Op de vraag ‘’wat is geluk’’ zijn heel uiteenlopende antwoorden mogelijk. Je kunt, zoals ik doe, vooral waarde hechten aan het diepe geluksgevoel binnenin jezelf, dat je verkrijgt door persoonlijke groei, door trots te zin op jezelf en intens tevreden te zijn met wie je bent en waar je staat in je leven. Maar je kunt het geluk ook zoeken in heel concrete, soms zelfs tastbare zaken. Ik denk dat die tweedeling heel belangrijk is, want geluk zit aan de ene kant echt in jezelf maar anderzijds ook in het leven dat je leidt. Tot dat besef kwam ik toen ik op Romy’s blog een boek tegenkwam dat Geluk is D.O.M. heet: geluk bestaat uit doelstellingen, oplaadpunten en mensen. En ook al heb ik het boek (nog) niet gelezen, ik kan het er alleen maar mee eens zijn! En over die oplaadpunten wil ik het vandaag eens hebben.

Jezelf gelukkig maken

Eigenlijk zou je het zo kunnen zien: ik geloof er heilig in dat wij mensen onszelf gelukkig kunnen en moeten maken, dat we dat geluksgevoel niet moeten laten afhangen van de buitenwereld maar het zélf moeten definiëren en zelf moeten creëren. Dat kun je op twee manieren: aan de ene kant door heel bewust aan jezelf te werken en in jezelf te kijken naar waar jouw geluk vandaan komt, met als doel dat je eigenlijk je ogen opent voor het geluk dat al in jezelf zit. Aan de andere kant kun je een leven creëren dat jou gelukkig kan maken. Dan gaat het buiten jezelf, maar jij bent hoe dan ook degene die voor dat geluk moet zorgen. In plaats van aan jezelf te werken, werk je dan aan je leven.

Levensgeluk

Bij het geluk dat in jezelf zit, kun je denken aan trots en tevredenheid, aan het zoeken naar dankbaarheid en lichtpuntjes, aan persoonlijke groei, aan het werken aan je zwakke punten en het boosten van je zelfvertrouwen. Het geluk dat in je léven zit, is simpeler, concreter, minder abstract. Dat zijn de mensen om je heen die jou met warmte en positiviteit omringen, de doelen die je jezelf stelt en de dromen die je najaagt, jouw definitie van succes en van vervulling. En, last but not least, de dingen die je graag doet, de dingen waar je blij van wordt, je hobby’s en interesses en projecten. Misschien is het onderscheid niet altijd even duidelijk (doelen kunnen ook onder persoonlijke groei vallen), maar alle componenten van je levensgeluk zijn ontzettend belangrijk. Vooral die oplaadpunten, zoals Patrick van Hees (van Geluk is D.O.M.) ze noemt.

Leuke dingen doen

Je hebt het misschien wel eens gehoord: het leven draait niet om leuke dingen. Soms moet je dingen doen die niet leuk zijn. Het kan niet altijd leuk zijn. Ja, steek die handen maar op, wie krijgt dat ook wel eens te horen? Of het nou een les is van je ouders of je leraren of misschien wel van je collega’s of je werkgever, het klopt wel. Natuurlijk is het leven niet altijd leuk, natuurlijk moeten er ook dingen gedaan worden omdat ze moeten. Maar hé… er rust heus geen taboe op leuke dingen doen! Sterker nog, mensen die leuke dingen doen en de dingen die ze doen leuk vinden, zijn gelukkigere en betere mensen. Klinkt logisch, toch? Vind ik wel. Met alle hedendaagse ellende en verplichtingen is het fijn als er dingen zijn waar je oprecht van kunt zeggen dat je ze tof vindt.

Energie en motivatie

Of je nou een goed boek leest, iets van houtsnijwerk in elkaar knutselt, keyboard speelt, een ster bent in hardlopen of met hart en ziel een filmmarathon kunt houden, van dingen doen die je leuk vindt, word je gelukkig. Denk maar aan dat tevreden gevoel dat je krijgt als je eindelijk tijd hebt voor je hobby, dat opperbeste humeur als je helemaal in die fijne cocon, die flow van bloggen of lezen of wat dan ook zit. Je krijgt er energie van, je wordt er blij van: misschien wordt er zelfs wel endorfine – het blijdschapsstofje – aangemaakt, waardoor je écht vrolijker en gelukkiger wordt. En het motiveert je om bezig te zijn, om serieus aan het werk te gaan met een fijne hobbybeloning in het vooruitzicht. Kortom: je zit gewoon beter in je vel als je af en toe tijd maakt voor leuke dingen, en het is zo’n simpele gelukkatalysator!

Bijtanken

Dingen doen waar je blij van wordt betekent echter niet alleen dat je tijd maakt voor je hobby’s: het betekent ook dat je af en toe dingen puur voor jezelf doet, om bij te komen en op te laden. Dat je de tijd neemt om te ontspannen en even lekker je hoofd leeg te maken, iets wat iedereen wel zo af en toe nodig heeft. Je hoeft immers heus niet altijd nuttig bezig te zijn: productiviteit maakt gelukkig, maar ontspannen en stressvrij zijn ook! En als je nog preciezer wilt zijn en het geluk heel erg in hier en nu-termen bekijkt, dan zorgen oplaadmomenten ervoor dat er hoe dan ook iets goeds uit elke dag te halen kan zijn. Gewoon iets voor jezelf doen, even lekker niksen en toegeven aan wat je graag wilt: het is niet makkelijk, maar wél goed voor je!

Leuk leven

Heel simpel gezegd zorgt dingen doen die je leuk vindt ervoor dat je een leuk leven hebt. Als je een baan hebt of een studie doet die je helemaal het einde vindt is het al geweldig, want dat betekent dat je elke dag kunt doen wat je leuk vindt – en dat is fantastisch voor je geluk. Maar ook als je het beperkt tot hobby’s en oplaadmomenten, zorgen juist die dingen ervoor dat je iets hebt om heel actief en bewust van te genieten en gelukkig van te worden. Mensen die doen wat ze leuk vinden, zitten beter in hun vel, functioneren beter, zijn opener naar anderen toe en hebben altijd wel iets om van te genieten, trots op en tevreden mee te zijn. En al is het maar één hobby of zijn het maar kleine oplaadmomentjes, het zijn toch tastbare brokjes geluk. En die zijn onbetaalbaar waardevol!

Waar word jij gelukkig van?

You may also like...

3 Comments

  1. Wat leuk om te horen dat alleen al de titel van het boek Geluk is DOM je deed nadenken over wat geluk inhoudt 🙂 Juist die rustmomenten of momenten waarop je puur voor jezelf zonder verplichtingen iets onderneemt, zijn inderdaad heel waardevol. Wat het dan ook is wat je graag doet, het kan je echt een dosis geluksgevoel geven. Ik word zelf ontzettend blij van bloggen en alles eromheen. Sinds ik mijn blog ben begonnen, heb ik voor mijn gevoel echt een stukje meer geluk gevonden, alleen al doordat ik nu iets heb wat ik echt heel leuk vind en waar ik elke dag tijd in kan steken 🙂
    Romy onlangs geplaatst…Vaker Vrolijk bestaat 1 jaar! (+winactie)My Profile

    1. Helemaal waar inderdaad, dat geluksgevoel dat je krijgt van leuke dingen doen is onbetaalbaar 🙂

  2. Ik word van zoveel dingen gelukkig. Van een leuk uitje met vriendinnen tot met een boek op de bank.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…VerjaardagsfunMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]