purplesky

De quote hierboven is één van mijn favorieten: accept what you cannot change, change what you cannot accept. In het Nederlands komt het neer op iets als dit: aanvaard wat je niet kunt veranderen, verander wat je niet kunt aanvaarden. Nu ik er in de afgelopen weken achter ben gekomen wat mijn belangrijkste waarden en mijn droom zijn en mezelf heb voorzien van constante reminders van die waarden en die droom, is het tijd voor een stukje mindfullness en de quote past daar perfect bij. Deze keer gaat de opdracht namelijk over dingen die je wilt of moet veranderen en/of opgeven om je droom te bereiken. Best een lastige en ook een behoorlijk heftige, want ik moest wel echt kritisch over mezelf gaan nadenken en dat is best lastig. Mijn droom lijkt namelijk iets wat nog heel ver weg is, maar feit is en blijft natuurlijk dat die zo ver weg of dichtbij is als je hem zelf maakt. En als ik wil dat-ie uitkomt, zal ik toch echt zelf orde op zaken moeten stellen en moeten kijken wat er wel en niet mogelijk is en hoe dan. Daar heb ik dus eens flink over nagedacht!

De opdracht bestaat eigenlijk uit twee mini-opdrachten, twee dingen om over na te denken. Ten eerste welke 3 dingen je meer aandacht zou willen geven en ten tweede welke andere 3 dingen je wilt opgeven om voor die nieuwe zaken plaats te maken. Op die manier kun je werken aan een stukje van jezelf of aan een stukje van je droom. De kans is namelijk relatief groot – maar dat hoeft niet per se – dat je met je huidige persoonlijkheid en je huidige leven misschien niet in staat bent om je dromen te verwezenlijken, dat je daarvoor iets moet veranderen, aan jezelf moet werken. Die droom is er, die is gebaseerd op je waarden en op wat je wilt, maar je kunt nu natuurlijk niet lekker achterover gaan leunen en maar gewoon verwachten dat die droom wel gaat uitkomen. Dat werkt natuurlijk niet: je moet er wel iets voor doen, actie ondernemen. Als je dat niet zou doen, als je alles gewoon zou kunnen laten zoals het was, dan zou ieders droom uitkomen op het moment dat-ie zich ervan bewust is waar hij van droomt. Denk dat dat ook best saai zou zijn, eerlijk gezegd.

Daar gaat het dus om: wat moet er veranderen als je je droom in vervulling wilt laten gaan, als je zelf verantwoordelijk wilt zijn voor het uitkomen van je droom? Welke dingen zijn belangrijk die je nu niet hebt of doet en welke dingen moeten dan veranderen of verdwijnen?

Dingen waaraan ik wil werken in mijn leven

1. Uitdagingen aangaan
Ik zou heel graag willen proberen om mijn horizon wat meer te verbreden en dan vooral om te ontdekken hoe ik (delen van) mijn droom zou kunnen verwezenlijken. Dingen doen die ik misschien eigenlijk niet durf, maar die me wel meer zelfvertrouwen of zelfinzicht kunnen geven of me meer over de wereld kunnen vertellen of die me sterker kunnen maken. Ergens naartoe gaan waar ik eigenlijk niet naartoe durf bijvoorbeeld, of iets doen wat ik eng vind maar wel graag wil doen. Misschien een beetje vaag, maar ik wil graag uitproberen welke dingen ik nou precies écht niet kan of niet wil – op mentaal/persoonlijkheidsgebied, niet wat mijn beperkingen betreft – en wat eigenlijk toch wel goed gaat of me eigenlijk toch wel helpt. Ik zou bijvoorbeeld graag een manier willen vinden om nu al mensen te helpen, bijvoorbeeld door het beginnen van een tweede blog voor jongeren, waarop ik artikelen schrijf over happiness en mindfullness. Maar dat vreet natuurlijk energie en is best eng – angst voor inspiratieloosheid, dat het niet werkt, etc – en zoiets zou ik gewoon graag willen doen in plaats van er alleen maar over na te denken.

2. Discipline
Klinkt misschien raar, maar discipline is iets wat ik het ene moment wel heb en het andere moment niet. Ik heb het dan vooral over zelfdiscipline op heel veel verschillende gebieden: studie ligt voor de hand, maar ook met schrijven, bloggen, dingen wegwerken, plannen, noem het maar op. Ik wil graag proberen om wat meer discipline te krijgen, mijn tijd beter in te delen, productiever te zijn en ook gewoon meer te genieten. Ook op het gebied van living in the moment, gewoon genieten – daar is ook een hoop discipline voor nodig en het ene moment heb ik daar meer van dan eigenlijk zou moeten, terwijl ik het andere moment meer dan genoeg heb. Er moet dus een balans komen, ik wil ervoor zorgen dat ik me echt gefocust kan wijden aan de dingen die ik leuk vind, er optimaal van kan genieten.

3. Living in the moment
Ik zei het net al, ik wil meer in het moment leven, in het hier en nu. Ik vind genieten heel belangrijk, zowel van de kleine als van de grote dingen, maar ik merk bij mezelf dat ik het soms lastig vind om dat echt ten volle te doen (kom ik zo nog op terug). Ik wil hieraan werken, ik wil echt proberen om uit alles het beste te halen, ook de dingen die ik eigenlijk niet zo leuk vind, toch nuttig en productief en happy-makend te maken. Ik ben een happy persoon en ik leid een happy leven, maar ik wil me daar meer van bewust worden, ik wil er nog meer van genieten. Ik wil mezelf nog gelukkiger maken!

Net als bij Lisanne gaat het vooral om ”aan mezelf werken” als ik kijk naar de dingen die wat mij betreft meer aandacht en energie verdienen. Mindfullness, happiness met wie ik ben en wat ik doe – dat vind ik belangrijk. Dit komt ook doordat er op het moment gewoon niets materieels is, om het zo maar te zeggen, wat ik zou willen hebben of doen. Ik hoef geen nieuwe taal te leren, ik hoef niet meer te gaan sporten en ik hoef niet zo nodig iets te hebben of te doen. Er is op dit moment niet echt iets wat ik zou willen bezitten of willen doen dat ertoe bijdraagt dat ik mijn droom kan verwezenlijken: natuurlijk word ik happy van de dingen die ik heb en doe, maar niet in de zin van dat ik daar meer aandacht aan wil besteden om mijn droom te verwezenlijken. Mindfullness en happiness, daar gaat het veel meer om!

De dingen die ik in mijn persoonlijkheid en mijn doen, laten en denken wil veranderen, zijn ook vooral dingen die het bovenstaande nu min of meer tegenhouden.

Dingen waaraan ik geen aandacht/energie meer wil besteden

1. Egoïsme/onwrikbaar denken
Ik vermoed dat ik dit even moet uitleggen, haha. Ik weet van mezelf dat ik af en toe best een beetje egoïstisch kan zijn, vooral onbewust. Waarschijnlijk is dat enigszins normaal, omdat ik gewend ben dat mensen eigenlijk altijd rekening met mij houden en dat ik dus best wel verwend ben daardoor. Wat me vaak overkomt is dat ik een bepaald beeld heb van hoe iets moet verlopen – een dagje weg, een bepaald proces, iets nieuws doen – en onbewust is dat ook de enige manier die mogelijk is. Als het dan toch anders gaat of het niet lukt zoals ik wilde, heb ik snel de neiging om heel verongelijkt en teleurgesteld en egocentrisch te gaan doen, wat natuurlijk niet zo leuk is voor de mensen om me heen. Daar wil ik vanaf: ik wil mezelf leren dat ook een change of plans heel leuk/happy-makend kan zijn, dat ik soms verwachtingen of ideaalbeelden los moet laten zonder daar in te blijven hangen. Teleurstelling is natuurlijk niet erg, maar het is veel belangrijker en het geeft ook veel meer energie om dan toch positief te zijn: dit is misschien niet gelukt, maar de rest ging wel heel goed en vond ik wel heel leuk, dit heb ik er wel van geleerd of daarvan heb ik wel genoten, et cetera. Het kost ook heel veel energie om me alleen op het negatieve te focussen op die momenten, dus daar zeg ik au revoir tegen!

2. Uitstelgedrag
Ik heb ook vaak de neiging om dingen heel gemakkelijk uit te stellen en vooral om daarvoor smoesjes te gebruiken als moeheid, me niet lekker voelen of mijn rust willen nemen terwijl dat eigenlijk wel meevalt. Die schoolopdracht komt morgen wel, nee die moet nú komen. Mails doorwerken doe ik later wel, nee dat doe ik nu. Uiteindelijk is het alleen maar tijdverspilling om dingen uit te stellen en het bespaart zoveel tijd en energie om de dingen gewoon meteen te doen – binnen de grenzen van het mogelijke, natuurlijk. Het gaat om het verschil tussen ”nee nu gaat het gewoon écht niet” en ”het kan wel maar ik heb eigenlijk geen zin.” Ik denk dat de sleutel tot het vinden van de discipline (ha, weer die discipline!) misschien wel ligt in het maken van goede, haalbare planningen en het uitwerken van ideeën. Uitstellen is dus voortaan een no go, daar ga ik aan werken!

3. Te snel willen
Ik vind mindfullness heel belangrijk, maar soms ben ik daar iets teveel mee bezig. Ik merk bijvoorbeeld van mezelf dat ik vaak momenten heb waar ik gewoon ten volle van zou moeten genieten, maar dat ik dan eigenlijk intussen al bezig ben met wat ik daarna wil gaan doen, terwijl dat dus precies het tegenovergestelde is van wat ik zou moeten doen. Ik wil af van dat vooruitdenken op momenten dat dat niet nodig is: ik wil een boek lezen en ervan genieten zonder in mijn achterhoofd heel erg bezig te zijn met hoe ik mijn mening erover ga verwerken in een recensie. Ik wil lekker tv kunnen kijken zonder te denken aan wat ik ná het kijken ga doen. Waarschijnlijk is het een kwestie van bedenken of ik wel écht wil doen wat ik wil doen of dat ik eigenlijk liever iets anders wil, maar alsnog ga ik proberen om meer te genieten van het moment zelf en minder bezig te zijn met volgende momenten.

Dat waren ze, de dingen die ik meer aandacht, tijd en energie wil geven en de dingen die daarvoor moeten wijken! Ik vond het niet makkelijk om hier zo kritisch over na te denken, maar het heeft me wel een soort van rust gegeven en het lijkt alsof ik nu een stapje dichter bij het verwezenlijken van mijn droom ben: ik heb in ieder geval genoeg om over na te denken en heb mezelf weer een stukje beter leren kennen! Wil je ook meedoen met de Happy Challenge, kijk dan even op deze pagina! Je kunt ook op Twitter en Instagram meepraten met de hashtag #dehappychallenge, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

You may also like...

4 Comments

  1. Dat zijn hele mooie doelen. Ik vind het mooi dat je hier zo open over bent. Zijn toch heel persoonlijke dingen.

  2. Erg mooie en interessante blogpost. Ik wens je heel veel succes met het bereiken van je doelen. En ik ben het helemaal eens met Zo simpel is dan geluk.

  3. Mooie dingen heb je opgeschreven! Succes!

  4. Wat een goede punten. Ik denk dat je hier heel veel mee kunt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]