OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Of je nou een chronische ziekte hebt of niet, het kan heel lastig zijn om zelfvertrouwen te kweken over wat je nu eigenlijk kunt en waard bent. Wij mensen hebben er een handje van om onszelf naar beneden te halen terwijl we eigenlijk heel veel kunnen en heel veel waard zijn. Als je die onzekerheden hebt en je bent ook nog eens ziek, waardoor je niet zomaar alles kunt wat je zou willen, wordt het nog lastiger. Daarom is het ook zo belangrijk om precies te weten waar je kracht ligt: wat zijn jouw sterke punten? Wat kun je? Wat zijn je kwaliteiten?

Wat je vooral níet moet doen

Laten we even beginnen met een paar don’ts. Als je achter je kernkwaliteiten wilt komen, ga dan niet uit van de eigenschappen die nodig zijn voor die baan of die opleiding waar je naartoe wilt werken: je raakt alleen maar in de stress als je erachter komt dat je bepaalde eigenschappen (nog) niet hebt. Wees vooral ook even niet te bescheiden: dit is juist het moment om trots op jezelf te zijn en eerlijk tegenover jezelf te zijn. Weten wat je waard bent is geen arrogantie, het is zelfvertrouwen!

Maak een lijst eigenschappen

Wil je weten wat je kernkwaliteiten zijn, dan moet je eerst een lijst maken. Begin met een lijst van alle positieve (!!!) karaktereigenschappen die je maar kunt verzinnen. Zet vóór elke eigenschap een open cirkeltje (géén hokje). Je kunt denken aan eigenschappen als attent, geduldig, vriendelijk, goede luisteraar, harde werker, veel discipline, zelfbewust/reflectief, optimistisch, georganiseerd, assertief, doelgericht en ga zo maar door. Hoe meer, hoe beter!

Welke eigenschappen heb je al?

Heb je de lijst gemaakt, dan is het tijd om je bescheidenheid even definitief uit te zetten en de open rondjes die je hebt gemaakt in te gaan kleuren. Vraag jezelf af: waar ben ik goed in? Welke positieve eigenschappen die ik net heb opgeschreven, heb ik al? Het maakt niet uit of je er véél van hebt of een klein beetje: als je een klik voelt bij een eigenschap, dan kleur je het rondje in met een leuke kleur. Ga zo door tot je alle eigenschappen hebt gehad: heb je eentje niet, dan laat je die open.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maak een lijst van vaardigheden

Kernkwaliteiten bestaan niet alleen uit eigenschappen, maar ook uit vaardigheden! Waar ben je goed in? Wat kun je goed, waar ben je trots op? Maak een lijst met alle vaardigheden die je kunt bedenken: lezen, schrijven (teksten of handschrift), een instrument bespelen, een sport, dingen organiseren, koken, een tak van de beeldende kunst, plannen, rekenen, ruimtelijk inzicht… het maakt niet uit. Alles waar je maar goed in kunt zijn, mag je opschrijven. Ga vervolgens op dezelfde manier te werk als bij de eigenschappen: zet rondjes en kleur ze in wanneer jij de vaardigheden hebt. Opnieuw geldt: wees alsjeblieft niet te bescheiden! Wees trots op wat je kunt!

Maak een reflectieplan

Met een reflectieplan bedoel ik een soort plan van aanpak waarin je opschrijft hoe je aan de slag wilt gaan met jouw eigenschappen en vaardigheden. Pak dus een nieuw vel papier of een nieuwe bladzijde (of een document, maar ik raad met de hand schrijven aan) en maak eerst een samenvatting van wat je hiervoor hebt gedaan. Wat zijn jouw kernkwaliteiten, dus je positieve karaktereigenschappen en de dingen waar je goed in bent? En: welke eigenschappen of vaardigheden beheers je nog niet zo goed maar zou je wel willen beheersen? Let op: denk puur aan willen, niet aan moeten. Je kunt nu eenmaal niet overal goed in zijn! Vervolgens ga je nadenken: hoe kun je ervoor zorgen dat je nog béter wordt in je kernkwaliteiten en dat je werkt aan je verbeterpunten? Welke stappen moet je daarvoor ondernemen, wat moet je doen? Oftewel: hoe kun je je kernkwaliteiten verder ontwikkelen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Praat met anderen

Je moet dit niet in je eentje doen: dat kan ook eigenlijk niet, want sommige van jouw eigenschappen en vaardigheden zie je zelf niet per se in. Praat dus met mensen in je omgeving, zoals je ouders en vrienden – mensen die je vertrouwt en die belangrijk voor je zijn – en vraag hen jou te vertellen waar je volgens hen goed in bent en wat jouw positieve eigenschappen zijn. Vraag ook waar je nog aan zou kunnen werken en hoe je dat zou kunnen aanpakken.

Maak een plan van aanpak

Dit gaat nog een stapje verder dan je reflectieplan: dat ging vooral om de verbetering en versterking van je kernkwaliteiten en verbeterpunten. Het plan van aanpak gaat erom dat je nadenkt hoe je jouw kernkwaliteiten kunt inzetten in je dagelijkse praktijk: op je werk, in je studie maar ook in de omgang met anderen. Dit is een lastige, maar probeer bij elke kwaliteit te bedenken waar je deze voor kunt gebruiken en hoe je dat zou kunnen uitbouwen.

Maak een persoonlijke mindmap

Nog steeds onzeker? Laat dan je creativiteit de vrije loop en maak een persoonlijke mindmap. Gebruik kleurtjes, stickers en andere versieringen om jouw kernkwaliteiten in kaart te brengen op een manier die jij fijn vindt, en leg het papier ergens neer of hang het op zodat je het goed kunt zien. Zo wordt het een soort visuele mantra die jou vertelt wat je allemaal kunt en waard bent!

Wat zijn jouw kernkwaliteiten?

You may also like...

2 Comments

  1. Het doet me denken aan de opleidingen die ik heb gedaan, waarbij we ook altijd op zoek moesten naar onze kernkwaliteiten.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…De vakantie voorbijMy Profile

  2. Leuk artikel, wij hebben er op het werk diverse testen voor
    Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Recept: Jonna’s bladerdeegrolletjes met kaas en fricandeauMy Profile

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]