Er was een tijd dat ik echt heel slecht kon plannen. Ik deed het helemaal niet en had totaal geen overzicht op wat ik allemaal moest doen, of ik plande veel te onrealistisch en te vol waardoor ik niets gedaan krijg. Dat doe ik nog steeds af en toe, maar plannen is inmiddels wel iets wat in mijn systeem is gaan zitten: inmiddels weet ik relatief goed wat wel en niet werkt en ontdek ik ook steeds nieuwe manieren om te plannen. Maar ik ontdek ook steeds nieuwe rédenen om te plannen, en dat vind ik vooral fijn – want dan weet je ook veel beter waarom je nou precies die planning maakt (behalve dan omdat het leuk staat in je bullet journal). Sinds kort heb ik een nieuwe reden om te plannen die eigenlijk wel héél fijn blijkt te zijn: plannen als stok achter de deur!

Redenen om te plannen

Er zijn talloze redenen waarom jij het fijn vindt om een planning te maken. Misschien doe je het om orde te creëren in de chaos van taken in je hoofd, misschien doe je het omdat je daarmee je hoofd leeg kunt maken, misschien vind je het vooral een efficiënte methode voor tijdmanagement of doe je het als een soort handleiding voor jezelf, zodat je meteen weet wat je moet doen. Dat zijn ook allemaal redenen waarom ik het fijn vind om te doen: het helpt me om zicht te krijgen op alles wat ik moet én wil doen en dat ook allemaal goed te managen. En: het helpt me om het ook daadwerkelijk te dóen!

Plannen om eraan toe te komen

In mijn maandoverzicht van september schreef ik al dat ik het vorige maand een beetje moeilijk had met het zoeken naar een nieuwe balans. Er zijn gewoon zó veel projecten waar ik me mee bezig wil en moet houden: twee schoolvakken, een onderzoeksproject, stagetaken, twee blogs, een roman die ik op poten wil krijgen en een andere roman die ik wil editen, freelancewerk… oh ja, en dan zou ik ook graag nog tijd over willen houden om films en series te kijken, boeken te lezen en spelletjes te spelen. Niet mis, hè? Maar juist die combinatie van dingen die je wílt doen en dingen die je móet doen is voor mij goud, en daarom werkt deze plantechniek goed voor mij. Plannen om eraan toe te komen, dat is eigenlijk wat je doet.

Stok achter de deur

Wat we meestal doen als we een planning maken, is opschrijven wat we moeten doen zodat we weten ‘’dit moet ik allemaal doen.’’ Prima, creëert een fijn overzicht, helemaal niks mis mee. Maar wat nou als we gaan plannen met de gedachte ‘’dit gá ik doen’’? Het is maar een subtiel verschil, maar op die manier focus je niet meer puur op de plichtmatige taken, maar gewoon op hoe je je dagen wilt vullen. Als je heel veel dingen moet doen, misschien ook dingen waar niet per se een deadline aan verbonden is, of dingen die in de vergetelheid zouden kunnen raken als je er niets mee doet, kun je plannen om te zorgen dát je het gaat doen. Door het op de planning te zetten, zeg je niet: dit moet ik doen, maar dit gá ik doen. Dit staat op het programma voor vandaag, dus ik ga het doen!

Forever to do-list

En zo zorg je er ook voor dat die taken van je forever to do-list af komen! Zo’n lijst hebben we allemaal wel: allemaal dingen die je normaal geen voorrang geeft, die je wel enthousiast maken maar die verdrukt worden door andere taken. Zo’n lijst eindigt ergens in een mentaal laatje of op een vergeten notitieboekbladzijde, en weet je hoe dat komt? Doordat je die dingen niet op je dagelijkse takenlijst zet. Dat idee voor een blog of een boek bijvoorbeeld, of die sport waar je je in wilt verdiepen. Dat recept dat je eigenlijk onder de knie wilt krijgen. Die foto’s die je wilt maken. Wedden dat er wel iets in je hoofd opkomt nu je dit zo leest? Voor mij zijn dat mijn romans: die laat ik altijd min of meer liggen, terwijl ik niets liever wil dan er tijd voor hebben!

Prioriteit

Dus waarom zou je er dan geen tijd voor máken? Waarom zou je ze niet tot prioriteit maken? Natuurlijk, dingen als studie en werk gaan voor. Maar als je plant met het idee dat je dingen gedáán wilt krijgen, dat je dingen úit de slump wilt halen en ín je leven wilt planten, dan moet je er ruimte voor creëren. Zo doe ik het ook: ik plan bewust minder studietaken op een dag – mits dat lukt qua deadlines – zodat ik meer tijd heb om te schrijven. Ik plan kleine klusjes in die wel echt aandacht moeten krijgen zodat ik er daarna niet meer over hoef te denken. En ik plan de belangrijkste studietaken eerst, voor optimale efficiëntie én rust. Ik plan om prioriteiten te kunnen stellen, om te weten: dit ga ik doen, want het heeft aandacht nodig. En dan doe ik het ook. Zo simpel is het.

Passieprojecten

Oké, zo simpel is het natuurlijk niet altijd. Je moet alsnog realistisch kunnen plannen en ook goed inzicht hebben in hoe lang je ergens mee bezig bent. Maar het heeft alles te maken met tijd voor jezelf inplannen. Productiviteit heeft namelijk niet alleen te maken met werk en studie, maar juist ook met jouw passieprojecten: door daar kleine taakjes en doelstellinkjes aan te verbinden, zorg je dat je daar vérder mee komt. En hé, het leven draait niet alleen maar om hard werken, het draait ook om dingen doen waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je helemaal enthousiast van wordt! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik word er héél blij van als ik de dag kan afsluiten met het gevoel dat ik een flink stuk heb geschreven of lekker veel voor mijn blog heb gedaan. Dus waarom zou je dat niet gewoon plannen?

Productiviteit afdwingen

Door een planning te maken en daarin heel bewust ook je hobby’s, passieprojecten en me-time op te nemen én door te zorgen dat je de juiste werk- en studietaken prioriteit geeft, dwing je eigenlijk productiviteit af bij jezelf. Je focust op de dingen die je belangrijk vindt, zodat je dingen ook echt gedáán krijgt. Als je blijft denken ‘’dat doe ik wel als ik tijd heb’’ of ‘’dat doe ik in het weekend’’ zonder het echt te plannen, zul je merken dat je er nooit echt tijd voor hebt en dat je in het weekend hele andere dingen op je planning zet. Want juist dát is het magische, en eigenlijk heel logische effect van plannen: het is dé manier om jouw plannen in acties en je dromen in plannen om te zetten en er iets mee te dóen. Dus gooi die mindset om en maak er gebruik van!

Wat is jouw belangrijkste reden om te plannen?

You may also like...

6 Comments

 1. Ik neem inderdaad ook vaak dingen zoals lezen of een aflevering van een serie die ik wil terug kijken op in mijn agenda. Zo vergeet ik deze dingen niet en maak ik er inderdaad tijd voor.
  Annemieke onlangs geplaatst…Dear Authors Who Request Reviews ThemselvesMy Profile

  1. Oh ja dat klinkt goed! Ik zet er zelf geen dingen als series oid op, maar het is inderdaad wel een hele goede manier om echt gewoon dingen te doen die je graag wilt doen, maar waar je jezelf niet altijd aan toe laat komen.

 2. Wat een mooie kijk op plannen! Zo had ik er nog nooit naar gekeken, maar plannen kan inderdaad ook een goede stok achter de deur zijn om iets te doen waar je al tijden naar uitziet maar steeds niet aan toe komt. Ik ga dit ook eens doen met de stapel boeken die ik graag nog eens wil lezen. Of nee, die ik gá lezen 😉

  1. YES! Voor boeken heb ik nu een speciale unlimited TBR-lijst gemaakt met alle boeken die ik binnenkort wil gaan lezen, zodat ik niet meer hoef te kiezen en bepaalde boeken ook echt gelezen worden 🙂

 3. Plannen is fijn, hoewel ik het soms wel wat meer probeer los te laten. genieten en zien hoe het loopt ipv planmatig te werk gaan..

  1. Dat is ook altijd fijn inderdaad 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]