Bron beeld: Ashley Ella Design

De laatste happymaking-blogpost van 2017! Wat vliegt de tijd… we hebben het over heel veel facetten van geluk gehad, van tevredenheid tot je omringen met positieve mensen tot persoonlijke groei tot dankbaarheid. Maar over een ander belangrijk aspect van geluk heb ik in eerste instantie bewust gezwegen, eigenlijk omdat het heel vanzelfsprekend is: je goed voelen. Je goed voelen als in: goed voor jezelf zorgen, voorzien in je basisbehoeften. Zoals we in het onderwijs zeggen: als een kind niet goed zit qua basisbehoeften – denk aan veiligheid, eten en drinken, comfort – dan is het leren niet goed mogelijk. En zo is het ook met happymaking: als je niet goed in je vel zit op basisniveau, is het heel moeilijk om aan de andere stukjes van je geluk te werken. Maar die basisbehoeften, wat houdt dat dan precies in?

Je goed voelen vs. voor jezelf zorgen

Het is misschien lichtelijk verwarrend: als goed voor jezelf zorgen betekent dat je aan je basisbehoeften voldoet, leg je de lat dan eigenlijk niet al heel hoog? Want goed voor jezelf zorgen kan nog een hele kluif zijn: dat betekent namelijk dat je aardig voor jezelf moet zijn, jezelf rust moet gunnen, genoeg me-time moet inplannen… dat hele self-care is een kunst op zich. Nee, je goed voelen komt nog eerder: het betekent dat je werkt aan je gezondheid en je functioneren. Zorgen dat je je goed kunt voelen betekent dat je zo min mogelijk tekorten hebt in je algemeen welbevinden. Concreet: goed eten en drinken, goed slapen en sporten, een goed ritme en genoeg ontspanning én uitdaging in je leven.

Basis

Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat je fysiek en mentaal steeds in de groene zone zit en dat het wateroppervlak glad is, dat je ‘’goed’’ kunt antwoorden als mensen vragen hoe het met je gaat en dat je je niet druk hoeft te maken om basale dingen zodat je alle ruimte hebt voor persoonlijke ontwikkeling en het werken aan je geluk. Klinkt simpel en vanzelfsprekend, hè? Maar bedenk maar eens hoe slecht je je kunt concentreren als je niet goed hebt geslapen, en hoe chagrijnig je kunt worden van een verstoord eetritme. Je basisbehoeften hebben alles te maken met overleven, maar ook met een positieve kwaliteit van leven. Kortom: de basis moet goed zijn voordat je de diepte in kunt.

Eten en drinken

Ik zal vast niet hoeven uitleggen dat gezond eten en goed drinken belangrijk is als je je goed wilt voelen. Niet alleen voel je je veel fijner en zekerder van jezelf als je de snacks regelmatig kunt laten staan en in plaats daarvan zorgt voor goede maaltijden, het geeft je lichaam ook veel meer pep. Eten is bovendien ook iets leuks en iets om naar uit te kijken, iets om je dag mee op te vrolijken als je iets bijzonders besluit te maken of een lekkernij hebt tijdens je dagelijkse dingen, en we weten allemaal dat thee en koffie, maar ook andere dranken onze productiviteit kunnen verhogen. Zorg voor een fijn eetpatroon waarbij je niet te veel of te weinig eet en je kunt verheugen op lekkere dingen en dat je weet wat jouw drinkbare brandstof is voor overdag.

Sporten en buitenlucht

Beweging helpt je om fysiek sterker te worden, om een goed gevoel over jezelf te krijgen en om zekerder te worden over je lijf. Het is misschien niet iets wat je heel graag doet, maar als je een leuke sport zoekt of een andere manier vindt om te bewegen – wandelen bijvoorbeeld – kun je er wél heel veel uit halen en dan kan het ook echt een opkikker voor je zijn. Daarnaast is buitenlucht een hele belangrijke: genoeg zonlicht en buitenlucht helpt je om je gedachten te verzetten, onder de mensen te komen en (nieuwe) energie op te doen.

Rusten en slapen

We willen het liefste altijd maar door door door en zouden maar wat graag 70 uur in een dag willen hebben, maar de waarheid is dat we mensen zijn en dat betekent dat we rust nodig hebben. Rust in de zin van momenten voor onszelf, momenten van dutten en dagdromen, relaxen en bankhangen. Maar dat niet alleen: ook goed slapen is enorm belangrijk. Ik ben zelf iemand die er een handje van heeft om pas na middernacht eens een keer het licht uit te doen, maar ook ik zal toegeven dat ik me een heel stuk frisser en productiever voel als ik wat meer slaap heb gehad. Goed slapen is enorm belangrijk als je alles uit je dag wilt kunnen halen, en rustmomenten helpen je om dat ook daadwerkelijk vol te houden.

Verstrooiing en uitdaging

En die rustmomenten, hè… die moet je niet alleen maar vullen met powernaps en doelloos nietsdoen. Nee, juist de dingen die je doet ter verstrooiing zijn belangrijk om je goed te voelen. We hebben allemaal hobby’s nodig, dingen die we leuk vinden om te doen en die ons helpen ontspannen, zodat je na zo’n moment van verstrooiing weer volop energie hebt om aan de slag te gaan. Verstrooiing is dus nodig om gemotiveerd te blijven als het gaat om de dingen die je doet, en in die dingen die je doet moet uitdaging zitten, zodat je geprikkeld wordt, zodat je je hersenen kunt gebruiken en je hart sneller gaat kloppen en je het gevoel krijgt dat je zinnig bezig bent.

Ritme en ritueeltjes

En dat zinnig bezig zijn, dat heeft weer alles te maken met het vinden van een fijn ritme dat je in staat stelt de dingen op jouw manier te doen en je dagen door te brengen op een tempo dat jij prettig vindt. Een ritme waarin idealiter ruimte is voor alles waar je waarde aan hecht: school, werk, socializen, sporten, rusten, slapen…  een ritme dat je het gevoel geeft dat de puzzelstukjes kloppen en dat je in je element bent, met kleine ritueeltjes en momenten die je stabiliteit bieden.

Puzzelstukjes

Een fijne basis voor je leven creëren, opbouwen hoe het eruit moet zien en ervoor zorgen dat alles klopt, geeft je een beeld van waar de puzzelstukjes in je leven misschien nog niet goed liggen en waar je aan wil werken. Het kan natuurlijk prima zijn dat je wel heel gelukkig bent met de mensen om je heen, maar minder blij met je zelfbeeld, of dat je in een sleur zit of juist het gevoel hebt dat je je passie uit het oog verloren bent. Door ervoor te zorgen dat alles klopt wat moet kloppen om jou met een heldere mindset naar je leven te laten kijken, kun je ook zien wat er onder de oppervlakte nog niet klopt. En zo kun je, door goed voor jezelf te zorgen, ook goed voor je geluk gaan zorgen!

Vind jij de basisbehoeften van geluk belangrijk?

You may also like...

3 Comments

  1. Met dit artikel raak je zeker de juiste snaar. Soms vergeten mensen hoe belangrijk sommige basale behoeften eigenlijk zijn voor je geluk. Ik merk aan mezelf dat te weinig slaap of structureel te weinig eten echt invloed kan hebben op hoe je je voelt. Soms moet ik mezelf daarbij even een schop onder mijn kont geven om structureel beter voor mezelf te zorgen, omdat dat op mij soms zelfs meer effect heeft dan welke bijzondere ervaring of fijne vakantie dan ook 🙂
    Romy onlangs geplaatst…Hoe zit het met mijn doelen voor 2017?My Profile

    1. En dat is het ‘m precies inderdaad: goed voor jezelf zorgen zodat je je goed voelt lijk zo vanzelfsprekend, tot je tekorten opbouwt en beseft hoe fijn het eigenlijk is om je gewoon goed te voelen! Want hé: je kunt de impact van bijzondere dingen ook pas merken als je qua basisbehoeften goed zit.

  2. Ja, die basisbehoeften zijn absoluut heel erg belangrijk.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Een jaar vol geluk?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]