Welkom in de wondere wereld van het cv of curriculum vitae – maar niemand weet hoe ze dat moeten uitspreken, dus daarom is de afkorting zo populair. Je kunt erop terugvallen als je gaat solliciteren, je kunt er een kunstwerkje van maken met allerlei visuele effecten of het juist heel simpel houden en je kunt eigenlijk alles er wel op zetten. Ik vind het zelf altijd leuk om aan mijn cv te werken: het is een soort Vivian in een notendop-document waar alles op staat waar ik trots op ben. Maar ik kan me ook best voorstellen dat het lastig is, want wat zet je er nou eigenlijk wel en niet op?  Hoe zorg je ervoor dat jouw cv een goede afspiegeling is van wie jij bent en wat jij doet? En hoe doe je dat als je een beperking hebt: rep je daarover in je cv?

Kies een vorm die bij je past

Een tijdje geleden zat ik een beetje in de knoop met hoe ik mijn cv wilde vormgeven: ik zag op internet jaloersmakend mooie cv’s in de vorm van infographics of posters – en oké, ik mag dan goed zijn met woorden maar ik ben ook gevoelig voor mooie visuals. Dus dat wilde ik ook! Maar ik kwam er algauw over dat dat ‘m niet ging worden: het is veel prutswerk om alle verhoudingen goed te laten kloppen en ook nog eens alle tekst kwijt te kunnen. Daarnaast voelde ik me eigenlijk gewoon veel lekkerder bij een cv in tekstvorm, met lekker veel bladzijden, tussenkopjes in flitsende kleurtjes en meer van dat soort dingen. En hé: ik ben ook een schrijver, dus dan is een cv in documentvorm toch juist logisch? Zorg er daarom voor dat je een lay-out kiest die je fijn vindt werken en die ook past bij jouw skills.

Personalia en profiel

Zorg ervoor dat je CV begint met je personalia: saai, maar wel belangrijk. Het moet immers snel duidelijk zijn hoe je heet, hoe oud je bent, waar je woont en hoe ze je kunnen bereiken. Na mijn personalia is het eerste echte onderdeel van mijn cv mijn profiel. Dit heb ik afgekeken van LinkedIn, maar ik vind het eigenlijk wel een heel waardevol gedeelte. Ik vertel hierin eigenlijk gewoon wie ik ben, een beetje zoals ik bij een sollicitatiegesprek zou doen: mijn sterke punten en eigenschappen, mijn visie en functies die ik mezelf zie uitoefenen. Wie dat leest, heeft dan meteen een indruk van wat ze aan mij zouden kunnen hebben. Bedenk vooral: wat is het belangrijkste dat een werkgever over mij en mijn potentieel zou moeten weten? Het zou best kunnen dat er in je profiel net iets staat wat opvalt!

Je beperkingen op je cv

In mijn profiel benoem ik ook heel kort, maar ook heel concreet welke beperkingen ik heb. Ik zeg niet dat je dat móet doen, en volgens sommigen is het misschien ook niet slim om het in de eerste regels van mijn profiel te zeggen. Maar ik vind openheid belangrijk: mijn beperkingen hebben nou eenmaal een grote invloed op mijn functioneren en er zullen dingen zijn die ik niet kan. Ik vind het belangrijk dat iemand die mij wellicht wil aannemen, daarvan weet. Maar nogmaals: je hóeft het niet te doen! Het is ook prima om dat tijdens een gesprek te vertellen en in je cv vooral de punten te benadrukken dei niets met je ziekte te maken hebben. Bedenk vooral: krijgt de werkgever een vertekend beeld als ik niets over mijn beperkingen zeg op mijn cv?

Werkervaring

Je ervaring is natuurlijk belangrijk om te benoemen, maar probeer buiten de kaders te denken. Stages vallen bijvoorbeeld ook onder werkervaring, net als freelance opdrachten! Schroom ook vooral niet om lekker uitgebreid te zijn: beschrijf wat je precies deed, misschien wat voor beoordeling of begeleiding je kreeg, hoe je jezelf hebt ontwikkeld tijdens deze ervaring, wat je ervan vond… natuurlijk moet je ook oppassen dat je niet te véél deelt – details over je salaris lijkt me bijvoorbeeld niet zo slim – maar ook hier is openheid weer belangrijk. Neem het woord letterlijk, laat zien wat je eraan gehad hebt!

Opleiding en cursussen

Naast je schoolopleiding kun je ook de aandacht vestigen op cursussen die je hebt gedaan, workshops waar je aan hebt deelgenomen, zelfstudies, internetstudies, taalcursussen enzovoorts. Ik heb op mijn cv bijvoorbeeld ook informatie staan over de keuzevakken die ik op school heb gevolgd, want ook dat verrijkt mijn kennis weer! Over cijfers hoef je het niet per se te hebben, maar je kunt wel bepaalde vakken uitlichten waar je goed in was of die je bijzonder interesseerden.

Vrijwilligerswerk

Ook hier geldt weer dat ik je zou willen aanraden om outside the box te denken. Vrijwilligerswerk hoeft niet alleen te zijn dat je meehelpt op een festival of collecteert voor een goed doel. Misschien schrijf je wel blogs of artikelen voor een website, heb je ooit een workshop of presentatie mogen geven of ben je buddy voor een oudere of een gehandicapt iemand. Dat voelt misschien niet als werkervaring, maar dikke kans dat je er wél veel van leert en erdoor groeit!

Je blog op je cv

Het is een welbekende vraag: als je een blog hebt – of een YouTubekanaal, of een podcast, of een webshop – zet je die dan op je cv? Mijn antwoord is een volmondig JA! Ik vind echt dat je jezelf tekort doet als je het niet doet: als bloggen en schrijven echt bij jou en jouw leven horen, dan moet je het er zeker op zetten, bij het onderdeel vrijwilligerswerk. Want ook al ben je niet op zoek naar werk in de blogbranche, het zou zomaar kunnen dat het bedrijf dat jou aanneemt graag een bedrijfsblog of -podcast of wat dan ook wil opzetten en dan heb jíj bewijs dat je daarbij kunt helpen! Zou toch zonde zijn als je dat niet doet? Natuurlijk kan het zijn dat je je blog voor jezelf wilt houden, maar dat is een andere overweging.

Vaardigheden en interesses

Je blog kan ook een mooie bron zijn voor het onderdeel over jouw vaardigheden en interesses. Misschien heb je door je blog wel beter leren typen, kun je nu heel goed onderzoek doen of is je Engels flink verbeterd. En de onderwerpen waar je over blogt, zouden ook zomaar van pas kunnen komen bij je werk. Denk bij dit onderdeel echter ook aan talen die je spreekt en andere dingen waar je goed in bent. Hoe beter toegerust jij laat zien te zijn, hoe meer je opvalt! Wees trots op wat je allemaal kunt!

Wat vind jij het belangrijkste onderdeel van je cv?

You may also like...

8 Comments

 1. Wat een handig en overzichtelijk artikel! Ik ben nu druk aan het solliciteren en heb regelmatig cv-struggles. Mijn cv bestaat alleen uit tekst en een foto van mezelf. Een profiel heb ik niet (vooral vanwege ruimtegebrek, haha), maar misschien moet ik dat toch eens overwegen. Soms vraag ik me ook af of ik mijn blog niet iets uitgebreider zou moeten benoemen. Ik heb er nu bij ‘Nevenwerkzaamheden’ één regel aan gewijd, maar merk toch dat veel werkgevers er wel wat meer waarde aan hechten dan dat. Dankjewel voor de inspiratie om toch weer eens een beetje met mijn cv te prutsen 🙂
  Romy onlangs geplaatst…4 tips voor als je te veel moet van jezelfMy Profile

  1. Als ik op sollicitatiegesprek ging (met mijn stages vooral) werd er ook vaak wel iets gezegd over mijn blog en dat vind ik alleen maar aanmoediging om het echt als iets neer te zetten dat bij mij hoort, dus zeker een aanrader!

 2. O, ik ben echt zo ouderwets met mijn cv! Heb er niet eens een foto bij. Maar ik wil juist graag dat het op twee A4 past en dat gaat nog maar net met alle scholing en ervaring die ik heb. 😉 Of is dat ook allang achterhaald dat het niet teveel tekst moet zijn?

  Ik heb bij mijn laatste sollicitatie gemerkt dat bijscholing belangrijk is om te noemen. Ik zag tijdens het gesprek dat er wat dingetjes omcirkeld waren en er werd ook gericht naar gevraagd. Maar ik vind het nog best lastig om een keuze te maken wat ik daarvan erop zet. Nu kies ik vooral voor de cursussen en trainingen waar ik echt wat van opgestoken heb.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Salamitechniek: zo werkt het dus (niet)!My Profile

  1. Ik denk dat het inderdaad nog wel belangrijk is dat je cv niet té lang is, maar dat heeft ook met stijl te maken denk ik… mijn profiel zou ook wel korter kunnen, maar ik vind het belangrijk om er tevreden over te zijn haha. En van die nascholing snap ik, ik denk dat jouw stelregel wel een goeie is maar misschien is het wel handig om een apart lijstje bij te houden van alle nascholing, zodat je dat hebt wanneer een werkgever er eventueel naar vraagt 🙂

 3. Goede, praktische tips! Ik heb een fulltime baan en hoef me dus voorlopig niet druk te maken om mijn cv, al weet ik dat hij wel een opfrissingsbeurt gebruiken kan. Hij ziet er namelijk redelijk saai uit. 😛
  Jessica J. onlangs geplaatst…Coastal Living: Nieuwe Yankee Candle-geuren 2017My Profile

 4. Ik heb juist altijd geleerd om je CV kort en bondig te maken (maar wel opvallend!), omdat de werkgevers tegenwoordig zoveel sollicitaties binnen krijgen dat ze toch alleen maar scannen en geen tijd nemen een heel profiel te lezen. Wel leuk bedacht overigens!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Even bijkletsen #7 | Zon en tintelingenMy Profile

  1. Dat is ook zeker waar inderdaad 🙂 het zal niet altijd werken haha, maar ik vind het wel belangrijk om het zo te doen omdat ik dan het gevoel heb dat het het meeste recht doet aan mijn waarde.

 5. Mijn CV is kort, maar krachtig… in mijn brieven ga ik altijd uit m’n dak (hoewel op dit moment niet, want ik heb al werk haha)
  Anouk onlangs geplaatst…Kleuren & kletsen #6: ruimte kleurplaatMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]