Woohoo, het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij zijn, veel leuke dingen doen, genieten van het weer en… éindelijk weer tijd voor toffe projecten die verwaarloosd werden door de drukte van school en werk in de afgelopen maanden. Misschien verklaren jullie me voor gek, maar ik vind productief zijn in de zomer óók heel erg fijn, juist omdat ik dan eindelijk weer eens serieus met mijn blog aan de slag kan, tijd heb om weer een poging te wagen met een roman en ook aan wat freelance onderwijsprojecten aandacht kan besteden. Maar ja, vakantie blijft vakantie… en ik wil ook nog tijd overhouden om lekker te doen waar ik zin heb. En hoe vind je dan die balans tussen productief zijn en vakantie vieren? Daar kunnen daily objectives – of dagelijkse doelstellingen, zo je wilt – bij helpen.

Wat zijn daily objectives?

In mijn Daily Journal is per dag ruimte voor een daily objective, en dit kun je opvatten als een doelstelling voor de dag. Het is de bedoeling dat je het heel concreet maakt, dus dat die objective je precies vertelt wat je moet doen. Bijvoorbeeld: twee blogposts schrijven. Of: een boek uitlezen. Het kan van alles zijn, zolang het maar concreet is én niet te groot, want het moet iets zijn wat je dus echt op die dag af kunt krijgen, het liefst zónder dat je er de hele dag mee bezig bent. Het idee is dat je dus geen takenlijstje maakt waarop alles staat wat je wilt doen, maar dat je één doelstelling hebt – eventueel met deeltaken – waar je aan gaat werken, en als die klaar is ben je een heel stuk opgeschoten én je bent klaar voor de dag. Klinkt fijn, toch? Maar waaróm is het dan fijn?

♥ Elke dag iets nuttigs doen

Ik vind het zelf in de zomer vaak lastig om een ritme te behouden: ik slaap slecht omdat ik mijn energie niet goed kwijt kan en dan word ik weer moe wakker, ik voel me soms een beetje in een sleur terechtkomen omdat ik veel binnen zit en steeds weer iets moet zoeken om mijn aandacht op te richten, en ik mis het gevoel van het consistente schoolwerk dat er altijd is. Het kan ook zijn dat je op zeker moment in een gevoel van nutteloosheid terechtkomt omdat je dagen misschien niet echt gevuld zijn. En juist dan kunnen dagelijkse doelen je helpen: als je jezelf per dag tot doel stelt om één taak te doen, één onderdeel van een project, zorg je ervoor dat je elke dag nuttig bezig bent én dat je een ritme houdt!

 ♥ Elke dag aan je doel werken

Stel dat je jezelf voor de zomer één groot doel stelt, bijvoorbeeld dat je een freelanceproject wilt afronden of je blog naar een bepaalde groei wilt helpen of een x-aantal boeken wilt lezen of films wilt kijken. Alles kan! Dan is deze techniek ook heel bruikbaar: zodra je hebt uitgewerkt welke kleine taakjes je moet doen om je doelstelling te halen, kun je elke dag één of twee taakjes doen als daily objective. Op die manier ben je elke dag bewust bezig met het bereiken van je doel en ben je zelf getuige van de vooruitgang die je boekt!

♥ Elke dag efficiënt werken

Iets wat ik zelf heel fijn vind aan deze tactiek, is dat je écht heel productief en efficiënt kunt zijn. Doordat je de taken heel kernachtig en klein houdt, weet je precies wat je moet doen en hoe je dat moet aanpakken. Zeker als je taken herhaalt: dan kom je erachter wat werkt en kun je op zeker moment heel helder inschatten hoeveel tijd je eraan kwijt bent en daar je dag op inrichten. Ik merk bijvoorbeeld dat het fijn is om soms wat eerder op te staan of nét wat langer door te werken, zodat ik écht veel gedaan krijg. Zo kun je ook variëren en ervoor kiezen om op een bepaalde dag iets meer te doen, zodat je de dag erna meer vrije tijd hebt.

♥ Elke dag vrije tijd

Want juist die vrije tijd is een sleutelfactor! Natuurlijk ligt het heel erg aan je eigen discipline, je planvermogen, de grootte van je taken en aan je routines hoe veel tijd je kwijt bent aan bepaalde taken, maar het idee is dat je met een dagelijkse doelstelling in ieder geval niet de hele dag bezig bent. Je werkt eraan, eventueel in etappes per dag, en op zeker moment is het klaar: dan heb je nog een flink gedeelte van de dag voor leuke dingen en die ruimte mag je dan helemaal zelf invullen! Twee vliegen in één klap: je hebt lekker wat gedaan en je mag nu weer iets voor jezelf gaan doen. Dan raak je toch meteen gemotiveerd om aan de slag te gaan!

Bruikbaar

Ik vind dit een hele fijne tactiek en gebruik ‘m bijna dagelijks: soms schrijf ik mijn daily objective niet eens op, maar heb ik gewoon in gedachten wat ik gedaan wil krijgen. Dat zorgt ervoor dat ik écht productief aan het werk ga en dat mijn dagen goed gevuld zijn, zonder dat ik het te druk krijg of me aan het eind van de dag afvraag wat ik nou eigenlijk gedaan heb. Het is een systeem dat je heel goed kunt gebruiken als je met je blog of een ander creatief of professioneel project aan de slag wilt, en ook buiten de vakanties kun je ermee werken, al is het maar om te voorkomen dat je jezelf over de kop werkt. Heel bruikbaar dus voor perfectionisten, mensen die altijd teveel willen en voor degenen die op hun draaglast moeten letten!

Werk jij wel eens met daily objectives?

You may also like...

4 Comments

  1. Wat een fijne manier van werken, zeker op een vrije dag! Ik vind het zelf ook fijn om altijd productief te zijn, ook in de vakantie of als ik even vrij heb. Zelf heb ik de neiging om enorme lijstjes op te stellen met taken die ik op zo’n dag gedaan wil krijgen, maar zo’n daily objective klinkt zeker als een fijne oplossing. Zo kun je je echt storten op één taak en ook nog wat rust pakken.
    Romy onlangs geplaatst…Zomaar wat producten die mij blij makenMy Profile

    1. Vreselijk eigenlijk hè, die takenlijstjes? Ik vind ze vaak alleen maar intimiderend… dit werkt dan veel beter!

  2. Ik heb steeds de neiging om mijn taken op een lijstje te schrijven en uit te stellen tot op een dag dat ik vrij heb. Op die dag heb ik dan toevallig weinig zin om het te doen, dus blijft het liggen. Mssn is dit wel een goeie oplossing voor mij.
    Evelyne onlangs geplaatst…Mijn 365daysofphotography-project | week#27My Profile

    1. Oh dat herken ik ook inderdaad, dat uitstelgedrag: heel gevaarlijk, want op zo’n vrije dag wil je dan soms inderdaad gewoon leuke dingen doen en je rust pakken. Dan werkt dit beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]