Productiviteit is ontzettend fijn: ik vind het heerlijk als het me lukt om efficiënt een aantal uurtjes te werken en dan halverwege de middag te stoppen met het besef dat ik echt goede vorderingen heb gemaakt met wat het dan ook maar is waar ik mee bezig was. Maar tegenwoordig houd ik niet alleen echte werkdagen waarop ik met freelance opdrachten bezig ben of aan mijn scriptie schrijf (SCRIPTIE AAAHH): ik vind het steeds fijner om af en toe een brainstormdag te houden. Op zo’n dag werk ik niet echt aan een opdracht, maar doe ik wel de dingen die nodig zijn om goed aan die opdracht te kunnen werken. En daar zitten eigenlijk flink wat voordelen aan!

Energiebesparende modus

Het mooie aan dit soort dagen vind ik dat ze me enorm veel energie besparen. Niet alleen is mijn takenlijstje op zo’n dag veel relaxter omdat ik minder hoef te doen en ook niets intensiefs hoef te doen; het bespaart ook energie voor de dagen dat ik wel actiever aan de slag ga. Als ik het voorbereidende en oriënterende werk al eerder heb gedaan, betekent dat namelijk dat ik daar later geen energie en tijd meer in hoef te steken.

Focus verbeteren

Ik ben echt een planner en een uitwerker: als ik met een grote opdracht aan de slag moet of een groot project heb dat ik steeds moet onderhouden – zoals een blog of blogbijbaan – dan wil ik graag dat dat allemaal goed op poten staat zodat ik het ook goed kan uitvoeren. Ik heb meestal pas een goed gevoel over zo’n project als ik op papier heb staan wat precies de bedoeling is en hoe ik dat ga inkleuren: op die manier zorg ik dat het in mijn systeem komt en dat ik goed gefocust ben op wat ik moet doen en hoe ik dat ga doen. Daar is zo’n brainstormwerkdag dus heel fijn voor, omdat ik dan alle ruimte heb om uit te werken wat er maar uitgewerkt moet worden.

Orde en overzicht creëren

Ook een hele fijne: met mijn scriptie en blog en alle studieopdrachten die ik nog moet afronden en alle blogbijbaantjes is het soms best een beetje een chaos in mijn to do-apps – en in mijn hoofd. Zeker als ik twintig verschillende handleidingen op mijn laptop heb staan waarin staat wat er van me wordt verwacht… dan zijn orde en overzicht vaak ver te zoeken. Juist dan helpen die brainstormdagen omdat ik op die manier helder kan krijgen wat belangrijk is, wat er allemaal moet gebeuren en welke ideeën ik daarover heb. Ik heb begin dit jaar bijvoorbeeld een studieoverzicht gemaakt met daarin alle kleinere taken per vak of project, en dat helpt nog steeds enorm!

Voorbereiding is óók productiviteit

Een goede voorbereiding is het halve werk: ik vind het af en toe lastig om echt te beslissen ‘’vandaag is een brainstormwerkdag’’ omdat het soms voelt alsof ik dan niet genoeg doe en niet productief genoeg ben. Maar juist door een dag te besteden aan voorbereidend werk voor allerlei projecten, lukt het me daarna beter om echt gericht te werken. Het helpt om motivatie en inspiratie op te doen, het helpt om ook een goed gevoel over mezelf te hebben op dagen dat ik minder energie heb en het helpt absoluut om wat druk van de ketel te halen – want als je eenmaal bent voorbereid, is het allemaal echt veel minder erg en veel. En: alleen op brainstormwerkdagen lukt het je om aan het eind van de dag voor drie projecten het voorbereidend werk te hebben gedaan, dus hoezo niet productief?!

Maar wat doe je op zo’n brainstormwerkdag?

Kijk, als je liever iemand bent die gewoon een beetje meegaat met de flow en wel ziet hoe het gaat als je eenmaal begonnen bent: ook prima, whatever works, you do you. Maar als je net als ik houdt van helderheid en structuur en mooie opzetjes en ideeënlijstjes… dan moet je deze werkwijze zeker eens proberen, al is het maar om het jezelf wat makkelijker te maken en tijd en energie te besparen. Hierbij wat tips voor wat je voor bepaalde projecten op zo’n brainstormwerkdag zou kunnen doen.

Studieopdracht of scriptie

 • Literatuurbronnen verzamelen;
 • Feedback van een docent doornemen en notuleren;
 • De indeling van een opdracht of onderdeel bepalen;
 • Je werk nalopen op foutjes of gewoon nalezen;
 • De eisen voor een opdracht op een rij zetten.

Je eigen blog

 • Je contentkalender invullen;
 • Je lijstje met ideeën nalopen;
 • Brainstormen over nieuwe ideeën;
 • Brainstormen over categorieën en pagina’s;
 • Ideeën voor foto’s uitwerken;
 • Stockfoto’s verzamelen of foto’s maken;
 • Artikelen uitwerken zodat je weet wat je gaat schrijven.

Freelancewerk en blogbijbaantjes

 • Een opzet maken van de opdracht;
 • Ideeën verzamelen en bijhouden;
 • Een planning maken;
 • Een sjabloon of format maken;
 • Feedback bekijken en notuleren;
 • Concepten uitwerken.

Hou jij vaak brainstormwerkdagen?

You may also like...

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]