Als je gaat nadenken over wat geluk eigenlijk is, zou je een heel bóek kunnen schrijven over het antwoord. Het is namelijk zo’n ontzettend breed begrip en het betekent voor iedereen weer iets anders. Maar ik ben ook nog tot een andere conclusie gekomen. Als het gaat over geluk, kun je op verschillende niveaus kijken wat het betekent. Het kan te maken hebben met persoonlijke groei en wereldverbetering, maar ook met het kweken van een zo positief mogelijk zelfbeeld, zodat je bijvoorbeeld trots op jezelf kunt zijn. Maar dat gaat allemaal best diep, hè? Hoe zit het eigenlijk met het veel ‘’eenvoudigere’’ geluk? Het geluk dat we, heel simpel gezegd, ‘’blijheid’’ zouden kunnen noemen? Want ook dat geluk hebben we nodig, al is het dan misschien wat minder intens en diepgaand.

Lange- en korte-termijngeluk

Ik denk dat er ruwweg twee soorten geluk zijn: lange-termijngeluk en korte-termijngeluk. Oftewel: geluk dat gaat over het bereiken van je doelen, over het creëren van het leven dat je wilt en over aan jezelf werken zodat je de persoon wordt die je wilt zijn. Lange-termijngeluk heb je nodig om goed in je vel te zitten en om jezelf vooruit te helpen en je kwaliteit van leven te boosten. Lange-termijngeluk is ook vaak het lastigste: daar moet je hard aan werken, omdat het heel veel te maken heeft met je zelfbeeld en toekomstvisie, maar het is ook de belangrijkste vorm van geluk. Je streeft naar de beste versie van jouzelf en je leven. Korte-termijngeluk is daar het resultaat van: je plukt de vruchten van het harde werken aan jezelf door een gevoel van blijheid met wat je doet en wie je bent.  Maar er is meer!

Genieten

Voor lange-termijngeluk maak je lijstjes en plannetjes en reflecteer je op jezelf, terwijl korte-termijngeluk eigenlijk vooral inhoudt dat je ervoor zorgt dat je een leuk leven hebt. Want dikke prima hoor, al dat harde werken aan jezelf en je toekomst, maar het is ook wel héél serieus. Sereen, dat zeker, maar ook serieus. En een mens mag ook lol maken, toch? Jezelf gelukkig maken betekent niet alleen dat je zorgt voor trots en groei, maar ook dat je een glimlach op je eigen gezicht kunt toveren. Korte-termijngeluk draait om leuke dingen doen, goed voor jezelf zorgen, ontspannen, opladen… kortom, genieten. Korte-termijngeluk is dus niet vergankelijk, het is geen vorm van geluk die maar tijdelijk is. Het gaat erom dat korte-termijngeluk een geluksgevoel oproept over het hier en nu, terwijl lange-termijngeluk je een goed gevoel geeft over waar je vandaan komt, waar je nu staat én waar je naartoe gaat.

Overlap

En jazeker, soms is er overlap. Want zoals ik al zei, is korte-termijngeluk ook het geluksgevoel dat je kunt ervaren dankzíj je lange-termijngeluk: als je er op de lange termijn voor hebt gezorgd dat je je droombaan hebt kunnen bemachtigen, dat je een eigen onderneming bent gestart, dat je meer zelfvertrouwen hebt, dat je hebt gebroken met negatieve mensen, dan zul je op dagelijkse basis kunnen genieten van hoe leuk je je werk of je opleiding vindt, van het feit dat je minder onzeker bent en je vrijer voelt omdat het negatieve uit je leven is. Korte-termijngeluk is een soort beloning voor het harde werken aan je lange-termijngeluk én het is soms een welkome afleiding van datzelfde harde werken!

Glimlachmomentjes creëren

Weten jullie nog dat ik laatst schreef over dat geluk ook heel veel te maken heeft met doen waar je blij van wordt? Dat is bij uitstek een vorm van korte-termijngeluk. Dingen doen die je tof vindt, waar je door kunt ontspannen, lekker hobbyen, aan een project werken… alles telt, als je er maar blij van wordt en er energie en motivatie door krijgt! Maar het kan zelfs nóg kleiner: korte-termijngeluk heeft ook veel te maken met het creëren van je eigen glimlachmomentjes. En dan heb ik het niet over een comfortzonebubbel met je favoriete serie, een kop thee en een snack, maar echt héle kleine dingetjes die toch voor een héél fijn gevoel kunnen zorgen.

Iets positiefs

Want juist die dingen zijn zo belangrijk. We hebben namelijk allemaal wel eens van die rotdagen, dat het niet wil lukken met werk of school, dat we mentaal of fysiek niet echt in een happy place zijn. Dagen dat we wakker worden met een gevoel van ergens tegen opzien of in een sleur zitten, dagen dat we gewoon niet op ons best zijn. En als we er dan tóch in slagen om die glimlachmomentjes te creëren, slagen we er ook in om toch iets positiefs van de dag mee te nemen. Want: every day may not be good, but there is something good in every day.

Lichtpuntjes

Al is het maar het fijne gevoel dat je kreeg van het opmaken van je bed, het stukje motivatie dat je uit een quoteposter hebt kunnen halen, het liedje dat je net even een broodnodige boost heeft gegeven, het compliment van een vriendin, de groet van een vreemde, het feit dat het OV geen vertraging had, je lekkere lunchmaaltijd…  allemaal positieve dingen die je aan het eind van de dag op je lijstje kunt zetten van dingen die toch eigenlijk best fijn waren. Oftewel: lichtpuntjes! En geloof me, het geeft zo’n fijn gevoel om dat echt bewust te doen! Het is een heuse superkracht.

Momenten die jou gelukkig maken

Maar naast het verzamelen van lichtpuntjes is het ook heel erg waardevol om die glimlachjes aan jezelf te ontlokken door even heel gelukkig met iets te zijn. Dat kan zo simpel zijn als het interieur van je huis of kamer: als je dat helemaal naar jouw smaak maakt, maar ook bijvoorbeeld je werkplek zo inricht dat het je heel blij maakt, heb je er alweer een lichtpuntje bij! En als je je lekker uitleeft in je agenda met de afspraken waar je naar uitkijkt, heb je ook alweer iets wat jou aan het einde van de dag een positief gevoel kan geven. Of misschien is het wel je Netflix-lijst die een lach op je gezicht tovert, of een stapeltje boeken waar je erg benieuwd naar bent en dat je binnenkort wilt gaan lezen. Het zijn maar hele kleine dingetjes waar je op korte termijn toch heel gelukkig van kunt worden.

Wat vind jij belangrijker, korte- of lange-termijngeluk?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]