9200000057028032Als Aidan de deur opendoet, gaat Clare op haar tenen staan om hem een kus te geven, en even voelt het net als andere avonden.
 ‘Hoi,’ zegt ze als ze weer achteruit is gestapt.
Hij glimlacht. ‘Hoi.’
 Ze staren elkaar een paar lange seconden aan, geen van beiden wetend hoe ze moeten beginnen.
‘Dus,’ zegt Clare uiteindelijk.
Aidan probeert te glimlachen. ‘Dus.’
‘Dit zal het dan wel zijn.’
Hij knikt. ‘Ik denk het wel.’
‘De laatste avond,’ zegt ze.
Hij houdt zijn hoofd schuin. ‘Je weet dat dat niet hoeft.’ 

Eerste indruk

Hallo, tot ziens en alles daartussen is zo’n typisch boek dat ik min of meer in een impuls kocht: ik was op zoek naar een fijn vakantieboek en had er al wat goeie dingen over gehoord op boekenblogs. Een boek dat geen hoogstaande literatuur is, maar zeker ook geen pulp: dat was precies waar ik naar op zoek was voor de zomervakantie, lekker een boek om mee te ontspannen, gewoon voor tussendoor. Ik begon erin zonder verwachtingen en las het in een paar avondjes uit.

IMG_7988

Waar het over gaat

Clare en Aidan zijn een hele tijd bij elkaar geweest, maar nu is het hun laatste avond voor ze allebei naar de universiteit zullen vertrekken en moeten ze een belangrijke beslissing maken: blijven ze bij elkaar en durven ze een langeafstandsrelatie aan of maken ze het uit en besparen ze zichzelf een hoop hartzeer en gedoe? Terwijl Aidan het liefste bij Clare wil blijven, twijfelt zij of dat het wel waard is. Gedurende één avond en nacht komen ze terecht op verschillende voor hen belangrijke plekken bij voor hen belangrijke mensen en leren ze steeds meer over zichzelf en hun relatie, maar zal dat genoeg zijn om de juiste keuze te maken? En welke keuze is dan de juiste?

IMG_7989

Wat ik ervan vond

Hallo, tot ziens en alles daartussen is een comfortzoneboek, zoals ik dat graag noem: een boek dat superfijn leest, waar je niet bij na hoeft te denken en dat precies is wat je graag ziet in een boek. Het is een boek dat heel makkelijk weg leest en waar je je graag ’s avonds voor het slapengaan in onderdompelt: een boek om van te genieten, waar je niet bij na hoeft te denken maar waar wel over na is gedacht. Gewoon een heel fijn boek waar ik absoluut van heb genoten.

Bij elkaar blijven of uit elkaar gaan?

Het idee van dit boek vind ik heel mooi bedacht: een stelletje dat dol is op elkaar, maar niet weet of ze een langeafstandsrelatie wel zullen overleven en of ze daar wel aan moeten beginnen. Ik vind het mooi dat hun ontluikende volwassenheid blijkt uit de manier waarop ze daarover nadenken: hun twijfels en onzekerheden en alle herinneringen die deel uitmaken van hun relatie zijn heel sterk uitgewerkt, heel levendig en realistisch: ik kon me goed inleven in hen en de tweestrijd waardoor ze worden verscheurd.

IMG_7990

Haltes

Het verhaal heeft een mooie, heldere opbouw: elk hoofdstuk is een halte tijdens hun laatste avond. Niet per se een halte van hun relatie zoals Clare dat graag wilde, maar de plekken waar ze komen hebben wel allemaal echt een betekenis. Ik vond het mooi om te zien dat de avond helemaal niet gaat zoals gepland, maar dat ze juist daardoor heel veel dingen te weten komen. Smith heeft op een subtiele, maar treffende manier de barstjes in hun relatie laten opborrelen en daardoor worden de scènes heel krachtig. Ook de anekdotes en schattige mijlpaalmomenten zijn leuk om over te lezen, maar het is af en toe moeilijk om te bepalen in welk tijdframe de gebeurtenissen zich afspelen.  De vaart zit er goed in, soms een beetje té goed: hier en daar een wat rustiger tempo voor meer uitleg had ik fijner gevonden.

Personages

Clare en Aidan zijn personages die je meteen voor je ziet en die heel levendig zijn. Het is leuk om te zien hoe verschillend ze denken over hun relatie: Clare wil alles plannen en alle touwtjes in handen hebben, is bang voor hartzeer en wil zichzelf daarom beschermen; Aidan is optimistischer maar is ook bang voor een ongelukkige afloop. Het zijn allebei personages die je echt begrijpt en met wie je meeleeft, en daarom had ik ook een yes-momentje toen er zowel bij Clare als bij Aidan eindelijk die ontwikkeling optreedt waarvan je niet meer had verwacht, maar wel gehoopt dat het zou komen. Ook hun relatie en de relatie met de andere mensen in hun leven krijgt een mooie afronding: niet gehaast, wel anders dan verwacht maar toch erg mooi. Ik wil zeker meer van Jennifer gaan lezen!

IMG_7991

Conclusie

Jennifer E. Smith heeft met Hallo, tot ziens en alles daartussen een superfijn boek geschreven: het is een klein, intiem en echt goed verhaal dat mooi uitgewerkt is en waar je je heerlijk mee kunt vermaken én dat je een tevreden gevoel geeft na het laatste hoofdstuk. Klein maar fijn.

Titel: Hallo, tot ziens en alles daartussen (Hello, Goodbye and Everything In Between)
Auteur: Jennifer E. Smith
Vertaald door: Lia Belt
Uitgeverij: De Fontein
Verschenen: juni 2016
Aantal bladzijden: 254
Beschikbaar als: paperback, ebook
Genre: young adult contemporary
ISBN13: 9789026141195
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 3

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]