Of je nou een onderneming in de startblokken hebt staan, op je droombaan aan het jagen bent of een boek wilt schrijven: elke girlboss heeft zo haar eigen doelen die ze wil bereiken. En dat is ook precies wat jou tot een girlboss maakt: als je voor de volle honderd procent gáát voor wat je wilt en keihard werkt aan het bereiken van je doelen. Maar het bereiken van die doelen… dat is soms zo simpel nog niet. Er zijn allerlei tactieken om je daarmee te helpen, van SMART tot GOST, om je een schop onder je kont te verkopen of je stap voor stap bij de hand te nemen. En vandaag wil ik het hebben over zo’n techniek die voor mij heel vruchtbaar is gebleken: de Mission Possible-vragen!
Wat is Mission Possible?
Mission Possible is een onderwijsmethode voor oplossingsgericht werken (het boek is geschreven door Caroline Beumer-Peeters) die zich dus eigenlijk richt op jongeren in de middelbare schoolleeftijd, maar die ook prima te gebruiken is als je al ouder bent. De methode hamert op motivatie als sleutelfactor: als je goed weet wat je wilt bereiken en waaróm je dat wilt bereiken, heb je ook veel meer vertrouwen in dat je dat kúnt bereiken en krijg je inzicht in wat je mogelijkheden precies zijn. Het is een prima methode voor persoonlijke ontwikkeling omdat het je doet inzien hoe je jezelf verder kunt helpen en concreet stappen kunt zetten in de richting van succes en het overwinnen van tegenslagen. In elf stappen kom je dichterbij de oplossing voor een probleem of het bereiken van een doel, en zo kom je in een mooie motivatiecyclus!
Instrument
Deze methodiek kwam voorbij tijdens de minor Passend Onderwijs die ik volg, omdat het goeie handvaten biedt voor het begeleiden van kinderen die bijvoorbeeld slechte cijfers halen, zich niet goed gedragen of moeite hebben met het huiswerk. De elf stappen helpen je inzicht te krijgen in wat er precies voor nodig is om een doel te bereiken, terwijl je ook de mogelijkheid hebt om te zien hoe ver je al bent gekomen. Ik moest voor een opdracht de stappen zelf doorlopen voor een eigen doel – ik had gekozen voor ‘’het opzetten van een ZZP-onderwijsonderneming) en dat vond ik zo leuk dat ik besefte hoe handig het is als instrument voor je eigen persoonlijke groei. Des te meer reden om het met jullie te delen!
De elf stappen van Mission Possible
Pak een notitieboek of open een Word-document: het zijn vragen waar je echt wel even door aan het denken wordt gezet, dus neem er de tijd voor om ze uit te werken. Wat je als eerste kunt doen (hoort niet per se bij de stappen, wel leuk) is even inventariseren hoe je situatie nú is. Denk niet aan de toekomst waar je naartoe wilt, maar denk aan waar je nu staat met je opleiding, stage, werk en je hobbyprojecten. Bedenk op welk vlak je een doel wilt stellen en beschrijf je situatie. Zo heb je meteen een helder beeld van waar je mee aan de slag gaat.
Stap 1: Doel
Brainstorm over je precieze doel en formuleer het. Het hoeft niet SMART, maar dat mag wel; zolang het maar een voor jou heldere formulering is. Bedenk wat je wilt bereiken, waar je voor wilt gaan. Een onderneming starten? Een blog beginnen? Of misschien wil je wel een vaardigheid leren, bijvoorbeeld schilderen, of ergens beter in worden, bijvoorbeeld je administratie doen. Kies één doel waar je mee aan de slag wilt en schrijf dat op. Fantaseer vervolgens over je toekomstdroom: hoe ziet je ideale toekomstplaatje eruit, het toekomstplaatje waarin je dit doel bereikt hebt? Ben je dan een succesvolle ZZP’er? Heb je een blog met bezoekersaantallen in de miljoenen? Kortom: wat moet het resultaat zijn van dit proces?
Stap 2: Voordelen
Je hebt je doel gesteld, dus nu is het tijd om de diepte in te duiken wat dat doel betreft. Te beginnen met de voordelen: maak een lijstje (hoe langer, hoe beter) met wat alle voordelen zouden zijn voor jezelf als je dit doel bereikt. Denk zo breed en creatief mogelijk! Oftewel: waarom wil je het? De voordelen van een eigen onderneming zijn, naast het plezier en de voldoening dat je er waarschijnlijk uithaalt, eindeloos: eigen uren, eigen tarieven, enzovoorts. Denk vervolgens ook na over de voordelen voor anderen: waarom willen anderen dat jij dit doel bereikt? Misschien zodat ze je kunnen zien opbloeien? Of, in het geval van de administratie, zodat ze je er niet in hoeven te helpen of verbeteren? En misschien kun je anderen wel inspireren met wat je straks kunt of doet! Denk breed.
Stap 3: Supportsysteem
Een doel bereiken hoef je bijna nooit in je eentje voor elkaar te krijgen: we hebben allemaal een supportsysteem (nodig) om op terug te vallen. Bedenk op welke mensen – vrienden, familieleden, je partner, je huisdier – je zou kunnen rekenen voor steun, aanmoediging en hulp. Ze moeten je complimenten kunnen geven als het goed gaat, je uit dalen kunnen trekken én je kunnen helpen met advies of begeleiding als het nodig is. Licht die mensen ook in over je doel en vraag hen of ze je willen helpen.
Stap 4: Laat je inspireren
Kies een symbool dat jou kan inspireren bij het bereiken van je doel. Dit is minder abstract dan het klinkt: het kan een quote zijn, een mood- of visionboard dat je zelf maakt, een songtekst, een boek met wijsheden, maar het kan ook een rolmodel zijn. Beschrijf – of bedenk – waarom je hier inspiratie uit haalt en zorg dat je er een beroep op kunt doen als het nodig is. Onderwijsquotes, maar ook mensen die veel hebben betekend voor onderwijsinnovatie bezorgen mij bijvoorbeeld vaak veel inspiratie én motivatie – en dat is het ‘m, dat je iets hebt waardoor je geïnspireerd én gemotiveerd kunt worden. Niets mis met het opzoeken van een beetje empowerment!
Stap 5: Vertrouwen
Stap vijf en zes zijn een beetje abstract, maar wel goed om over na te denken. Vraag eens na bij jouw supportsysteem waarom zij er vertrouwen in hebben dat jij je doel kunt bereiken. Over welke eigenschappen beschik je volgens hen die jou ver gaan brengen? Discipline? Efficiëntie? Dat je goed kunt plannen? Creativiteit? Logisch denkvermogen? Realisme? Het kan van alles zijn!
Stap 6: Hulpbronnen
Het gaat hier niet om het letterlijk vinden of inroepen van hulp, maar om het tegenovergestelde van stap 5: wat zorgt er volgens jouzelf voor dat je je doel kunt bereiken? Zoals in het boek beschreven wordt: dat wat nodig is om je doel te bereiken, zit waarschijnlijk al in je. Als je een onderneming wilt starten, beschik je al over de kennis om dat tot een succes te maken, als je beter wilt leren schrijven betekent het dat je al kúnt schrijven en als je iets compleet nieuws wilt leren, betekent dat dat je het fijn vindt om je te ontwikkelen. Bedenk dus wat het betekent dat je dit doel wilt bereiken voor wie jij bent en wat je goed kunt, en gebruik dat in je voordeel! Het helpt je beseffen waar je al staat en waarom jij dit tot een succes kunt brengen, en dat staat garant voor een bonk motivatie.
Stap 7: Schalen
Dit is een lastige, maar ook een hele belangrijke. Als je op een schaal van 0 tot 10 zou moeten aangeven hoe dicht je bij het bereiken van je doel bent, waar sta je dan? Bedenk dat het hier niet gaat om hoe veel of weinig je tot nu toe hebt gedaan, maar om het nadenken over de precieze stappen. Stel dat je tien stappen moet zetten voordat je een onderneming bent gestart, wat zijn die tien stappen dan en waar sta je nu? Dit geeft je ontzettend veel inzicht in wat er moet gebeuren, want in tien stappen kun je bijna altijd wel alles kwijt wat je moet doen en dat maakt het overzichtelijk. Je kunt op die manier ook bepalen waar je staat en hoe je van een 6 naar een 7 (als je echt gaat schalen) kunt komen. Het is mijn favoriete stap.
Iets wat bij deze stap ook heel verhelderend kan zijn, is het stellen van de wondervraag. Deze gaat zo: stel dat je morgenochtend wakker wordt en je doel is afgelopen nacht bereikt, terwijl je sliep en er dus niets aan hoefde te doen. Hoe ziet dat eruit? Wat is er dan veranderd en hoe zou je je daarbij voelen? Grote kans dat je zegt dat je dat niks zou vinden omdat je er zelf voor zou willen werken: ook dat geeft motivatie, maar het is interessant om te bedenken wat er overnight zou moeten veranderen.
Stap 8: Actie
Nu je een idee hebt van de stappen die je al hebt gezet en nog moet zetten, kun je heel concreet gaan bedenken wat je nú, als in, de komende week of maand (of het komende jaar) gaat doen om dichter bij het bereiken van je doel te komen. Je kunt op de lange termijn plannen, maar omdat de stappen over het algemeen heel concreet zijn, is het goed om in die concrete stappen te blijven denken en dus puur te kijken naar de volgende stap die je op dít moment kunt zetten. Dat kan puur de eerste stap zijn, zoals het schrijven van een eerste versie van een businessplan. Het voelt vervolgens heel goed als die stap gelukt is, omdat je doordrongen raakt van het geheel van stappen en dat elke kleine stap bijdraagt aan dat grote geheel.
Stap 9: Voortgang bijhouden
Wat ga je doen om je voortgang richting je doel bij te houden? Misschien kun je wel een blog bijhouden over jouw weg in de richting van een eigen onderneming: dat is ook nog eens heel leuk en leerrijk om te doen en je kunt anderen erin meenemen. Of je houdt een dagboek bij over het leren van je nieuwe vaardigheid, of je spreekt eens per week af met iemand uit je supportsysteem om alles uitgebreid te bespreken. Zorg dat je ook de kleinste stapjes bijhoudt, want ook die zijn waardevol.
Stap 10: Tegenslag
Met tegenslag ga je, hoe vervelend ook, toch te maken krijgen. Misschien blijkt iets minder makkelijk dan je dacht, moet je je verwachtingen bijstellen, blijk je meer tijd nodig te hebben of is er iets anders wat roet in het eten gooit. Des te beter is het om van tevoren al te bedenken hoe je met die tegenslag zult omgaan en hoe je je inspiratie en motivatie weer kunt terugvinden. Schakel daarbij ook je supportsysteem in!
Stap 11: Succes vieren
Successen moet je vieren, en het motiveert des te meer om van tevoren al te bedenken hoe je dat precies gaat aanpakken. Spreek met jezelf af dat je bij het voltooien van elk van de tien stappen je succes mag (of zelfs móet) vieren en bedenk hoe je dat gaat doen. Een klein cadeautje voor jezelf, bijvoorbeeld dat notitieboekje dat je zo mooi vindt? Een uitstapje naar de bioscoop? Een (extra) vrije dag? En, belangrijker nog: hoe ga je het vieren als het gróte succes is behaald en je doel is bereikt? Er is niets mis mee om jezelf dan iets groots te beloven, bijvoorbeeld een reisje of een groter cadeau. We zijn snel geneigd om voorbij te gaan aan onze successen, maar het is zó belangrijk om erbij stil te staan en jezelf te belonen, want ook dát motiveert weer!
Met deze elf stappen is Mission Possible een tactiek die het mogelijk maakt om dichter bij jouw doel te komen, te begrijpen waarom je dit doel wilt bereiken én die het mogelijk maakt om je doel succesvol te bereiken. Doorloop de stappen als voorbereiding op het werken aan je doel en hou ze in gedachten en dan is de kans groot dat je er profijt van zult hebben!
Ga jij de Mission Possible-tactiek inzetten?
Hé.. Deze kende ik nog niet! 🙂
Tot nu toe vind ik dit de meest veelbelovende methode.. mits: je doel én je motivatie puur en alleen vanuit jezelf komen (intrinsiek).. Te vaak denken we dat we iets heel graag willen – enkel om tijdens het nastreven tegen motivatieverlies aan te lopen. Verwachtingen (van anderen) weten zich heel gluiperig een weg in je denken en zijn te banen – Het idee dat je succesvol moet zijn/status moet bereiken, terwijl dat niet aan jou overtuigingen voldoet, bijvoorbeeld. Daarom pleit ik voor een extra stap die bestaat uit het onderzoeken van wat jij écht belangrijk vind ((kern)waarden) en waarom.. Verder zie ik het rooskleurig in met deze manier hoor, wellicht ga ik ermee aan de slag 🙂
En dat ‘schalen’.. Inderdaad lastig! Ik liep er nogal tegenaan bij het uitproberen van het zogenaamde ‘level 10 life’ in mijn bullet journal. Daarom niet minder interessant / de aandacht waard!
Interessante reactie! Wat je zegt klopt helemaal: motivatie is ontzettend belangrijk. Daar heb ik de laatste tijd ook veel over nagedacht en het is soms inderdaad lastig om intrinsiek en extrinsiek uit elkaar te houden. Het onderzoeken van je waarden vind ik een mooie manier om je intrinsieke motivaties naar boven te brengen! Sowieso denken we snel dat we intrinsiek bezig zijn, terwijl het eigenlijk extrinsiek is: mensen blij maken, geld verdienen, promotie maken… uiteindelijk allemaal extrinsiek. Terwijl passie, plezier en voldoening veel meer intrinsiek zijn.
Wat een mooi en goed uitgedacht plan om je doelen te bereiken! Ik vind het mooi dat deze methode echt van doelen opstellen tot aan het vieren van je succes is uitgedacht. Er staan zeker mooie inzichten tussen waar ik iets mee kan. Vooral de wondervraag vond ik inspirerend. Ik kan me voorstellen dat dat heel erg helpt om van je gedroomde doelen werkelijkheid te maken.
Het mooie is inderdaad dat het heel lineair is en daardoor erg concreet wordt, zodat je echt weet waarmee je aan de slag kunt!