Helemaal aan het begin van deze gelukrubriek heb ik een poging gedaan het gelukbegrip te definiëren: ik kwam toen uit op de filosofie dat geluk vooral betekent dat je blij bent met waar je nu staat in het leven én met waar je naartoe gaat. Dat heeft veel te maken met ‘’de beste versie van jezelf zijn’’, iets waar we allemaal naar lijken te streven. Maar de beste versie van jezelf zijn is absoluut niet makkelijk: eigenlijk heeft het te maken met al het andere wat ik eerder heb besproken. Het betekent dat je trots bent op wie je bent en wat je kunt en wat je hebt bereikt, dat je tevreden en dankbaar kunt zijn en dat je een mooi mens bent en gezonde relaties onderhoudt. En dat is niet makkelijk, want het vergt flink wat persoonlijke groei. Maar van die groei kun je ook weer gelukkig worden!

Voorwaarde voor geluk

Ik denk – nee, ik wéét – dat er best wat mensen in deze wereld zijn die met hun ogen rollen bij de termen ‘’persoonlijke groei’’ ‘’self improvement’’ en ‘’aan jezelf werken.’’ Je bent wie je bent, daar moet je het mee doen, vinden zij. En dat is helemaal waar. Maar ik denk dat persoonlijke groei een kernwaarde is in ons op geluk gerichte leven anno 2017: we leven in een maatschappij waarin we onszelf enorm veel met anderen vergelijken en waarin prestatiedruk en levenscrises aan de orde van de dag zijn. We moeten weten wie we zijn en wat we waard zijn als we willen overleven, en om aan society’s high demands te voldoen, moeten we ook steeds blijven groeien en evolueren. Breekt het zweet je al uit?

Logisch

Eigenlijk is het ook logisch, die wens om te groeien. Als je een baan hebt, zul je jezelf ook af en toe nieuwe of betere kwaliteiten moeten aanmeten om je werk te kunnen blijven doen. Als je studeert, moet je nieuwe vaardigheden leren om je studie succesvol te doorlopen. We willen allemaal graag werken aan onze mindere punten en onze sterke kanten verder ontwikkelen, want een ongelukkig gevoel ontstaat vaak doordat we negatief zijn over onszelf en het gevoel hebben dat we tekortschieten. De oplossing daarvoor is, jawel, iets dóen aan de problemen die je bij jezelf denkt te bespeuren. Oftewel: groeien. Aan jezelf werken. Streven naar een betere versie van jezelf, zodat je ook een beter gevoel krijgt over wie je bent en het geluk een stapje dichterbij komt. Want geluk zit in jezelf: je moet jezelf gelukkig maken, bijvoorbeeld door trots op en blij met jezelf te zijn.

Zelfinzicht

Maar hoe bereik je dat nou, dat gevoel van trots en tevredenheid? Je raadt het al: door aan jezelf te werken. Je zou het bijna een soort vicieuze gelukcyclus kunnen noemen, bijzonder eigenlijk hè? Want aan jezelf werken betekent niet alleen dat je met je verbeterpunten aan de slag gaat, maar ook dat je inzicht kweekt in wie jij bent en wat jij kunt. Bijvoorbeeld door lijstjes te maken van je talenten, door na te denken over waarom je bepaalde dingen zus of zo doet of waarom je iets wilt, over jouw waarden en normen, over je levensdoelen en ambities… over alles! Dat geeft je ook nog eens een goed gevoel van stabiel zelfvertrouwen en bant onzekerheid, want als je weet wat je (niet) wilt en wie je (niet) bent, sta je stevig in je schoenen en kunnen anderen jou niet uit het veld slaan of aan het twijfelen brengen.

Relativeren

Dat zelfvertrouwen groeit ook doordat jij, hoe meer zelfinzicht je kweekt, steeds nuchterder wordt naarmate je jezelf beter leert kennen. Je kunt dan steeds realistischer kijken naar jouw ideeën en verwachtingen voor de toekomst en je kunt het relativeren: je begrijpt dan dat sommige dingen misschien niet gaan lukken of dat je in bepaalde dingen gewoon niet goed bent, of dat iets gewoon niet voor jou werkt, maar je kunt dan ook accepteren dat dat oké is en dat je het kunt compenseren met wat jij allemaal wél kunt en waard bent. En ook dáárin kun je realistisch blijven.

Doelen stellen

Weet je nog dat ik zei dat geluk ook betekent dat je weet waar je naartóe wilt met je leven? Dat heeft ook te maken met persoonlijke groei. Of beter gezegd: met doelen stellen. Want door doelen te stellen, hoe klein of groot ook, duw je jezelf én je leven vooruit. Doelen helpen jou om ook echt iets te gaan doen, om verder te komen, te groeien. Dat geldt voor álle doelen: jouw dagelijkse to do’s helpen je op de lange termijn om gelukkiger te worden (bijvoorbeeld door aan jezelf te werken), je studie te voltooien en carrière te maken en je hobbyprojecten tot een succes te maken. Met doelen visualiseer je wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken en geef je jezelf een schop onder je kont. Niet uitstellen, maar doelen stellen!

Elk vinkje telt

En raad eens? Door doelen te stellen en te bereiken, heb je ook weer nieuwe redenen om trots op jezelf te zijn! En trots zijn is zo’n fijn gevoel, jongens. Echt oneindig fijn. En omdat je overal doelen voor kunt stellen, wordt zo ook je tevredenheidlijstje langer. Want hoe meer doelen je bereikt, hoe meer dingen er goed gaan. Maakt niet uit of het reuzegrote carrièrestappen of ‘’gewoon’’ huishoudelijke klusjes zijn. Elk vinkje bij een doel telt, en op elk vinkje mag je trots zijn, want elk vinkje betekent dat jij aan jezelf en aan je leven hebt gewerkt.

Rust en ruimte

Groeien betekent dat je rust voor jezelf creëert, rust die ervoor zorgt dat je jezelf wat beter kent en je wat minder druk hoeft te maken om wie je bent en of je het allemaal wel goed doet. Maar het creëert ook ruimte voor vooruitgang, doordat je een beter idee krijgt van hóe je precies vooruit wilt. Het creëert de rust van ‘’het is oké om fouten te maken’’ en de ruimte om weer overeind te krabbelen nadat je een fout hebt gemaakt. De rust om jezelf te kennen én de ruimte om jezelf nóg beter te leren kennen. De rust om te weten wie je bent en de ruimte om te bedenken wie je wilt worden. Er komt geen einde aan, het is een vicieuze gelukcirkel!

Alles is groei

Er zijn tal van manieren om te groeien. Je groeit als je een manier vindt om die lastige schoolopdracht tot een goed einde te brengen. Je groeit als je nieuwe technieken ontdekt die je kunt toepassen voor je hobby. Je groeit als je nieuwe toffe boeken, films, muziek of series ontdekt die bij je smaak passen. Je groeit als je een inzicht krijgt doordat je in je dagboek schrijft of een tof citaat tegenkomt. Je groeit als je dingen doet die je voorheen niet durfde of als je een nieuw project oppakt of een nieuw stukje van je toekomst visualiseert. En je groeit ook als je jezelf een dagje vrij neemt, als je nee zegt tegen anderen maar ja tegen jezelf. Alles waarbij jij een lightbolt-moment ervaart, alles waardoor jij jezelf en jouw leven een beetje beter gaat kennen en een beetje leuker gaat vinden, is groei. Dus ga ervoor!

Vind jij persoonlijke groei belangrijk?

You may also like...

1 Comment

  1. Vief. Ik ben heel trots op jou, omdat je zo.n goeie en leerzame blog hebt geschreven. Liefs xxx. ❤️❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]