Ik ben dol op Harry Potter. Als kind en daarna als tiener verslond ik alle boeken en films en ik ben al jaren van plan om een Pottermarathon op touw te zetten zodat ik alles kan herlezen en opnieuw kan kijken, maar daar ben ik nog niet aan toe gekomen. Nu de mobiele game Hogwarts Mystery is uitgekomen – waarin je zelf een Hogwarts-student bent in de tijd van Tops en Bill Wemel en lessen moet volgen en geheimen moet ontrafelen, superleuk! – ben ik wel weer wat meer aan het nadenken over het Harry Potter-universum. In het spel mag je zelf kiezen waar je gesorteerd wordt, en dat zette me aan het denken over de vier afdelingen. En hoe raar dat hele House-gedoe eigenlijk is…

Waar zou ik gesorteerd worden?

Het is een ontzettend populaire vraag: op dates, ter zelfreflectie, bij het maken van nieuwe vrienden, in blogposts: in welke Zweinstein-afdeling zou je zitten? Beschouw je jezelf als een Huffelpuf, een Ravenklauwer, een Griffoendor of een Zwadderaar? Ik vind het altijd enorm intrigerend dat de Sorteerhoed precies weet waar je, afhankelijk van hoe je diep vanbinnen bent, thuishoort. Want je kunt wel denken te voorspellen wat je eigen belangrijkste eigenschap is, maar… wat nou als je heel diep van binnen eigenlijk heel anders bent? Curieus, nietwaar?

Belangrijkste eigenschap

Je belangrijkste eigenschap: dat is waar je op gesorteerd bent. Ben je vooral dapper, dan ga je naar Griffoendor. Ben je kwaadaardig en sadistisch en arrogant en egoïstisch, dan hoor je thuis in Zwadderich. Ben je vriendelijk en eerlijk, dan word je verwelkomd door Huffelpuf en als je slim en vindingrijk bent, word je ingedeeld bij Ravenklauw. Ik zag mezelf altijd bij die laatste afdeling, gezien mijn liefde voor lezen en schrijven en leren en studeren, maar als je erover nadenkt… als je er echt over nadenkt, hebben we allemaal wel iets van elke afdeling in ons.

Een beetje van alles

Ja, ik vind mijn intelligentie en ijver en geletterdheid en leergierigheid een heel belangrijk stukje van mijn karakter. Maar ik kan ook best een beetje pesterig en arrogant en egoïstisch zijn, dus misschien heb ik ook wel iets van een Zwadderaar in me. Tegelijkertijd geef ik ontzettend veel om de mensen van wie ik houd, vind ik vriendelijk en behulpzaam zijn heel belangrijk en noem ik mezelf graag goudeerlijk (snap je die arrogantie al een beetje?), dus Huffelpuf zou ook best een goed thuis zijn, denk ik. En Griffoendor… mensen noemen me vaak dapper. Omdat ik ergens voor durf te gaan, omdat ik dingen durf te doen die eng of niet leuk zijn, omdat ik me met een hoop veer- en wilskracht door tegenslagen heen heb weten te worstelen. Ik denk dat dat wel met moed te maken heeft.

Niet zwart-wit

Wat nou als je vanbinnen een goed mens bent, maar onder invloed van je opvoeding en je omgeving en je omstandigheden slecht bent geworden, zoals Draco en Sneep? Hoor je dan niet eigenlijk in Griffoendor, omdat je in wezen gewoon goed en dapper bent, en in staat om je te verzetten tegen die slechtheid? En wat nou als je, zoals Hermelien, onwijs slim bent en dus logischerwijs bij Ravenklauw zou moeten horen, maar ook ontzettend dapper en moedig, waardoor je in Griffoendor terecht komt? Of wat nou als je zoals Marcel Lubbermans helemaal geen moedige indruk maakt en meer weg hebt van Huffelpuf dan van Griffoendor, maar als het erop aankomt toch de meest dappere keuzes kunt maken? Wat ben je dan uiteindelijk écht? Het lijkt allemaal heel zwart-wit, maar dat is het absoluut niet.

Dubieus

Ik vind het eigenlijk heel dubieus. We roepen met z’n allen in de wereldwijde maatschappij dat we moeten stoppen met mensen in hokjes indelen, maar eigenlijk is dat precies wat er gebeurt met de Hogwarts-houses. Een magisch voorwerp bepaalt wat je belangrijkste eigenschap is en wie je diep vanbinnen écht bent  – hoezo weet dat magische voorwerp dat beter dan jijzelf? – en daarop word je gedurende je hele verdere magische leven beoordeeld, want je afdeling speelt ook een behoorlijk significante rol bij je beroep, gok ik zo. Ravenklauwers worden docenten of schrijvers, Huffelpuffers worden ministeriemedewerkers of Helers, Zwadderaars en Griffoendors worden Schouwers. Terwijl we allemaal nog zoveel méér zijn dan die ene eigenschap en dat ene hokje. Toch?

Ik bedoel, Griffoendors kunnen net zo goed loyaal en intelligent zijn, en moed slaat snel over naar hoogmoed en dus naar kwaadaardigheid. Zwadderaars zijn óók moedig, maar kunnen óók slim en goedhartig en loyaal zijn. Het levert ook zoveel vooroordelen op: met Ravenklauwers kun je geen lol hebben, Zwadderaars zijn in- en inslecht, Griffoendors zijn waaghalzen en Huffelpuffers zijn sulletjes. Terwijl dat zó geen recht doet aan wat je als tovenaar of heks in je kunt hebben!

Wat zegt het nou eigenlijk?

En laten we even eerlijk zijn, jongens. Iedereen heeft wel een duistere kant. We hebben allemaal zo onze momenten waar we niet trots op zijn, en dat gaat heel vaak hand in hand met onze andere eigenschappen. Het is echt niet ondenkbaar dat je grenzen overschrijdt om je vrienden te helpen of dat het bereiken van een doel ten koste gaat van iemand anders. Bovendien zijn er zo onwijs veel manieren om slim te zijn: weten wat het juiste is om te doen, weten wat je zelf waard bent, street smart, book smart… net zoals er ontelbaar veel manieren zijn om moedig te zijn. Opkomen voor je vrienden, opkomen voor jezelf, opkomen voor je idealen… in opstand komen tegen je vijanden, of juist tegen je vrienden (Neville, we salute you) of tegen de wereld…

En wat heb je in zulke situaties nou aan je afdeling als je op zo’n moment net zo goed een Zwadderaar zou kunnen zijn als een Griffoendor, net zo goed een Hfuffelpuf als een Ravenklauwer? Wat zegt zo’n afdeling nou eigenlijk écht over je?  Tuurlijk, het is hartstikke tof om te weten bij welke afdeling je zou thuishoren en het is een mooie vorm van harmonie en het getuigt van grote zelfkennis. Maar ik denk dat je nooit écht recht doet aan wie iemand is als je zegt dat-ie een Huffelpuf of een Zwadderaar of een Griffoendor of een Ravenklauwer is. Want we zijn het allemaal, allemaal. Ik ben een Ravenklauwer, maar diep vanbinnen ook een Griffoendor en ik heb daarnaast net zo goed trekjes van Zwadderich als van Huffelpuf. En daar ben ik trots op. Jullie ook?

Wat vind jij van de Hogwarts Houses?

You may also like...

10 Comments

 1. Ik heb hier toevallig onlangs ook een blogpost over geschreven (waarom ik nu een Zwadderaar ben) en daar schrijf ik ook dat iedere afdeling eigenlijk eigenschappen van alle vier heeft, maar dat je ze steeds net iets anders inzet.
  Overigens ben ik het niet eens met je omschrijving van Zwadderich: kwaadaardig en sadistisch en arrogant en egoïstisch… Dit zijn absoluut geen eigenschappen van deze afdeling! Ambitie, vindingrijkheid, loyaliteit en bestaande wegen ombuigen om je doel te bereiken, wel.

  1. Ik denk dat die omschrijving vooral voortkomt uit het stereotype dat het oproept: ze zijn inderdaad niet per se kwaadaardig, maar door de manier waarop veel Zwadderaars worden neergezet en door de HP-cultuur zijn overgenomen ga je dat al wel vrij snel denken, vermoed ik. Zo werkt het voor mij in elk geval wel.

 2. Ik heb hier toevallig onlangs ook een blogpost over geschreven (waarom ik nu een Zwadderaar ben) en daar schrijf ik ook dat iedere afdeling eigenlijk eigenschappen van alle vier heeft, maar dat je ze steeds net iets anders inzet.
  Overigens ben ik het niet eens met je omschrijving van Zwadderich: kwaadaardig en sadistisch en arrogant en egoïstisch… Dit zijn absoluut geen eigenschappen van deze afdeling! Ambitie, vindingrijkheid, loyaliteit en bestaande wegen ombuigen om je doel te bereiken, wel.

  1. Ik denk dat die omschrijving vooral voortkomt uit het stereotype dat het oproept: ze zijn inderdaad niet per se kwaadaardig, maar door de manier waarop veel Zwadderaars worden neergezet en door de HP-cultuur zijn overgenomen ga je dat al wel vrij snel denken, vermoed ik. Zo werkt het voor mij in elk geval wel.

 3. Ik heb een tijdje terug op Emmy’s post nog gereageerd met te zeggen dat ik vooral fan ben van een online test die bepaalde hoeveel je procentueel gezien in welk huis thuishoort vermits niemand in één vakje thuishoort. Iedereen kan wel iets van elk huis in zichzelf terugvinden. Zelf bleek ik 48 % hufflepuff te zijn, maar ook 23% Ravenclaw, 21 % Gryffindor en 8 % Slytherin. Overigens ben ik het wel met Emmy eens qua omschrijving van Slytherin. In het boek worden ze uiteraard heel negatief afgebeeld maar op zich is er niets mis met zaken als ambitite en gedrevenheid zolang je er niet voor over mensen heen loopt. Ik vermoed dat mijn 8% voortkomt uit de loyaliteit en vindingrijkheid die je bij hen kan terugvinden vermits ik zelf geen greintje ambitie lijk te bezitten.

  1. Oh, die percentagetest is ook een interessante inderdaad! Dat klopt mooi met het idee dat iedereen eigenlijk elk huis is.

 4. Ik heb een tijdje terug op Emmy’s post nog gereageerd met te zeggen dat ik vooral fan ben van een online test die bepaalde hoeveel je procentueel gezien in welk huis thuishoort vermits niemand in één vakje thuishoort. Iedereen kan wel iets van elk huis in zichzelf terugvinden. Zelf bleek ik 48 % hufflepuff te zijn, maar ook 23% Ravenclaw, 21 % Gryffindor en 8 % Slytherin. Overigens ben ik het wel met Emmy eens qua omschrijving van Slytherin. In het boek worden ze uiteraard heel negatief afgebeeld maar op zich is er niets mis met zaken als ambitite en gedrevenheid zolang je er niet voor over mensen heen loopt. Ik vermoed dat mijn 8% voortkomt uit de loyaliteit en vindingrijkheid die je bij hen kan terugvinden vermits ik zelf geen greintje ambitie lijk te bezitten.

  1. Oh, die percentagetest is ook een interessante inderdaad! Dat klopt mooi met het idee dat iedereen eigenlijk elk huis is.

 5. Ik ben begonnen met harry potter en he tis nog altijd even geweldig. Al van het begin ben k een echt gryffindor en dat zal ik altijd zijn

 6. Ik ben begonnen met harry potter en he tis nog altijd even geweldig. Al van het begin ben k een echt gryffindor en dat zal ik altijd zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]