Het lijkt soms wel alsof we met z’n allen anno 2017 steeds individualistischer worden: we zijn steeds meer gefocust op onze eigen idealen, onze eigen identiteit, onze eigen waarden en vrijheid. We willen onszelf uitdagen en ontplooien, we willen aan onszelf werken en we willen de beste versie van onszelf zijn. En allemaal willen we het geluk. Allemaal streven we ernaar gelukkig te zijn, onszelf gelukkig te kunnen verklaren. Volkomen logisch, want ik geloof er heilig in dat we op ons best zijn als we gelukkig zijn. Maar dat geluk, dat is nog wel een dingetje. Want wat ís geluk nou eigenlijk? En gelukkig worden, hoe dóe je dat in vredesnaam?

Jij bepaalt wat jouw geluk is

Zo. Om maar meteen even lekker met de deur in huis te vallen: als je hoopte in dit artikel een fijne, kant-en-klare definitie van geluk te vinden waarmee je aan de slag zou kunnen, ben je (helaas?) aan het verkeerde adres. Als je op internet een zoekopdracht intypt als ‘’geluk’’ of ‘’happiness’’, krijg je vooral veel foto’s te zien van stralende mensen met uitgelaten poses en zorgeloze gezichtsuitdrukkingen. Mensen die in de lucht springen, midden in de natuur staan of in een deuk liggen met hun dierbaren. Je ziet foto’s van pasgetrouwde stellen, van oude mensen met een serene glimlach, van kinderen met dieren of speelgoed, van ouders met kinderen. Je ziet foto’s van ballonnen, van bloemen en vlinders, van het strand, van de stad. Het zijn foto’s die mij een warm gevoel geven, omdat ze duidelijk over geluk gaan. Omdat ze laten zien wat geluk is.

Eigen definitie

Maar weet je wat het mooie is aan dit soort foto’s en ook aan de talloze artikelen met de titel What is Happiness? die op internet en in tijdschriften te vinden zijn? Ze zijn heel divers en volkomen grenzeloos. Er zijn bijvoorbeeld bronnen die vertellen dat een baan of een inkomen niet voor geluk kunnen zorgen en toch zijn er tal van mensen die ontzettend gelukkig worden van hun werk of van de spullen die ze met hun inkomen kunnen kopen. Sommige mensen vinden dat je nooit het geluk zult vinden als je van plaats naar plaats reist of verhuist, anderen voelen zich juist intens gelukkig als ze weer op avontuur gaan naar een nieuw thuis. Geluk is ontzettend persoonlijk. Het is voor iedereen anders. Er is geen maatstaf, geen richtlijn. Jij bent degene die de definitie bepaalt.

Jij zorgt voor jouw eigen geluk

Of geluk volgens jou nou vooral de liefde en genegenheid van relaties is of juist het plezier dat je haalt uit wat je elke dag doet: geluk is iets waar je zelf voor zorgt. In dat opzicht hebben al die bronnen wel gelijk: geluk is iets waar je helemaal zelf aan moet werken en wat je niet kunt verwachten te krijgen van een persoon, een baan, een item of een plaats. Het is niet voor niets dat ik zo’n fan ben van de term happymaking: jezelf gelukkig maken is volgens mij één van de meest waardevolle dingen die we kunnen doen in dit leven. Ik geloof dat het geluksgevoel voortkomt uit jouw eigen harde werken aan jouzelf en jouw leven.

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Eigenlijk heeft het hier wel een beetje te maken. Als jij gelukkig wordt van relaties, komt dat waarschijnlijk doordat je zelf veel aandacht, liefde en positieve energie geeft aan de mensen om jou heen, omdat je dus zelf veel tijd en moeite investeert in die relaties. Als jouw werk voor jou barstensvol geluksmomenten zit, dan heeft dat vast te maken met jouw inzet, jouw motivatie en de manier waarop jij je best doet om je werk zo goed mogelijk te doen. Komt je geluk voort uit trots op jezelf en op waar je staat in je leven, dan heb je dat te danken aan jouw eigen zelfreflectie en self improvement-vaardigheden. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Geluk is jouw beloning voor hoe jij je leven leidt, voor de keuzes die je maakt en voor de kracht waarmee jij dingen doet.

Mijn geluk: rust en vertrouwen

Geluk is voor mij vooral een gevoel van rust en vertrouwen. Niemand is zich altijd bewust van zijn geluk, niemand vóelt zich überhaupt altijd gelukkig: we hebben allemaal onze baaldagen en tegenslagen en daar mogen we ook best aan toegeven. Maar zo nu en dan overvalt mij een gevoel, een moment waarop ik weet: ik ben gelukkig, ik voel me gelukkig. Dat komt dan doordat ik simpelweg blij ben met wie ik ben, met waar ik sta in mijn leven en met hoe ik mijn leven leid. Het is een gevoel dat ook terugkomt in mijn positiviteit en doorzettingsvermogen. Het is een gevoel dat me vertelt dat ik goed bezig ben, dat ‘’het’’ goed is, maar ook dat ‘’het’’ altijd goed zal komen omdat er altijd tal van lichtpuntjes zullen zijn. En dat gevoel stelt me weer in staat om enorm te genieten van het hier en nu en van die lichtpuntjes.

Vervulling

Een echt antwoord op de vraag ‘’wat is geluk’’ valt er dus niet te geven omdat er zoveel dingen zijn waar je gelukkig van kunt worden. Misschien is het wel een gevoel van dankbaarheid voor alle kleine, maar bijzondere lichtpuntjes in je dagelijks leven. Misschien is het een gevoel van diepe tevredenheid omdat je mag doen wat je graag doet, of omdat je leuk vindt wat je doet. Misschien is het een gevoel van geliefd zijn als je nadenkt over alle waardevolle relaties waar je veel in investeert en ook veel uit terugkrijgt. Misschien is het wel het besef dat je groeit en jezelf laat stralen en bloeien. Of misschien is het gewoon een gevoel van vertrouwen, in je eigenwaarde en in het leven zelf. Ik denk dat ‘’vervulling’’ een mooi woord is: het gevoel blij te zijn met waar je staat én waar je naartoe gaat. Dat is geluk.

Wat is geluk voor jou?

You may also like...

1 Comment

  1. Dat is een goede vraag! 😉
    Ik denk inderdaad dat iedereen zijn eigen idee heeft van geluk. Waar de één heel gelukkig van word, heeft de andere helemaal niks mee.
    Voor mij zit geluk hem vooral in de kleine dingen, het gelukkig zijn met wat ik heb. Lieve mensen om me heen is voor mij ook geluk.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Quote | Beauty can be seen in all thingsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]