Ambitieus zijn is iets wat in onze maatschappij bijna koortsachtig normaal lijkt te zijn: we worden gepusht om veel te bereiken, om geen genoegen te nemen met minder, om iets van ons leven te maken en wel het liefst zo snel mogelijk. Ambities hebben lijkt ook wel eens de sleutelfactor te zijn in je carrière: stilstaan is (immers?) geen vooruitgang en als je verder wilt komen in het leven, moet je ambitieus zijn. Dat daar ongetwijfeld een kern van waarheid in zit en dat ambitieus zijn een belangrijke karaktereigenschap is voor een girlboss, staat wat mij betreft vast. Maar wat betekent het om ambitieus te zijn? Wat moet je dan precies wel en niet doen… en wanneer draaf je erin door?

Hogerop komen

Als we het aan onze trouwe vriend Encyclo vragen, blijkt dat ‘’ambitieus’’ vooral betekent dat je vol geestdrift en met opeengeklemde kaken-doorzettingsvermogen doelen stelt en dat je de lat heel hoog legt voor jezelf bij het bereiken van die doelen. Een verdere speurtocht over het internet leert me dat ambitieus zijn ook betekent dat je na het bereiken van een doel direct doorgaat met het volgende plan en dat je er constant naar streeft om hogerop te komen, een betere baan te krijgen, je onderneming of passieproject – denk aan een blog, Instagramaccount, YouTubekanaal, webshop, online magazine – te laten groeien en groeien en groeien. En bloeien en bloeien en bloeien. Als je ambitieus bent, wil je dus altijd het onderste uit de kan halen. Misschien ben je wel nooit tevreden, wil je altijd meer bereiken, verder komen, harder werken, beter je best doen.

Egocentrisch?

En dat is natuurlijk een goede eigenschap, want ambitieuze mensen gaan voor succes en succes willen we allemaal in deze wereld. Maar er kleeft ook een negatief imago aan ambitieus zijn – zeker als je een vrouw bent. Je hoeft maar een geschiedenisboek open te slaan om te zien dat er tal van voorbeelden zijn van vrouwen die list, bedrog en alles wat erbij hoort gebruikten om hun ambities waar te maken. En ook nu nog: als je ambitieus bent, lijkt dat te grenzen aan een workaholic zijn, te veel hooi op je vork nemen, de realiteit uit het oog verliezen. En het heeft zelfs wel iets weg van egocentrisme: als je ambitieus bent, ben je vol van jezelf en wat je allemaal zou kunnen bereiken. Heel dubbel: volgens de maatschappij moeten we ambitieus zijn en het beste uit onszelf en onze carrière halen, maar het mag niet te ver gaan.

Intimiderend

Maar weet je waar die negativiteit vandaan komt? Van het feit dat ambitieuze mensen intimiderend kunnen zijn. Voor ambitieuze mensen moet je oppassen, in positieve zin. Zeker vrouwen: van mannen zijn we gewend dat ze een topcarrière nastreven en omhoog klimmen op de ladder, maar het is – anno 2017 nota bene – nog best bijzonder als het een vrouw lukt om een topfunctie te bemachtigen of geschiedenis te schrijven op carrièregebied. Vrouwen worden voor een deel nog steeds gezien als het zwakkere geslacht, en juist door ambitieus te zijn, bewijzen ze – we – wat we waard zijn, wat een carrière voor ons betekent en waarom we net zo goed de wereld kunnen veroveren en veranderen als mannen.

Weten wat je wilt

En daarom is het in mijn ogen zo krachtig en belangrijk om ambities te hebben: het gaat niet alleen over promotie willen maken of je droombaan willen krijgen of uitvinden. Het is ook iets natuurlijks: ook als je gewoon in loondienst werkt en tevreden bent met je baan en carrière zoals die nu zijn, kun je ambitieus zijn. Ambities hebben betekent simpelweg dat je weet wat je wilt, waar je goed in bent, wat je sterke punten zijn en hoe je kunt groeien in je minder sterke punten. Het betekent dat je plannen hebt, dat je weet hoe je toekomst eruit ziet en wat een baan voor jou te bieden moet hebben om je gelukkig te maken – het betekent dat je een carrière wilt waar je gelukkig van kunt worden. En het betekent dat je inderdaad geen genoegen neemt met minder dan je droombaan.

 

Vallen en opstaan

Ambitieus zijn betekent niet dat je altijd supergefocust bent en dat je je carrière perfect op orde hebt: sterker nog, ook als je middenin een quarter life crisis of een werkdip zit, kun je nog ambitieus zijn. Ambitieus zijn betekent dat je doelen stelt om jezelf verder te helpen in de richting die je op wilt en naar de toekomst die je voor ogen hebt. Ambitieus zijn betekent dat je ideeën hebt, dat je je laat inspireren over hoe je toekomst eruitziet en dat je inderdaad het beste uit jezelf wilt halen omdat je weet wat je de wereld te bieden hebt. Ambitieus zijn betekent dat je, tijdens je studie, maar ook in je baan of bij het werken aan je onderneming, door crises gaat, fouten maakt, op je gezicht valt – en gewoon weer oplost en opnieuw probeert. Ambitieus zijn betekent dat je negen keer valt en tien keer opstaat.

Girlboss-ambities

Als girlboss is ambitieus zijn één van de karaktereigenschappen die je absoluut verder zullen helpen. Dat heeft met veel verschillende dingen te maken: stel dat je een eigen onderneming wilt beginnen, dan heb je grootse ideeën, coole plannen en ijzersterke pijlpunten nodig om je bedrijf tot een succes te maken én tel aten groeien. En juist met die ideeën, plannen en pijlpunten laat jij zien dat je een girlboss bent, want op die manier krijgen klanten door: woow, die meid heeft plannen, ambitieuze chick! Maar die ambities helpen jou ook om je onderneming dynamisch en uitdagend te houden, om te groeien en om het beste uit jezelf en je business te halen. Want hé, die ambitie is ook de reden dat je je onderneming begonnen bent of op zoek bent gegaan naar je droombaan, toch?

Goede eigenschap

Vergis je niet: té veel ambities waar je té sterk mee bezig bent, kunnen er inderdaad voor zorgen dat je een workaholic wordt of de realiteit van jouw eigen capaciteiten of carrièreopties uit het oog verliest. Maar over het geheel genomen is ambitieus zijn alleen maar een supergoede eigenschap: door ambitieus te zijn, weet je wat je waard bent en waar je voor wilt gaan, hoe je wilt groeien en waar je staat en laat je je vooral niet uit het veld slaan. En dat maakt dat ambitie misschien wel de belangrijkste eigenschap is die je moet hebben als je een carrière nastreeft waar je tot in de toppen van je tenen gelukkig van wordt.

Wat betekent het voor jou om ambitieus te zijn?

You may also like...

4 Comments

  1. Wat een prachtig artikel, dat echt alle kanten van ambitieus zijn belicht. Ik ben het helemaal met je eens dat ambitieus zijn eigenlijk een hele mooie eigenschap kan zijn en dat iedereen op zijn manier ambities kan hebben, ook als je geen eigen bedrijf wilt hebben of de baan van CEO ambieert 😉 Met het woord ’té’ ervoor zijn ambities inderdaad minder positief. Het belangrijkste is voor mij dat ik het leuk vind wat ik doe qua werk en daar hoort voor mij ook bij dat ik continu uitgedaagd word. In die zin ben ik zeker ambitieus: als ik het ene ‘kunstje’ eenmaal kan, vind ik niets fijner dan extra taken of meer verantwoordelijkheden krijgen en er dus een ander ‘kunstje’ bij mogen doen 🙂
    Romy onlangs geplaatst…20 leuke dingen om te doen met vriendinnenMy Profile

    1. Ja precies, je hoeft niet per se de top van de top te willen bereiken, als je maar naar jóuw top blijft streven!

  2. Wat een interessant stuk over ambitie! Ik heb het idee dat het rond vrouwen steeds meer over ambitie gaat. Ik heb helaas een beetje een hekel aan de term ambitie. Bij sollicitatiegesprekken vragen ze steeds wat mijn ambitie is, maar ik vind het best moeilijk om daar een nuttig en duidelijk antwoord op te geven.

    1. Dat kan ik me zeker voorstellen! Misschien dat het met de info uit dit artikel wat beter lukt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]