Doelen stellen kan soms behoorlijk lastig zijn. We denken graag groots en meeslepend, maar dat heeft dan weer tot gevolg dat we niet weten waar we moeten beginnen met het werken aan die doelen. En als je chronisch ziek bent en toch aan je toekomst wilt timmeren, is het soms ook niet zo gemakkelijk om te bepalen wat je doelen zijn – want je bent snel bang dat ze niet te behalen zullen zijn. Maar er is meer: als je je doelen eenmaal hebt gesteld, hoe zorg je dan dat je ze gaat bereiken? Hoe ga je ermee aan de slag, hoe ga je eraan werken? Over abstract gesproken!

Life goals en missies

We hebben het in deze rubriek al eens gehad over het formuleren van je life goals en je girlbossmissie: manieren om erachter te komen en voor jouzelf duidelijk te krijgen wat je precies wilt bereiken, wat je van jouw leven wilt maken en hoe je wilt dat je toekomst eruit gaat zien. Soms is dat al genoeg om te weten waar je mee aan de slag wilt, maar het kan ook zijn dat dat het juist alleen maar abstracter en ingewikkelder maakt. Want het is allemaal leuk en aardig, zo’n toekomstplaatje en zo’n doel, maar tussen droom en werkelijkheid ligt nog een heel stuk. En dat stuk moet je maar mooi zien te overbruggen: dat zijn heel veel stappen.

Stap voor stap

Maar je weet wat ze zeggen: A journey of a thousand miles begins with a single step. Je moet ergens beginnen. En uiteindelijk is het werken aan je doel niets meer dan een reeks stappen. Voetje voor voetje. Stap voor stap. Elke stap telt. Alles wat je doet, kan invloed hebben op dat doel dat je probeert te bereiken, die droom die je wilt laten uitkomen, de toekomst die je aan het bouwen bent. En als je eenmaal weet wat dat grote geheel is waar je aan wilt werken, dat mooie plaatje in je hoofd dat je werkelijkheid wilt laten worden, dan moet je weer terug naar het allerkleinste, meest praktische stukje: wat is ervoor nodig om daar te komen waar je graag wilt zijn?

Het grote geheel

Oké. Laten we eerst nog eens even nadenken over dat grote geheel: je doel. Wat wil je bereiken? Waar wil je naartoe? Wat is je doel? Waar wil je komen te staan? Het maakt niet uit dat het heel ver weg lijkt en dat je geen idee hebt hoe je er moet komen, als je maar weet waar je naartoe wilt. Probeer dit zo helder mogelijk voor je te zien. Maak het specifiek, concreet: wil je toewerken naar je droombaan, bedenk dan welk beroep dat precies is en welke functie. Streef je naar meer zelfstandigheid, stel je dan voor wat daar allemaal bij hoort. Denk niet in een worstcasescenario, maar een bést-casescenario. Zolang je maar zeker weet dat het realistisch is om ernaartoe te werken. En zet het in woorden: Ik wil… of Ik ga…

Gebruik de GOST-methode

Heb je je doel, je eindbestemming voor ogen? Heb je het helder geformuleerd? Gefeliciteerd: dan heb je nu officieel de eerste stap gezet! Zo simpel en zo klein kan het zijn: je moet begínnen, met jezelf afspreken dat je ervoor gaat. Met willen en besluiten dat je het wilt, kom je echt al een heel eind. Vervolgens moet je gaan nadenken hóe je precies aan je doel gaat werken, oftewel: welke stappen moet je gaan zetten om die grote afstand tussen droom en werkelijkheid af te leggen? Een methode die daar heel goed bij werkt, is de GOST-methode: hierbij ga je steeds een stap verder en krijg je een steeds concreter beeld van wat je moet doen.

  • GOAL: je uiteindelijke doel: waar wil je komen te staan?
  • OBJECTIVE: wat houdt het concreet in om je doel te bereiken? Wat is ervoor nodig?
  • STRATEGY: wat moet je precies doen om je doelstelling te bereiken?
  • TACTIC: welke stappen ga je heel concreet zetten om aan je doelen te werken?

In de praktijk

Het lijkt alsof deze stappen allemaal enorm op elkaar lijken, maar het model zorgt ervoor dat je steeds een stap neemt en gaat kijken wat je moet doen om de volgende stap te kunnen zetten. Stel dat ik het boek dat ik vorig jaar heb geschreven, wil uitgeven (dat is dus de GOAL). Hoe ga ik dat voor elkaar krijgen? Door op zoek te gaan naar een uitgeverij die past bij het boek (OBJECTIVE). Maar dan moet ik wel eerst zorgen dat mijn boek er honderd procent klaar voor is om te worden uitgegeven en dat het ook kwalitatief goed genoeg in elkaar zit (STRATEGY). Daarvoor moet ik bijvoorbeeld een synopsis en motivatie schrijven, proeflezers inschakelen, zelf nog eens herlezen en herschrijven, mijn research vervolmaken en me verdiepen in geschikte uitgevers: dat zijn allemaal TACTICS. Zo maak ik het klein en kom ik tóch steeds een stapje dichter bij mijn doel.

Maak een plan

Als het goed is, helpt de GOST-methode je dus om inzicht te krijgen in de stappen die nodig zijn én de tussenstadia die je kunt bereiken. Zet al deze stappen nu eens onder elkaar, in de juiste volgorde: welke stap moet je eerst zetten, en wat komt daarna en daarna en daarna? Denk eraan dat je de stappen ook echt klein houdt: denk niet meteen te groot. Als je doel is ‘’een conditie opbouwen’’ dan moet je niet als eerste stap ‘’5 kilometer hardlopen’’ hebben. Je zult echter merken dat het maken van zo’n stappenplan je ook motiveert om aan de slag te gaan, juist omdat die stapjes zo lekker klein en haalbaar zijn en dat het zetten van de stappen je een goed gevoel geeft.

Zet de eerste stap

Heb je de stappen eenmaal concreet gemaakt, dan rest je eigenlijk niets anders dan ze te gaan zetten. Onthoud: je hebt dit aangepakt, dus je eerste stap heb je al gezet. Bedenk heel rustig wanneer je de volgende stap gaat zetten en wanneer de volgende. Ga je elke dag iets kleins doen om aan je doel te werken? Een paar keer per week? Of kies je liever voor een focusperiode waarin je meerdere stappen achter elkaar zet? Het mag allemaal. Waarschijnlijk zullen de stappen tussendoor veranderen, of dat het plan verandert. Soms moet je een tijdje stilstaan of gaat het even niet goed: een stap terug is ook oké, want dat zorgt er vaak voor dat je daarna twéé stappen vooruit kunt zetten. Als je maar probeert om het ook echt als stappen te zien: wees trots als er een stap is gelukt! Elke stap is er eentje, hoe groot of klein ook.

Hoe werk jij aan je doelen?

You may also like...

1 Comment

  1. Ik geef inmiddels al zo lang les in methodisch handelen, dat het er bij mij ook aardig ingebakken zit: beginsituatie in kaart brengen, doel bepalen, plan opstellen, uitvoeren en evalueren. En hoewel er veel verschillende methodes zijn, lijken ze toch veel op elkaar.
    Jacqueline onlangs geplaatst…Wat deel je wel of niet op internet?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]