Blogfotografie

Bron beeld: Viktor Hanacek

Ik beschouw mezelf absoluut niet als een goede fotograaf: ik vind het leuk om op vakantie lekker veel plaatjes te schieten met mijn smartphone en oké, het laat me niet onberoerd als ik een mooie foto heb gemaakt die ik kan gebruiken voor een artikel op mijn blog. Maar ik ben er lang niet goed genoeg in en vind het zeker niet leuk genoeg om compleet prat te gaan op eigen beeldcreatie voor mijn blog. Daarom ook ben ik ontzettend blij met de uitvinding van gratis stockfoto’s: beeldmateriaal dat je gewoon mag gebruiken zonder toestemming of verantwoording en dat ook nog eens écht ontzettend mooi is. Want ja, Google Images laat je op zeker moment wel achter je als je wilt dat je blog professioneel is.  O ja, en omdat ik sóms wel eens zelf foto’s maak, geef ik ook nog een paar adviezen voor het zelf creëren van mooi beeld!

Picjumbo

Het ‘’gevaar’’ van websites waar je gratis stockfoto’s vandaan kunt halen, is dat uiteindelijk steeds meer bloggers die sites gaan gebruiken en dat je beeld dan dus niet meer uniek is. Daarom vind ik het fijn om een grote verscheidenheid aan sites te hebben, zodat ik echt kan gaan voor beeld dat past bij mijn content. Picjumbo is de site die ik altijd als eerste check: ze hebben enorm diverse foto’s van uitstekende kwaliteit die echt zo’n ideaal leven-glans hebben en dat is eigenlijk best fijn. Downloaden kan zonder account en ze hebben echt onwijs veel.

Unsplash

Het meest gebruiksvriendelijk is denk ik Unsplash: de foto’s zijn prachtig, enorm divers, ook qua formaat. Je kunt eindeloos blijven scrollen, maar tegenwoordig hebben ze ook een zoekfunctie en verzamelingen van soorten afbeeldingen. Deze site is heel geschikt als je mooie zakelijke foto’s zoekt, maar ze hebben vaak ook een mooi persoonlijk en een beetje edgy tintje.

Raumrot

Het lijkt misschien alsof er op Raumrot niet heel veel beeld staat, maar het is juist best wel heel veel. De afbeeldingen zelf zijn alleen verzameld en komen uiteindelijk van Flickr. Ze hebben een vintage sfeertje en ook hier is het soms even zoeken naar wat je nodig hebt, maar dan heb je ook wel iets moois.

Pixabay

Eigenlijk gebruik ik Pixabay alleen als de andere sites geen uitkomst meer bieden of als ik haast heb met het vinden van beeld: deze site staat eigenlijk gelijk aan een soort Google Images, maar dan dus rechtenvrij. Er kán mooi beeld op te vinden zijn, maar eigenlijk is het niet meer dan een verzameling beeldmateriaal van andere soortgelijke sites: je komt hier namelijk heel vaak spul van Unsplash en Picjumbo tegen. Maar dit is de beste site om snel te vinden wat je zoekt, let wel op dat je je zoektermen zo sipmel mogelijk houdt.

Overige sites

Andere stockfotosites die ik soms raadpleeg als ik iets heel specifieks zoek zijn DesignersPics (voor de net wat bijzonderdere foto’s), Life of Pix, Splitshire en MMT. Deze sites onderscheiden zich eigenlijk niet echt en meestal heb ik al wat gevonden voor ik eraan toe ben, maar er kunnen mooie dingen tussen zitten. Weet je het echt niet meer, dan kun je altijd nog op deze site kijken: daar staat een enorme lijst van websites waar je gratis stockfoto’s kunt vinden!

Als je zelf wilt fotograferen

Soms, zeker bij de wat meer persoonlijke stukken, vind ik het fijn om zelf het beeldmateriaal te verzorgen. Soms haal ik het ook wel eens in mijn hoofd dat ik meer foto’s zelf wil maken: want zo lastig kan het toch niet zijn om mooie foto’s te krijgen. In principe is het dat ook niet, maar ik heb er gewoon het geduld niet voor en vind het eerlijk gezegd zonde van de tijd. Toch doe ik het zo nu en dan wel eens, gewoon omdat het leuk is en omdat het toch ook altijd wel erg mooi staat. En ik heb wel wat trucjes ontdekt!

 • Een camera is echt niet per se nodig | Ik heb een tijdje een digitale camera gehad, tot ik mijn iPhone kocht en ontdekte dat die echt veel mooiere foto’s kon maken. Zelfs al heb je een wat oudere smartphone, bijna alle mobiele telefoons kunnen tegenwoordig foto’s van een redelijke kwaliteit maken, en die kwaliteit kun je altijd nog opkrikken. Geld investeren in een dure camera is dus niet nodig en zou ik echt afraden als je het niet 100% wilt.
 • Zorg dat je weet wat je wél kunt | Ik ontdek nog regelmatig leuke functies op mijn iPhone waarmee ik de kwaliteit van de foto’s kan beïnvloeden: zo kun je de belichting aardig regelen, evenals de focus. Verdiep je er dus in wat je precies kunt met de functies van je telefoon, want dan wordt het fotograferen een stuk leuker.
 • Verdiep je in de nabewerking | Mijn foto’s zijn van zichzelf echt niet mooi genoeg, daar komt altijd nog wel wat nabewerking aan te pas. Ik gebruik bijvoorbeeld steevast PhotoFiltre voor de juiste afmetingen en de helderheid, maar ik gebruik ook regelmatig Afterlight om mijn foto’s mooi licht te maken. Het ligt eraan wat je precies wilt, maar echt: apps en programma’s kunnen zoveel doen zonder dat je meteen Photoshop moet kopen. Het meeste is gewoon gratis!
 • Experimenteer met positie en compositie | Wees niet meteen met de eerste foto tevreden, maar speel een beetje met je mogelijkheden. Kijk welke achtergrond goed werkt, hoe je ervoor kunt zorgen dat alles netjes op de foto staat, welke hoek het mooiste effect geeft… Bedenk ook dat je foto’s echt niet allemaal hetzelfde moeten zijn. Dat is weer zo’n ‘’blogregel’’ die mensen zelf hebben verzonnen: diversiteit in hoe je foto’s eruitzien is juist tof!
 • Spiek bij andere bloggers en neem het serieus | Kijk eens naar het beeldmateriaal van andere bloggers en zoek uit hoe zij dat precies maken. Veel van hen zullen een spiegelreflexcamera gebruiken, maar er zijn ook echt bloggers die gewoon alles doen met een smartphone, net als jij misschien doet. Kijk dus eens hoe zij het aanpakken en welke tips ze je kunnen geven. Sowieso raad ik je aan om er wel wat tijd aan te besteden: als je het wilt doen, doe het dan ook goed. Als ik besluit om zelf foto’s te maken voor een artikel, dan zorg ik er ook voor dat die foto’s in orde zijn, juist omdat ik het meestal niet doe.

Waar haal jij het liefste je beeldmateriaal vandaan?

You may also like...

4 Comments

 1. Van mijn eigen camera. Ik gebruik eigenlijk nooit beeldmateriaal van anderen.
  Emmy onlangs geplaatst…WIN | Een heel bijzonder meisje @ Leave no story behindMy Profile

 2. Eigenlijk kende ik alleen unsplash waar ik echt helemaal fan van ben overigens! Zelf gebruik ik alleen nog mijn eigen, absoluut niet mooie, foto’s. Ik moet jou tips eens meenemen en er wat meer moeite voor gaan doen!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Stilte…My Profile

 3. Ik vind gratisography.com ook wel een hele leuke! Gek sfeertje!

 4. Ik maak mijn eigen afbeeldingen: foto’s of pixels of tekeningen. Afgelopen maanden heb ik elke vrijdag een set van afbeeldingen gedeeld voor andere bloggers, maar dan meer als mkant en klaar dan als stockfoto die je nog moet bewerken.
  En nu denk ik wel heel hard aan een Flickr account, maar of ik daar uiteindelijk tijd voor heb?
  Daenelia onlangs geplaatst…Mijn Favoriete KerstafleveringenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]