Wat is de basis van geluk? Wat betekent het om gelukkig te zijn? Voor mij heeft dat veel te maken met trots zijn op jezelf, maar ook met tevredenheid. Misschien is tevredenheid zelfs wel een synoniem van geluk, maar het is sowieso een begrip dat we vaak gebruiken. Je kunt tevreden zijn met een prestatie op school of werk, met iets wat je hebt gekocht, met wat je hebt gedaan op een dag, met de verbouwing van je huis en het uiteindelijke resultaat, of gewoon met je leven. En die laatste vorm van tevredenheid is mijns inziens een heel belangrijk onderdeel van geluk.

Wat betekent tevredenheid?

Als ik een beroep doe op mijn trouwe vriend het woordenboek, krijg ik te horen dat tevredenheid het gevoel is dat alles precies is zoals het zou moeten zijn. Klinkt mooi, niet? Het gevoel dat je niets wilt veranderen, dat alles prima is zoals het is. Ik krijg al een heel vreedzaam gevoel als ik dit zo typ. Het past ook heel mooi bij wat in dit artikel van SoChicken beschreven wordt: tevredenheid staat ongeveer gelijk aan een gevoel van rust en acceptatie. En eigenlijk heeft dat voor een groot deel te maken met positief in het leven staan. Als je tevredenheid ervaart, leg je de focus op alles wat goed en positief is in je leven: je kijkt naar wat goed gaat, je geniet van al het moois dat al in je leven is en je ziet de goeie kanten van de mindere dingen. En: je bent ook trots!

Blij zijn

Tevreden zijn betekent voor mij dat ik een oprechte glimlach op mijn gezicht heb als ik bedenk dat het supergoed gaat met mijn studie en gezondheid, dat ik oneindig geniet van het bloggen en dat het me veel heeft gebracht, dat ik blij ben met alles wat ik heb bereikt en alle groei die ik heb doorgemaakt. Het betekent dat ik blij ben met mijn toekomstplannen en trots op mijn verleden. Tevreden zijn houdt in dat ik eigenlijk niets zou willen veranderen aan hoe mijn leven nu is en aan wie ik ben: ik ben blij met het bloggen, het studeren, het stagelopen, het schrijven, het lezen en series en films kijken en spelletjes spelen. Ik ben trots op alle mooie ervaringen, tevreden met mijn skills en sterke punten en op hoe ik met fouten en mindere dingen deal. Tevredenheid betekent: het niet anders willen dan hoe het is.

Tevredenheid en geluk

Je kunt misschien al een beetje de link leggen met geluk. Ken je die artikelen waarin gezegd wordt dat je niet gelukkig wordt van het streven naar de beste baan, de mooiste kleren, de perfecte social media-feed, de beste prestaties? Dat heeft met ontevredenheid te maken. Begrijp me niet verkeerd: het is belangrijk om steeds te streven naar groei en ontwikkeling en verbetering, maar alleen als de tijd daar rijp voor is: als je nooit tevreden bent maar altijd méér wilt, zul je het nooit echt krijgen. Het gaat er juist om dat je kunt waarderen wat er nú is, wat je nú hebt, wie je nú bent, en dat je niets zou willen veranderen. Dát is tevredenheid.

Tips voor meer tevredenheid

Het is echt niet moeilijk om wat meer tevredenheid in je leven in te bouwen. In veel gevallen helpt het al om je bewust te worden van hoe positief je eigenlijk in het leven staat: ben je geneigd vaak kritisch of negatief te zijn, dan is het misschien wel een goed idee om je tevredenheid te trainen en te kijken of je daar wellicht een beetje gelukkiger van wordt!

♥ Hou je lichtpuntjes bij

Dit is volgens mij de beste manier om je tevredenheidsgeluk te ontketenen: hou een lijstje bij van al je lichtpuntjes! Doe dat per dag, dus schrijf het elke keer op als je ergens blij van wordt of dankbaar voor bent. Op die manier word je je heel bewust van wat er eigenlijk allemaal positief is in je dagelijks leven, en dat zijn vaak hele kleine dingen, én je bent echt bezig met het hier en nu en wat daar allemaal voor moois te vinden is!

♥ Maak een lijst van alle goede dingen

Dit gaat nog net iets verder dan de lichtpuntjeslijst. Lichtpuntjes kun je elke dag tegenkomen, maar de grotere dingen komen niet elke dag voorbij op zo’n lijstje. Vraag jezelf dus eens af: waar ben jij eigenlijk oprecht blij mee in je leven? Het kan van alles zijn, dus denk ook breed: je studie, je werk, de inhoud van je kledingkast, de sport die je beoefent, de inrichting van je huis of kamer, de omgeving waar je woont, de relaties die je hebt, je sterke punten, de manier waarop je dingen aanpakt, je boekencollectie… alles waar je ontevreden mee zou kunnen zijn, kun je ook tevreden mee zijn en dát ga je opschrijven!

♥ Bedenk wat beter kan

Oké, ik geef toe: tevredenheid is, net als positiviteit, echt niet altijd gemakkelijk. Soms heb je zo’n bui dat je alleen de negatieve punten ziet en dat je sommige dingen het liefst zou veranderen, en dat is ook prima: je hoeft echt niet altijd met een grote grijns en hartjes in je ogen door het leven te gaan. Sterker nog: tevredenheid betekent juist ook dat je kritisch kunt zijn op wat er beter kan. Maak dus voor de grap eens een lijstje van de dingen die je zou willen veranderen en bedenk vervolgens hóe (en waarom) je die dingen precies zou willen veranderen. Maak een klein plan van aanpak voor je groei, en je zult zien dat ook dat je tevreden maakt! Zolang je een ‘’waarderingslijst’’ hebt én een ‘’verbeterlijst’’, zit je altijd goed.

Rust en geluk

Tevredenheid is eigenlijk maar een lastig iets. Soms komt het vanzelf, soms heb je van nature een tevreden karakter omdat je ook positief ingesteld bent, en soms moet je jezelf er wat meer op richten. Uiteindelijk gaat het er niet om dat je alles goed en mooi vindt in je leven, maar dat je kunt focussen op het positieve, op waar je blij mee bent en wat goed is, en dat je tegelijkertijd weet hoe je voor nog méér goede en positieve dingen kunt zorgen: de rust die dat geeft, zal je al snel het gevoel geven dat je oprecht gelukkig bent.

Wat betekent tevredenheid voor jou?

You may also like...

10 Comments

 1. Een heerlijke blog Vivian. Je aanvaard alles en bent altijd vrolijk. Ga zo door ! 😂😂🐎

 2. Wat een mooi artikel weer! Ik vind tevredenheid sowieso iets moois om bij stil te staan. Het is inderdaad essentieel voor geluk dat je niet altijd streeft naar méér, maar je vooral ook bewust bent van wat je wel hebt en kunt en vanuit die instelling aan verbeterpunten werken. Voor mij helpt het ook altijd goed om (vooral op mijn blog of soms gewoon in een notitieboekje) bij te houden waar ik blij van word in mijn leven. Dan word je gedwongen om er even echt bij stil te staan.
  Romy onlangs geplaatst…Je vakantiegevoel vasthouden | 10 tipsMy Profile

  1. Precies dat inderdaad, het bijhouden van lichtpuntjes en dingen waar je blij mee/dankbaar voor bent is een hele goeie manier!

 3. Ik vind dit een mooi en pakkend artikel. Vooral tegenwoordig is het alleen maar belangrijk wat een ander heeft zonder te kijken naar wat je zelf allemaal hebt. Ik ben zelf altijd erg bewust en dankbaar voor alles wat ik heb en komen gaat.

  1. Helemaal waar: we kijken vaak veel te veel naar anderen, op het vergelijkende af, terwijl dat alleen maar slecht is voor ons eigen geluksgevoel!

 4. Het toeval wil dat ik gisteren op Instagram ook iemand een stukje zag posten over het belang van het appreciëren en daar herkende ik mezelf in. Net als bij jouw blogpost het geval is. Ik kies er bewust voor om op zoek te gaan naar al die mooie dingen die te vinden zijn in mijn leven. Dat zijn niet persé grootse zaken maar het zijn er wel heel wat en die zorgen ervoor dat de mindere naar de achtergrond verschuiven. Verdwijnen doen ze uiteraard niet maar ze worden doorgaans wel overschaduwd door kleine geluksmomenten die de minpunten draagbaar maken.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Korte recensies: Compleet in de wolken & Camp AlienMy Profile

  1. En daar gaat het inderdaad ook om, dat je het mooie inziet zodat het lelijke wat minder lelijk wordt 🙂

 5. Wat een mooi artikel. 🙂 Ik vind geluk definiëren als “tevreden zijn” heel fijn. Want wat is gelukkig? Is een mens altijd gelukkig? Nee. Dat zou niet kunnen. Zonder de dalen ken je de pieken niet, dat soort dingen. Tevreden kun je wel zijn. Natuurlijk kunnen er negatieve momenten zijn. Vervelende momenten… Maar “tevreden”, dat kan er meer zijn. Dat voelt haalbaarder. Dankjewel voor het schrijven en delen van deze blog, Vivian!
  Kim onlangs geplaatst…Therapie update: gezamenlijk gesprek en veranderingMy Profile

  1. Ah wat fijn dat je je erin kunt vinden, en inderdaad: tevreden zijn is vaak haalbaarder, compacter als het ware, dan gelukkig zijn 🙂

 6. Heel erg mooi geschreven! ik denk dat tevreden zijn voor mij betekent dat ik dankbaar ben voor wat ik heb. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]