45725baeea857c99319b67be9701e6b6

In de voorbije weken heb ik al ontzettend veel gehad aan de opdrachten van de Happy Challenge. Ik heb ontdekt wat mijn waarden zijn en deze gebruik ik nu zoveel mogelijk bij het maken van keuzes; ik ben erachter gekomen waar ik eigenlijk van droom en dat is een heel fijn iets om naar te streven; ik heb die droom gevisualiseerd waardoor ik er nu steeds actiever mee bezig ben; ik heb ontdekt wat ik aan mezelf kan veranderen om een stukje dichter bij die droom te komen én ik heb de sprong gewaagd om twee projecten te starten waarmee twee kleine deeltjes van mijn droom zijn uitgekomen, wat een ontzettend fijn gevoel is. Nu ben ik zelf van mening dat geluk je niet zomaar komt aanwaaien, je moet er best een beetje voor werken en daar ben ik steeds mee bezig geweest door deze opdrachten serieus te maken. Maar Lisanne heeft ook gelijk in haar standpunt dat je ook heel goed gewoon gelukkig kunt zijn. Soms is het heel makkelijk, en ik sluit me daar wel bij aan omdat ik eigenlijk mijn hele leven heb geleerd om gelukkig te zijn met wie ik ben en hoe mijn leven in elkaar zit, zonder daar actief iets voor te doen of te veranderen. De sleutel? Een positieve houding en positieve gewoonten, daar gaan we het vandaag over hebben!

Positivity (wat een rotwoord om te typen haha) is the key to happiness. Ben ik het voor de volle honderd procent mee eens: als je niet positief in het leven staat, is gelukkig zijn ook veel moeilijker – want geluk is toch ook een heel fijn positief gevoel? En zoals het plaatje hierboven zegt, positieve dingen gebeuren met positieve mensen. Nu geloof ik niet zo in de wet van aantrekking en zo, want dat zou betekenen dat ik mijn beperkingen over mezelf heb afgeroepen, maar ik geloof wel dat je met een positieve houding heel ver kunt komen. The only disability in life is a bad attitude, zeggen ze wel eens en daar sluit ik me helemaal bij aan. Want positiviteit is gewoon een heel fijn gevoel en het brengt je echt een stukje dichter bij jezelf gelukkig maken, het waarmaken van je dromen. De opdracht van deze week was om een aantal positieve gewoonten toe te voegen aan je leven, maar omdat ik er al heel veel heb – vind ik dan, haha – heb ik besloten gewoon over deze gewoonten te vertellen, die ik al heb. Ik heb wel ontdekt dat er nog een paar zijn die ik kan toevoegen, dus dit wordt een extra lange post!

Positieve gewoonten die ik al heb

1. Tevredenheid
Mijn ouders hebben me dit van kleins af aan meegegeven en het is nog steeds heel belangrijk voor me: tevreden zijn. Waarschijnlijk komt het ook (deels) doordat ik met mijn beperkingen ben opgegroeid en eigenlijk niet beter weet, maar ik heb er echt een gewoonte van gemaakt om tevreden te zijn met de situatie. Ik heb geaccepteerd dat er dingen zijn die niet kunnen, die ik niet heb of niet ben en stel daar tegenover dat ik heel veen andere dingen wel heb, wel kan en wel ben (zie ook punt twee hieronder). Tevreden zijn met mezelf en mijn beperkingen, maar ook met de situaties waarin ik verkeer – me gemakkelijk kunnen aanpassen, het positieve uit alles halen en op die manier ontdekken dat ik ook van hele kleine dingen gelukkig kan worden, is echt heel fijn! Iets positiefs maken van of halen uit vervelende dingen of situaties hoort hier ook bij: altijd proberen het van de goede kant te bekijken.

2. Dankbaarheid en relativeren
Het lijkt een beetje op het eerste punt, maar is voor mij toch net even anders. Naast het accepteren van situaties en beperkingen vind ik het ook heel fijn om zoveel mogelijk dankbaar te zijn voor de dingen die ik allemaal wel kan en mijn eigen situatie zoveel mogelijk te relativeren. Ik ben bijvoorbeeld dankbaar dat ik geestelijk helemaal gezond zijn, terwijl ik ook vaak mensen heb gezien die geestelijk én lichamelijk gehandicapt/ziek zijn. Mijn lichaam werkt op een heleboel fronten niet naar behoren, maar in mijn hoofd is alles picobello in orde en daardoor kan ik toch heel veel bereiken, waar ik gewoon ontzettend blij mee ben. Net als dat ik blij ben met het feit dat ik in Nederland woon, waar goed voor me wordt gezorgd als het moet, en dat er in deze moderne tijd genoeg mogelijkheden zijn. In ontwikkelingslanden zijn namelijk ook gehandicapte en zieke mensen die een veel kleinere overlevingskans hebben – om nog maar te zwijgen van enkele eeuwen geleden, toen mensen met een ziekte of afwijking helemaal geen kans hadden of zelfs gedood werden ”omdat ze toch niets waard waren.” Dan ben ik toch heel erg blij met mijn situatie, dat ik het goed heb en toch eigenlijk best veel kan en veel mag en veel doe en veel heb en veel ben…

3. Me-time
Ik vind het sinds een aantal jaar heel belangrijk om elke dag een paar uurtjes me-time in te lassen en dat doe ik het liefste ’s avonds. Gedurende de dag ben ik wel bezig met dingen die ik heel leuk vind om te doen, maar ’s avonds – meestal tussen acht en tien – is mijn moment van de dag dat ik niets hoef: dan mag ik met een boek of een serie in bed kruipen om gewoon even alles van me af te laten glijden en te ontspannen. Soms las ik ook overdag me-momentjes in, bijvoorbeeld door een uurtje spelletjes te spelen of gewoon een heel eenvoudig moment, even met de kat knuffelen of op We Heart It rondstruinen.

4. Uit die comfortzone komen
Dit is iets waarvan ik eigenlijk per toeval heb ontdekt dat ik het ontzettend fijn vind: mijn grenzen verleggen, mijn horizon verbreden. Presentaties houden op school gaat me steeds gemakkelijker af, ik heb een speech gegeven voor tientallen medici, onlangs een interview gedaan voor de Telegraaf én ik ben twee heel zware, maar wel ontzettend leuke nieuwe projecten gestart waarmee ik mensen wil helpen. Allemaal best ver buiten mijn comfortzone, maar het helpt me ontzettend om mezelf te ontwikkelen en dat is een heel fijn gevoel!

5. Anderen gelukkig maken
Ik heb meer positieve gewoonten dan ik zelf eigenlijk doorhad, haha! Maar sinds ik heb ontdekt hoe fijn het is om andere mensen te helpen en hoe happy ik daar zelf van kan worden, heb ik er een gewoonte van gemaakt om zoveel mogelijk bezig te zijn met anderen gelukkig maken. In de eerste plaats door mijn twee nieuwe websites, maar ook door het vooruitzicht van mijn haar doneren wat ik volgend jaar ga doen, en er ook gewoon zijn voor mensen die belangrijk voor me zijn, en door mijn positieve zelf te zijn ook positiviteit te verspreiden.

f349fe5d7bd3f411905203c1e0dda22d

Gewoonten die ik wil leren

1. Bewuster positief zijn
Ik ben altijd wel bezig – of althans, dat probeer ik zoveel mogelijk – om zo goed als ik kan te genieten en dat lukt me aardig, want dat is ook iets waar ik me heel fijn en happy bij voel. Maar ik wil graag ook wat bewuster zijn in mijn positiviteit: soms is dat namelijk wel eens nodig, om even die reminder te hebben. Hoe weet ik nog niet precies, maar ik denk dat ik in ieder geval meer positiviteit wil gaan vastleggen, misschien in een dagboekje of een rubriek op Happiness in the Making. Natuurlijk vind ik het vooral belangrijk om gewoon positief te zijn in hoe ik leef en wat ik doe, maar net als met genieten vind ik het ook heel fijn om daar bewust mee bezig te zijn, dus ik ga er eens mee brainstormen!

2. Positiever zijn naar anderen toe
Ik heb er wel een gewoonte van gemaakt om anderen te helpen en happy te maken, maar ik merk van mezelf dat ik ook nog wel eens een beetje ongeduldig of bozig kan zijn als iets me niet helemaal aanstaat. Ruzie probeer ik sowieso altijd te vermijden, maar ik heb wel ontdekt dat het veel energie kost om zelfs maar geërgerd te zijn terwijl er vaak niets aan de hand is. Daar ga ik dus aan werken: energie stoppen in positief zijn in plaats van in geërgerd zijn vanwege dingen die helemaal niet belangrijk zijn.

3. Beter naar mezelf luisteren
Ik neem wel elke dag mijn me-time, maar ik ben nog wel behoorlijk koppig als het aankomt op naar mijn lichaam luisteren want vaak heb ik gewoon geen zin om rust te nemen of iets anders te gaan doen. Terwijl ik wel weet dat ik me daar veel lekkerder en fitter door ga voelen: ik wil dus proberen mezelf aan te leren om beter naar mijn lichaam te luisteren. Af en toe gewoon in bed gaan liggen met een boek als ik moe ben, niet eten als mijn buik zegt dat het geen goed moment is – ook al lijkt het me nog zo lekker – niet toch huiswerk gaan maken als ik er geen lepels voor heb, gewoon een digitaal boek pakken als mijn ogen te moe zijn voor een fysiek exemplaar. Ik denk dat ik daar eigenlijk veel gelukkiger van kan worden.

4. Meer aandacht krijgen voor de wereld om me heen
Ik voel me nu een beetje betrapt door mezelf, haha – heerlijk, die ontdekkingen tijdens het schrijven van dit soort stukken. Het is nogal een cliché, maar door alle social media en technologie van tegenwoordig hebben we steeds minder aandacht voor de eenvoud en schoonheid van de dingen om ons heen. Ik dacht altijd dat dat bij mij wel meeviel, maar nu blijkt dat ook ik vaak teveel opga in Facebook, Twitter en Instagram terwijl de wereld daarbuiten, of zelfs in huis, ook zoveel te bieden heeft en je ook heel gelukkig kan maken. Wat ik dus wil gaan doen, is meer aandacht hebben voor hoe mooi de wereld kan zijn: een lekker zonnetje, een mooie wolkenhemel, een fijn windje, een dutje in de auto, hoe lekker warm het is in huis… misschien dat ik af en toe maar eens een social media-loos moment in ga lassen en wat meer om me heen ga kijken. Vind ik nu al fijn!

Zo, dat was het weer: de gewoonten die ik al heb en waar ik mee aan de slag wil gaan. Ik ben weer veel over mezelf te weten gekomen, want ik ben toch eigenlijk positiever dan ik dacht en er zijn nog best veel mogelijkheden om nog positiever te worden. Heb je ook zin gekregen om mee te doen? Dat kan! Kijk voor informatie op de De Happy Challenge-pagina bovenaan mijn blog, word lid van onze Facebook-groep en praat mee op Twitter en Instagram door de hashtag #dehappychallenge te gebruiken, spread the happiness!

You may also like...

1 Comment

  1. Ik vind de positieve gewoonten die je al hebt erg mooi. Heel veel succes met het tot gewoonten maken van de andere punten. Dat gaat je zeker lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]