Groeifactor I

Ik hou van uitdagingen waar je op je blog aan mee kunt doen! Eerder deed ik al de Happy Challenge van Lisanne Leeft, de Change the World-uitdaging van Marieke van Woesik en Pluk het Geluk van I live for my dreams. Deze zomer kwam Dagmar van By Dagmar Valerie met een hele nieuwe uitdaging, en ik vind dat ik hem ook prima nog na de zomer kan doen! Juist nu kan ik deze Groeifactor-uitdaging heel goed gebruiken, want zoals jullie al konden lezen in mijn artikel over het doel voor september wil ik de komende maand veel gaan werken aan de balans tussen studie/stage en gezondheid/leuke dingen. Een beetje persoonlijke groei, en dat tien weken lang, is daarbij natuurlijk nooit weg. Tien weken lang zal er daarom elke zaterdag een Groeifactor-artikel online komen waarin ik aan de slag ga met uitdagingen en ook terugblik op de vorige week. Vandaag het eerste deel: terug naar de basis en balans.

Hoe zit het eigenlijk met die balans?

Zo aan het begin van een nieuw schooljaar is het natuurlijk belangrijk om lekker in je vel te zitten en met frisse moed en energie te kunnen beginnen. Die energie en moed zijn er zeker: ik heb zin om weer aan de slag te gaan, weer een ritme te hebben en weer bezig te kunnen zijn met mijn passie voor het onderwijs. Maar ik weet ook dat het zwaar gaat zijn en flink wat energie gaat vergen. Daarnaast heb ik er nogal een handje van om mezelf voorbij te lopen, teveel te willen, teveel hooi op mijn vork te nemen, te vinden dat ik het allemaal maar moet klaarspelen… dat hebben we het afgelopen jaar wel gezien. Die balans is dus best een heikel puntje, en dat is reden te meer om er nu mee aan de slag te gaan. Maar eigenlijk is balans best wel abstract… want hoe bereik je dat nou eigenlijk precies?

De basisbehoeften

Dagmar wijst er in haar artikel op dat het heel belangrijk is om eerst naar je basisbehoeften te kijken: eten, drinken, slapen, bewegen. Nu zou je misschien zeggen dat ik daar weinig mee kan, vanwege mijn ziekte, het niet kunnen lopen en de kunstmatige voeding. Dat dacht ik namelijk eerst ook, maar… waarom zou ik er niet aan kunnen werken? Ik heb namelijk ook zo mijn foefjes om die basisbehoeften te vervullen! Ik kan bijvoorbeeld het volgende doen:

  • Alleen iets eten als het écht 100% goed gaat met mijn buik en dan ook bijtijds stoppen. Niet doorgaan omdat het zo lekker is of omdat er nog zoveel op mijn bord ligt.
  • Elke dag proberen bijtijds naar bed te gaan. Dat betekent: op tijd mijn bed in gaan om van een rustavond te genieten én op tijd gaan slapen! Ik wil gaan proberen om steevast rond 8 uur mijn bed in te duiken en dan tussen 23:00 en 23:30 het licht uit te doen. nu ik kan uitslapen, functioneer ik nog goed op ongeveer 10 uur slaap, maar straks moet ik eerder opstaan en ben ik ook actiever overdag, dus dan kan ik mijn energie goed gebruiken. Ik ga dus proberen om steeds iets eerder te gaan slapen, want nu wordt het met gemak nog half één voor ik het licht uit doe…
  • Elke dag een beetje aan mijn conditie werken. Dat doe ik bijvoorbeeld door één of twee minuten in bed te fietsen of een paar keer mijn versie van sit-ups te doen: een aantal keer gaan staan en zitten en dan zoveel mogelijk mijn benen gebruiken en zo min mogelijk mijn armen. Ik heb gemerkt dat mijn benen daar echt wel sterker van worden en dat is fijn!

Detoxen

Met detoxen wordt bedoeld: je lijf, hoofd en leven zuiveren van alles wat je er niet in wil hebben. Nu kan ik moeilijk alleen nog maar fruitsapjes gaan drinken of met mijn voeten in zo’n raar vissig bad gaan zitten, maar ik kan wel andere dingen doen. Zo wil ik gaan proberen om elke dag eventjes op mijn manier te mediteren: ik concentreer me dan een poosje op mijn ademhaling en bedenk hoe ik me voel en wat voor dag het gaat worden, wat ik wil doen en bereiken en waar me dat gaat brengen. Als ik het niet vergeet, wil ik dit ’s ochtends doen: een fijne manier van wakker worden!

Uitdagingen

Dagmar noemde ook nog dat het heel belangrijk is om dingen te doen waar je energie van krijgt en ik heb een lijstje gemaakt van alles wat mij energie geeft. De uitdaging die ze gaf, draait om het elke dag doen van minstens één van de dingen van het lijstje, en dat is iets wat bij mij eigenlijk heel makkelijk gaat! Ik ben namelijk elke dag wel bezig met mijn blog of met mijn studie, en dat zijn de voornaamste dingen waar ik energie van krijg (naast lezen, Netflixen, naar buiten gaan, knuffelen met Phoebe, schrijven en naar mooie muziek luisteren). Toch vind ik het wel fijn om dit lijstje er de komende tijd bij te houden: school en stage zijn namelijk wel dingen die ook veel energie kosten, en ik denk dat het goed is om een lijstje te hebben van dingen die ervoor kunnen zorgen dat die energie weer opgeladen wordt.

De tweede uitdaging van deze week was het creëren van een nieuwe goede gewoonte! Ik wist al vrijwel meteen wat ik zou willen doen, namelijk: elke dag een uurtje lezen. Ik weet niet precies hoe het komt, maar het gebeurt vaak dat ik gewoon de hele dag achter de computer zit om te werken aan één van mijn websites en dat is natuurlijk heerlijk, maar… ik krijg wel een beetje het gevoel dat ik me onttrek van de wereld buiten dat scherm. Lezen is bij uitstek dé manier om even te ontspannen, even geen backlight, gewoon even ik en een goed boek en that’s it. En een uurtje per dag moet lukken, toch? Het maakt verder niet uit wanneer dat uurtje is, ’s ochtends na het opstaan of ’s avonds voor het slapen gaan of ergens daartussenin… als het maar een uurtje is! O ja, en dan ook het liefst een uurtje zonder enige afleiding of onderbreking, dus geen iPad of mobiel in de buurt. Een digitaal boek lezen mag uiteraard wel, maar dan wel met de wifi uit.

Groeifactor week 1: mijn voornemens op een rij

  1. Alleen iets eten als het echt goed voelt.
  2. Elke dag iets vroeger gaan slapen.
  3. Elke dag op de een of andere manier even aan mijn conditie werken.
  4. Elke dag even kort mediteren over hoe ik me voel en de dag zelf.
  5. Elke dag iets doen wat me nieuwe energie geeft en waarmee ik kan relaxen: elke dag een uurtje lezen.

Hoe werkt het nu verder?

Elke week komt er een nieuw Groeifactor-artikel. Dat betekent dat ik me steeds een wee bezighoud met de uitdagingen en voornemens en dan verslag doe in het nieuwe artikel. Gedurende de week hou ik in een boekje bij hoe het gaat (yay voor functies van boekjes!) en of het me bevalt om het zo te doen. Na elke week kijk ik dan of ik de nieuwe gewoonten erin wil houden of dat het niet werkt voor mij, en dat is dan een stukje groei!

Doe jij ook mee met Groeifactor?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]