Het is jullie misschien ontgaan, misschien ook niet: ik heb een beetje zitten spelen en schuiven met de indeling van mijn blog. Want ja, als je graag je minordeadlines wilt halen, je leerlingen van stage besluiten om lekker veel werk in te leveren en als er een roman ligt waar de ideeën maar voor blijven stromen, moet je toch wat. Daarom heb ik wat geschoven, en zodoende komt het onderwerp GIRLBOSS nu af en toe op zondag voorbij. Want waarom eigenlijk niet? Wat is een betere motivatie voor een nieuwe week dan wat inspiratie over hoe jij iedereen – jezelf incluis – van zijn sokken kunt blazen met jouw plannen en motivatie? Juist. En die inspiratie vind ik zelf ook altijd superfijn, dus daarom vandaag vijf zondagse filmtips voor films over inspirerende, sterke en bijzonder bewonderenswaardige girlboss-vrouwen!

♥ Joy (2015)

Het is een film waar je wel even doorheen moet omdat het verhaal aanvankelijk heel ingewikkeld en saai lijkt, maar ik raakte steeds geïnteresseerder naarmate ik verder kwam in de film. Het gaat over Joy (Jennifer Lawrence) die met haar trieste familie, waaronder haar soapverslaafde moeder en ex-man, in een achterstandsbuurt woont. Door een samenloop van omstandigheden beseft ze dat ze altijd naar andermans pijpen heeft gedanst, zichzelf heeft weggecijferd en nooit voor haar eigen dromen is gegaan, en dat daar verandering in moet komen voordat ze helemaal zit vastgeroest. Joy vindt een nieuw huishoudelijk artikel uit, en daarmee begint haar queeste op weg naar erkenning en beloning. Maar het is een harde, commerciële mannenwereld en Joy moet haar uiterste best doen, grote risico’s nemen en offers brengen als ze haar mannetje wil blijven staan.

De film laat op een hele mooie, krachtige manier zien hoe belangrijk creativiteit en vindingrijkheid zijn als je je wilt onderscheiden, maar ook hoe ongelooflijk zwaar het is om op te boksen tegen alle spelletjes die gespeeld worden om een vrouw te onderdrukken. Jennifer Lawrence zet haar rol heel erg goed neer en ik vond het echt inspirerend om te zien hoe ze recht op haar doel afstevent, op haar strepen staat en zich nergens door laat tegenhouden, omdat ze weet wat ze waard is en waar ze voor wil gaan. Absoluut girlbossmateriaal!

♥ Suffragette (2015)

Deze film met onder andere Meryl Streep, Carey Mulligan en Helena Bonham Carter vertelt het pijnlijke, waargebeurde verhaal van de suffragettes die in Londen voor de eerste feministische golf zorgden en met gevaar voor eigen leven keer op keer demonstreerden voor vrouwenkiesrecht. Het is heel heftig om te zien hoe moeilijk het deze vrouwen werd gemaakt, maar daardoor heeft het wel een flinke impact: ik besefte tijdens het kijken maar al te goed dat déze vrouwen een verschil hebben gemaakt, geschiedenis hebben geschreven, de wereld voorgoed hebben veranderd. Dankzij deze vrouwen hebben de Amerikanen op Hillary Clinton kunnen stemmen, zitten er bij ons vrouwen in de Tweede Kamer, zijn de mogelijkheden van het hedendaagse feminisme ongekend en kunnen we ons nog steeds hard maken voor gender equality. Een film die je misschien niet per se zal helpen bij het kickstarten van je carrière, maar die je wel een boss-gevoel geeft!

♥ Hidden Figures (2016)

Misschien wel mijn favoriete film van 2017 tot nu toe: het verhaal over de drie vrouwen die voor NASA werkten ten tijde van de eerste man in de ruimte is zo intens indrukwekkend. Octavia Spencer, Taraji P. Henson en Janelle Monáe vertolken hun rol zo goed en de film zit barstensvol YASS GIRL-momenten. Het mooie is dat het niet alleen de raciale ongelijkheid, maar ook de seksuele ongelijkheid aansnijdt dus de girlbosswaarde is dubbelop. De film laat zien hoe belangrijk het is om te laten zien wat je kunt en om ambities te hebben en daar ook voor te gaan. Alles onder het mom van het verleggen van grenzen en het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, en dat maakt het des te krachtiger.

Quotes als I cannot change the color of my skin, so I have to be the first en Women work for NASA not because we war skirts but because we war glasses blijven je absoluut bij en net zoals Suffragette laat de film zien dat het mogelijk is om de geschiedenis te veranderen door wie jij bent en waar jij goed in bent. Ongeacht beperkingen of dingen die jou ‘’anders’’ maken. Zo’n onwijs goeie film, en eentje die je een heerlijke boost in je zelfvertrouwen kan geven en laat zien hoe belangrijk het is om hard te werken en jezelf absoluut niet te onderschatten of weg te cijferen.

♥ La La Land (2015)

Heb ik al eens gezegd hoe geweldig ik La La Land vind? Alles is gewoon fantastisch: de jazzy muziek, Ryan Gosling, de kleurrijke outfits, de manier waarop Los Angeles wordt geportretteerd, Emma Stone, de oude Hollywood-vibe, de geweldige choreografie, Ryan Gosling, het verhaal, Ryan Gosling… Het is sowieso een enorme aanrader als je zin hebt in een film die laat zien hoe waardevol het is om te dromen en niet op te geven. En juist dat zorgt ervoor dat het ook een girlbossfilm is, want Emma Stone is echt bij uitstek het people throw rocks at things that shine-personage. Ze heeft dromen, ze is ontzettend getalenteerd, ze is gepassioneerd, ze geeft niet op. Ze laat zien hoe belangrijk het is om te dromen en niet op te geven én om de offers te brengen die misschien nodig zijn als je je leven wilt veranderen. Here’s to the fools who dream…

♥ The Help (2011)

Halló sterrencast! Dit was misschien wel de grote doorbraak van Emma Stone (geweldige actrice) Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Sissy Spacek… ik vond het boek al super en de film is ook echt heel mooi. Het verhaal gaat over het lot van zwarte huishoudsters in het Amerika van de jaren zestig, waar net afgestudeerde journaliste Skeeter (Emma Stone) besluit om een stuk te schrijven over het leven dat deze vrouwen leiden. De film laat vooral zien hoe belangrijk het is om je verhaal te vertellen, om je uit te spreken voor wat je belangrijk vindt en voor een betere toekomst. Want juist doordat Skeeter uit haar comfortzone stapt en losbreekt uit het bekende en anderen aanspoort dat ook te doen, worden er waardevolle veranderingen in gang gezet. Heel belangrijk dus! En het is ook een oprecht hele mooie film ♥

Welke films over sterke vrouwen vind jij goed?

You may also like...

2 Comments

  1. La La Land en the Help heb ik gezien! Vond vooral die laatste echt super inspirerend en mooi. En toevallig allebei met Emma Stone, vind dat ook een hele goede actrice! Ben benieuwd naar de rest van dit lijstje.
    Loes onlangs geplaatst…Challenge – No Buy SeptemberMy Profile

  2. Wat een leuk lijstje! Ik vond La La Land ook een toffe film. The Help heb ik wel gelezen maar nog niet gezien als film!
    Anouk onlangs geplaatst…Boekrecensie: Mia Sheridan – StilteMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]