Woow, alweer de zevende Happy Challenge-opdracht, wat is er gebeurd?! Het gaat ineens weer zo snel, ongelofelijk. Maar wat een reis is het, ik ben ontzettend blij dat ik ermee begonnen ben want ik haal er echt heel veel energie en inspiratie uit! We hebben nu onze waarden en dromen vastgesteld, bekeken welke dingen er zouden moeten veranderen en waar we vanaf willen, we hebben onze droom gevisualiseerd, we hebben stappen gezet om onze dromen te verwezenlijken én we hebben gekeken naar positieve gewoonten, welke we al hebben en welke er nog wel bij zouden kunnen. Deze week gaat het over iets waar ik zelf in de geest absoluut geen problemen mee heb, maar de uitwerking ervan verwaarloos ik nog wel eens. Dankbaarheid!

Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het echt heel goed werkt om elke avond voor je gaat slapen – dus echt élke avond – een lijstje te maken van de positieve dingen uit die dag, de dingen waar je blij van werd en waarvan je dankbaar bent dat ze zijn gebeurd. Waarschijnlijk word je dan de volgende dag wakker met de herinnering aan dat lijstje en daar word je weer blij van! Ik weet nog dat ik het een behoorlijke tijd heb geprobeerd en het werkte echt, ik werd inderdaad met een heel happy gevoel wakker. Toch heb ik het niet volgehouden, omdat ik het lastig vond worden elke dag weer iets nieuws te vinden om dankbaar voor te zijn. Maar eigenlijk is dat egoïstisch, want er zijn zoveel mooie dingen, je kunt zoveel mooie dingen doen en maken en zijn en hebben dat er nooit te weinig dingen zijn om dankbaar voor te zijn. En dankbaarheid leidt tot positiviteit en positiviteit weer tot blijheid – en blijheid staat gelijk aan geluk!

De opdracht van deze week luidt dan ook: houd in ieder geval gedurende een week elke dag bij waar je dankbaar voor bent of was. Nu lukt het mij in verband met tijd en energie echt niet om er elke dag over te bloggen en begin ik pas vandaag met de lijstjes, maar ik ga wel proberen om het elke dag op te schrijven. Let op: het moeten minstens tien dingen zijn en elke dag tien andere dingen. Het is natuurlijk heel makkelijk om elke dag op te schrijven dat je zo dankbaar bent voor het zonnetje, maar dat wordt een beetje saai en op die manier ben je uiteindelijk ook niet meer echt dankbaar. Dus, elke dag tien andere dingen. Zoals gezegd gaat het me niet lukken om erover te bloggen – behalve misschien aan het eind van de week – maar ik ga wel proberen om het vanaf nu vast te houden, dus voorgoed in plaats van maar voor één week. En omdat ik deze blog toch graag wat meer wilde invullen, volgt hieronder nog een lijstje van dingen waar ik sowieso dankbaar voor ben, niet alleen vandaag maar elke dag!

Dankjewel…

 • buschauffeurs, dat jullie ervoor zorgen dat ik altijd (redelijk) op tijd op school en weer thuis kom;
 • docenten en begeleiders op school, dat jullie zo hard je best doen om te zorgen dat ik op mijn manier, in mijn tempo en met de voor mij benodigde aanpassingen van mijn studie kan genieten;
 • blogbezoekers, dat jullie altijd zulke superleuke reacties achterlaten en mijn Analytics-aantallen doen stijgen!
 • mensen die zelf weten dat ik het over hen heb, dat jullie altijd voor me klaarstaan om te helpen met mijn blogs;
 • mensen op de manege, die ervoor zorgen dat ik elke zaterdag weer enorm geniet van het paardrijden;
 • digitale boeken, dat jullie bestaan zodat ik heerlijk kan lezen ondanks min slechte ogen;
 • mensen in het kinderziekenhuis, dat jullie me graag nog even bij jullie in die vertrouwde omgeving willen houden;
 • lijf, dat je je tegenwoordig redelijk goed houdt zodat ik de dingen kan doen die ik wil doen;
 • hersenen, dat jullie helemaal goed functioneren waardoor ik ben wie ik ben en daar gelukkig mee kan zijn;
 • Nederland, dat ik hier woon en geholpen word wanneer nodig;
 • 2014, dat ik nu leef en dat er nu zoveel mogelijk is in vergelijking met eeuwen geleden;
 • Happy Challenge-bloggers, dat jullie me hebben doen inzien hoe dankbaar ik eigenlijk ben voor al die dingen!

Dat was ‘m, mijn fijne lijstje met dingen waar ik permanent dankbaar voor ben. Deze ga ik meteen opschrijven in mijn dankbaarheidsdagboek en ik ben benieuwd of het me lukt om die gewoonte elke dag vast te houden! Wil je ook meedoen met de Happy Challenge? Kijk dan even op de gelijknamige pagina van mijn blog voor meer info en praat op Twitter en Instagram mee met de hashtag #dehappychallenge!

You may also like...

2 Comments

 1. Wat een toffe opdracht en wat heb je dat mooi uitgewerkt!

 2. Dat zijn inderdaad mooie dingen om elke keer weer dankbaar voor te zijn. Voor mij werkt zo’n lijstje maken voor het slapen gaan helemaal niet. Het is misschien moeilijk voor te stellen (ik weet zelf nog maar net waarom), maar ik voel me heel negatief na het maken van zo’n lijstje. Daarom maak ik mijn lijstjes op de momenten dat ik me relatief sterk voel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]