Gek hè, hoe snel je normale leven je weer inhaalt als je op vakantie bent geweest? Het voelt alweer zo lang geleden dat ik naar Málaga op vakantie ben geweest en toch is het nog maar een paar weken geleden. Maar wat was het heerlijk! Het was voor het eerst dat we besloten op zonvakantie te gaan zodat we allemaal even aan de winterse kou konden ontsnappen en een beetje zouden kunnen bijtanken. Na veel gezoek en getwijfel – wel of niet naar een eiland, wel of niet naar Spanje? – kwamen we uiteindelijk uit bij een kleine week Málaga in het Zuid-Spaanse Andalusië. Strakblauwe luchten, palmbomen, woeste natuur, sinaasappelbomen, terrasjes, de kust, wind en zorgeloos plezier: ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad!

Naar de zon

Ik kan niet in woorden vatten hoe intens fijn het was om een weekje naar de zon te kunnen. Toen we het vliegveld uit kwamen, was het al meteen raak: 17 graden en een heerlijk zonnetje: ik was echt ontzettend blij dat we voor Spanje hadden gekozen! Het is bijna elke dag rond de 17-18-19 graden geweest en het was zó heerlijk om buiten te kunnen zitten, geen jas aan te hoeven,  de zon op je gezicht te voelen en oh, ik kan er nog wel een boekwerk over schrijven. Af en toe hadden we wel een fikse wind en één dag was het slecht weer, maar dat mocht de pret niet drukken.

Vakantieritme

Nog zoiets wat ik ontzettend fijn vind aan het even weg zijn: het vakantieritme dat je je al snel eigen maakt. Lekker uitslapen, halverwege de ochtend ontbijten bij een leuk cafeetje, dan op pad met de fijne huurauto, ’s middags ergens lunchen en dan ’s avonds een poosje in het appartement uitrusten voordat we nog een leuk restaurantje opzochten. Het was voor het eerst dat we een appartement en een huurauto hadden geboekt, maar wat is dat fijn! Het draagt enorm veel bij aan je vrijheid en aan het avontuurlijke gevoel – je kunt gaan en staan waar je wilt, bent niet aan tijden gebonden, en je hebt veel meer het gevoel dat je echt in de stad woont. Meer anonimiteit, meer rust… ik vond dat echt superfijn!

Genieten

Het weg zijn heeft me ook echt goed gedaan. Een paar weken vóór vertrek was mijn energie nog behoorlijk ver te zoeken, maar tijdens de vakantie had ik echt het gevoel dat ik aan het opleven was: ik sliep als een roos, werd helemaal uit mezelf wakker en voelde me absoluut niet moe gedurende de dag. Ik vond het heerlijk om gewoon te genieten van alle uitstapjes en bezienswaardigheden, van het heerlijke weer en het verrukkelijke eten, van de omgeving, van de vrijheid en van het weg zijn. Het verfrist me altijd enorm: even niet bezig zijn met studeren of bloggen, maar me gewoon eigenlijk overgeven aan het leven en hoe mooi en vrij dat kan zijn. geen verplichtingen, gewoon je eigen ding en je eigen tempo. Ik heb lekker wat boeken gelezen, veel inspiratie opgedaan voor een nieuwe roman en gewoon genoten!

Hoogtepunten in Andalusië

Maar waar ben ik nou eigenlijk geweest? Overal en nergens eigenlijk! Andalusië is een gebied in Zuid-Spanje met ontzettend veel woeste natuur, maar ook veel mooie steden. Het is allemaal heel oud en het onderhoud is niet supergoed, waardoor het er al snel armoedig uitziet: je moet echt de steden opzoeken om de ambiance mee te krijgen. Maar het gebied beschikt over tal van leuke plaatsjes die je echt kunt ontdekken: ze zijn oud en authentiek, maar je kunt ook zomaar verrast worden door verschillende bouwstijlen en de Arabische invloeden. Wij hebben ontzettend veel gezien!

Málaga

We verbleven in Málaga, een stad die een heel mooi en kleurrijk historisch centrum heeft. Aan de buitenranden van de stad heb je vooral de boulevard en vakantieappartementen, maar in het hart vind je ongelooflijk veel leuke winkelstraatjes, typisch Spaanse restaurantjes en bijzondere bezienswaardigheden. Málaga is bijvoorbeeld de stad van Picasso: zijn geboortehuis op het romantische Plaza de la Merced is ontzettend leuk en daar vind je ook veel fijne terrasjes die vooral leuk zijn door de entertainers op het plein. Maar ook het Plaza de la Constitucion is erg leuk: dit wordt omringd door grote en kleine winkelstraten en hier vind je bijvoorbeeld grondwetplakkaten in het trottoir. Vergeet ook niet de mooie kerken en het bisschopspaleis, de promenade die het centrum in leidt en de stierenarena. Wij hebben hier de meeste tijd doorgebracht en je kunt er ook met een gerust hart een volledige stedentrip van maken!

Alhambra

Het Alhambra is hét koninklijk paleis van Spanje: hier zijn de Moorse (Arabische) invloeden het beste zichtbaar. Het is enorm groot en als je pech hebt sta je lang in de rij, maar het is ook wel de moeite waard. Verwacht geen ingerichte paleizen: meubels zijn er niet te vinden, maar wel een schat aan indrukwekkende mozaïeken, lieflijke binnentuinen en patio’s, prachtige uitzichten en imposante bouwwerken! Ik vond dit enorm leuk, al ben ik meer van de latere geschiedenisperioden. Het paleis ligt vlak bij de stad Granada: wij konden geen parkeerplek vinden en zijn er dus niet geweest, maar ook hier schijnt genoeg te zien en te doen te zijn!

Gibraltar

Gibraltar is een bijzondere plek: het is een Engelse kolonie waar je van de ene verrassing in de andere kunt vallen. Er is een gigantische berg waar je mooi kunt wandelen en aapjes kunt tegenkomen, er is een oude grot, een vliegveld waar je overheen rijdt om binnen te komen en een kleine stad die zo Engels is dat je vergeet dat je in Spanje bent. Je kunt hier heel leuk rondlopen en genieten van de knusse, gezellige straten, pleintjes en architectuur, je kunt er lekker winkelen en je tegoed doen van Engels eten en mensen kijken. Een echt leuke ervaring!

Nerja

In de omgeving van Málaga zijn onwijs veel leuke kustplaatsjes en Nerja is daar eentje van. Ook hier geldt weer dat je in het historische hart moet doordringen om de schoonheid van de stad te zien, maar dan heb je ook wat! Veel leuke boetiekjes en souvenirwinkeltjes, maar vooral het straatbeeld is leuk omdat alles wit is, in Griekse stijl, met mooi gebouwde huizen, uitkijkpunten zomaar tussendoor en natuurlijk het Balcon d’Europe: een lange promenade die uitzicht biedt over de zee en nabijgelegen kustdorpjes. Heel erg leuk!

Ik heb het in deze vijf dagen ontzettend naar mijn zin gehad en heel veel toffe dingen gezien en gedaan, maar heb vooral genoten van het weg zijn en de vrijheid die bij dat reizen hoort. Af en toe heb je dat als mens gewoon nodig denk ik, en dan is het ook echt heel fijn en verrijkend!

Ben jij wel eens in Andalusië geweest?

You may also like...

3 Comments

  1. Heerlijk dat je zo weg kunt! Ik verlang ook wel naar een vakantie naar de zon.
    Emmy onlangs geplaatst…Zusjesland – Salla SimukkaMy Profile

  2. Ik ben er nog nooit geweest, maar het ziet er prachtig uit!
    Jacqueline onlangs geplaatst…Mooie initiatieven!My Profile

  3. Heerlijk en wat is het mooi daar!
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Quote | Beauty can be seen in all thingsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]