Trots zijn op jezelf: het is, in ieder geval in mijn beleving, één van de onderdelen van oprecht gelukkig zijn. Ik zeg het vaak: gelukkig zijn betekent voor mij dat ik tevreden ben met hoe mijn leven is, maar ook dat ik trots ben op mezelf en op wat ik bereikt heb, waar ik sta, wat ik kan en wat ik waard ben. Maar trots zijn op jezelf is best een lastig iets. Het wordt vaak tegen onszelf gezegd, als we iets groots afgerond hebben of iets gedaan hebben wat eng of moeilijk was: je mag best trots op jezelf zijn. En inderdaad: trots zijn op jezelf is fijn, het voelt goed, maar het voelt ook raar. Mág ik wel trots zijn? Is dat niet egoïstisch? Heb ik niet gewoon aan de eisen en aan de verwachtingen voldaan?  Hoe doe je dat, écht trots zijn op jezelf?

Je verdient het om trots te zijn

Wat betekent het eigenlijk om trots te zijn? Trotsheid wordt vaak verward met verwaandheid, hoogmoed, denken dat je beter bent dan anderen, dat je alles aankunt, dat je geen hulp nodig hebt. In die zin is trots een slechte eigenschap, en ik denk ook dat dat het onwennige gevoel veroorzaakt wanneer we trots zijn op onszelf. We willen immers niet verwaand gevonden worden en zo willen we ons ook niet gedragen. Maar trots zijn betekent aan de andere kant – en dat is toch echt veel belangrijker – dat je blij bent met iets wat je hebt gedaan en bereikt, dat je vindt dat je het goed hebt gedaan. En dat verdien je oprecht. Ja, ik zeg het nog maar eens: je verdient het om trots te zijn.

Het leven is zwaar

Ken je die quoteplaatjes waarop staat dat het soms al heel wat is als we ons bed uitkomen, omdat het gewoon zwaar is om een mens te zijn? Nou, dat is gewoon zo. Elke dag weer moeten we de tijd door zien te komen, elke dag weer moeten we onze emoties en gedachten het hoofd bieden, moeten we omgaan met stress en druk, moeten we dealen met onze problemen, met een lijf dat niet doet wat wij willen dat het doet, met issues en struggles uit het verleden, met zorgen over de toekomst, met onzekerheden en frustraties en twijfels en overweldigende verantwoordelijkheden en zo gaat de lijst nog een tijdje door. Het leven is gewoon zwaar, en te midden van al die uitdagingen proberen we ons hoofd koel te houden, onze doelen te bereiken, een goed mens te zijn en onze zaakjes op orde te houden. Dat is niet niks.

Je hebt al veel bereikt

En dat bedoel ik als ik zeg dat je het verdient om trots op jezelf te zijn. Natuurlijk ken ik je situatie niet en weet ik niet hoe je in het leven staat, maar er zijn áltijd dingen die je al hebt bereikt. Er zijn altijd moeilijke periodes waar je doorheen bent gekomen, fouten die je hebt hersteld, uitdagingen die je bent aangegaan, dagen die je bent doorgekomen ondanks dat je je rot voelde. Je bent hoe dan ook gegroeid, lichamelijk en geestelijk. Je hebt hoe dan ook talenten en sterke punten, je hebt hoe dan ook sterke karaktereigenschappen. Je hebt hoe dan ook iets in je waardoor jij jouw leven en de wereld om je heen tot een succes kunt maken en je hebt hoe dan ook al veel om trots op te zijn, gewoon door wie je bent.

Trots zijn maakt gelukkig

Wat betekent het dan eigenlijk om trots te zijn op jezelf en daar gelukkig van te worden? Trots zijn is geen taboe, of dat mag het in ieder geval niet zijn. Het is heus oké om tegen jezelf in de spiegel, maar zeker ook tegen anderen te zeggen dat je trots op jezelf bent. Het is fijn om te horen van je ouders of je partner of een vriend dat ze trots op je zijn, want dat geeft je het gevoel dat je veel waard bent, dat jouw sterke punten en successen ertoe doen, hoe klein ook. Maar het is lastig om dat van jezelf aan te nemen, hè? Als je het tegen jezelf zegt, geloof je het vaak niet, vind je dat je het niet verdient om dat te zeggen, klinkt het egoïstisch. Nou, I’m here to tell you: dat is het niet. Echt, gewoon, niet.

Geluksgevoel

Trotsheid kan jou gelukkig maken, en jij verdient het om trots op jezelf te zijn. Door trots te zijn, kweek je meer zelfvertrouwen: het betekent dat je niet constant focust op je fouten en verbeterpunten, dat je niet steeds bezig bent met hoe je vérder wilt komen, maar dat je blij bent met wie je nú bent en wat je nú kunt. Dat je niet steeds naar hogere doelen streeft, maar trots bent op wat je al hebt bereikt en wat je al kunt. Dat je kunt beseffen dat jij heel veel waard bent, gewoon door wie je bent en wat je doet en door de hindernissen des levens die je hebt overwonnen. Door alle dingen die je hebt geprobeerd. En als je dat kunt, als je dat kunt beseffen, dan creëer je heel veel I am enough-rust voor jezelf, en vanuit die rust kan je geluksgevoel opbloeien.

Maar hoe doe je dat dan?

Trots zijn op jezelf is echt niet zo moeilijk, al lijkt dat waarschijnlijk makkelijk gezegd. Er zijn zoveel dingen waar je trots op kunt zijn, dus pak eens pen en papier en ga lijstjes maken, eventueel met hulp van iemand met wie je close bent. Schrijf eens op: wat zijn je goede karaktereigenschappen? Wat zijn jouw talenten, je sterke punten, waar ben je goed in? Wat maakt jou tot een goede en bijzondere vriend, broer, zus, vader, moeder, partner enzovoorts? Welke dingen heb jij bereikt in je leven, welke angsten heb je overwonnen, welke dingen vond je moeilijk maar heb je toch gedaan, welke doelen heb je bereikt, welke crises – fysiek, mentaal, emotioneel, financieel, relationeel, alles telt – heb je doorstaan? Welke dingen heb je aan jezelf veranderd? Welke levenslessen heb je geleerd? En: waarom zijn andere mensen trots op jou? Waarom zou jij, volgens hen, trots op jezelf moeten zijn?

Monitoren

En probeer het eens te monitoren, bij te houden: elke keer als iemand zegt dat hij of zij trots op jou is – geloof dat ook! – of als je trots bent op jezelf – laat dat gevoel ook toe! – schrijf je het op. Als het goed is, zul je zien dat er echt heel veel redenen zijn om trots op jezelf te zijn, als je je er maar voor openstelt. Dat zal niet meteen lukken, maar als je er elke dag aan probeert te werken, elke dag een zaadje van trots bij jezelf probeert te planten door zo’n lijstje te maken of door te lezen of door het tegen jezelf te zeggen of het van iemand te horen en te geloven, dan gaat het zaadje vanzelf groeien en tot bloei komen – en je geluk hopelijk ook.  Want dat verdien je.

Wat zijn redenen waarom jij trots op jezelf bent?

You may also like...

6 Comments

 1. Wat een mooi artikel! En het klopt allemaal wat je schrijft hierboven. Soms is het inderdaad al een kunst om uit bed te komen en de dag te overleven. Ik zeg de laatste tijd vaker tegen mezelf dat ik best trots op mezelf mag zijn als ik iets gedaan heb. Soms iets groots, soms iets kleins. Dat maakt de prestatie vaak net ietsje meer bijzonder.
  Alyssa onlangs geplaatst…Mijn eerste bestelling bij AliExpressMy Profile

 2. Zo ontzettend waar, maar het blijft lastig!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #41My Profile

 3. Trots zijn op mezelf, het is iets waar ik vaak mee gestruggled heb. Vaak zei ik vroeger dat ik trots was op mezelf en vertelde ik er altijd bij dat het niet opschepperig bedoeld is. Maar nu doe ik dat niet meer. Want het is niet opschepperig, het is goed om jezelf te vertellen dat je iets goed hebt gedaan. Ik heb een jaar met onzekerheid gestruggled, en ergens zal dat altijd een deeltje van mij zijn waar ik mee zal moeten leren omgaan. Altijd kon er wel iets beter, was het niet perfect genoeg of kon het toch nog anders naar mijn zin. Had ik een 7/10 op een toets vond ik dat dat beter een 9/10 zou kunnen geweest zijn. Had ik voor een examen net 60% gehaald, vond ik dat slecht. Met name wiskunde dan. Maar ik vertelde mezelf dat ik wiskunde geen gemakkelijk vak vind, en dat die 60% gewoon goed is voor mijn doen. En zo ging het op vele gebieden, dit is slechts een klein deeltje van het geheel. Maar ik kon een paar weken terug zeggen tegen mijn zusje; Ik ben trots op wat ik het afgelopen jaar heb bereikt, en ik voelde dat ik het eindelijk meende <3

  1. Het is inderdaad echt niet makkelijk en vaak voelt het inderdaad als opscheppen, maar het is zo belangrijk om het gewoon te kunnen zeggen én te menen! Superfijn dat dat voor jou steeds beter lukt 🙂

 4. Wow. Echt een super goed en mooi artikel! Het is helemaal waar wat je zegt. Ik vergeet vaak genoeg trots te zijn op mezelf. Ik zie de toekomst wel eens als een grote donkere wolk, maar dan vergeet ik vaak dat ik vroeger ook van die wolken zag, maar dat ik er wel doorheen ben gekomen. Dankjewel voor je artikel <3
  Rianne onlangs geplaatst…Li’l Red ReadathonMy Profile

  1. Graag gedaan, fijn dat je het mooi vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]