Doelen. Dromen. Plannen. Stappen. Het zijn allemaal woorden die je kunnen helpen om erachter te komen wat je graag wilt, wat je wilt doen om verder te komen in jouw leven. Maar ze betekenen niet allemaal hetzelfde. Tussen een grootse droom en een concrete stap zit nog een heel proces van ontdekking en ontwikkeling. En soms moet je er the hard way achter komen dat jouw dromen en plannen niet gaan lukken. Dan moet je verder durven kijken. Naar andere opties, maar ook naar het grote plaatje. Want wat wil je bereiken? Waar wil je voor gaan?

Jouw missie

Als je chronisch ziek bent, heb je vaker dan je zou willen te maken met tegenslagen. Met offers die je moet brengen, met dingen die je moet opgeven omdat het toch niet blijkt te lukken. Je hebt dromen, je hebt dingen die je wilt gaan doen: een studie, een beroep, een toekomstplaatje. Maar je moet op zeker moment misschien accepteren dat het niet haalbaar gaat zijn. De reden daarvoor maakt in principe niet uit: het kan te maken hebben met je beperkingen, maar ook ‘’gewoon’’ met een ontdekking die je doet over jouw persoonlijkheid en kunnen. Waar het om gaat, is dat je op zo’n punt moet leren om naar het grote plaatje te kijken. Naar dat wat er overblijft als je probeert om alle concrete plannen en stappen even te laten voor wat ze zijn. Naar de essentie van wie jij bent en wat jij graag wilt.

Tegenstrijdig

Natuurlijk zou het logisch klinken om juist jouw doel zoveel mogelijk te concretiseren, maar soms werkt dat niet. Toen ik erachter kwam dat mijn docentendiploma er misschien niet in zou zitten vanwege mijn beperkingen, voelde het eerst alsof ik een droom zou moeten opgeven. Meer nog: alsof ik die droom in duizend stukjes kapot zag vallen. Maar na heel veel nadenken en praten en reflecteren kwam ik erachter dat het niet per se erg hoeft te zijn. Dat voor de klas staan eigenlijk gewoon één manier is om mijn missie te laten slagen. En mijn missie is om het onderwijs in te gaan. Dat kan als docent, maar ook op heel veel andere manieren: als onderwijswetenschapper of remedial teacher, om maar wat te noemen. Mijn grote plaatje is om iets te doen in het onderwijs, om een baan te vinden die me in staat stelt om mijn passie voor Nederlands over te brengen én iets bij te dragen aan het onderwijs en de ontwikkeling van jongeren.

Wat wil jij bereiken?

En dat is waar het om gaat: dat je ontdekt wat je het allerliefste, echt vanuit het diepst van je hart, wilt: zodra je dat weet, zul je zien dat er tal van opties zijn om dat te verwezenlijken en dat je die ‘’alleen maar’’ moet leren zien. Maar het kan natuurlijk knap lastig zijn om te bedenken wat de kern van wat jij wilt dan precies is, zeker als je heel lang een bepaald beeld hebt gehad van je toekomst. Daarom noem ik dit ook graag een missie: ik geloof dat wij mensen allemaal iets in ons hebben waarmee we de wereld om ons heen kunnen verrijken en misschien zelfs veranderen. En door dat te ontdekken, door erachter te komen wat jij in jouw leven wilt bereiken, dring je door tot wat je graag wilt. En dan gaat het niet zozeer om het wát, maar om het waaróm.

Hoe wil jij jouw stempel drukken?

Probeer je eens af te vragen: wat is mijn grote kracht? Waar ben ik ontzettend goed in? Wat kan ik betekenen voor de wereld om mij heen, wat kan ik toevoegen, wat wil ik doen zodat de wereld een stukje beter wordt, wat voor stempel kan ik op deze wereld drukken? Dat lijken misschien hele heftige en abstracte vragen, maar het gaat er puur om dat jij weet waar jij sterk in bent. Je ervaringsdeskundigheid? Een bepaald talent dat je hebt? Een bepaalde visie? Een idee? Een karaktereigenschap die jou heel ver kan brengen? Wat maakt jou waardevol? En hoe zou jij het beste tot je recht kunnen komen? Wat wil je met jouw kwaliteiten doen? Hoe kun je die optimaal inzetten?

Waar wil je voor gaan?

Misschien heb je niet zoveel met dat hele ‘’wat wil ik achterlaten’’-denkproces, dat zou heel goed kunnen. Maar je kunt je missie ook op een andere manier concreet maken: een hele praktische manier. Waar wil jij voor gaan? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat wil je absoluut doen? Wat is jouw droombaan? Wat is jouw passie? Wat maakt jou gelukkig? Wat heb jij nodig om te kunnen stralen? Zo simpel kan het zijn: je missie hoeft niet per se te gaan over een beroep, maar kan ook te maken hebben met geluk. Misschien gaat je missie wel over hoe je de beste versie van jezelf kunt zijn.

Je missie kun je altijd laten slagen

Oké. Dit is waar het om gaat: je missie is geen specifieke baan, is geen specifiek inkomen, geen bepaald aantal vrienden of een relatie. Je missie is geen ik moet… maar een ik wil…. Je missie gaat over wie jij bent, wat jij kunt en waarom je doet wat je doet. Je missie heeft geen tijdslimiet. Je missie kun je nog steeds laten slagen als je gezondheid tegenzit en ook nog steeds als je te maken krijgt met financiële moeilijkheden. Je missie gaat over hoe jij je leven wilt leiden, niet over hoe dat leven eruit moet zien. Je missie is niet ‘’Ik wil gelukkig zijn’’ maar ‘’Ik wil mijzelf gelukkig maken door aan mezelf en aan mijn leven te werken.’’ Je missie is geen ellenlang eisenlijstje, maar juist de kern van wat jij wilt. Je missie heeft niets te maken met verwachtingen van anderen of jezelf. Je missie gaat over jou.

Mijn missie

Mijn missie gaat niet over parttime voor de klas staan als docent Nederlands: mijn missie gaat over dat ik mijn stempel op het onderwijs wil drukken en me in wil zetten voor zaken als verbetering van het vak Nederlands, gepersonaliseerd leren, leerlingbegeleiding en passend onderwijs. Ik weet dat ik die missie sowieso kan laten slagen: misschien als docent, misschien als remedial teacher, misschien als onderwijswetenschapper, of misschien als onderwijsblogger of -journalist – want ook als mijn gezondheid heel erg tegen zou gaan zitten, kan ik altijd nog schrijven over mijn ideeën en visies. En daar gaat het om: je missie kun je altijd laten slagen, ook als het leven het je moeilijk maakt, omdat het jóuw missie is en omdat het is wat jíj graag wilt – en dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Je moet ze alleen leren zien, én je moet jezelf toestaan naar het grote plaatje te kijken. We hebben allemaal een missie.

Wat is jouw missie?

You may also like...

5 Comments

  1. Ik vind het een mooie missie! Zelf moet ik ook weer even herpakken en ik ben er nog niet uit of mijn missie binnen het onderwijs is.
    Jacqueline onlangs geplaatst…Tips voor een beter leerklimaat in het mboMy Profile

  2. Lieve Vivian, wat een prachtige blog. Jouw strijdvaardigheid zie ik als een groot voorbeeld.
    Ingrid onlangs geplaatst…Kringloopgeluk: een verse dosis wooninspiratieMy Profile

  3. Dit is nog eens een inspirerend artikel! Sinds een paar jaar sukkel ik nogal met mijn gezondheid en dat kan me soms ontzettend frustreren. Maar als ik zie hoe jij met het ziek zijn omgaat, kan ik daar echt ontzettend veel bewondering voor hebben. Ik hoop dat ik stilaan ook meer aandacht ga kunnen hebben voor wat ik wel nog kan, in plaats van voor wat ik niet meer kan. Bedankt voor dit prachtartikel!

    1. Wat een onwijs mooie reactie, dankjewel! En heel erg fijn dat je er iets aan hebt ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]