Het sociale netwerk Goodreads is voor veel boekenwurmen niet meer weg te denken uit hun dagelijks leesleven: lekker browsen door de talloze boeken, bijhouden wat je leest, snuffelen tussen de boeken die je vrienden hebben toegevoegd, recensies checken, een eindeloos lange TBR opbouwen: je kunt er aardig wat uurtjes zoet zijn. Maar wist je dat Goodreads ook heel handig kan zijn voor boekbloggers? Als je de site strategisch gebruikt – en dat klinkt veel moeilijker dan het is – kun je er zelfs voor zorgen dat je boekenblog een flinke boost krijgt dankzij Goodreads! Er zijn namelijk wat functies die je kunt inzetten om een goede samenhang te creëren tussen je content op je boekenblog en de updates die je op Goodreads plaatst.

Je recensies teasen en delen

Als je op Goodreads na het uitlezen van je boek een korte review plaatst, als een soort eerste reactie, doe je er goed aan om die review te eindigen met iets als ‘’uitgebreide recensie volgt binnenkort op mijn blo’’, al dan niet gevolgd door een URL. Wees niet bang om in die korte review een beetje kortaangebonden, maar wel uitgesproken te zijn, want dat zorgt er juist voor dat mensen geïnteresseerd raken in je uitgebreide recensie en een kijkje gaan nemen op je blog. Wil je deze truc optimaal benutten, zorg er dan voor dat je na publicatie van een recensie op je blog de link in je Goodreads-review zet. Kost tijd en moeite, maar het kan je ook verkeer opleveren!

Je blogposts delen

Goodreads heeft een functie die jou in staat stelt om je blog aan je GR-account te koppelen, zodat je nieuwste blogposts automatisch op je Goodreads-pagina verschijnen. Dat is natuurlijk sowieso mooi meegenomen, maar kan ook echt van nut zijn: als je boekentips geeft, schrijft over leeskwesties of een nieuwtje bekend maakt, dan kan het zomaar zijn dat dat een onderwerp is waar Goodreads-lezers ook in geïnteresseerd zijn!

Contact maken met je lezers

Bloglezers vinden het bij boekenblogs vaak leuk om echt een kijkje te krijgen in jouw persoonlijke leesleven: niet alleen door je recensies en persoonlijke updates, maar bijvoorbeeld ook via Goodreads. Daar kunnen mensen bijvoorbeeld zien wat je aan het lezen bent en hoe snel je leest, en zo kunnen ze weer nieuwsgierig worden naar de recensie die je van een bepaald boek zult schrijven. Op die manier wordt ook interactie mogelijk, en via sociale media gaat dat vaak net wat soepeler en informeler dan via blogreacties. Zorg er dus voor dat je je meldingen van bijvoorbeeld reacties en likes in de gaten houdt!

Maak gebruik van groepen

Goodreads heeft ,net als bijvoorbeeld Facebook, groepen waar je lid van kunt worden en in kunt kletsen met andere boekenwurmen. Het zijn er ontzettend veel dus je moet goed zoeken (ik geef toe dat ik zelf niet veel met deze functie doe) maar er zijn ook groepen voor bloggers waarin je met elkaar over het bloggen kunt praten. En ik stel me zo voor, maar dat weet ik niet zeker, dat er ook wel groepen zijn waarin je je blogposts en recensies mag delen zodat andere lezers kunnen bekijken of een bepaald boek de moeite waard is. En sowieso is het natuurlijk snel gedaan om in een conversatie in zo’n groep even naar je blog door te verwijzen.

Inspiratie opdoen

Goodreads kan echter ook een enorme bron van inspiratie zijn: je kunt kijken waarover gepraat wordt in de groepen en discussiefora, je kunt lijsten van boeken bekijken, je kunt in de gaten houden welke boeken er uit gaan komen en welke covers en titels er onthuld worden, je kunt auteurs volgen, je kunt naar reviews van boeken kijken, meedoen met challenges en vaak ook stemmen voor de Goodreads-boekenprijzen. Tal van manieren om bloginspiratie op te doen dus!

Bewust inzetten

Ik zorg er altijd voor dat er onder mijn recensies een linkje naar de Goodreads-pagina van het boek staat: zo verwijs je je lezers makkelijk terug naar Goodreads en laat je, net als met de mogelijke widgets (ook een aanrader!) zien dat je te volgen bent. Daarnaast heeft Goodreads een aanraders-functie waarbij je na het uitlezen van een boek iemand uit je vriendenlijst een berichtje kunt sturen als je vindt dat ze dat boek ook moeten lezen: dat kan ook voor mooie interactie zorgen tussen jou en je bloglezers. Kortom: het kan als een mooi verlengde van je blog dienen en ervoor zorgen dat je boekenblog nog net wat meer gaat groeien en bloeien!

Gebruik jij Goodreads voor je boekenblog?

You may also like...

2 Comments

  1. Oeh! Zo had ik het nog niet bekeken. Handig idee, ga ik eens toepassen 🙂

  2. Oeh! Zo had ik het nog niet bekeken. Handig idee, ga ik eens toepassen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]