Happy & Happening week 26

De Hot, not & happening-rubriek is een beetje veranderd! Omdat ik het eigenlijk leuker vond om gewoon in een vloeiend verslag te schrijven wat ik de afgelopen week heb gedaan en meegemaakt en waar ik van heb genoten en wat me gelukkig heeft gemaakt in plaats van het in te delen in dingen die leuk en minder leuk waren, heb ik de rubriek ook anders genoemd. Verder verandert er eigenlijk niet zoveel: deze week lees je alles over mijn tentamenweek en verjaardagweekend!

TENTAMENS! Ik was al twee weken van tevoren bezig met leren, het maken van de laatste samenvattingen (ik beken: het laatste hoofdstuk heb ik pas zondag samengevat) en het doornemen daarvan, maar jeetje… het was deze keer wel heel erg veel. Sowieso is de laatste onderwijsperiode altijd wel een soort hel, omdat we dan minder lesweken hebben (drie tentamenweken in plaats van twee) en er altijd heel veel in wordt gepropt. Zo van ‘’o ja, dit moet je ook nog weten vóór je naar het derde jaar gaat.’’ Poeh. Om even te illustreren: ik had twee tentamens op het programma staan, namelijk onderwijspsychologie en Nederlands als tweede taal. Voor OP moesten we acht hoofdstukken leren (in lengte variërend van 15 tot 30 bladzijden per hoofdstuk) over voornamelijk leertheorieën: het behaviorisme, cognitivisme, constructivisme en handelingspsychologie. Best leuk, maar vooral heel veel rijtjes van principes en fasen en begrippen en… ARGH. Voor NT2 waren het zeven hoofdstukken over didactiek en verschillende disciplines, lees- en schrijfvaardigheid en zo. Hoeveel bladzijden? Tussen de 30 en de 40 per hoofdstuk. Mijn hemel. Gelukkig was het toen ik het eenmaal had samengevat niet zoveel meer en was het ook minder diepgaand dan OP, maar het was wel gewoon heel véél. O ja, en naast die tentamens hadden we dus ook nog deadlines. Een essay over de definitie van young adult-literatuur, een lessenserie fictie, een digitale les (HTML), SLC-opdrachten en een stageportfolio. Ik maak géén grapje. Was dat maar waar.

Maandag 22 juni

Maandag stond dus voornamelijk in het teken van leren, maar ’s middags had ik ook nog een afspraak: ik ging namelijk op gesprek bij mijn stageschool voor komend schooljaar! De school heet het Recon College en is ook een mytylschool, net als waar ik het afgelopen jaar stage heb gelopen. De Recon is echter wel specifieker voor kinderen met een chronische ziekte en niet zozeer met een fysieke beperking en het is, zo heb ik ontdekt, ook best wel anders dan de mytylschool: er wordt veel meer zelfstandig gewerkt. Ik was daarom eerst een beetje bang dat het misschien niets zou worden omdat ik wel echt les moet gaan geven, maar de mensen met wie ik sprak hadden al allerlei plannetjes bedacht voor dingen die ik kan gaan doen en we waren eigenlijk allemaal heel positief, dus dat is hartstikke fijn! Ik vind het wel spannend, ook omdat het weer heel andere leerlingen zijn – wat meer tegen reguliere scholieren aan – en een ander soort omgeving. De komende weken ga ik me in ieder geval goed oriënteren op wat ik vanuit de hogeschool moet gaan doen aan stagetaken en op basis daarvan gaan we weer afspraken maken op de school, dus… ik ben benieuwd!

Verder was ik dus vooral aan het leren en het internet aan het afstruinen voor foto’s en filmpjes van het concert van Taylor Swift dat de avond ervoor in de Ziggo Dome was geweest. ik had er echt heel graag heen gewild, ik heb zelfs meegedaan met de actie om een meet & greet of kaartjes te winnen, maar helaas. Volgende keer beter! Ze was in ieder geval heel enthousiast over Amsterdam, dus ze heeft gezegd dat ze nog eens terugkomt haha. Op hoop van zegen!

Dinsdag 23 juni

Dinsdag had ik dus tentamens. Ik ben op zeker moment echt gewoon gestopt met leren, want ik vergat steeds dezelfde dingen – met al die rijtjes haal je alles door elkaar op een gegeven moment – en ik had zoiets van als ik het nu nog niet weet, is het gewoon pech. Begin van de middag ging ik naar school, uiteraard veel te vroeg, en rond zeven uur werd ik weer opgehaald. De toetsen zelf waren eigenlijk best goed te doen: onderwijspsychologie was meerkeuze, maar het waren wel vrij toepassingsgerichte vragen met casussen en daar had ik me dus niet helemaal op voorbereid. Er zaten ook open vragen bij en die vond ik makkelijker dan de meerkeuze haha, dat zegt ook wel weer wat over mij en mijn leerstijlen (en bij dat woord moet ik meteen denken aan Vermunt en Kolb, jeetje). NT2 vond ik ook niet moeilijk, dat was gewoon echt een kwestie van goed geleerd hebben. Er werden wel net dingetjes gevraagd waar ik niet helemaal zeker van was, maar volgens mij ging het goed genoeg.

Woensdag 24 juni

Vanaf woensdag was ik VRIJ! Technisch gesproken begon dinsdagavond mijn vakantie, maar ja… ik moest nog zoveel doen en afmaken, nog een keer naar school voor mijn stage-assessment en bovendien weet je gewoon nooit zeker of je de toetsen wel gehaald hebt. Woensdag ben ik de hele middag bezig geweest met de opdracht voor ICT: we moesten met behulp van het programma Expression Web een website maken waarop dan een digitale les zou komen, dus echt met coderen en zo. Op zich niet moeilijk, als je gewoon de stappen volgt die haarfijn uitgelegd staan, maar wel veel. En ingewikkeld, want de verschillende pagina’s die je maakt moeten ook weer aan elkaar gekoppeld worden en zo… en op zich is het wel leuk, omdat je het helemaal mag inrichten zoals je wilt en zo, en als je het goed doet wordt het best een mooi eindresultaat, maar het is gewoon niks voor mij. Ik had gedacht dat ik het wel in een middag zou kunnen doen, maar ik begon een beetje laat (omdat ik heel moe wakker werd) en op een gegeven moment was het half vijf en was ik nog maar halverwege. Dus toen ben ik gestopt. En ik raakte een beetje in paniek omdat mijn planning hierdoor niet meer klopte, maar gelukkig kan ik die stress tegenwoordig goed bij mezelf detecteren. Dus ik had het meteen door: dit vreet teveel energie. Ik was al uitgeput toen de dag begon en had mezelf ook geen rust gegund, dus ja…

Wat heb ik gedaan? De docent gemaild en om uitstel gevraagd. Vind ik niet leuk, maar het was wel zo realistisch: andere deadlines, van mijn stageportfolio bijvoorbeeld, gingen echt even voor. Ik bedoel, dat assessment halen vind ik echt belangrijker dan een les in elkaar kunnen knutselen, dat kan desnoods volgend jaar nog wel. Met de stage ga ik echt problemen krijgen als ik daarmee achter zou gaan lopen. En ik heb mezelf dus geen of te weinig rust gegund na de laatste collegeweken en de tentamens terwijl ik al in een periode zit dat ik weinig energie heb (en gewoon heel erg toe ben aan vakantie) en als ik door zou blijven modderen met die planning, zou ik straks de hele echte vakantie uitgeput zijn. Heb ik geen zin in. Dus, ook meteen besloten dat ik even een dagje rust moest inlassen.

Donderdag 25 juni

Dat dagje rust was donderdag! Ik heb dus om uitstel gevraagd bij de ICT-docent en besloot om donderdag gewoon even aan mezelf te denken en dan vanaf vrijdag weer lekker aan de bak te gaan met dingen die meer prioriteit hebben, zoals het stagedossier. Donderdag heb ik eerst uitgeslapen tot half 11, waardoor ik een stuk fitter wakker werd en dat was echt fijn. Vervolgens ben ik eerst lekker met mama in het zonnetje naar het winkelcentrum en de markt gelopen: een lange wandeling, maar wel heel fijn om er even uit te zijn en zo. En toen we terugkwamen, heb ik eigenlijk precies gedaan waar ik zin in had: mails voor mijn blog afgehandeld en verstuurd, mijn schoolmail bijgewerkt en voor mijn blog bezig geweest! Ik heb de plug-in Edit Flow gedownload en al mijn conceptideeën daarin gezet zodat ik nu een handig overzicht heb. Ik heb ook nog een planning in Word, maar op een gegeven moment ben ik doorgegaan met plannen in WordPress, dus die contentplanning in Word is even vergeten haha. En ik ben begonnen met het schrijven van artikelen voor na de heropening. Onder het genot van aardbeien en thee natuurlijk!

Vrijdag 26 juni

De vrijdag begon ik ook weer lekker in de buitenlucht: ik ging met mama even naar de apotheek en daarna nog naar de supermarkt. Het was echt superlekker weer, dus dat was wel heel erg fijn! Toen we thuiskwamen, ben ik eigenlijk meteen voor school aan de slag gegaan: ik wilde namelijk graag mijn stageportfolio afmaken. De deadline daarvoor was in principe vandaag, maar nou ja, ik had de vrijdag ervoor ingepland dus heb het gewoon lekker afgemaakt. Het was nog wel wat werk, maar minder dan ik verwacht had: ik heb natuurlijk tijdens mijn stage steeds alle verslagen en reflecties bijgehouden, dus ik hoefde nu alleen nog maar wat puntjes op de i te zetten: beoordelingen van mijn begeleiders invoegen, de onderwijsvisie die ik al had geschreven kopiëren en plakken, de theoretische verantwoording afronden en de bronvermelding fixen. Uiteindelijk was ik pas na het eten klaar, maar goed… klaar is klaar! Ik kreeg ’s middags ook nog eens mijn tentamencijfers terug, dus dat was helemaal productief: een 7,6 voor onderwijspsychologie en een 6,9 voor NT2. Die laatste viel wel een klein beetje tegen, maar ach, het is geen slecht cijfer. En er werd heel streng beoordeeld, dus ik vind het wel best. Het betekent dus wel dat ik officieel geen hertentamens heb en na het afronden van de dossiers dus VAKANTIE heb! Dat heb ik lekker gevierd door ’s avonds aan mijn blog te werken, hihi. Ik merk sowieso dat ik meer energie heb: normaal moet ik echt zo rond 8 uur wel naar bed, maar vandaag en donderdag was het echt al tegen tienen toen ik mijn laptop afsloot. Ergens vind ik het ook weer niet zo prettig, omdat ik op die manier niet aan series kijken en lezen toe kom… maar het energiek zijn is wel heel fijn!

Dit was overigens wel een hele rare dag, hoor. Niet zozeer voor mij, maar voor de wereld… drie aanslagen op één dag, echt verschrikkelijk. En tegelijkertijd ook de dag waarop het Amerikaanse Hooggerechtshof officieel in ALLE staten het homohuwelijk heeft gelegaliseerd: vind ik echt super! Er is gewoon geschiedenis geschreven, en dat is echt heel erg mooi. Al die mensen zijn nu heel erg gelukkig gemaakt en dat verdienen ze ook. Ik kreeg er een heel fijn, warm gevoel van!

Zaterdag 27 juni

JARIG! Zaterdag werd ik 21 jaar, en dat was dus ook de dag dat de nieuwe vormgeving van de site online moest gaan! Ik wist van tevoren wel dat het een beetje een gekke dag zou zijn, want we gingen naar de opnames van het nieuwe tv-programma Pointless en dat viel een beetje ongelukkig op mijn verjaardag, maar we konden dat niet meer afzeggen omdat mensen uit onze omgeving meededen als kandidatenkoppel (ik mag er verder niets over zeggen haha). Mijn moeder maakte me dus extra vroeg wakker voor het verjaardagritueel: vroeger klom ik dan altijd bij mijn ouders in bed om daar cadeautjes te krijgen, maar dat gaat nu natuurlijk niet meer (en vooruit, ik ben er ook te oud voor) dus nu komen ze gewoon bij mij. Ik had eigenlijk helemaal geen cadeautjes verwacht, omdat ik aan mijn ouders een biografie van Sisi had gevraagd en die pas zondag verwachtte te krijgen, maar helemaal in stijl kwam mijn moeder toch nog met pakjes aanzetten hihi. Wat ik heb gekregen: de oorlogsroman Moederland van Maria Hummel, douchegel van Rituals en kruidenthee met bijpassende theebus, ook van Rituals. Ik had al aardig wat kaartjes gekregen en zaterdagochtend kwam ook een pakketje van een neef en nicht van mijn oma, die me een boek met interviews met vrouwelijke (Nederlandse) auteurs hadden gestuurd, echt heel leuk! Ik werd ook helemaal hartstikke blij van alle lieve felicitaties op Facebook en Twitter.

Halverwege de ochtend zijn we al naar Hilversum gegaan voor de opnames: we kwamen in een parkeerfile terecht dus we waren al helemaal bang dat we er niet meer in zouden mogen, maar dat viel heel erg mee. Ik vond het echt heel leuk om eens te zien hoe zoiets in zijn werk gaat: we zijn vijf jaar geleden ook bij opnames van Lingo geweest, maar dat was toch eigenlijk wel heel anders. Ik vond het vooral grappig om te zien hoe vaak er wordt onderbroken vanwege een technisch mankement of omdat een take niet goed is opgenomen. Het duurde wel allemaal heel erg lang, dus ik was uiteindelijk best blij dat het afgelopen was: toen mochten we nog even backstage blijven totdat Lucille (Werner, de presentatrice) klaar was met wat laatste afrondingen: ik wilde haar heel graag ontmoeten, ik vind haar een leuk mens en sowieso vind ik het heel tof wat ze doet voor mensen met een beperking. Dat heb ik ook gezegd en we hebben echt even een gezellig praatje gemaakt en zijn op de foto gegaan, echt superleuk!

Goed, het was uiteindelijk al een uur of zes toen we thuiskwamen, dus toen heb ik snel de website online gezet: dat wilde ik liever niet eerder doen omdat ik  er gewoon actief bij wilde zijn in plaats van half op mijn telefoon haha. We hadden al besloten dat we nog zouden gaan barbecueën: dat is gewoon mijn verjaardagtraditie, dus dat wilden we gewoon doen. Laura en Jouke kwamen ook, evenals een vriendin van Laura, en we hebben het gewoon nog hartstikke gezellig gemaakt met lekker eten en NOG MEER CADEAUTJES! Ik kreeg van Laura en Jouke het vierde Harry Potterboek in hardcover (ben mijn verzameling paperbacks aan het inruilen voor hardcovers namelijk), een Blossom Books-mok met Shut up, I’m writing erop, een notitieboekje van Le Chat Noir en twee ebook-bonnen. Van haar vriendin kreeg ik ook nog een magnetische boekenlegger, echt heel erg leuk. Uiteindelijk was ik wel een beetje heel erg brak, dus ik ben lekker vroeg naar bed gegaan: was een hele fijne dag!

Zondag 28 juni

Dit was ook nog een feestelijke dag: ik ging namelijk met mama naar Paleis het Loo voor de Sisi-tentoonstelling! Eigenlijk zou Laura ook meegaan, maar die kon op het laatste nippertje niet meer dus toen zijn mama en ik samen gegaan. Het was echt heel leuk, mijn vader had het geregeld: er zat namelijk ook een high tea bij in de Wilhelminazaal (helemaal in stijl dus), én een lezing van de directrice van het paleis over Sisi. De high tea viel wel een klein beetje tegen: we zaten met tien mensen aan een tafel, best wel onpersoonlijk dus, en het eten vond ik niet zo heel erg bijzonder maar het was wel heel lekker: sandwiches en een soort groentebouillon en fruitsalades en scones en allerlei klassieke high tea-dingen, en de thee was natuurlijk ook heel lekker haha. Kortom: erg leuk, maar organisatorisch viel het wel een beetje tegen helaas.  Na de high tea gingen we naar de tentoonstelling: die was heel mooi en enorm uitgebreid, je gaat echt heel diep op haar leven in. We hebben een aantal jaar geleden in Oostenrijk ook al een soort Sisi-tour gedaan in Wenen en volgens mij kwam daar ook veel vandaan, maar ik had gelukkig niet het idee dat het precies hetzelfde was. We zijn daarna ook nog het paleis in gegaan en hebben in de winkel nog de nieuw verschenen biografie over Sisi gekocht (mijn verjaardagscadeau) plus een roman over haar leven. Ik ben van plan om over niet al te lange tijd een historiche roman over haar te gaan schrijven, dus deze boeken kan ik mooi als naslagwerk gebruiken!

Kortom: een hele leuke, maar ook erg enerverende week!

Wat heb jij afgelopen week gedaan?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]