Er bestaat een hele mooie carrièrequote die sinds de afgelopen tijd maar al te zeer op mij van toepassing is: if your dream job doesn’t exist, you need to create it yourself. Ik vind dat echt een hele mooie, want ook al zijn er nog zoveel verschillende soorten banen op de wereld, het kan zomaar zijn dat dé baan die perfect past bij jouw talenten en capaciteiten, nog niet uitgevonden is. Zeker wanneer je bijvoorbeeld chronisch ziek bent en werken sowieso geen vanzelfsprekendheid voor je is: soms ‘’pas’’ je dan niet in een baan die al bestaat en moet je zelf iets creëren wat jou in alle opzichten op het lijf geschreven is. Maar hoe doe je dat nou, je droomberoep uitvinden? Bijvoorbeeld door een businessplan te maken!

Wat zet je in een businessplan?

De term ‘’businessplan’’ moet je hier wel een klein beetje breed nemen: normaal maak je zo’n plan wanneer je een eigen onderneming wilt beginnen, met uitgebreide informatie over je branche, je doelgroep, je financiële plaatje en noem het maar op. Het businessplan waar ik het over heb, is simpeler, meer een soort verlengde van je cv. Je schrijft een soort profiel van jezelf als professional en je beschrijft waar je goed in bent, wat je maakt, wat je kunt, wat je aanbiedt – datgene waar jouw expertise en ervaring betrekking op hebben. In mijn geval beschrijft mijn businessplan een reeks onderwijsactiviteiten – zoals dyslexiecoaching, remedial teaching, leestraining, huiswerkbegeleiding, co-teaching en bijles – die ik graag wil uitvoeren wanneer ik eenmaal afgestudeerd ben en waaruit ik hoop dat mijn werk en carrière gaan bestaan.

Waarom zou je een businessplan maken?

Het klinkt misschien nog een beetje vaag, want wat heeft het precies voor zin om een businessplan te maken als je niet de intentie hebt om voor jezelf te beginnen? Omdat het je écht verder kan helpen, dat is in ieder geval mijn ervaring, bij het voorbereiden op en werken aan je carrière!

♥ Proeven van het ondernemersleven

Een bestaan als ondernemer is nu misschien nog niet je plan, maar het zou zomaar een mogelijkheid kunnen zijn voor de toekomst. Door een businessplan te maken, denk je, vooral door de benaming, eigenlijk al na over hoe het zou zijn om een eigen onderneming te hebben. Welke producten of diensten zou je aanbieden als jij het voor het zeggen had, als je zelf je droombaan én je droomwerkplek zou creëren? Als je hart daar sneller van gaat kloppen en het begint te kriebelen om verder te kijken dan je huidige businessplan, is dat een goed teken. Het helpt je in ieder geval om zicht te krijgen op hoe het zou zijn om als zelfstandige aan de slag te gaan en iets compleet nieuws te creëren met jouw unieke visie, jouw idealen en jouw passie en talenten.

♥ Je droombaan creëren

Door een businessplan te maken, creëer je voor jezelf inzicht in wat jij eigenlijk precies wilt en wat je kunt. Bij mij kwam het heel impulsief: ineens was er het besef dat ik zóveel dingen leuk vind die met onderwijs en het vak Nederlands te maken hebben dat een ‘’gewone’’ docentenfunctie niet genoeg zou zijn. Alléén maar remedial teacher, alléén maar bijlesdocent, alléén maar docent in het afstandsonderwijs: ik wist vrij zeker dat ik dan binnen de kortste keren onrustig zou worden en méér zou willen. Toen ik op een rijtje ging zetten wat ik allemaal zou willen en kunnen, gaf dat me een enorme energieboost omdat-ie daar vlak voor mijn neus op het papier stond: mijn droombaan.  Met andere woorden: een businessplan helpt je in kaart te brengen wat je graag wilt, van welke talenten en passies je je werk wilt maken en waarom.

♥ Jouw unique selling point

Weten jullie nog dat ik laatst schreef over je unique selling point, dat wat jou uniek maakt als werknemer, jouw perspectief, jouw talent, dat waardoor jij heel waardevol bent als professional? Dat is het wáárom van de werkactiviteiten in jouw businessplan. Daarom is het ook goed om in je plan een soort werkprofiel van jezelf te schrijven, waarin ik bijvoorbeeld beknopt mijn onderwijsvisie heb staan – want dat vormt de basis van de onderwijsactiviteiten die ik wil verrichten. En juist die visie, dat ideaal, dat waardoor jij goed bent in wat je doet, kan ervoor zorgen dat je opvalt!

♥ Toekomst visualiseren

Het schijnt dat visualisatie iets is wat je echt verder kan helpen in je leven: door je voor te stellen hoe jij graag wilt dat dingen worden, vergroot je de kans dat het ook daadwerkelijk zo zal gaan. Je moet er misschien een beetje in geloven, maar een businessplan leent zich uitstekend voor zulke visualisatie: door eigenlijk je dromen en fantasie de vrije loop te laten, creëer je voor jezelf een beeld van je toekomst, van de loop van je carrière en je werkleven. Dat is niet alleen superfijn en motiverend om te doen – je laat eigenlijk je hart spreken – maar het blíjft op de lange termijn ook motiverend werken, net als met een moodboard. Je visualiseert je toekomst, en daardoor wordt het steeds meer een deel van jou en van waar je naartoe wilt werken.

♥ Duidelijke focus

Je businessplan komt recht vanuit je hart en je idealen, maar ook een beetje uit je verbeelding. Het is heerlijk om te dromen, en het is ook alleen maar goed als je je businessplan na die eerste droomfase gaat aanscherpen en verbeteren. Hoe dan ook is het een hele heldere weergave van het werk dat jij wilt gaan doen, en zo heb je een duidelijke focus. Ik heb in mijn plan bijvoorbeeld ook staan dat ik de master Educational Needs heb gedaan: dat is nog niet zo, maar voor sommige van de onderwijsactiviteiten in mijn plan heb ik die wel nodig. Op die manier functioneert je plan als een soort leidraad: op dát werk heb ik mijn zinnen gezet, dáár doe ik het allemaal voor, dít is hoe mijn toekomst eruit gaat zien, dát worden de vervolgstappen en dít (bijvoorbeeld een opleiding of training) is ervoor nodig.

Tool

Een businessplan kan je dus helpen om je carrière en toekomst (verder) in kaart te brengen en om te weten waar je naartoe wilt werken. Het maakt niet uit of je gaat voor een eigen onderneming of gewoon heel graag een bepaalde functie in loondienst wilt bemachtigen: het is een tool die jou meer inzicht geeft in wie je bent en wat je waard bent én in wat je wilt bereiken als professional. Voor mij werkt het in ieder geval!

Heb jij ook een businessplan?

You may also like...

4 Comments

 1. Hoi Vivian,

  Ik heb geen businessplan maar ik ga wel een vrijwilligerswerk coachingstraject in van Hoezo anders en NSGK. Ik coach dan een jongere (met een gehoor/spraakbeperking) voor een heel jaar.
  Zo weet ik of ik echt coach wil worden of dat het meer het idee is.

  Groetjes,
  Liann

  1. Leuk dat je voor Hoezo Anders aan de slag gaat! Ik hoop dat het bevalt 🙂 een coachintgtraject lijkt mij ook erg leuk, is zeker nog iets om te overwegen voor de toekomst.

 2. Wat leuk om te lezen dit. Het klopt inderdaad dat het écht kan helpen wanneer je voor jezelf op een rijtje zet waar je goed in bent, wat je wilt bereiken en wat je doelen zijn (en de dingen die jij nog meer benoemd in het artikel hierboven).. In principe hoe je dit ook niet met anderen te delen, zolang je het zelf maar weet :-). Mooi artikel!
  Alyssa onlangs geplaatst…Green kimono with green bootsMy Profile

  1. Ja precies, het is gewoon een mooie methode voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]