Als je chronisch ziek bent, zit de kans er dik in dat je niet alles kunt doen wat je graag zou willen. Je kunt je leven niet inrichten zoals je graag wilt, je kunt misschien niet het werk of de studie doen waar je hart naar uitgaat en je moet je vaak aanpassen aan wat jouw lichaam nodig heeft. Dat is ook waarom ik begonnen ben met deze girlboss-rubriek: ik vind het belangrijk om te laten zien dat je als chronisch zieke jongedame óók aan je leven en aan je carrière kunt werken, dat je óók kunt gaan voor wat je graag wilt… alleen dan met wat aanpassingen en nuances. Want girlboss zijn draait er voor mij om dat je kunt terugveren na een tegenslag en dat je het beste kunt maken van je ziekte – dat je ermee kunt dealen. Maar wat zijn nou dé manieren om dat te doen?

De chronisch zieke girlboss

Even voor de duidelijkheid: iedereen kan een girlboss zijn. Je hoeft niet per se je eigen onderneming of überhaupt werk te hebben: ook als je nog naar school gaat of studeert kun je een girlboss zijn. Je bent óók een girlboss als je niet kunt werken of studeren, maar wel thuis probeert om je met wat projecten – zoals een blog – bezig te houden. Een girlboss ben je wat mij betreft als je je best doet om te werken aan je carrière en je persoonlijke ontwikkeling. En als je ziek bent, is dat niet altijd gemakkelijk – maar ook zeker niet onmogelijk. Want juist dan wil je hard werken aan wie je bent en wat je waard bent, juist dan wil je zo goed mogelijk dealen met je ziekte zodat die je zo min mogelijk benadeelt bij wat je allemaal wilt en je ziekte niet gaat bepalen wie en wat jij bent.

Accepteer en onthoud

Uiteindelijk is dit waar het allemaal op neerkomt: dat je je ziekte, je situatie en je beperkingen accepteert. Dat is natuurlijk verdraaid moeilijk en niet iets wat je even met een stappenplannetje fikst. Maar acceptatie is wel noodzakelijk om verder te kunnen: accepteer je je ziekte niet, dan zul je voortdurend over je grenzen gaan en geconfronteerd worden met wat je allemaal niet kunt, wat weer tot teleurstellingen leidt. Daarom is het ook zo belangrijk dat je je ziekte niet alleen accepteert, maar ook blijft onthouden dat je ziek bent. Dat je niet alles kunt, dat niet alles vanzelfsprekend is. Dat je, met andere woorden, niet vergeet om rekening met jezelf te houden, eigenlijk zoals je ook zou willen dat anderen rekening met je houden.

Koester je mogelijkheden

Maar, naast het accepteren is natuurlijk ook het relativeren belangrijk! Zoals ik altijd zeg: zonder mijn ziekte was ik niet de persoon geweest die ik nu ben en op wie ik nu trots ben. Probeer dus heel openhartig naar jezelf te kijken: wie ben jij dankzij én ondanks jouw ziekte? Wat kun je allemaal wél, welke interesses en hobby’s en mindset heb je verkregen door je ziekte? Oftewel: kijk naar de positieve kanten en koester die!

Werk aan je zelfstandigheid

Hulp vragen is superbelangrijk, maar je eigen zelfstandigheid is dat ook. Niets voelt beter dan te weten dat je iets zelf kunt, eventueel na lang oefenen. Het zal je zelfvertrouwen een stuk sterker maken, maar zeker bij het werken aan je carrière is het ontzettend fijn en waardevol om te groeien in je zelfstandigheid. Probeer dus niet alleen aan je fysieke zelfstandigheid te werken, maar ook je vaardigheden te trainen. Streef ernaar om zaken als je administratie zelf te kunnen bijhouden, om zoveel mogelijk baas te zijn over wat jij doet.

Schat jezelf op waarde

Hiermee bedoel ik vooral dat het belangrijk is om jezelf niet te onderschatten, maar ook zeker niet te óverschatten. Haal jezelf niet naar beneden met onzekerheden en ‘’dat lukt me toch niet’’-gedachten, maar probeer steeds je comfortzone uit te breiden en nieuwe pogingen te wagen. En wees ook niet te overmoedig: dat je een goede dag hebt, betekent niet dat je je rust overboord moet gooien. Balance is key: weet wanneer je je rust moet pakken en wanneer je nog even door kunt.

Laat je stem horen

Laat jezelf zien! Als je chronisch ziek bent, betekent dat echt niet – juist niet – dat je dan maar thuis moet gaan zitten en zielig moet zijn. Juist als je bijvoorbeeld een blog hebt of een studie doet, moet je laten zien wie je bent en ook dát je er bent. Laat weten wat voor jou belangrijk is, hoe jij dingen doet, waar jij voor wilt gaan. Het maakt niet uit hoe je dat doet: door erover te praten of misschien wel te schrijven, door de focus nadrukkelijk niet op je ziekte te leggen, het maakt niet uit. Just go out there!

Denk na over je persoonlijke draaglast

Een hele belangrijke: om productief te kunnen zijn als je chronisch ziek bent, moet je durven nadenken over je draaglast. Hoeveel uur per dag kun je actief zijn? Hoe veel uur rust per week heb je nodig, welke taken vreten energie en waar kríjg je energie van? Als je dit weet, wordt het een stuk gemakkelijker om je tijd goed in te delen én optimaal te genieten van je rust en je productiviteit!

Zoek – en blijf zoeken – naar oplossingen

Je zult ongetwijfeld dingen tegenkomen die niet lukken of die moeilijk zijn. Je energie goed verdelen lukt niet altijd en soms zul je offers moeten maken, maar er zijn ook altijd óplossingen en maniertjes die het net wat gemakkelijker maken. In bed werken kan je draaglast bijvoorbeeld flink verhogen, en een luisterboek kan ervoor zorgen dat je je tóch kunt concentreren op een boek. Blijf denken in mogelijkheden, blijf zoeken naar oplossingen om optimaal te functioneren en dan zal er bijna altijd wel een manier zijn om te slagen in wat je graag wilt doen!

Vind jouw unique selling point

Als je actief met je carrière aan het werk bent, is het een goed idee om na te denken over je unique selling point: wat maakt jou uniek, wat maakt jou een goede kandidaat voor een bepaalde baan of wat zorgt ervoor dat jij met jouw stem een uniek product kunt vormgeven (bijvoorbeeld een blog of iets anders creatiefs)? Bedenk ook wat voor rol jouw ziekte hierin kan spelen, want er is geen betere manier om je ziekte te accepteren en er goed mee te dealen dan door het zoveel mogelijk te verweven met wie je bent en waar je voor wilt gaan in je leven!

Geef niet op

Eigenlijk een beetje een open deur, maar ook wel een hele belangrijke. Als je ergens voor wilt gaan, geef dan niet op. Zet door, blijf zoeken naar maniertjes. Stel je open voor wat er op je pad komt, probeer de zonzijde in te zien van tegenslagen zodat je er sterker van kunt worden. Wees niet bang om dromen en doelen aan te passen, zolang je maar gefocust blijft op wat je graag wilt bereiken. En blijf het vertrouwen houden: het vergt een flink stukje omdenken, maar positief denken en naar mogelijkheden kijken is zó waardevol!

Wat is volgens jou de beste manier om met je ziekte of beperkingen te dealen?

You may also like...

7 Comments

  1. Ik kan me er helemaal in vinden in wat je schrijft. Naast acceptatie is denk ik voor mij het vinden van oplossingen het belangrijkst. Er is zoveel mogelijk, alleen moet je er soms wel wat meer moeite voor doen om te vinden wat precies kan.
    Jacqueline onlangs geplaatst…Komt dat zien: Misiconi Dance Company in april, mei en juni!My Profile

    1. Ja, precies dat inderdaad! En soms heeft het er ook mee te maken dat je jezelf net wat meer moet openstellen voor wat mogelijk is 🙂

  2. Wat een inspirend stuk, zeg. Net wat ik nodig had. Super! Ik vind het vooral belangrijk om me momenteel niet te overschatten, maar ook zeker niet te onderschatten. In mijn huidige job, die perfect op mijn maat is gesneden, mis ik de laatste tijd uitdaging en voldoening. Hoog tijd dat ik hierin stappen ga ondernemen om gelukkig te blijven met wat ik doe. Ondanks de beperkingen, wil ik kijken naar en focussen op wat ik wel allemaal kan bijdragen.

    1. Daar kan ik me ook helemaal in vinden! Dat je een ziekte hebt om rekening mee te houden, betekent niet dat je niet af en toe buiten je comfortzone kunt gaan 🙂

  3. Het moeilijkste voor mij is die balans en dan eigenlijk het niet te veel doen. Dat blijf ik doen op allerlei aspecten, maar vooral ‘verplichtingen’ (dus vaak geeist door anderen). Ik ben er al wel in gegroeid, maar ik ben van plan om er nog wel veel mee aan de slag te gaan, want zoals het nu gaat, wordt mijn lichaam steeds zieker.

    Vooral dit springt voor mij uit jouw post “er is geen betere manier om je ziekte te accepteren en er goed mee te dealen dan door het zoveel mogelijk te verweven met wie je bent en waar je voor wilt gaan in je leven!” Dat heb ik nog nooit iemand horen zeggen/ergens zien staan. Heel interessant, ik ga eens kijken hoe ik dat tot nu toe al toepas en nog meer zou kunnen toepassen. Bedankt!

    1. Het teveel doen herken ik ook, lastig is dat hè! Fijn dat je iets hebt aan mijn woorden 🙂

  4. Dankjewel voor dit artikel Vivian. Zelf heb ik multiple sclerose en in het begin was de acceptatie heel erg moeilijk. Ik moet zeggen, het gaat al stukken beter en ik ben sinds enkele dagen een blog gestart. Op mijn blog zullen er in de toekomst wat artikelen online komen i.v.m. chronisch ziek zijn. Dit om zoals je zegt het naar de buitenwereld toe te brengen want inderdaad; wie zouden we zijn zonder deze ervaringen? Wie zijn we dankzij en ondanks deze ziekte? Inderdaad, groot gelijk.
    Céline onlangs geplaatst…Lezen buiten mijn comfortzoneMy Profile

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]