Er zijn tal van dingen die ik tof vind aan het schrijven van romans, maar één daarvan is toch wel het gevoel dat ik krijg als er een lumineus nieuw idee bij me opkomt waarvan ik instinctief en intuïtief voel dat ik het moet uitwerken, dat het misschien wel mijn missie is om precies dit verhaal te schrijven. Zo’n grootse vlaag inspiratie heb ik nu drie keer gehad: de eerste keer toen ik besloot mijn historische roman over hofdames in Tudor-tijden te schrijven, de tweede keer toen het liefdesverhaal met een hospice als setting bij me opkwam en de derde keer toen het idee over een bucketlist done differently bij me binnenkwam. Maar… een idee hebben is één. Er vervolgens voor zorgen dat dat idee ook daadwerkelijk van de grond komt en resulteert in een al even lumineus boek… dat is wel even andere koek.

Waarom wil ik dit schrijven?

De sleutel tot het succesvol uitwerken van puur en alleen een idee is een hele sterke drive, een duidelijke motivatie: het antwoord op de vraag waarom wil ik dit schrijven? Is het een verhaal dat jou persoonlijk raakt of dicht bij je staat? Is het idee ontstaan door een gebeurtenis die je graag tot verhaal zou willen omvormen? Is het nog niet eerder vertoond? Is het iets wat je je afvraagt, een what if-scenario? Of is het een boodschap die je wilt uitdragen? De reden die je hebt om juist dit verhaal te willen schrijven, de reden dat je het idee voor juist dit verhaal überhaupt hebt gekregen, voorspelt heel veel over hóe graag je het wilt schrijven en hoe succesvol die kickstart gaat zijn.

Werk uit wat je weet

Een idee kan ontzettend klein zijn, maar als je gaat brainstormen blijkt vaak dat je al heel veel weet over wat dat idee precies is. Neem dus eens de tijd om in een leeg document of een notitieboekje alles op te schrijven wat er bij je opkomt als het om dit idee gaat. Wie zijn de personages en wat weet je tot nu toe over hen? Kun je al iets bedenken over namen, karakters, wat hun verhaal is? Waar moet het zich afspelen en wanneer? Wat zijn de kleine details en de grote twists die je op dit moment in je hoofd hebt? Welke krachtige scènes borrelen in je binnenste? Welke minor characters zou je graag een gezicht willen geven, welke subplots kun je bedenken? Kortom: wat zit er allemaal nu al in je hoofd over dit verhaal en wat komt er al brainstormend nog meer bij je op?

Zet de grote lijnen uit

Je hebt nog maar net een idee, dus je hoeft echt niet al meteen een hele plot te hebben klaarliggen. Maar dat idee moet wel een verhaal en dus een rode draad worden, en om te zorgen dat je helder hebt wat de lijn moet zijn, is het handig om in ieder geval de kernpunten uit te werken. Waar begint het verhaal? Wat zijn de gebeurtenissen en ontwikkelingen die je nu kunt bedenken en waar moet het eindigen? Het is als een soort plattegrond: je zet de route uit van punt A naar punt B, zodat je weet waar je wilt starten en uitkomen… maar alles wat daartussen gebeurt, alle zijweggetjes en kleine dorpjes blijven nog grotendeels een verrassing. Als je maar weet waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat.

Ontwerp een cover

Door een cover te ontwerpen, wordt het verhaal voor je gevoel veel echter en levendiger. Ik vind het altijd heel tof om een afbeelding in mijn document te zien staan en het ontwerpen zelf is ook leuk, omdat je de vibes en sfeer die bij je verhaal horen te pakken kunt krijgen. Als je verhaal alleen op je eigen computer bestaat en je ook de cover nergens deelt, maakt het niet uit wat je hiervoor gebruikt: of je nou een beroep doet op stockfoto’s, je eigen photoshopskills erop loslaat of plaatjes van internet plukt. Je kunt bijvoorbeeld een collage maken van afbeeldingen die bij de inhoud passen, een foto zoeken van iemand die lijkt op je hoofdpersoon… kies er een mooi lettertype bij en voilà!

Denk na over je verteller

Iets wat ik altijd heel belangrijk vind, is het perspectief: wie vertelt het verhaal? Is dat de hoofdpersoon of misschien een minder belangrijk personage? Is het een wisselend perspectief en zo ja, hoe werkt dat dan? Gebruik je de hij/zij-vorm of de ik-persoon? Wanneer wissel je? Hoe klinkt de gedachtenstem van de verteller? Door hierover na te denken, wordt het een stuk makkelijker om gebeurtenissen straks echt tot leven te wekken en het verhaal een kleur te geven.

Maak een playlist

Hou je van muziek tijdens het schrijven en wil je graag inspiratie opdoen of in de stemming komen met bijpassende nummers? Dan is een playlist maken een hele goede tactiek om je roman een vliegende start te geven. Zoek nummers die goed passen bij de personages, bij gebeurtenissen in het verhaal, nummers die misschien een rol spelen in scènes of nummers die passen bij de boodschap of simpelweg bij de sfeer. Schrijf je een treurig en dramatisch verhaal, kies dan de zwaarmoedige ballades. Is het feelgood, kies dan de lekker vrolijke nummers. Muziek kan zoveel bijdragen aan het idee an sich en aan de mood die nodig is om te schrijven!

Schrijf de flaptekst

De flaptekst lijkt misschien iets wat je zou schrijven als je verhaal al helemaal klaar is, maar het is juist een fantastisch dynamisch onderdeel van je kickstart. De flaptekst verandert nog tig keer tijdens het schrijfproces, maar de eerste versie is belangrijk omdat die voor jou de toon zet van wat je gaat schrijven. Zodra je weet wat de grote lijn van het verhaal gaat zijn, kun je proberen die samen te vatten, de belangrijkste info over de personages te geven en echt de sfeer van het verhaal over te brengen zodat je weet waar je op mikt met het schrijven. De flaptekst moet jou namelijk ook enthousiast maken zodat je weet: dit is wat ik ga schrijven, dit is waar ik voor ga, dit is hoe het gaat worden. De flaptekst is als het ware de eerste focus van je verhaal en dat is wel heel waardevol.

En dan… schrijven! OF uitwerken

Hoe je na deze stappen verder gaat, is afhankelijk van of je een schrijver bent die echt gewoon schrijft en wel ziet waar het schip strandt, of dat je liever alles goed uitwerkt. Deze stappen vormen echter een mooie basis die je helpt om het gevoel en de inhoud van je idee in de vingers te krijgen, zodat je weet waar het naartoe moet en wat het ongeveer moet worden. Ben je vooral een schrijvende schrijver, dan kun je na deze stappen aan de slag gaan met het schrijven van scènes; vind je jezelf meer een uitwerkende schrijver, dan zijn er tal van mogelijkheden voor het verder uitwerken van je romanprep qua personages, plot, tijdlijn, setting enzovoorts. Alles om die basis nog sterker te maken!

Wat doe jij om een romanidee goed te lanceren?

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]