Als je hebt besloten dat je een girlboss wilt zijn en vol overgave aan je carrière of je eigen onderneming wilt werken, is de kans groot dat je nu super-enthousiast bent en alles helemaal goed wilt aanpakken en alle ballen hoog wilt houden. De kans is ook groot dat je al eens hebt gegoogeld op how to be a girlboss, en dan vind je tal van resultaten met tips. Als je nog een stapje verder wilt gaan en jezelf gewoontes wilt aanmeten – want gewoontes dragen bij aan het grote plaatje en zo – dan heb je misschien wel gezocht op habits girlboss. Zo niet, dan moet je dat nu misschien eens doen. Ik meen het, doe maar eens. Het begint onschuldig, met resultaten als 5 girlboss habits en best girlboss habits, maar al snel krijg je maar liefst 20-30 gewoontes en tips voorgeschoteld – en het gaat maar door. Angstaanjagend, hè?

Verzuipen

Laten we eens kijken wat je als girlboss allemaal zou moeten doen. Klik je de resultaten aan, dan wordt haarfijn aan je uitgelegd waarom je groots mot dromen, een ochtendroutine moet hebben, een perfectionist moet zijn, moet netwerken en je eigen regels moet maken. Daarnaast moet je ook nog eens geld sparen, regelmatig sporten, vroeg opstaan, mediteren, doelen stellen, een dagboek bijhouden, je week plannen en goede boeken lezen. Oh ja, en heb ik het al gehad over genoeg slapen en genieten van je vrije tijd? Ik zou met gemak een blog van 1000 woorden kunnen schrijven over alle girlbossgewoontes die je je volgens het internet zou moeten aanmeten. Daar verzuip je toch in? Je hebt al een lijst nodig van al die gewoonten om alles te onthouden en af te werken. En, vraagje hoor, maar waar tussen al die gewoontes werk je precies aan je carrière of je onderneming?

Nuance

Oké, tuurlijk, die gewoontes zijn heus niet zomaar uit de lucht gegrepen. Een dagboek bijhouden, mediteren en doelen stellen kunnen je ook echt wel helpen om verder te komen en het staat als een paal boven water dat goed eten en bewegen gewoon belangrijk zijn voor je gezondheid. En als je het slim plant (nog zoiets wat je als girlboss schijnt te moeten kunnen), kun je het allemaal heus wel combineren en volhouden. Maar is dat echt wenselijk? Is dat echt bevorderlijk? Ik denk het niet.

Less is more

Ik keek laatst een video van Marie Forleo – ze is echt hilarich en heeft de meest inspirerende inzichten! – waarin ze bespreekt hoe je meer tijd kunt overhouden voor je  side hustle, wat zoiets is als een passieproject waar je naast je gewone baan veel mee bezig bent en waar je eventueel geld mee verdient (zoals een blog). Volgens haar zijn die gewoontes waar iedereen ons op wijst, ook echt een enorme valkuil: als het voor je werkt is het top, maar het is overweldigend en het helpt niet echt als je toch al torenhoge verwachtingen van jezelf hebt. Ze presenteert in de video een mantra die inhout dat je minder doet zodat je meer gedaan krijgt. Oftewel: less is more! Hier is de video:

Sleur

Zal ik eens iets zeggen? I’ve been there too. Ik heb ik weet niet hoe vaak ik weet niet hoe veel gewoontes geprobeerd vol te houden: elke avond in mijn dagboek schrijven, elke avond om exact zó laat naar bed gaan, elke ochtend een takenlijstje maken, elke middag mediteren, elke dag mijn lichtpuntjes bijhouden, elke dag bijhouden wat ik heb gedaan… en het is me nog nooit gelukt om het echt gestructureerd vol te houden. Ik denk dat dat voor een deel te maken heeft met gevoel: natuurlijk moet je alleen de gewoontes overnemen die je aanspreken, maar het is heel goed mogelijk dat je hoofd er echt niet elke dag naar staat. Die gewoontes kunnen een dikke vette sleur veroorzaken en dan voel je je allesbehalve productief en succesvol.

De tijd beter besteden

Zoals Marie in de video ook zegt: het is een illusie dat je altijd tijd hebt voor die gewoontes en voor een ochtend- en avondroutine die on fleek is. Ik bedoel, als je dat passieproject moet combineren met een studie of baan, ben je waarschijnlijk al blij dat je voor en na je day job nog tijd en puf overhebt om aan je project te werken. Als je elke dag plichtsgetrouw al die gewoontes afwerkt, is dat ook al hartstikke vermoeiend. Met andere woorden: je kunt de tijd uiteindelijk echt beter besteden. Het is in veel gevallen veel effectiever om de tijd die je hebt gewoon te gebruiken voor dat project waar je blij van wordt. Want zeg nou zelf: je werkt toch liever een extra uur aan je project dan dat je dat uur besteedt aan meditatie en journalling en het lezen van een ingewikkelde autobiografie?

Wat voor jou werkt

Maar de belangrijkste reden waarom je al die adviezen over gewoontes en tips voor je girlboss-bestaan met een hele grote korrel zout moet nemen, heb ik als laatste bewaard. Al die websites die je vertellen wat je zou moeten doen om een echte girlboss te zijn, kunnen voelen als een fijn steuntje in de rug, een soort antwoord op de vraag ‘’waar moet ik beginnen en hoe pak ik het aan.’’ Maar vergeet niet dat jij uiteindelijk voor jouw eigen succes moet staan. Jij moet bepalen hoe je jouw project tot een succes wilt maken en welke gewoontes daarbij passen. Misschien vind je het zelf wel echt belangrijk om bewust bezig te zijn met je doelen en dat is hartstikke top. Maar punt is: laat anderen niet bepalen hoe jij een girlboss moet zijn, want een girlboss maakt haar eigen regels.

Je eigen manier

Jij moet zelf aanvoelen wat bij jou en je levensstijl past: wat moet er gebeuren zodat jij lekker in je vel zit en blijft zitten? Welke dingen helpen jou om verder te komen met je werkprocessen en met het verbeteren van je prestaties en producten? Het is aan jou om te experimenteren met verschillende gewoontes, met verschillende manieren om jouw girlbosssucces aan te pakken en vorm te geven. En tuurlijk, soms kunnen tips van anderen prima werken – en soms ook niet, of maar tijdelijk. Als je maar weet: genoeg is genoeg, nu heb ik een routine ontwikkeld waar ik me fijn bij voel en productief bij kan zijn. En zolang je dát in gedachten houdt – als ik dit wel of niet doe, bereik ik dan meer of minder? – staat niets jou in de weg van het ontwikkelen van je eigen killer girlbossgewoontes! Op jóuw voorwaarden, niet die van het internet.

Heb jij gewoontes die je helpen bij het werken aan je carrière?

You may also like...

2 Comments

  1. Wat een ontzettend mooi artikel, waarin je eigenlijk precies verwoordt wat ik mezelf ook steeds meer begin te realiseren. Ik heb onwijs veel plannen die ik het liefst allemaal wil realiseren: mijn passie voor mijn blog, e-mails voor vriendinnen altijd direct beantwoorden (want ja, ik moet wel de perfecte vriendin zijn!), elke dag social media bijhouden, mijn kamer opgeruimd en netjes hebben, elke dag foto’s maken en ook nog gezellig kletsen met mijn ouders en ga zo maar door. Uiteindelijk kwam ik erbij uit dat ik dan misschien maar minder moest gaan slapen, maar dan kwam die perfecte avondroutine weer in het geding 😉 Oftewel, geen doen! Alle geweldige gewoontes die het internet je soms aanpraat, kun je nooit allemaal opvolgen. Het belangrijkste is inderdaad om vooral te doen wat voor jou goed voelt en haalbaar is. Het internet is fijn, maar je hebt altijd zelf de keuze of je wel of niet opvolgt wat mensen je over het perfecte leven adviseren 🙂
    Romy onlangs geplaatst…Over het nut van ‘nutteloos’ bezig zijnMy Profile

    1. Poeh, dat is een hoop inderdaad! En naast doen wat voor jou goed voelt, gaat het er ook om dat je niet áltijd álles hoeft te doen. Want alle dingen die jij noemt zijn super, maar ze elke dag doen en ook nog een beetje leuk leven is heel onrealistisch, dus dan gaat het er juist om dat je het kunt doseren, zodat je er af en toe echt tijd voor hebt én maakt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]