Schrijven: het is al heel lang een deel van mijn DNA, maar de laatste tijd is het een beetje uit mijn systeem gevloeid. Deels omdat ik het een tijdje geen prioriteit heb gegeven, deels ook omdat ik vaak maar gewoon op inspiratie zat te wachten (die uiteraard niet kwam) in plaats van er met een vlindernetje achteraan te jagen. Ik heb heel lang heel actief en heel bevlogen geschreven, van korte verhalen tot een omvangrijke historische roman, voor ik me stortte op mijn allereerste échte, enorm persoonlijke, volledige ‘’boek-dat-nog-geen-boek-is.’’ En nadat ik dat ‘’boek’’ in zeven maanden tijd schreef, mijn hart en ziel erin legde en met onwijs veel trots naar het eindresultaat keek, kwam ik in een joekel van een writer’s block terecht waar ik nu pas weer een beetje uit ben. Dankzij mijn eigen ‘’nu of nooit’’-idee en een beetje hulp van schrijfsite Writerscommunity!

Schrijfstem

Ik denk wel eens bij mezelf: ik ben blij dat ik niet in mijn tienertijd al de ambitie had om uitgegeven te worden en dat dat ook niet is gelukt, want sinds mijn fantasyroman à la Charmed en Harry Potter, mijn teen chicklit à la Gossip Girl en 9O21O en mijn historische roman over de hofdames van Tudor-vorstinnen heb ik enorm geworsteld met het vinden van mijn schrijfstem. Eigenlijk is dat pas twee jaar geleden gelukt: toen ik ontdekte dat ik inspirerende en romantische hier en nu-verhalen wilde vertellen in plaats van romans waarin ik de geschiedenis naar mijn hand zette. Verhalen om verliefd op te worden, die het verdienden om verteld te worden. Zoals die allereerste échte roman, over twee jongeren die in een hospice verliefd op elkaar worden.

Blokkade

En het was zó bijzonder om dat verhaal te schrijven, jongens! Het ging zo ontzettend vanzelf, het vloeide uit me alsof het er al heel lang in zat. Er zit zo onwijs veel van mezelf in, en daardoor is het echt mijn kindje geworden. Ik zette die laatste punt en ik was tróts. Ik liet het printen en inbinden en gaf het aan mijn zus als huwelijkscadeau en mán, wat was ik trots. En mán… wat blokkeerde ik daarna. Want dat idee voor een volgend, soortgelijk inspirerend en romantisch verhaal, dat was er al. Maar dat zou echt een next level-verhaal worden. Met veel meer ontwikkeling bij de personages en een plot waar ik veel dieper over moest nadenken. Een verhaal waar ik absoluut enthousiast van werd en dat een podium verdiende, maar dat ook heel erg anders was en waar ik echt mee worstelde. Het lukte niet.

Schop onder mijn kont

Een tijdje heb ik gesleuteld, het laten liggen, weer gesleuteld en het weer laten liggen, tot ik deze zomervakantie wéér niet aan schrijven toe kwam en het zat was. Ik kreeg er inmiddels echt een nu of nooit-gevoel bij: als ik er nu geen werk van maak en mezelf geen schop onder mijn kont geef, verdwijnt het in de vuilnisbak en daarvoor is het een te verdraaid goed idee. Dus vanaf dat moment was ik vastbesloten om eraan te gaan werken, want wat kon er nou helemaal misgaan – behalve dan dat ik het zou laten liggen? Alleen was er één klein probleempje. Ik wilde heel graag, en ik had ook al bedacht om er écht mee aan de slag te gaan, maar hoe… verder dan ‘’gewoon doen’’ kwam ik niet. En precies op dat moment stuitte ik op het awesome schrijversplatform Writerscommunity!

Writerscommunity.nl: wat is het?

Writerscommunity is, heel simpel, een online platform voor én door schrijvers. Auteurs als Joyce Spijker en Chantal van Gastel zijn ermee begonnen vanuit de gedachte ‘’was dit er maar geweest toen wij begonnen’’ en willen beginnende én ervaren schrijvers een plek bieden om van elkaar te leren, support en advies te bieden, elkaar te inspireren en van expertise en diensten gebruik te maken die je kunnen helpen op weg naar een uitgeefcontract óf blogsucces – want de community gaat niet alleen over het schrijven van fictie, maar ook over het marketen van je boek, non-fictie en bloggen! Voor €9,99 per maand heb je toegang tot een bruisend forum, uitgebreide cursusmodules en gratis offline meet-ups. Ook kun je gebruik maken van de diensten van de contributors en van masterclasses (tegen extra betaling).

Wat vond ik ervan?

Ik mocht via een proefabonnement de Writerscommunity alvast uitproberen en na het aflopen daarvan – het platform is op 1 september gelanceerd – heb ik me meteen ingeschreven. Het is namelijk absoluut een koopje, want je krijgt zó veel leuks! Ik voelde me er helemaal thuis toen ik ging rondkijken en ik vind dat het erg goed is opgezet. In de community, dus het forum, heerst een ontzettend fijne sfeer: er wordt echt actief gepost en je komt rustig entries van 500 woorden tegen: iedereen helpt elkaar en ik voelde me meteen heel erg welkom en opgenomen in een gezellige groep.

Openheid

Het forumgedeelte vind ik ook echt het hoogtepunt van het platform: het heeft iets heel intiems. Er zijn absoluut geen drempels en er worden hele eerlijke verhalen gedeeld over het uitgeefprocessen, onzekerheden, heftige kritiek en de grillen van het schrijven. Ik vind het heel tof dat bekende auteurs ook zo betrokken zijn en niet alleen enorm open vertellen over hun schrijven, maar dat je ook echt van hun kunt leren: je vormt samen met ‘’de grote auteursnamen’’ een hechte schrijfgroep, maakt niet uit hoeveel bestsellers je al hebt geschreven of hoe je nog ploetert, je zit allemaal in hetzelfde schuitje en dat geeft zo’n fijn gevoel! Er heerst echt een sfeer van steunen en helpen, van ‘’hé dat heb ik ook’’ en van ‘’kop op.’’ Er wordt lekker samen geklaagd en gebaald, maar er wordt ook gejuicht en met confetti gestrooid ter aanmoediging. Heel tof!

Van elkaar leren

Een ander heel groot pluspunt van Writerscommunity is dat je echt heel veel van elkaar kunt leren. Er wordt gepraat over allerlei aspecten van het schrijven en er worden zoveel verschillende tips en technieken gedeeld, er wordt samen zo hard gebrainstormd en ook kritiek en feedback worden niet geschuwd. In veel topics wordt er ook een koppeling gemaakt naar je ervaring als lezer versus je ervaring als schrijver, en door die veelzijdigheid van de discussies ga je echt nadenken over ‘’hoe doe ik dat eigenlijk en waarom precies zus of zo?’’ Tel daarbij op dat er ook veel superhandige info wordt gegeven over bijvoorbeeld uitgeven en het is een schitterende schatkist aan informatie!

Cursusmodules

Het platform biedt ook cursusmodules aan waarmee je je skills op het gebied van fictie, non-fictie en bloggen (en binnenkort boekmarketing) kunt ontwikkelen of verbeteren. Die cursusmodules bestaan uit een aantal videolessen met daarnaast een werkboek met informatie en opdrachten: de video’s kijk ik eerlijk gezegd niet omdat dat veel tijd kost en het niet heel goed te verstaan is, maar de werkboeken vind ik wel heel fijn: het zijn hele goeie handvatten voor het opbouwen van een verhaal, en dat helpt me enórm om wat body aan te brengen in de plannen voor mijn nieuwe roman. Let wel: Writerscommunity is ook een tof platform voor bloggers, maar het merendeel richt zich wel op het schrijven van (non-)fictie.

Schrijfmotivatie

Dat is het ‘m vooral met Writerscommunity: het kwam precies op het juiste moment, want ik wist wel ongeveer wat ik wilde gaan doen om het romanidee nieuw leven in te blazen, maar de motivatie ontbrak nog een beetje. En dankzij de leuke inspiratequotes, de fijne sfeer van delen en  steunen, de vele tips en tricks en expertise, de werkboekjes en de challenges, masterclasses en thema’s die in het verschiet liggen, heb ik precies díe motivatie gekregen waar ik naar op zoek was. Writerscommunity.nl is een geweldig platform dat absoluut het tientje per maand waard is, want het kan je precies de schrijfboost geven die je nodig hebt, de schrijfboost waardoor je weer inziet hoe leuk het schrijven eigenlijk is. Voor mij heeft het in ieder geval geholpen, want de komende tijd ga ik volop aan de slag met het redigeren van roman 1 en het schrijven aan roman 2!

Zou jij lid worden van Writerscommunity.nl?

You may also like...

5 Comments

 1. Fijn dat je je motivatie weer terug hebt!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #42 | Heel veel lekkersMy Profile

 2. Wat fijn om te lezen dat de motivatie hierdoor weer helemaal trug is! 🙂

 3. Aaah, wat klinkt dit super tof! Ik ga me ook aanmelden en kijken of het wat voor me is. 🙂
  EmilyLotus onlangs geplaatst…Rust vinden in de onrustMy Profile

  1. Jaaa, zo leuk! Het is echt heel gezellig en je zult er zeker iets vinden wat bij je past!

 4. Zit er ook bij. Inderdaad een hele fijne sfeer!
  EmilyLotus onlangs geplaatst…Rust vinden in de onrustMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]