Over wat een girlboss nu precies is, zijn de meningen flink verdeeld: een vrouw die aan haar carrière werkt, een eigen onderneming runt, een feminist is… Ook mijn eigen definitie verruimt zich voortdurend en de laatste tijd vind ik vooral de omschrijving moderne vrouw er goed bij passen: een girlboss is iemand die van wanten weet, die niet over zich heen laat lopen, die zichzelf top vindt en gaat voor wat ze wil, maakt niet uit wat dat is. Girlboss is voor mij een synoniem voor powervrouw, een woord dat we als compliment kunnen én moeten gebruiken als we een vrouw bewonderen om de dingen die ze doet en de successen die ze behaalt: you go girlboss! Een mooi stukje empowerment, dus. Maar wat zijn nou echte sterke eigenschappen van een girlboss? Wat maakt iemand tot een girlboss, wat helpt je op weg?

Huh, girlbosseigenschappen?

Het klinkt natuurlijk vaak een beetje raar, het etiket ‘’girlboss’’: alsof je zo’n term nodig hebt om je bewondering voor iemand uit te spreken of om zelf te laten zien dat je van aanpakken weet. Maar zoals ik al zei: het is een mooie vorm van empowerment, voor anderen maar ook voor jezelf. Het geeft een stukje motivatie en inspiratie en het heeft te maken met de beste versie van jezelf zijn en de versie van jezelf worden die je wilt zijn. Zo werkt het ook met lijstjes van eigenschappen: het is heus niet zo dat je pas een girlboss bent als je ál die eigenschappen kunt afstrepen, maar het zijn veelal dingen die gewoon in je zitten óf waar je aan kunt werken, en dat motiveert ook weer!

Disney Princess

Een paar maanden geleden was er wat commotie omdat Disney iets had gedaan met een prinsessencampagne waarin kleine meisjes alleen maar getoond werden met jurken en meisjesachtige dingen: ze hebben toen de campagne veranderd en filmpjes gemaakt met meisjes die in de modder spelen, met speelgoedzwaarden spelen enzovoorts: de Dream Big, Princess-campagne. Ik vond dat echt super, want júist kleine meisjes moeten leren dat ze ook soldaatje mogen spelen en kattenkwaad mogen uithalen en dat ze niet in één hokje hoeven te passen, maar gewoon heel veel dingen tegelijk mogen zijn. En zo is het ook met girlbosses: het zijn vrouwen die maatpakken én jurken kunnen dragen, van glitter én minimalisme kunnen houden en in al hun vrouwelijkheid niet onderdoen voor mannen. Vandaar: een lijstje met eigenschappen die laten zien dat er in elke vrouw een prinses, maar ook een sterke girlbossvrouw zit die wacht tot ze eruit mag komen!

♥ Een girlboss is… nog lekker kinds

Volwassenheid gaat prima samen met stoepkrijt, schreef ik in de tekst die ik mocht voordragen bij 3FM Tussenuur. En daar geloof ik ook heilig in: er is niets fijner dan af en toe gewoon nog even lekker kind zijn, ook al ben je nog zo volwassen. Lekker onverantwoordelijke dingen doen, uitgaan en de boel om je heen vergeten, soms even níet nadenken over de consequenties van je daden, hysterisch lachen of juist erbarmelijk huilen om de stomste dingen, inhoudsloze spelletjes spelen en foute tv-programma’s kijken, kindermuziek luisteren, dansen alsof niemand kijkt, kussengevechten houden, sneeuwpoppen maken… allemaal dingen die je eigenlijk niet meer doet omdat je er te oud voor bent, maar laat dat ‘’ik ben er te oud voor’’ gewoon lekker los! Want dat kinds zijn houdt je met beide benen op de grond, zorgt ervoor dat je blijft dagdromen en dat het leven leuk blijft als dingen stom zijn.

♥ Een girlboss is… sympathiek en een mensenmens

Ook Choose Kindness is een campagne van Disney. En vriendelijkheid, sympathie, lijkt vaak iets heel vanzelfsprekends, maar toch zijn er maar weinig mensen die echt naar je glimlachen of hallo zeggen als je ze tegenkomt op straat. Mensen denken veel aan zichzelf, en dat is logisch, want de maatschappij is individualistisch en je moet grotendeels je eigen boontjes doppen. Maar je haalt er zo veel uit als je vertrouwt op het goede van de mensheid, als je vriendelijk bent, als je veel geeft en weinig terugverwacht, als je mensen helpt en graag gezelschap opzoekt, word je daardoor zelf echt verrijkt én je verrijk andere mensen in hun leven. Door je te omringen met fijne mensen word je zelf ook een fijner mens, en laten we wel wezen: goed met mensen kunnen omgaan is gewoon een hele waardevolle eigenschap!

♥ Een girlboss is… eerlijk en kritisch

Ik denk dat dit twee eigenschappen zijn waarmee je ontzettend ver kunt komen in het leven. Eerlijk en kritisch kunnen zijn naar jezelf toe betekent namelijk dat je steeds kunt kijken of iets wel haalbaar is, of het wel bij je past, of je het wel goed aanpakt, maar ook dat je inzicht hebt in waar je staat, welke groei je wilt doormaken en hoe dicht je bij een doel bent. Eerlijk zijn naar anderen toe, vooral als het gaat om je eigen grenzen of gevoelens, geeft jou weer heel veel rust en ruimte en helpt je om je integriteit te bewaren. En integriteit, dat is de eigenschap waar vrijwel alle andere karaktereigenschappen mee te maken hebben en die héél erg belangrijk is.

♥ Een girlboss is… positief en open

Positief en open in het leven staan betekent eigenlijk niets meer dan dat je iemand bent die probeert van het leven te genieten, om het mooie in te zien van het lelijke, om blij te zijn met onverwachte verrassingen en open te staan voor kansen en mogelijkheden. Het betekent dat je het goede ziet in mensen, dat je vrolijk en optimistisch kunt zijn en dat je in staat bent om je leven zelf steeds een stukje mooier en leuker te maken gewoon door de frisse blik die je op de dingen hebt. Oftewel: het leven is al zwaar genoeg, dus laten we het zelf een stukje lichter maken!

♥ Een girlboss is… creatief en getalenteerd

Iedereen heeft talenten, passies, al dan niet verborgen. Iedereen heeft een stukje creativiteit in zich, iedereen heeft geniale en geweldige ideeën die onder de oppervlakte zitten te borrelen. Zorg dat die ideeën van jou, hoe raar ook, eruit kunnen komen en gebrúik je talenten. Ga op zoek naar je passie, probeer dingen uit, ontdek wat jij tof vindt en waar je hart sneller van gaat kloppen en stel je voor: hoe zou het zijn om van deze passie mijn werk te maken? Stop je gaven niet ergens weg omdat je ze stom of nutteloos vindt en denk ook vooral niet dat je niets kunt, want je kunt zó veel als je jezelf er maar toestemming voor geeft!

♥ Een girlboss is… vooral niet te serieus

Dit gaat uiteraard samen met het af en toe lekker kinds zijn: neem jezelf alsjeblieft niet altijd zo serieus! Maak lol, doe leuke dingen en doe vooral ook af en toe hérsenloze dingen. Er is meer in het leven dan plannen en doelen en takenlijstjes, en als je kunt lachen om je klunzigheden en je grote en kleine fouten en blunders, wordt het leven des te leuker. Maak grapjes, speel niet altijd de vermanende schooljuf en wees niet te hard voor jezelf: ook jij hebt recht op off-days en vrije dagen en vooral op plezier en me-time en bah-momenten en meligheid en nietsdoenerij!

♥ Een girlboss is… moedig en zelfverzekerd

Het leven is eng en helemaal niet makkelijk. Er zijn stomme mensen die je onderuit willen halen, er zijn tegenslagen en narigheden en het leven heeft vaak héle slechte humor als het gaat om wat er allemaal op je pad komt. Maar dan is het des te belangrijker om overeind te krabbelen én overeind te blijven staan als je omver bent geblazen, des te belangrijker om dingen te doen die je eng vindt en grenzen te verleggen en te experimenteren, en des te belangrijker om op je strepen te gaan staan en trots te zijn op jezelf en wat je te bieden hebt. Zelfvertrouwen is een prachtig iets en moed is al even mooi. En je mag best bang en onzeker zijn. Je mag heus alle negatieve uitersten zijn van de eigenschappen in deze lijst: als je ook de positieve uitersten maar in jezelf naar boven kunt laten komen ♥

♥ Een girlboss is… impulsief en gevoelig

Ik merk dat ik, naarmate ik ouder word, steeds meer waarde ga hechten aan wat mijn gevoel zegt en dat het ook steeds beter gaat voelen om naar dat gevoel te luisteren. Tuurlijk, af en toe is het heel goed om ook je hoofd mee te laten beslissen, maar je hart voelt instinctief aan wat het juiste is en daar zal je gevoel altijd naar uitgaan: door daarnaar te luisteren, leer je de beste beslissingen te maken. Juist daarom is het goed om af en toe gewoon lekker impulsief te zijn en af te gaan op je eerste ingeving, op je intuïtie, want die zullen de optie kiezen die bij je past. Niets erger dan beslissingen maken waar je eigenlijk niet achter staat, maar dat is uiteindelijk wel een leerproces dat je steeds dichter bij je gevoel zal brengen.

♥ Een girlboss is… verstandig en daadkrachtig

Rationeel nadenken, opties afwegen, verstandige keuzes maken, voor- en nadelen in acht nemen: die dingen zorgen er ook allemaal voor dat je een besluit, zeker een belangrijk besluit, op den duur echt gaat vóelen zodat je weet dat het goed zit. Juist dat goed doordenken van keuzes en acties is een girlbosseigenschap, omdat je op die manier des te beter te weten komt wat je wilt en hoe je dat wilt. En dat leidt weer tot doorzettingsvermogen en daadkracht: je laat je niet uit het veld slaan door fouten of tegenslagen, bent flexibel in je doelen en dromen en weet waarvoor je wilt gaan en hoe jij je overwinningen wilt behalen. You go, girlboss!

♥ Een girlboss is… vooral heel erg zichzelf

Het belangrijkste van allemaal: weten wie je bent en toch nog steeds nieuwe dingen over jezelf ontdekken, en proberen te allen tijde dicht bij jezelf te blijven en te doen wat goed voelt. Jij bent uniek en wat je ook doet in het leven, het is goed omdat jij bent wie je bent. Een girlboss doet zich niet anders voor dan ze is en praat zichzelf ook niet naar beneden. Omarm wie je bent en wees die persoon, want dan zul je alles wat je doet slayen met alles wat je in je hebt!

Welke eigenschappen herken jij bij jezelf?

You may also like...

2 Comments

 1. Hoi Vivian,

  Wat vind ik het fijn dat ik op jouw blog gestuit ben! Het komt niet zo vreselijk vaak voor dat ik meteen een ‘klikje’ voel met de blogger behind the screen. Je weet ’t zó goed over te brengen, chapeau! 🙂 Pluim nummer twee krijg je omdat ik bij deze bekeerd ben tot het girlboss-dom. Waar ik er eerder werkelijk nada mee had, vooral vanwege de oppervlakkige klank – heb jij me weten te overtuigen van de betekenis die ’t blijkbaar toch in zich draagt.

  Ik ben dan ook blij verrast met het gegeven dat ik een heel aantal hokjes mag afvinken – op het zelfverzekerde, het kindse en het verstandige na. Maar dat geeft niet. Het mooie is namelijk dat ik zo meteen ideeën opdoe voor wat goede voornemens.. 😉

  Hoogstwaarschijnlijk tot lees, ik ben een beetje hooked, vrees ik!
  Liefs, Anne

  1. Wat lief, dankjewel voor je mooie reactie! Superleuk dat je mijn blog ontdekt hebt, heel veel leesplezier én natuurlijk succes met het girlbossdom! Echt superleuk dat je er zoveel aan hebt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]