Bron

En we zijn alweer bij de achtste opdracht van de Happy Challenge, wat gaat dat ontzettend hard (ja, ik begin er een gewoonte van te maken om het elke week te zeggen, haha). Met de opdracht van deze week had ik eerlijk gezegd wel een pietsje moeite, daarom heb ik wat meer interpretatievrijheid genomen. Deze week gaat het namelijk niet om positiviteit in onszelf, maar in de mensen om ons heen: die beïnvloeden ons namelijk op behoorlijk grote schaal en niet altijd ten goede. Om zelf zo happy en positief mogelijk te zijn, is het belangrijk dat we voor zoveel mogelijk positiviteit zorgen en de opdracht van deze week draaide erom veranderingen aan te brengen in die connectie tussen jouw eigen positiviteit en de mensen om je heen.

Je herkent jezelf er misschien wel in: veel van onze energie gaat op in de manier waarop we met andere mensen omgaan. Je kunt uit jezelf heel positief en happy zijn, maar of we nou willen of niet – en hoe zelfverzekerd we ook zijn – het gedrag en de mening van andere mensen beïnvloeden ons ook. Als iemand chagrijnig of boos of verdrietig is, dan voel jij je daardoor ook een stukje minder fijn omdat je je het leed van die persoon aantrekt. Is iemand anders juist blij en vrolijk, dan is het heel waarschijnlijk dat jij je ook zo voelt! En als we nog ietsje groter kijken, dan geldt dat ook heel erg voor positiviteit en negativiteit. Iemand die best wel pessimistisch in het leven staat, vaak naar de vervelende in plaats van de leuke dingen kijkt en moeite heeft met echt positief zijn, die breekt ook jouw positieve muur een beetje af. Negativiteit geeft namelijk negatieve energie, niet alleen aan jezelf – als je boos bent, kost dat veel meer energie dan als je blij bent! – maar ook aan anderen. Ik merk aan mezelf bijvoorbeeld heel erg dat ik er soms enorm moe en ook een beetje grumpy van word als ik me erger aan iets wat iemand zegt of doet of als ik een beetje kibbel met zo iemand. Dat is natuurlijk zonde van de positieve energie.

Bron

De opdracht van deze week luidde dan ook om daar iets aan te doen: het contact met negatieve mensen verminderen en je juist meer focussen op positieve mensen. Nu vind ik dit best een beetje radicaal: ik ben namelijk bevriend met een aantal mensen die door persoonlijke omstandigheden niet altijd positief kunnen zijn en die wil ik ook niet in de steek laten. Maar zoals Lisanne zegt in haar blog hoeft het niet per se te gaan om mensen die van karakter negatief of positief zijn: dat etiket kun je sowieso niet zo goed op iemand plakken. Het is vooral het gevoel dat zo iemand je geeft met wat hij zegt of doet dat je als positief of negatief kunt ervaren en dat heel vermoeiend en demotiverend kan werken. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen op Twitter en Facebook die inhoudsloze of ergerlijke dingen posten waar je keer op keer geïrriteerd door raakt en waar je helemaal niets mee opschiet. Hartstikke zonde!

Bron

Het hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn om hier wat aan te veranderen. Ik heb dit in twee delen gedaan, nadat ik er even goed over had nagedacht wat ik precies wilde. Eerst heb ik eens grondig gekeken naar de mensen en pagina’s die ik volg op Twitter en Facebook en steeds gedacht: vind ik het leuk wat zij schrijven, word ik hier blij van of erger ik me er eigenlijk aan? Alles waarbij ik ja antwoordde op de laatste vraag kreeg een delete, dat is gewoon mijn energie niet waard. Ook mensen wier updates me niet zoveel doen of waar ik vrijwel niets van zie, heb ik verwijderd. Op Twitter ging ik van ongeveer 237 volgend naar 193, wel een verbetering toch? Geeft ook meteen zo’n gevoel van opruiming! Op Facebook heb ik overigens niet alle mensen die me een negatief gevoel gaven ontvriend hoor, dat vond ik een beetje oneerlijk – ik heb gewoon gezorgd dat ik hun updates niet continu in mijn nieuwsoverzicht te zien krijg, werkt prima!

Nadat ik hier een beetje orde in had geschept – wat de komende dagen/weken nog wel verder gaat naarmate ik meer let op waar ik me nu precies aan erger – heb ik eens goed nagedacht over de mensen met wie ik omga. Zoals ik al zei is er een groepje mensen dat mij nodig heeft en die ga ik ook zeker niet in de steek laten, maar ik heb wel besloten dat ik mijn manier van met hen omgaan ga veranderen. In plaats van me af en toe te ergeren of gemakkelijk in gekibbel verzeild te raken, ga ik proberen om me wat positiever te gedragen naar de mensen toe die af en toe wat negatiever zijn, om hen op die manier te helpen: en ik wil ook mijn best gaan doen om hen wat meer positiviteit te geven, ze als het ware te laten zien dat positiviteit echt niet zo moeilijk en alleen maar fijn is. Op die manier ben ik zelf minder energie kwijt door negativiteit én help ik ook andere mensen, geeft nu al een fijn gevoel!

Best een lastige opdracht deze keer dus, maar hij heeft me wel wat opgeleverd en me laten inzien dat het echt niet zo moeilijk is om minder energie te besteden aan negatieve mensen of dingen! Wil je ook meebloggen met de challenge, gebruik dan de hashtag #dehappychallenge op Twitter en Instagram en kijk vooral even op deze pagina voor meer info!

You may also like...

1 Comment

  1. Je doet dat sowieso al heel goed vind ik! Ook een erg mooi arikel dit! Doe je goed hoor, dat happiness en dergelijken onder handen nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]