We kunnen er niet meer omheen: 2017 is nu definitief voorbij en behoort tot het verleden. Maar ook al was het een woelig en roerig jaar als we kijken naar alles wat er is gebeurd in de wereld – en let’s face it, welk jaar is nou níet woelig en roerig? – het is wel een heel mooi en goed jaar geweest, in ieder geval voor mij. Sterker nog: het was mijn jaar. Er is zoveel moois gebeurd en ik ben op zoveel manieren gegroeid en heb zoveel fijne herinneringen opgedaan dat het oprecht míjn jaar was. En hoe ongelooflijk cheesy het ook is, het bewijst wel dat it’s gonna be my jear niet alleen maar een loze motivatie is die voorafgaat aan het laten verslonzen van je goede voornemens. Want, liefste lezer, 2018 kan ook jóuw jaar worden. Een prachtig jaar vol trots en groei.

Betere versie van jezelf

Tuurlijk, dingen anders aanpakken en opnieuw beginnen kan ook in maart of juni of augustus of oktober, maar een jaar is een jaar en feit blijft dat er in zo’n jaar, in die 365 onbeschreven bladzijden die voor ons liggen, toch heel veel kan gebeuren. En natuurlijk wens ik jullie het allerbeste voor altijd, maar een jaar is uiteindelijk toch een behoorlijk groot deel van je leven en een jaar zal je altijd blijven herinneren aan bepaalde gebeurtenissen en mijlpalen. En dat is ook precies wat ik jou gun: een jaar dat rijk en vol en mooi is. Niet door goede voornemens of een heel nieuwe ik, maar door dit jaar, net zoals ik in 2017, een stapje dichter bij een betere en completere versie van jezelf te komen. En wat is nou een beter voornemen dan dat te bereiken door te werken aan jezelf en je kwaliteit van leven?

Vind kracht in tegenslagen

Als het afgelopen jaar mij íets geleerd heeft, dan is het wel dat je maar ontzettend weinig controle hebt over wat er gebeurt met jou en je leven. Maar je hebt wél veel controle over wat dat met je doet en hoe je ermee omgaat: dat leerde ik toen ik moest inzien dat voor de klas staan het niet zou worden voor mij. Dat was hard en zwaar, maar ik ben er wel bovenop gekrabbeld: door het te verwerken, door het over me heen te laten komen, door voorzichtig nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en zodoende het licht van de situatie in te zien. Makkelijk? Bepaald niet. Maar het maakt je wel veel sterker en wijzer als het lukt om het achter je te laten. Je zult versteld staan van hoe ver dat je zal brengen.

Ontdoe je van het negatieve…

Of het nou een slechte gewoonte is die je wilt proberen af te leren, iemand in je omgeving die je vaker chagrijnig dan blij maakt, een hobby waar je eigenlijk geen plezier meer uit haalt of een baan of studie die toch niet is wat je wilt: wat let je om ermee te kappen? Als het je geen voldoening of geluk brengt, is het een verspilling van je tijd en energie en kun je beter op zoek gaan naar iets wat wél bij je past. Je zult jezelf er absoluut dankbaar voor zijn.

… en omarm wat er op je pad komt

Ik ben er heilig van overtuigd dat sommige dingen met een reden gebeuren. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt, maar ik geloof er wel echt in dat het leven je soms een beetje een duwtje kan geven, omdat met een bepaalde keuze deuren worden geopend en hele bijzondere dingen kunnen gebeuren. Vertrouw op je gevoel, volg de flow waar je in terecht komt, laat je verbijsteren en omarm wat er gebeurt, want de dingen die je niet ziet aankomen zijn vaak het mooiste!

Ga op zoek naar je ultieme droom…

Begin deze maand ging ik naar The Greatest Showman en ik ben helemaal verliefd geworden op de film, en niet in het minst omdat het verhaal gaat over het geloven in je dromen en het laten uitkomen ervan, ook al zijn ze nog zo groot. Want wat let je om gróóts te dromen? Om te fantaseren over wat je zou willen als álles mogelijk was? Wat let je om meer dan één droom te koesteren? A million dreams are keeping me awake… wat als je dit jaar je ultieme droom zou vinden, de droom die perfect belichaamt hoe je wilt dat je toekomst eruitziet? Ik heb heel lang gedacht dat het mijn droom was om voor de klas te staan, tot ik ontdekte dat het veel dieper gaat dan dat: ik wil in het hart van het onderwijs werken, en het hoe maakt me dan veel minder uit.

… en maak er plannen van

Je ultieme droom is dat ene wat je supergraag wilt, en waar heel veel kleinere dromen mee te maken hebben. Door je dromen om te zetten in plannen, maak je het tastbaar, plavei je de weg naar het laten uitkomen van je grote droom. Dat kun je heel mooi doen door een alfabetlijst te maken: wat is er allemaal mogelijk om je droom werkelijkheid te laten worden? Toen ik ontdekte dat voor de klas staan hem niet ging worden, besefte ik al heel snel dat er nog wel honderd andere dingen zijn die ik zou kunnen doen om mijn droom van werken in het onderwijs uit te laten komen. De wereld ligt aan je voeten, als je maar durft te dromen.

Kies een doel dat je dit jaar wilt bereiken…

She changed her can’ts into cans and her dreams into plans, is een quote van Kobi Yamada (wie dat dan ook mag zijn) die ik heel mooi vind. Het punt met doelen is echter dat ze de plannen die je op basis van je dromen gemaakt hebt, haalbaar maken. Aan een doel kun je heel concreet werken aan wat je wilt bereiken, aan de plannen die je hebt, en zo aan het laten uitkomen van je dromen. En vergis je niet: elk doel, en alles wat je doet voor dat doel, brengt je een stap dichter bij het verwezenlijken van je droom. Hoe mooi zou het zijn als je dit jaar één doel kunt bereiken waardoor je droom niet langer een minuscuul stipje, maar een duidelijk punt aan de horizon wordt?

… en stippel een route uit

Be stubborn about your dreams and flexible about your goals, ook iets wat ik door mijn tegenslag heb geleerd. Je droom is het hoogst haalbare en zal altijd in je hart blijven leven. Ook al voelt het soms alsof je je droom moet laten gaan, misschien moet je alleen maar je doelen veranderen zodat de droom haalbaarder wordt! En door een route uit te stippelen, te ontdekken wat je precies moet doen om een doel te bereiken (bijvoorbeeld alle punten die je nog moet halen voordat je kunt afstuderen) krijg je een goed beeld van de stapjes die je moet zetten. Gaat steeds beter klinken, hè, het bereiken van zo’n doel dit jaar?

Verras jezelf

Stel dat je 2018 het jaar laat zijn waarin je minder nadenkt over alles wat je doet en niet doet en vaker doet wat je graag wíl doen? Stel dat dit het jaar wordt van dingen uitproberen, van eerste keren, van ontdekkingsreizen en avonturen, van risico’s nemen en je zorgen overboord gooien? Ik zal je zeggen wat er dan gebeurt: dan wordt het een jaar vol geweldige gebeurtenissen, een jaar waarin je jezelf zult verrassen met alles wat je in je hebt en kunt, een jaar vol nieuwe levenslessen en inzichten en misschien wel fouten: een jaar waarin je jezelf op een heel nieuwe manier zult leren kennen. Ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar ik vind dat behoorlijk fantastisch klinken.

Zet je over drempels heen

Angsten zijn er om overboord te gooien, zorgen moet je laten varen, alleen op dromen kun je drijven: zo luidt een gedicht uit de eerste bundel van Derek Otte, en ik vind het prachtig. Dromen zijn misschien wel de stuwende kracht die je leven richting geven, en hoe mooi zou het zijn als die je ook de kracht kunnen geven om minder bang te zijn en je minder druk te maken om dingen waar je vaak toch geen controle over hebt? Zou dat niet veel meer ruimte en rust geven?

Geef jezelf wat je verdient

Als ik bedenk dat ik het afgelopen jaar flink wat volwassener ben geworden, dan betekent dat vooral dat ik beter heb geleerd om mezelf aan te voelen, aan te voelen wat ik graag wil en wat ik nodig heb en waar ik behoefte aan heb. En ik denk dat het ontzettend belangrijk is om daar ook aan toe te durven geven, om jezelf te durven geven wat je verdient – of het nou een peptalk is, wat meer rust dan je normaal zou nemen of een kritische blik over wat je eigenlijk aan het doen bent. Want dat is uiteindelijk de kern van jezelf goed kennen, en dat is van ongekende waarde.

Verzamel hoogte- en lichtpunten

En om af te sluiten, nog eentje van Derek Otte: Ik zie hoe langer, hoe meer plekken, ik wil steeds minder dingen, ik omarm vaker het moment en spaar herinneringen. Stel je open voor de lichtpuntjes waar het leven vol mee zit en verzamel de hoogtepunten, klein en groot: laat ze niet aan je voorbij gaan, maar sta erbij stil wat voor moois het jaar eigenlijk brengt, elke week en elke maand en misschien zelfs elke dag weer. Het leven heeft zoveel moois te bieden!

Weet je? Uiteindelijk willen we allemaal dat 2018 een mooi en goed jaar wordt. Het maakt niet uit wat je daaronder verstaat, als je straks op eenendertig december tijdens het aftellen naar 2019 maar met oprechte trots kunt zeggen en beseffen dát het een mooi en goed jaar was. En dat gun ik jullie allemaal!

Hoe ga jij van 2018 jouw jaar maken?

You may also like...

2 Comments

  1. Wauw, amen! Wat een ontzettend mooi, motiverend en met liefde geschreven artikel! Ik heb het met plezier gelezen en het zet me er zeker toe aan om van 2018 iets moois te maken. Vooral mezelf geven wat ik verdien, is iets wat ik goed kan gebruiken bij het bereiken van mijn doelen. Mijn doelen voor dit jaar zijn namelijk vooral liever zijn voor mezelf, meer ontspannen en meer leuke dingen doen in plaats van alleen nuttig bezig zijn. Daar kan ik een beetje meer liefde voor mezelf en wat zelfvertrouwen op zijn tijd goed bij gebruiken. Ik heb ook een aantal concrete plannen voor 2018, zoals een keer een vakantie boeken en van meerdere kleine uitjes genieten. Hopelijk kan ik daarmee van 2018 iets onvergetelijks maken 🙂

    1. Dat klinkt ook mooi! Jezelf geven wat je verdient is daar een hele waardevolle in inderdaad 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]