De naam Sophia Amoruso doet bij veel moderne zakenvrouwen wel een belletje rinkelen: ze mag gerust de moeder van de #girlboss-movement genoemd worden, want nadat zij haar sterk autobiografische boek zo titelde, werd het een heus begrip in de feministische zakenwereld. Sophia Amoruso richtte na een op z’n zachtst gezegd turbulente tienertijd met absoluut niets het vintagemodebedrijf Nasty Gal op, dat met haar als twenty-something CEO binnen ongelofelijk korte tijd uitgroeide tot een miljoenenbedrijf. Inmiddels is ze een graag geziene gast bij conferenties en het voorbeeld van talloze jonge girlbosses die, door hun carrière bij de kladden te grijpen of een killer-bedrijf te starten, in haar voetsporen willen treden. Met mijn eigen liefde voor het girlbossbegrip en mijn eigen grote dromen, visies en ambities was ik al heel lang heel benieuwd naar dit boek. En het duurde niet lang voor ik het doorhad: dit is zowel een heerlijk als een waardevol boek.

Haar pad, jouw pad

#GIRLBOSS is een sterk autobiografisch carrièreboek waarin Amoruso in feite drie dingen doet: ze vertelt haar eigen verhaal, het verhaal van haar bedrijf… en het verhaal van hoe ze girlboss werd. En uiteraard zijn die drie onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar de drie afzonderlijke verhalen leveren ook een heel mooie dynamiek op waardoor het boek hoe dan ook inspirerend is. Amoruso gebruikt namelijk persoonlijke verhalen, haar eigen groeiproces en de totstandkoming van Nasty Gal zoals dat nu is om tal van onderwerpen aan te snijden. Het hele boek is een soort reconstructie van haar persoonlijke weg en die stippelt ze uit om lezers de kans te geven te leren van haar weg en er hun voordeel mee te doen bij het bepalen van hun eigen pad.

Praktische realitycheck

#GIRLBOSS gaat bijvoorbeeld over de mindset die je nodig hebt om het ver te schoppen in je carrière, en dat is vooral een lekkere realitycheck-no-nonsense-mindset. Amoruso laat zien hoe tof, maar ook hoe lelijk het is om je weg te zoeken in een toch vaak al lelijke wereld en hoe oneindig belangrijk hard werken daarbij is. Maar ze geeft ook heel praktische tips: over omgaan met geld, solliciteren, hoe je jezelf kunt bewijzen en opwerken, leiderschap, het runnen van een eigen onderneming, het vinden van je eigen creativiteit en stijl en zelfs het samenwerken met investeerders. Soms puur zakelijk en praktisch, andere keren gaat het meer over gevoel en passie – en steeds spreekt ze uit ervaring. Behoorlijk indrukwekkende ervaring, mag ook wel gezegd worden.

Het verhaal van Nasty Gal

Zeker in de eerste hoofdstukken kom je veel te weten over haar privéleven en over hoe ze ooit met Nasty Gal is begonnen, en dat is verfrissend. Amoruso laat namelijk heel duidelijk merken dat het bedrijf dat nu gerund wordt door een veelkoppig team vanuit een gigantisch kantoor in Los Angeles, geboren werd in een bedompte slaapkamer en in leven werd gepompt door een bankroete eenling die een hoop moest leren, een hoop fouten moest maken en een hoop nachten moest doorhalen voordat die vette bankrekening in zicht kwam. Het verhaal achter het bedrijf is interessant omdat het volledig eerlijk en echt is, zonder dat het succesverhaal onder je neus gewreven wordt.

Valkuil

Hoewel… de prominente rol die Nasty Gal in het boek speelt, is ook een beetje een valkuil. Af en toe steekt er toch wat verwaandheid de kop op en Amoruso vervalt regelmatig in een nogal commercieel portret van het bedrijf, wat snel een soort ‘’ver van mijn bed’’-gevoel krijgt. Ook de stukjes geschreven door haar teamleden of connecties zijn eerder pocherig dan echt inspirerend, en dat is jammer. Zeker in de tweede helft is het allemaal wat minder behapbaar: de eerste helft is dan toch het sterkst.

Schrijfstijl

Maar Amoruso’s ego dat af en toe doorsijpelt, is haar gemakkelijk te vergeven: de schrijfstijl van het boek is namelijk absoluut goud. Wellicht is een ghostwriter daarvoor verantwoordelijk geweest, maar #GIRLBOS is hoe dan ook een ontzettend geestig en vooral gruwelijk, genadeloos eerlijk boek. Amoruso schuwt haar eigen levenslessen, fouten, blunders, groeiproces en afkomst absoluut niet en is volkomen authentiek als het gaat om de minder mooie bladzijden uit haar verleden. En geloof me: deze vrouw heeft behoorlijk wat meegemaakt en ook behoorlijk diep gezeten voordat ze erin slaagde zo hoog op te klimmen. En juist dat persoonlijke, aangevuld met de levendige voorbeelden uit haar professionele leven, maakt dit tot een boek dat ontzettend fijn leest en dat absoluut geloofwaardig is.

Chaotisch

Dat het boek verder niet echt gestroomlijnd is, is dan ook niet echt erg, al ontbreekt het overzicht wel dikwijls. De hoofdstukken worden soms wat chaotisch door de vele kleine onderwerpen, en af en toe is het einde een beetje zoek. Regelmatig vroeg ik me echt af ‘’maar wanneer was dit dan en waarom is dit relevant’’ en dat maakt het lastig om achteraf na te gaan waar het boek nou precies over ging. Iets wat bij een non-fictieboek toch redelijk cruciaal is.

Meenemers

Maar… ook al zie je soms door de zijspoortjes en anekdotes de hoofdzaken niet goed meer, #GIRLBOSS zit absoluut vol met mooie meenemers en reminders. Amoruso spreekt de lezende girlboss soms direct aan met haar lessen en er zitten absoluut inzichten tussen waar je een dosis motivatie en inspiratie uit kunt halen. Ze hamert erop hoe belangrijk het is om hard te werken en in jezelf en je carrière te investeren, maar maakt ook duidelijk dat het waarderen van je rotbaantjes en het accepteren van je fouten net zo belangrijk is als het vieren van je successen.

Hard werken

Maar het mooiste en waarschijnlijk ook het belangrijkste dat ze te vertellen heeft? Dat jij zélf de baas moet zijn, zélf moet gaan voor wat je wilt bereiken, zélf die carrière moet aanpakken. Want volgens Amoruso bestaat er niet zoiets als geluk hebben en staat of valt alles met hard werken en open staan voor het moois dat het universum misschien wel naar je toe stuurt. En dat houdt ook in dat je met positief denken veel bereikt, en met anderen macht over jou geven juist niets. Volgens Amoruso betekent hard werken dat je jezelf toe-eigent wat je verdient, dat je je eigen definitie van succes naleeft, maar ook dat je gáát voor je droom en voor wat je energie geeft, ook als dat betekent dat je soms gewoon moet beginnen, dat je stilstaat bij wat voor jou belangrijk is als het om werk gaat en dat je jezelf ruimte geeft om te groeien, te leren – bijvoorbeeld van al het moois dat de online leerschool te bieden heeft.

Eigen weg

Ze prent je in om lekker eigenwijs en anders te zijn en daar trots op te zijn, je eigen grijze weg te zoeken in een zwart-witte wereld, je eigen regels te maken en bestaande regels aan je laars te lappen en je eigen ding te doen. Want dat is wat een #girlboss doet, volgens Amoruso: ze vaart haar eigen koers, jaagt haar eigen doelen en dromen na en werkt keihard voor wat ze wil bereiken. En geloof me: na het lezen van dit boek snap je dat het niet zozeer gaat om het meenemen van haar praktische tips, maar om het gevoel dat je hebt bij het girlbossbegrip en om het uitstippelen van een carrièreweg die bij jou en jouw dromen past.

Girlbossgevoel

#GIRLBOSS is een heerlijk geestig en eerlijk boek, dat ondanks de soms chaotische structuur en het doorsijpelende ego erg fijn leesvoer is voor iedereen die zich identificeert als girlboss en aan een killer carrière wil werken. De verhalen zijn persoonlijk en de onderwerpen zijn praktisch, en het verhaal van Nasty Gal is interessant en verfrissend. Een boek dat zal boeien, maar zeker ook zal motiveren en inspireren, al is het alleen maar door het girlbossgevoel dat je van het boek krijgt en door alles wat Sophia Amoruso bereikt heeft (waaronder een online én offline girlbossplatform).

#GIRLBOSS | Sophia Amoruso | uitgeverij Q | september 2015 | 256 bladzijden | non-fictie | paperback €10 | ebook €7,99 | website | Goodreads | Bol.com | 4 sterren |

Heb jij #GIRLBOSS al gelezen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]