Geluk, zoals we dat allemaal graag willen vinden en kweken en ervaren, is een behoorlijk individualistisch iets en als we aan ons geluk werken, zijn we eigenlijk best wel egoïstisch bezig. Niet geheel onlogisch, want zoals mijn vader laatst heel treffend opmerkte: negenennegentig procent van de mensheid wil gewoon een leuk leven leiden. We willen allemaal graag gelukkig zijn en voor velen van ons is het al ingewikkeld genoeg om aan onszelf en onze kwaliteit van leven te werken, dus dan kunnen we het onszelf niet echt kwalijk nemen dat we geen Dalai Lama-types zijn en ook stilstaan bij het Grote Geluk van de Mensheid. Maar… gelukkige mensen zijn de mooiste mensen. De meest inspirerende mensen. Gelukkige mensen hebben het geluk gevonden en kunnen dat optimaliseren door het te delen, te verspreiden. Door jezelf gelukkig te maken kun je de wereld ook een stukje gelukkiger maken… maar hoe?

Deel het geluk

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het ontzettend inspirerend om bloggers te volgen die regelmatig schrijven over geluk en persoonlijke groei: dat geeft mij soms ook weer mooie inzichten die ik in mijn eigen happymaking-queeste kan inzetten. Want aangezien het leven altijd in beweging is en altijd verandert, is jezelf gelukkig maken ook iets wat je altijd kunt blijven doen en waar je je altijd in kunt blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door je te laten inspireren. En dat kan op tal van manieren. Maar op jouw beurt kun jij dat ook voor anderen doen!

Universele waarheid

Het is namelijk een soort universele waarheid dat een gevoel van geluk versterkt wordt wanneer je het met anderen kan delen. Sterker nog: iemand die gelukkig is, voelt misschien wel een soort roeping om dat op de één of andere manier over te dragen, om er iets goeds mee te doen. Mensen worden bijvoorbeeld coach of gaan boeken schrijven of bloggen of lezingen geven als ze hebben ontdekt wat geluk voor hen betekent en wat hen gelukkig maakt: als jij op een positieve manier in het leven staat, op een open en volle en rijke manier, is het prachtig als je daarmee anderen kunt helpen om óók aan hun geluk te werken en zich óók goed te voelen. Want inderdaad: we willen allemaal graag gelukkig zijn, maar er schuilt een hele grote schat in het máken van geluk voor jezelf en anderen. En dat kan op zoveel manieren!

Random acts of kindness

Willekeurige aardigheidsacties zijn een geweldige manier om iemands dag beter te maken zonder dat jij er zelf veel tijd of moeite aan kwijt bent. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om op straat iedereen te groeten die je tegenkomt, ook al ken je ze niet – inclusief een glimlach. Of ga, nu het nog zin heeft, de straat op en geef íedereen de beste wensen als je ze groet. Je kunt ook gratis knuffels uitdelen, iets voor iemand oprapen, een hulpbehoevende persoon ondersteunen bij het oversteken, even luisteren als iemand je iets wil vertellen over een goed doel, de deur voor iemand openhouden, een kop koffie voor iemand betalen… het lijken zulke simpele dingen, maar het zou je verbazen hoe weinig mensen tegenwoordig nog willen helpen als iemand de weg kwijt is of hulp nodig heeft. Het geeft jou én een ander een goed gevoel, mooi toch?

Vrijwilligerswerk

Er zijn tegenwoordig zo onwijs veel dingen die je kunt doen als vrijwilligerswerk: het maakt niet uit waar je goed in bent of wat je interessant vindt en álles maakt een verschil. Van iemands dag opfleuren tot echt iets betekenen voor de maatschappij van de toekomst. Misschien wil je wel voorlezen aan analfabete of allochtone kinderen, bibliotheekboeken aan huis brengen, moederloze baby’s knuffelen, met asieldieren spelen, bij de gehandicaptensport helpen, noodhulp bieden aan vluchtelingen… als ik het had gekund, had ik ook zeker graag vrijwilligerswerk kunnen doen. Zeker omdat het vaak dé manier is om mensen op de lange termijn te helpen ook zichzelf te helpen: geef een man een vis en hij heeft een dag te eten, leer hem vissen en hij zal nooit meer honger hebben. Een Chinees spreekwoord dat de spijker op de kop slaat.

Deel je wijsheid en inzichten

Wat betekent geluk voor jou? Hoe denk jij over persoonlijke groei? Welke lifehacks hebben jouw leven ook daadwerkelijk veranderd? Welke levenslessen heb jij geleerd? Wat zijn de gulden regels die jij voor jezelf hebt opgesteld? Of je nou veel nadenkt over het leven of niet, iedereen heeft een eigen vorm van wijsheid en die kan ontzettend waardevol zijn om met de wereld te delen. En misschien is het niet per se wijsheid, misschien zijn het gewoon je ideeën, je creatieve hersenkronkels, je gevoel voor humor of je opvattingen: door daar bijvoorbeeld over te bloggen, kun je andere mensen inspireren en aan het denken zetten, maar ze misschien ook wel vermaken en een lichtpuntje bieden, want ook dát is geluk.

Lekker jezelf zijn

Want ja: dat geluk zit in jou, het straalt uit je ogen en is te zien op je gezicht en het klinkt door in wat je zegt en doet. Geloof me maar: het valt op als iemand gelukkig is. Door gewoon lekker jezelf te zijn en te laten zien wie je bent en hoe je in het leven staat, kun je als het ware de gelukboodschap de wereld insturen en mensen misschien ook wel aan den lijve laten zien en ervaren wat het eigenlijk betekent om gelukkig te zijn. Dat het echt niet altijd happy-go-lucky is, maar wél een heel waardevol gevoel is. Misschien kun je met mensen in gesprek gaan of simpelweg het goede voorbeeld geven: vaak heeft dat meer impact dan je denkt en het is een mooie extra reden om te allen tijde gewoon jezelf te zijn.

Zet een roze bril op

Ik ben van nature absoluut niet sceptisch of cynisch (behalve wat humor betreft misschien) en als ik iets tegenkom wat ik mooi of tof vind, ben ik ook niet altijd kritisch en focus ik gewoon op het mooie en het toffe. Ik zie dat graag als een roze bril die veel te maken heeft met mijn idealisme, en ik denk dat het een goede manier is om je geluk met de wereld te delen. Want tussen alle ellende en complexiteit van vandaag de dag zit óók nog genoeg moois in mensen en in de wereld, en als je daarop kunt focussen, is dat een hele positieve manier om in het leven te staan. Zolang het niet resulteert in oogkleppen opzetten, natuurlijk, is er heus niets mis met idealisme!

Creëer kunst

Of het nou een heerlijk vermakelijke feelgoodroman is, prachtige songteksten, schilderijen met de levendigste kleuren of iets anders: als je de gave hebt om kunst te creëren, onderschat dan vooral niet hoe bijzonder dat is. Verhalen, liedjes, gedichten, schilderijen, beelden, tekeningen hoeven niets met geluk expliciet te maken te hebben, maar kunnen toch iets met mensen doen, iets waardoor ze een eurekamoment ervaren of simpelweg een stukje gelukkiger worden omdat ze schoonheid zien. Het is een hele krachtige manier om jouw eigen geluk te vieren én te delen.

Je geluk is een grote schat die enorm veel voor jou kan betekenen, en zodra je weet wát het voor je betekent, kan het misschien datzelfde wel voor anderen betekenen. Onderschat nooit hoe belangrijk een simpel gebaar kan zijn en hoe groot jouw impact kan zijn op datgene wat je doet en de mensen voor wie je dat doet. Geluk wordt groter als je het deelt, dus ga erop uit en maak mensen gelukkig zoals je ook jezelf gelukkig maakt!

Vind jij het belangrijk om je geluk met de wereld te delen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]