Van het weekend maakte ik al een gloednieuwe pagina en verscheen er ineens een toffe button in het menu rechts, dus je hebt het misschien al wel zien aankomen: de Happy Challenge! Een initiatief van drie bloggers met als doel dat je gelukkiger wordt, er lekkerder door in je vel gaat zitten en meer over jezelf te weten komt. Kortom: een manier vinden om jezelf gelukkig te maken. De eerste opdracht is vrijdag online verschenen en omdat ik vrij last-minute heb besloten om mee te doen, komt mijn uitwerking ervan vandaag pas online. Voor meer informatie over de challenge kun je naar de pagina gaan en daar zullen ook steeds de uitwerkingen van de opdrachten verschijnen. Maar genoeg over het project zelf, laten we het hebben over de eerste opdracht: wat zijn mijn waarden?

Normen en waarden: het zijn twee begrippen waarmee ik voor het eerst kennismaakte op de middelbare school. Waarden zijn dingen die mensen belangrijk vinden in het leven en normen zijn gedragsregels gebaseerd op die waarde. Als iemand (en nu citeer ik min of meer uit mijn maatschappijleerboek) eerlijkheid als waarde heeft, dan is de bijpassende norm ”je mag niet liegen.” Ik weet dus wel wat deze twee principes zijn, maar zelf heb ik er nooit heel erg over nagedacht. Als ik denk aan hoe de maatschappij er in mijn ogen uit zou moeten zien, dan vind ik het wel belangrijk dat we elkaar met respect en vredelievendheid behandelen, en natuurlijk vind ik het belangrijk dat kinderen en dieren goed behandeld worden, dat er niet gestolen wordt, dat iedereen gelijke rechten heeft op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg en dat de regering handelt in het belang en naar de behoeften van de burgers. Op persoonlijk gebied zeg ik wel altijd dat ik het heel belangrijk vind om positief in het leven te staan, dankbaar te zijn voor wat ik allemaal heb en kan en voor wat er mogelijk is en om te genieten van de kleine dingen. Maar dat is vooral gericht op het leven en hoe ik daar in sta, niet zozeer op mijzelf als persoon. Wat is voor mij nou echt belangrijk? Wat is nou de echte waarde van het leven, wat is voor mij het belangrijkste? Kort gezegd… wat wil ik nu eigenlijk?

Volgens Lisanne zijn de dingen die je graag wilt steeds aan het veranderen, en daar kan ik me wel in vinden: kinderen willen van alles en nog wat worden, maar kiezen uiteindelijk meestal toch iets totaal anders. Wat je wilt als je vijfentwintig bent, is anders dan wat je wilt als je vijfenzestig bent. Toen ik begon met mijn lerarenopleiding wilde ik niet verder dan de propedeuse, nu wil ik de studie misschien wel afmaken. Wat je graag wilt, verandert steeds – maar de dingen die je echt belangrijk vindt, blijven hetzelfde want die zitten diep in je. Het kan zijn dat je helemaal geen inzicht hebt in die waarden, maar op een bepaalde manier baseer je je keuzes er wel op. Ik denk dat het voor jezelf best wat inzichten en verschil kan opleveren als je erachter komt wat je nu eigenlijk echt belangrijk vindt, wat je echt wilt. Mensen zouden veel meer zichzelf zijn als ze hun waarden beter zouden kennen en die zouden betrekken bij de keuzes die ze maken en de manier waarop ze leven en in de maatschappij staan. Ik ben ervan overtuigd dat het net als met dromen is: je hebt waarden nodig om een persoon te zijn, om iets van je leven te maken, om te bepalen op welke manier je je leven leeft. Ook als je er niet zo mee bezig bent, heb je ze – ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik er, als ik gewoon eens lukraak een lijst zou maken van alles wat ik belangrijk vind, gemakkelijk aan de twintig punten zou komen. Maar om je keuzes in een bepaalde richting te sturen en misschien ook wel je persoonlijkheid, moet je een klein aantal uitkiezen.  Drie waarden die het allerbelangrijkste voor je zijn: dat is de eerste opdracht van de Happy Challenge.

Ik heb mijn belangrijkste waarden gekozen uit de lijst van Lisanne, aangezien er zoveel mogelijkheden zijn dat het bos door de bomen algauw zou verdwijnen als ik ze uit mijn hoofd zou moeten bedenken, haha. Hier zijn ze!

Integriteit
Als je dit woord opzoekt, komt er vooral uit dat je niet omkoopbaar bent, dat je eerlijk en betrouwbaar bent naar anderen toe. Dat vind ik natuurlijk belangrijk, maar voor mij heeft het ook nog een andere betekenis: dat jet trouw bent aan jezelf. Weten wie je bent, hoe je in elkaar zit, wat je grenzen en mogelijkheden en je sterke en zwakke punten zijn. Weten wat je normen en waarden zijn (hoe toepasselijk haha), wat je belangrijk vindt en waar je juist de grens trekt, wat indruist tegen je moraal en waar je juist voor wilt vechten. Niet alleen dat je dit weet, maar ook bereid bent ernaar te leven en dat je er vooral trouw aan bent: dat je je niet door andermans mening zodanig laat beïnvloeden dat je verandert. Dat je anderen de kans geeft kritiek op je te leveren, maar de keuze wat je daarmee doet geheel aan jezelf laat, dat je niemand de macht geeft om zomaar iets in jou te veranderen, te stoppen of op te roepen. Jezelf zijn, gewoon jezelf zijn. Ik denk dat het behoorlijk wat zelfkennis vergt om op deze manier integer te zijn en misschien zijn mensen het ook wel helemaal niet met deze definitie eens, maar dit is mijn punt: als je bij grote en belangrijke beslissingen in staat bent om in jezelf te kijken, de vraag te stellen ”Past dit bij mijn leven en mijn persoonlijkheid?” en die vraag ook waarheidsgetrouw te beantwoorden, dat je daar op zowel de lange als de korte duur veel gelukkiger van kunt worden.

Positiviteit
Deze zagen jullie waarschijnlijk wel aankomen, haha. Maar dit begrip omvat niet (meer) alleen een positieve levenshouding voor mij, maar ook eigenlijk de hele manier waarop ik het leven zie en ermee omga. Positiviteit: je richten op mogelijkheden in plaats van beperkingen, ook uit de nare dingen het beste halen, de positieve kant zien van vervelende gebeurtenissen of ontwikkelingen (what doesn’t kill you makes you stronger.) Niet (blijven) treuren om dingen die je niet (meer) hebt of nooit hebt gehad en graag zou willen, maar juist focussen op wat je wel hebt en wel kunt. Dankbaar zijn voor de goede dingen, relativeren – ja, we zitten in een economische crisis, maar wel in een land waar voor je wordt gezorgd als je het moeilijk hebt, terwijl kinderen aan de andere kant van de wereld doodgaan van de honger. Genieten van de kleine, eenvoudige maar zo mooie dingen in het leven, de schoonheid zien van iets heel simpels en daar energie uit halen, je voordeel mee doen. Inzien hoe mooi het leven is, op zo’n manier dat je bij een belangrijke of moeilijke keuze kunt zeggen: ”Deze weg zal misschien wat langer zijn, maar het zal me wel veel goeds brengen.” Als je zo’n afweging kan maken, dan kies je ook steeds gemakkelijker voor het positieve en kun je ook gelukkig worden van heel simpele dingen.

Leren
Leren is echt een heel persoonlijke waarde: doordat ik van kleins af aan door mijn ziekte en beperkingen veel dingen niet kan, maar ik verstandelijk wel ”normaal” functioneer, hebben mijn ouders altijd de focus gelegd op zoveel mogelijk leren. Zo lang mogelijk naar school – daarom vond ook niemand het erg dat ik mijn vmbo in vijf in plaats van vier jaar haalde en is het nog heel lang de bedoeling geweest dat ik na de havo nog vwo zou gaan doen. Dat is het uiteindelijk niet geworden omdat ik na zeven jaar gewoon geen zin meer had in de middelbare school en verder wilde. Maar ik ben wel altijd heel veel bezig geweest met leren: ik deed een cursus creatief schrijven van de LOI, koos voor Frans én Duits, heb een knipperlichtrelatie met het leren van Italiaans en ben altijd heel erg gemotiveerd geweest om dingen te weten te komen over belangrijke mensen, tijdperken, ontwikkelingen en dergelijke. Leren is altijd een best wel belangrijk deel van mijn leven geweest en niet per se omdat ik zo’n studiebol ben, maar vooral doordat het iets is wat ik altijd heb gekund, en ik koester de dingen die ik kan. Het is het vele leren geweest dat ervoor heeft gezorgd dat ik nu aan het hbo studeer, dat mijn schrijfvaardigheden veel beter zijn geworden, dat ik me in het buitenland goed kan redden en dat ik relatief veel weet over de wereld van toen  en nu. Door te leren ontdek ik steeds meer over mezelf, leer ik mezelf beter kennen en zo probeer ik me te ontwikkelen tot iemand die echt iets kan betekenen voor de maatschappij, voor de toekomst – ik ben niet voor niets helemaal gefascineerd geraakt door het onderwijs: ik wil leraar worden om iets te kunnen betekenen. Als ik fouten maak of erachter kom dat ik dingen verkeerd heb aangepakt – en nu ik met een opleiding bezig ben, ontdek ik heel veel over hoe ik dingen aanpak en beschouw – dan vind ik dat alleen maar fijn en ben ik al meteen bezig met het beredeneren hoe dat de volgende keer beter kan, om zo mijzelf in staat te stellen te groeien en me te ontwikkelen. Ik vind het heel fijn om bij het maken van keuzes na te denken over of ik er iets van zou kunnen leren, of ik erdoor zou kunnen groeien. Jezelf die vraag stellen, ”Wat kan ik ervan leren als ik hiervoor wel of juist niet kies?” kan ervoor zorgen dat je veel meer van jezelf gaat begrijpen en dat je op die manier ook te weten komt wat je belangrijk vindt en misschien ook wel wat het leven je te bieden heeft. Zoals een zekere tv-moeder ooit zei: je begint met leren als je geboren wordt en dat gaat door tot het einde van je leven.

Nou, het is een heel verhaal geworden maar ik geloof dat dat ze waren: mijn drie waarden. Integriteit, positiviteit en leren. Ik moet zeggen dat het zoeken hiernaar alleen al best intens was en dat het heel fijn is om erover na te denken. Misschien ga ik nu wel bewuster om met de manier waarop ik dingen aanpak of hoe ik keuzes maak, misschien heb ik nu wel beter ontdekt wat ik eigenlijk echt wil. Op dit moment is dat vooral: genieten van het leven als de persoon die ik ben en mijn weg zoeken in de maatschappij, proberend er – al is het maar heel simpel – iets aan bij te dragen. In ieder geval vind ik deze eerste opdracht van de Happy Challenge enorm geslaagd en ik kijk al uit naar de volgende! Heb je zin om ook mee te doen, dan kan dat uiteraard; word gezellig lid van de Facebook-groep en praat mee op Twitter en Instagram met de hashtag #dehappychallenge. Op de pagina hier kun je meer vinden over informatie om mee te doen, het is heel simpel en echt leuk!

You may also like...

8 Comments

  1. Ontzettend mooi geschreven zeg, Vivian! Ik moet eerlijk bekennen dat ik (in hoeverre ik je ken natuurlijk) deze waarden ook wel perfect bij je vind passen 🙂
    Het optimisme straalt er vanaf en je merkt ook echt dat je super leergierig bent (op een positieve manier!) en zo lekker jezelf blijft. Dat vind ik zo leuk aan je!

    Mooi ook om te lezen hoe je tegen de dingen aan kijkt, ik herken er wel wat van 🙂

  2. Wauw, dat heb je erg mooi verwoord! Leergierigheid is echt een goede eigenschap, en ook de andere waarden spreken me erg aan. Liefs, Stella.

  3. Mooi geschreven. Het zijn waarden, die ik ook had kunnen gebruiken. Ik heb mijn blog over Happy Challenge gepost: http://chriskrastdoorblogland.blogspot.nl/2014/01/happy-challenge-wat-zijn-jouw-waarden.html?m=1

  4. Wat een goeie! Ik was zelf niet snel op leergierigheid gekomen, maar dat is iets wat ik ook zeker heel belangrijk vind. Ik ben het helemaal met je eens! 🙂

  5. Wat mooi geschreven. 🙂 Ik vind leren ook zo’n fijne waarde, ook een beetje om dezelfde redenen als de redenen die jij noemt. Wat leuk dat je een lerarenopleiding doet trouwens, ik had ook heel graag in het onderwijs willen werken.

  6. Hele mooie blog Vivian en zo goed geschreven. Ik ben trots op je Liefs Oma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]