Het is een veelgehoorde wijsheid: je kunt je geluk niet laten afhangen van anderen. Je kunt er niet blindelings op vertrouwen dat jouw geluk wel zal komen als je maar de juiste persoon zult ontmoeten en om je heen zult hebben, en je moet er niet van uitgaan dat anderen jou wel gelukkig zullen maken: geluk is iets wat in jou zit en waar je zelf voor moet werken. Toch zit er wel een béetje waarheid in het idee dat andere mensen jou gelukkig kunnen maken: wij mensen zijn immers sociale wezens en van sociale activiteiten, op wat voor manier dan ook, kunnen we intens gelukkig worden. Met andere woorden: geluk komt niet ván anderen, maar wel dóór anderen. En dat is ook waarom het zo belangrijk is om mooie mensen om je heen te verzamelen, maar nog veel belangrijker om zélf een mooi mens te zijn.

Verrijking

Je hoeft maar even te googelen of je vindt het al: talloze onderzoeken die aantonen dat mensen die veel (goede) vrienden hebben en veel sociale activiteiten ondernemen, in veel gevallen gelukkiger zijn. Maar eigenlijk is je eigen leven daar waarschijnlijk al genoeg bewijs voor: ook al ben je graag op jezelf of beschouw jij jezelf als iemand die niet veel vrienden heeft, gezelschap verrijkt hoe dan ook je leven. We worden er blij van als mensen aardig tegen ons zijn, we kunnen enorm genieten van feestjes of spelletjesavonden of dagjes uit met toffe mensen en we kunnen heel gelukkig worden van lange gesprekken, een troostrijke knuffel en gewoon van elkaars nabijheid. Het leven is al vet mooi, maar nog veel mooier als je het met anderen kunt delen (ja, dat is cheesy, maar de meest cheesy dingen zijn de grootste waarheden). We zijn niet voor niets sociale wezens: gezelschapsdieren dus!

Aandacht

Ik denk dat het ook te maken heeft met het krijgen van aandacht. Vroeger op de basisschool was het heel normaal dat je vriendjes en vriendinnetjes had met wie je samen speelde, tijd doorbracht en leuke dingen deed zonder daar te veel over na te denken. Op de middelbare school werd het ingewikkelder en ging je vooral nadenken over hoe je overkwam op anderen, wilde je graag aardig gevonden worden en populair zijn (oh, de ontwikkelingen waar je doorheen gaat op de middelbare…) en na je schooltijd ging je er meer aan werken dat je jezelf ook aardig kon vinden. Als je volwassen bent, is de behoefte aan aandacht misschien kleiner en minder van vitaal belang, maar zeker niet weg: we willen allemaal graag weten dat er mensen zijn die aan ons denken, om ons geven, die ons willen steunen en helpen en dat we er mogen zijn.

Verlengde van jou

Dat is eigenlijk gewoon een heel natuurlijke biologische behoefte. Maar als je wat dieper gaat kijken en je gaat afvragen waaróm we vriendschap en verwantschap eigenlijk zo fijn vinden, kom je uit bij de soort zoekt soort-theorie. En dat is niet zozeer wetenschappelijk, maar meer een sociaal-cultureel gegeven. Wij mensen vinden het ontzettend fijn om bevriend te zijn met degenen die net zo zijn als wij. Mensen met dezelfde interesses, dezelfde achtergrond, hetzelfde beroep, dezelfde passie, dezelfde ideeën en overtuigingen, dezelfde levenservaring… met die mensen voelen we een verbondenheid, omdat ze eigenlijk een verlengde van onszelf zijn. Denk maar eens aan dat warme fuzzy gevoel dat je krijgt als je iets met iemand gemeen blijkt te hebben: vaak is dat het begin van een hechte vriendschap of ander soort verbondenheid.

Delen

En het hoeft niet altijd iets concreets of tastbaars te zijn zoals dezelfde hobby’s of kledingstijl: soms is het meer het delen van gedachtegoed. Iemand met wie je goed kunt praten bijvoorbeeld, of iemand die jouw normen en waarden deelt. Weet je hoe het komt, dat we die dingen zo belangrijk en zo fijn vinden en zo graag opzoeken? Doordat het ons het gevoel geeft: ik ben niet alleen in deze ingewikkelde, knotsgrote én knotsgekke wereld. Ik ben niet alleen, er is in ieder geval één iemand die net zo is als ik, die met dezelfde dingen worstelt en dezelfde dingen belangrijk vindt en die op dezelfde manier zijn weg probeert te zoeken. En daar gaat het uiteindelijk om bij vriendschap: dat je lief en leed, maar ook leven en geluk kunt delen.

Een mooier mens worden

Mooie mensen om je heen verzamelen betekent dat je banden onderhoudt met mensen die jou helpen een mooier mens te worden. Die jou complimentjes geven, maar ook eerlijke feedback. Die je steunen, maar je ook een schop onder je kont durven te geven. Die je troosten als je valt, maar je ook weer overeind trekken en je vooruit duwen. Die met je durven te ruziën zodat jullie band nog sterker wordt. Die tijd met je doorbrengen, maar je ook de tijd voor jezelf geven die je hard nodig hebt. Die enthousiast meedoen met je gekke fratsen, maar ook nee durven te zeggen en je met beide benen op de grond houden. Die eindeloos met je kunnen lachen, praten én huilen. Die samen met jou de wereld aankunnen, die samen met jou het leven vieren én vervloeken.

Een mooi mens zijn

Maar mooie mensen om je heen verzamelen betekent ook dat je zélf een mooi mens bent. Dat jij anderen helpt de beste versie van zichzelf te worden. Dat je aardig en begripvol bent, dat je met een open blik nieuwe mensen kunt ontmoeten. Dat je iemand onvoorwaardelijk kunt steunen, maar het ook kunt toegeven als je het ergens niet mee eens bent. Dat je mensen een kans geeft, het goede in hen wilt zien, en dat je op je eigen én andermans strepen durft te staan. Dat je je uiterste best doet om iemand te helpen, maar ook kunt accepteren dat dat soms niet lukt. Dat je investeert in een vriendschap, maar die ook durft te laten gaan. Dat je mooie dingen doet voor anderen, zonder er iets voor terug te verwachten. Dat je de wereld een klein beetje mooier wilt maken, door wie je bent en wat je doet.

Geven en krijgen

Het is geven en krijgen: als jij jouw geluk, jouw sprankeling en jouw kracht met anderen deelt, help je hen om een mooier mens te worden én om de wereld mooier te maken. En als je dit van anderen ontvangt, als je je omringt met mooie mensen die jóu weer helpen een betere versie van jezelf te worden, leid je een gelukkiger leven. Want vriendschap is één van de mooiste, meest waardevolle dingen in het leven en één van de meest magische gelukbronnen. Het stelt je in staat op hele nieuwe manieren voor geluk te kiezen en jezelf gelukkig te maken, met de hulp van anderen.

Wat is de waarde van vriendschap voor jou?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]