor je geluk op aarde). Ik vond het bovendien heel leuk dat Cleo en de anderen elk hun eigen rol hebben en ook op hun eigen manier in de missie staan en zich daar ook in ontwikkelen: het levert een paar mooie wendingen en een leuke dynamiek op (*kuch* chemie tussen Cleo en Presley <3 *kuch*) die af en toe lekker ‘’extra’’ is, zeker wanneer hiernamaalsbewoner Roy ten tonele verschijnt. Het zorgt echt een beetje voor het comic relief en voor het kloppend hart van het verhaal en dat is fijn.

Einde

Het enige echt jammere aan het boek is het einde: alsof Gerrits was uitgeschoten met het potje bloederigheid en post-apocalypisme en bovendien een snufje te weinig afronding had gepakt: de ontknoping voelde een beetje te absurd en tegelijkertijd te simpel en liet me met nog wat vragen zitten – en daarnaast met de gedachte dat ik liever een mooie build-up naar een vervolg had gezien… want mogelijkheden genoeg. Je kunt er een hele serie van maken: iemand die echt sterft en de reis aflegt door de zeven niveaus, of misschien een vervolg met een nieuwe missie en meer aandacht voor dat ene niveau dat nu nauwelijks aandacht heeft gekregen… of misschien een missie naar een andere versie van het hiernamaals! Wie wil mijn petitie ondertekenen?

Conclusie

Hashtag Hiernamaals is een enorm tof en vet goed boek dat liefhebbers van de Vleugels-trilogie in positieve zin zal verrassen. Het is de perfecte mix van (sur)realistisch en sciencefiction, met leuke personages en een hele fijne schrijfstijl, maar het is vooral de briljante worldbuilding van het hiernamaals met bijbehorende thema’s en dilemma’s die het ‘m doet: je hart noch je hoofd zullen onberoerd blijven en echt, na het lezen van dit boek zul je niet meer hetzelfde denken over je eigen versie van het hiernamaals. Jammer van het einde, maar mijn hoop op een vervolg is voorlopig nog niet uitgedoofd.

Titel: Hashtag Hiernamaals
Auteur: Vanessa Gerrits | Tweedehands Vleugels | Op het slappe koord
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Verschenen: juni 2019
Aantal bladzijden: 350
Genre: young adult sciencefiction
Leeftijdsadvies: 15+
Voor liefhebbers van: Danielle Bakhuis
Beschikbaar als: ebook, paperback
Recensie-exemplaar: nee
ISBN: 9789492585363
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]