Dankbaarheid wordt vaak genoemd als een gelukinstrument waar je gegarandeerd profijt van zult hebben. Elke dag een lijstje maken van de dingen waar je dankbaar voor bent, af en toe even stilstaan bij de grote dingen in het leven waar je ook eigenlijk best dankbaar voor kunt zijn en gewoon dat simpele, maar toch zo moeilijke woordje ‘’dankjewel’’ wat vaker zeggen, tegen jezelf in de spiegel, tegen mensen om je heen én tegen het leven. Maar dankbaarheid is ook iets wat een soort zweverige klank heeft: we denken snel dat het ‘’overrated’’ wordt en ergeren ons soms ook best een beetje aan die #grateful #blessed-hashtags op sociale media. Maar hoe werkt dankbaarheid precies, en waarom heeft het zo veel met geluk te maken?

Het geluk dat er al is

Gelukkig zijn, werken aan je geluk en jezelf gelukkig maken: het suggereert allemaal dat je het geluk moet zoeken, moet creëren, het in een keteltje moet brouwen met allemaal ingrediënten die je onttrekt aan je kwaliteit van leven. We gaan dan eigenlijk voorbij aan het feit dat geluk er soms ook gewoon al ís, dat we ook al redenen hebben om gelukkig te zijn zonder dat we aan persoonlijke ontwikkeling moeten doen of onze mindset moeten veranderen. En dankbaarheid helpt om juist dat geluk, het geluk dat je niet hoeft te maken maar dat er ‘’gewoon’’ is, te zien én te waarderen.

Je positie in het leven

Dankbaarheid heeft eigenlijk alles te maken met jezelf gelukkig prijzen: dat moet je niet al te vaak doen, maar het is wél heel goed om je bewust te zijn van de kwaliteit van leven die je eigenlijk al hebt. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn dat het je gelukt is om je diploma te halen en een studie of baan te vinden die je helemaal het einde vindt, je kunt dankbaar zijn dat je op een prettige plek woont, je kunt dankbaar zijn voor je goede gezondheid, voor je stabiele relatie, voor de hechte band die je hebt met familie en vrienden, maar ook voor je talenten en sterke karaktereigenschappen… dankbaarheid gaat vooral om aanvaarden, erkennen, dat goede dingen er al zijn: daarmee maak je eigenlijk de weg vrij voor trots en tevredenheid.

In perspectief zetten

Dankbaarheid gaat echter ook over het in perspectief plaatsen van je positie en durven toegeven dat je in bepaalde opzichten best boft. Over je levensomstandigheden heb je bijvoorbeeld maar heel weinig controle: wat dat betreft zijn we over het algemeen overgeleverd aan het toeval, spelingen van de natuur en het lot. Des te belangrijker is het om te kunnen relativeren, om, in plaats van te focussen op wat er volgens jou mankeert aan wie jij bent en hoe jouw leven is, te kijken naar wat er allemaal wél goed gaat in je leven – en dan heb ik het vooral over de dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt.

Lucky you

Het voelt misschien een beetje gek om zo te denken, maar je moet het zo zien: het kan altijd erger. Natuurlijk heb jij problemen die anderen niet hebben en je moet je eigen situatie of die van anderen ook zeker niet bagatelliseren, maar het is wél goed om je bewust te zijn van wat jij eigenlijk allemaal voor mogelijkheden hebt. Wees bijvoorbeeld dankbaar dat je in deze tijd en in dit land bent geboren, want vroeger of in een ander land had je misschien wel minder financiële of persoonlijke vrijheid gehad. Prijs jezelf gelukkig dat je niet depressief bent, dat je sociale zekerheid hebt, dat je geen levensbedreigende ziekte hebt, dat je een veilige jeugd hebt gehad, dat je voldoende kleren en eten tot je beschikking hebt en kunt genieten van luxes… allemaal dingen waar je misschien niet vaak over nadenkt, maar die wel bijdragen aan je geluk!

Waardering

Het punt met deze stukjes van jezelf en je leven is dat ze er gewoon zijn: tenzij je verhuist naar een heel ander land, blijven je leefomstandigheden hetzelfde. Je karaktereigenschappen zullen niet zomaar veranderen, en tenzij je leven een totaal andere koers neemt zijn de mensen om je heen en je persoonlijke gesteldheid ook een constant gegeven. Ze maken deel uit van wie jij bent en van hoe jouw leven in elkaar zit, aan de stabiliteit: daarom is dankbaarheid zo’n goede manier om jezelf te helpen meer waardering op te brengen voor jezelf, je leven en de mensen om je heen: hoe onzeker je ook bent, dit zijn dingen waar je niet aan hoeft te werken en waar je van op aan kunt.

Positiviteit

En op die manier draagt dat ook weer bij aan het grotere geluk waar je naar streeft en aan wilt werken: dankbaarheid helpt je in te zien welke redenen je hebt om trots en tevreden te zijn én om op een open en positieve manier in het leven te staan. Zeker omdat dankbaarheid ook gericht kan zijn op kleine dingetjes, kleine gelukjes, kleine lichtpuntjes: de dingen die jouw dag tot een goede dag maken of in ieder geval niet tot een slechte dag, de dingen die vandaag wél zijn gelukt, de slechte gewoontes waar je vandaag níet aan hebt toegegeven, de positieve emoties die je vandaag wél hebt gevoeld. Het leven is echt geen piece of cake en juist door dankbaar te zijn zie je hoe dichtbij het geluk eigenlijk is en kom je er ook echt dichterbij. Je kunt voor álles dankbaar zijn, als je ervoor openstaat.

Hoe belangrijk is dankbaarheid voor jou?

You may also like...

2 Comments

  1. Mooi! Ik probeer zelf regelmatig bewust even dankbaar te zijn. Er is immers zoveel om dankbaar voor te zijn.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Het hoofdpijndossierMy Profile

    1. Precies! Zoveel kleine én grote dingen die het verdienen om bij stil te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]