Eerder deze week schreef ik al over de vierde opdracht van de Happy Challenge, die mij heel veel zelfinzicht heeft gegeven en me enorm veel over mezelf heeft geleerd op het gebied van wat ik kan, wat ik wil en wat ik zou moeten/kunnen doen om mijn dromen te verwezenlijken. Toen ik bezig was met nadenken over de dingen die ik meer aandacht wil geven en de dingen die daarvoor zouden moeten wijken, ontvouwde zich al een plan in mijn onderbewuste, maar pas een dag of twee later ging ik daar bewuster over nadenken. Ik kwam tot het besef dat het heel simpel kan zijn om een stap dichter bij het uitkomen van mijn droom te zetten, of bij het uitkomen van een déél van mijn droom. Het is namelijk geen kwestie van ”ik zie wel wat er gebeurt en wanneer de boel uitkomt” maar veel meer een zaak van ”dit en dit ga ik doen om mijn doelen te bereiken en mezelf gelukkig te maken.” En die ideeën die ik kreeg naar aanleiding van de vierde opdracht, die werden steeds groter, gingen steeds harder aan me trekken. Tot ik besloot het gewoon te doen, de sprong te wagen, de uitdaging aan te nemen. Twee nieuwe projecten te starten die twee gedeelten van mijn droom zo goed als compleet laten uitkomen – en het toevallige is dat dit ook nog eens opdracht vijf was van de Happy Challenge!

Deze opdracht draait erom met het lijstje van vorige week – dingen waarvoor ik plaats wil maken en dingen die daarvoor moeten wijken – in de hand aan de slag te gaan om met kleine stapjes (een deel van) je droom waar te maken of stappen in die richting te zetten. Als we even terugkijken naar de blog die ik schreef over wat mijn droom nu precies is, zijn er twee dingen die ik eigenlijk het liefste wil, maar waarvan ik eigenlijk helemaal niet besefte dat ze zo belangrijk voor me waren. Allebei de dingen hebben alles te maken met dat ik mezelf graag gelukkig wil maken en tegelijkertijd iets voor de maatschappij, voor de toekomst wil betekenen, mensen wil helpen door te doen waar ik goed in ben en te gebruiken waar ik van hou. Waar ik goed in ben, is vooral mezelf uiten door te schrijven en te bloggen, op die manier contact maken met de buitenwereld en met mensen, zo mijn ei kwijt kunnen. Maar ik wil ook graag wat meer in de buitenwereld treden en dáár iets betekenen, en daarom ben ik de lerarenopleiding gaan doen: zo kan ik namelijk mijn liefde voor lezen en schrijven combineren met het helpen van anderen, iets doen voor de toekomst en de persoonlijkheid van de jeugd. Jongeren begeleiden, helpen zichzelf te vinden, de taalvaardigheid van de Nederlandse maatschappij langzaam maar zeker verbeteren en bovendien het vuur der boekenliefde aanwakkeren zodat heiligdommen als Polare niet gesloten worden, maar overlopen van de boekenwurmen. Mensen laten zien hoe leuk en tof lezen is, hoe interessant en belangrijk en hoe eenvoudig het is om niet alleen verliefd te worden op boeken, maar ook op taal. En dan vooral jongeren, zodat zij iets minder snel zappen naar Oh Oh Cherso of uren doorbrengen met Whatsapp-conversaties, maar juist eens een goed boek pakken – wat dan een goed boek is, mag voor mijn part Harry Potter of Carry Slee zijn, als er maar gelezen wordt.

Daarom, en dat idee werd eigenlijk heel simpel en snel geboren, ben ik begonnen met een nieuw project. Iets wat losjes gebaseerd is op het project dat we voor jeugdliteratuur moesten doen, maar dan helemaal op mijn manier: een boekenblog speciaal voor middelbare scholieren. Daarop schrijf ik recensies van boeken die zeker weten goed zijn voor hun leeslijst, zowel binnen het Nederlands en Engels als het Frans en Duits. Plus een aantal pagina’s met tips voor boekverslagen, recensies en verdiepingsopdrachten en links naar handige websites. Mijn doel? Ervoor zorgen dat leerlingen met plezier gaan lezen, oog krijgen voor verschillende soorten boeken en dat meenemen in de rest van hun leven. Ik ben er de afgelopen week hard mee aan de slag gegaan en de site is nog steeds in onderhoud, maar al wel te bewonderen: De Jonge Bibliofiel! Dus, ken je of ben je iemand die nog op zoek is naar toffe boeken of tips waarmee te scoren valt bij je docent en op je cijferlijst, check dan vooral deze site en kom regelmatig terug! Ik vind het nu al ontzettend leuk om ermee bezig te zijn – combinatie van boeken, bloggen, schrijven en lesgeven, heerlijk <3 – en het geeft me een heel happy gevoel: zelfs als blijkt dat de site niet echt populair wordt, heb ik nog het gevoel dat ik iets bijdraag doordat ik het in ieder geval probeer en mijn hart erin leg, en dat maakt me echt heel erg gelukkig!

Mooi hè, die quote hierboven? Happiness depends upon ourselves – geluk hangt af van onszelf. Ben ik het helemaal mee eens, zoals je misschien wel door hebt gekregen. Geluk is niet iets wat je kunt kopen – nou ja, je kunt wel boeken kopen maar dat terzijde – en ook niet iets wat je komt aanwaaien, je moet het zelf gaan zoeken, je moet jezelf gelukkig maken. Maar je kunt ook anderen gelukkig maken, en ik had het al eerder over dat ik mijn haar wil gaan doneren om meisjes met kanker gelukkig te maken. Ook het tweede project dat is gaan borrelen in mijn hersens heeft te maken met zelf gelukkig worden door anderen gelukkig te maken. Het is namelijk ook een deel van mijn droom om jongeren zoals ik te helpen: jongeren die het door een beperking, handicap of ziekte niet zo gemakkelijk hebben, niet zo fijn in hun vel zitten of hard moeten vechten om te kunnen genieten of gelukkig te kunnen zijn. Deze jongeren wil ik een hart onder de riem steken, ze helpen zichzelf te ontdekken, zichzelf gelukkig te maken. Ik heb het altijd over happiness en positiviteit en ik vind het wel een heel fijn gevoel om mezelf happy te maken, maar ik wil dat ook overdragen, mensen ermee helpen. Daarom heb ik besloten Happiness in the Making op te richten: een site die vanaf 1 maart live zal gaan omdat ik nu nog druk aan het voorbereiden ben. Het is een blog/site voor jongeren die niet zo gelukkig zijn of daar moeite mee hebben en wel wat tips kunnen gebruiken om zichzelf happy te maken. Op de site zal ik het hebben over allerlei dingen: genieten, je dromen waarmaken, andere mensen en jouw geluk, hoe je gelukkig kunt zijn als je het niet zo makkelijk hebt, inspirerende quotes en opdrachtjes en nog veel meer. Ik vind het alleen al een superfijn idee om dit te doen en ook hier geldt weer: al krijg ik helemaal geen bezoekers, toch vind ik het heerlijk om ermee bezig te zijn en op z’n minst een poging te doen anderen te helpen met hoe ik in het leven sta, met hoe ik ben.

In other news ben ik met het oog op de dingen die ik meer energie wil geven ook aan de slag gegaan: ik werk eraan om meer discipline te krijgen en productiever te werken, ik probeer bewuster bezig te zijn met genieten van het moment – en dat werkt, want ik merk aan mezelf dat ik op veel momenten gewoon onbewust geniet, hoe fijn is dat?! – en nou ja, het aangaan van nieuwe uitdagingen en het verbreden van mijn horizon is precies waar deze nieuwe projecten op slaan. Wat betreft de dingen die ik geen of minder energie wil geven: er hebben zich nog geen situaties voorgedaan waarin ik neig naar egoïsme, maar ik ben wel veel bezig met het meer rekening houden met hoe dingen ook kunnen lopen in plaats van hoe ik wil dat ze lopen. Over mijn uitstelgedrag had ik het net al: dat ben ik aan het inruilen voor discipline om zo gelukkiger te worden van productiviteit en het te snel willen is naar de achtergrond aan het verdwijnen doordat ik veel meer – onbewust – aan het genieten ben geslagen. Ik weet eigenlijk niet eens waarom en hoe, maar het inzicht krijgen in de dingen die meer en minder energie verdienen heeft voor zoveel meer helderheid en motivatie gezorgd, dat is zo fijn! En deze twee nieuwe projecten geven me ontzettend veel energie, dat is denk ik ook het belangrijkste wat ik mensen kan meegeven die bezig zijn hun droom (dromen) waar te maken: begin met dat stukje dat je het gelukkigste maakt of waar je de meeste energie uit kunt halen! Je zult merken dat de rest, of de dingen die daarvoor nodig zijn, dan min of meer vanzelf komen omdat je zo gemotiveerd bent door je nieuwe stappen, plannen of activiteiten. Turn your can’ts into cans and your dreams into plans!

Kortom… ik heb mezelf nogal wat op de hals gehaald, haha. Naast Vivians Vocabulaire, die ik natuurlijk gewoon trouw blijf bijhouden, voeg ik er twee blogs aan toe: De Jonge Bibliofiel voor middelbare scholieren die zich willen oriënteren op hun leeslijst en Happiness in the Making (vanaf 1 maart) voor jongeren die op zoek zijn naar geluk, of beter gezegd – naar manieren om geluk te vinden. Een goede vriend van me, Alex, helpt me met de hosting en de technische gedoetjes en ik ga heel erg mijn best doen om er zoveel mogelijk uit te halen, maar ik hoop dat ik de tijd en de energie ga vinden. Gelukkig heb ik aankomende week vakantie, dus alle tijd om lekker van alles in te plannen en te schrijven, en vooralsnog barst ik van de inspiratie. (En mocht je nog zelf op zoek zijn naar een eigen domein of ondersteuning voor het bijhouden van een website, dan kan Alex je uiteraard helpen met zijn bedrijf, Lexoft!) In ieder geval ben ik nu al ontzettend blij dat ik de knoop heb doorgehakt met deze projecten en er zo mee aan de slag ben gegaan, want ik geloof niet dat iets me op blog-gebied (naast Vivians Vocabulaire uiteraard) ooit zo happy heeft gemaakt als ik nu ben met deze drie sites. Hopelijk wordt het net zo’n succes als het nu al voor mij is en kan ik er echt iets mee betekenen; in ieder geval is het alleen al ermee bezig zijn een stukje droom dat uitkomt, en ik ben heel dankbaar dat de Happy Challenge in het leven is geroepen want anders had ik nooit de ideeën noch de moed gehad om de uitdaging van twee extra websites aan te gaan!

Ben je nu superenthousiast en wil je ook meedoen met de Happy Challenge? Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Kijk eens op deze pagina voor meer informatie en gebruik op Twitter en Instagram de hashtag #dehappychallenge om te laten weten hoe het gaat!

You may also like...

2 Comments

  1. Hoi Vivian,

    Wat een ontzettend toffe blog heb je geschreven! Heel inspirerend, en bewonderingswaardig om te zien hoe gelukkig je wordt van anderen gelukkig maken 🙂
    Ik ben erg benieuwd naar Happiness in the Making, want bij lekker in je vel zitten ligt ook mijn interesse.

    Veel liefs, Lisa

  2. Veel plezier met het werken aan je nieuwe projecten! Ik ben blij dat je er nu al zo gelukkig van word. Bij mij gaat het niet al te best met deze happy challenge opdracht… Ik ga vast wel wat hebben aan je nieuwe blog. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]